Sayfa 1/2 12 SonSon
20 sonuçtan 1 ile 10 arası

Konu: Toplumsal cinsiyet

Karar Dönemi Delirium - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Question Toplumsal cinsiyet

Merhaba Arkadaşlar,
    Bir tanım veya terim anlam olmadan sormak istiyorum, toplumsal cinsiyet deyince aklınızda uyanan nedir, düşüncelerinizi benimle paylaşır mısınız?

Karar Dönemi

herkesin ugrastigi seylerin geleceye zarari oldugu sey her halde.toplumsal cinayet garcekten ne?lutfen soylermisin

Karar Dönemi telekinezi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Ben bilmiyorum, ilk defa duydum ve tanımı var mı diye bakmadan sallama hakkımı kullanıcam
    Toplumsal cinsiyet toplumsal yaşamda bir cinsiyetin daha üstün olması durumudur. Mesela ataerkil toplumda toplumsal cinsiyet erkek iken. Anaerkil, kadının daha fazla yeri olduğu gözlenen toplumlarda ise toplumsal cinsiyet kadındır diyebiliriz.

Doğrı salladın bence tele Süpersin hatta!.

Peki sence bizim toplumumuzun bir cinsiyeti var mı?

Bizim toplum için şöyle böyle diyorlar
    Ama ben onlara katılmıyorum üzülerek söylüyorum ki erkek.

Cahillik Dönemi elmaelma - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

"Toplumsal cinsiyet, biyolojik cinsiyet kavramının ötesinde tüm cinsiyet algılarının toplum tarafından belirlendiğini öne süren bir kavramdır. Toplum içinde "kızlar şöyle olur, erkekler böyle olur" gibi aşılamalar toplumsal cinsiyeti öğretir. Kızlarla erkeklerin farklı uzunluklarda saç uzatmaları, pantolon ve eteklik giyme, kulağa küpe takma ya da takmama, saçı tokalama ya da tokalamama gibi farklılaşmalar toplumsal cinsiyet ile uyumlu duruma gelme davranışları olarak değerlendirilebilir. Bütün bu olgularda biyolojik cinsiyet değişmez, ancak toplumsal cinsiyet ortaya çıkar."

Benim düşüncem, toplumun cinsiyet farkı üzerine oluşturduğu kalıplaştırılmış düşünceler.
    HAYALPEREST

telekinezi , zeliha elma hepinize teşekkürler.

Evet, biz eril bir topluma mahsup olarak doğmuş bireyleriz, toplumsal kurallara baktığımızda erkek egemen bir toplumsal sözleşmenin tarafıyız. Geleneksel şekilciliğe hala önem veriyoruz, fakat çoğu göçebe halklar gibi türklerde de ilk çağlarda kadına verilen önem çok fazlaymış, dişi merkezli bir hayat anlayışı varmış şimdi ise tam tersiyiz. Peki bu değişim sizce nasıl olmuş olabilir?

Duydum sadece doğruluk payını bilmiyorum ama hanım sözcüğünün eskiden han'ın eşini tanıtırken kullanıyormuş. Yani gelenler han'a hanım (ım iyelik) derken han da eşini bu da benim han'ım diye söylüyormuş. Han eşini kendi han'ı olarak tanıtıyormuş. Ama sadece duydum açıkçası o zamanlar iyelik eki olmayabilir tabi bu durumda bu hikaye de doğru olmayabilir. Biraz kopya çektim:
    Bir teoriye göre, ilk çağlarda insanların cinsel ilişki ve hamilelik arasındaki bağdan, dolayısıyla babalık kavramından habersiz olduklarını, bu yüzden de doğan çocukların bütün topluluğa ait olduğunu savundu. Teoriye göre erkekler babalık olayının farkına vardıklarında ilişkiye girdikleri kadınlara ve doğan çocuklara sahip çıkmaya başladılar, bu da anaerkilliğin yerini ataerkilliğe terketmesi ile sonuçlandı.
    Ancak arkeolojik kazılarda çıkan şeylerin yorumlanması ve tanrıça figürlerinin yorumlanması üzerine aslında anaerkil toplumun hiç var olmadığı da düşünülmekteymiş.
    Dedikleri gibi belki hiç değişim olmamıştır her zaman ataerkildik. Ama tabi eskiden anaerkilmiş denen toplumlar hangileriymiş, bu toplumlar neden böyle biliniyor kadın bu toplumların neresinde ve ne kadarında bulundu soruları aklıma geldi benim?

Karar Dönemi

toplumsal cinayet konusunu bence herhangi bir konuda sabitlemek yerine genel anlamda düşünüp yargılamak daha doğru olur....toplumda 7 den 70e kadar tüm insanlığı raqhatsız eden her şey bir cinayettir...kadına şiddetten tutunda cocuk kaçakçılığı uyuşturucu satıcılığı terör maksatlı yapılan çalışmalar saymakla bitmezzz...
    bence tek sorun SAYGIDIR arkadaşlar insanın insana saygısı yok ise dünyada tümm suçları işlemek konu nee olur ise olsun bunların içibnde bulunmak kacınılmazdır...düşünsenize tam anlamı ile saygı olsa bir insanda eşini döwermi,,yada uyuşturucu satarmı yada ırk ayrımı yaparmııı...tekk sorunumuz saygıdır saygııı sizleri saygı ile selamlıorum arkadaşlar hoscakalın

Tele süper açıklamışsın. Azad'ın da dediği gibi hep kadın eziliyor gibi bir durum da yok aslında bu kalıplar erkeklere de ağır sorumluluklar yüklüyor. Yine de keşke anarerkil toplum olsaydık bence

Sayfa 1/2 12 SonSon