PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Küresel Şizofrenin Eşiğinde Miyiz?

NAR_K
02-02-2010, 05:00 AM
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Toplum Psikolojisi adlı kitabında tıpkı bir doktorun hastasını ameliyat etmesi gibi toplumu yakından inceliyor ve bilimin sorduğu soruya somut veriler eşliğinde yanıt arıyor

Profesör annesini öldüren kız öğrenci, evini terk eden karısını ve ailenin diğer beş üyesini katleden genç koca, anne-baba ve kardeşlerinin hayatına son veren kadın, sevgilisini öldürüp, kafasını keserek çöpe atan genç adam…

Bu haberler, artık manşetlik değer taşımıyor. Her gün önünden geçtiğimiz bir toplumsal histeriyle karşı karşıyayız. Günümüzde, can, mal, ırz düşmanlığı suçunu hiç tereddüt etmeden işleyebilecek ve azımsanmayacak kadar çok insan var çevremizde. Suçluların çoğu da akıl hastası değil. O halde sebep nedir? Tahammülsüzlük mü? “Öteki”nin duygusuna kayıtsızlık mı? Yoksa empati eksikliği ve bencillik yükselen bir trend mi?

Aydınlanma çağının öngörülerine göre, dünya modernleştikçe şiddet azalmalıydı. Dünya, geçmiş asırlara göre daha müreffeh fakat hayat standartlarının yükseldiği, zenginliklerin arttığı toplumlarda şiddet azalmıyor, hatta artıyor. O halde toplum neden böyle oldu? Dünya topluluğu nereye gidiyor?

Şiddet Uygulayan, Ruhen Hasta Olabilir mi?

Toplumumuzda özellikle son dönemlerde yaşadığımız olaylara bakınca, “Acaba küresel bir şizofreninin eşiğinde miyiz?” sorusu geliyor aklımıza ister istemez. Psikiyatri merkezlerinin ve psikoloğa giden insanların sayısının arttığı bir çağdayız. Uzmanlar, birçok hastalığın sebebinin “stres” kaynaklı olduğunu söylüyor.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, suç ve akıl hastalığı ilişkisinin üzerinde duruyor ve “Şiddet uygulayan, ruhen hasta olabilir mi?” sorusunun sık sorulan bir soru olduğunu fakat vakalar incelendiğinde, tedavi gören bir akıl hastasının suç işleme potansiyelinin toplum ortalamasından düşük olduğunu söylüyor. Tarhan, küresel bir depresyonun eşiğinde olduğumuza dikkat çekiyor ve depresyonun dünyada tehlikeli boyutlara ulaştığından bahsediyor. Önlem alınmadığı takdirde, depresyonun 2020 yılında kalp krizinden sonra en tehlikeli ikinci hastalık olacağını vurguluyor.

Empatiyi Yeniden Tanımlamalı

Nevzat Tarhan, toplumdaki algı bozukluğu ve iletişim çatışması üzerinde duruyor. Toplumda ortak bir ideal oluşmazsa, o toplumun özgeçmişinde, kimliğinde ve hedeflerinde bozulmalar yaşanacağından bahsediyor. Bir toplumun kimliğinin ve özgeçmişinin nasıl yok edildiğini ve ne tür sebeplerin toplumda şizofrenik bozulmalara yol açtığını açıklıyor. Toplumdaki iletişim bozukluğunun en önemli sebeplerinden biri olarak da stigmatizasyon adı verilen sosyal damgalamayı gösteriyor ve buna çözüm olarak da empatiyi sunuyor.

Tarhan, empatiyi yeniden tanımlıyor ve halk arasında kabul edilen empati tanımının yanlış olduğunu, empati kavramının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini, empatinin sandığımızdan daha derin bir anlamı olduğunu vurguluyor kitabında. Yazar, empatiyi geniş bir alanda inceliyor ve özellikle toplumsal empati üzerinde durarak empatinin ezberleri bozan bir tanımını yapıyor. Tarhan, empatinin koruyucu ruh sağlığı etkisinin olduğundan bahsediyor ve empatiyi sosyal hayatımıza uyguladığımızda, “zihinsel hijyen” sağlayacağını ve evde, işte, toplumsal hayatımızın her alanında ilişkilerimizi düzenleyeceğini vurguluyor.

Aktuel Psikoloji

..aynen katiliyorum:)

EnForcer
03-02-2010, 02:45 AM
Ya zaten insanlar artık tamamiyle zıvanadan çıktılar. Gençler artık takıntılı haldeler benim psikolojik sorunum var mı diye. GÖrüyoruz burada... Geliyorlar çok aşığım başka bişi düşünmüyorum şizofren miyim gibi saçma şeyler kuruyorlar... Yani bunlar basit gibi görülebilir ama, bunlar gerçekten global bir psikolojik rahatsızlığın başlıngıçları. İnsanlar artık herşeye çok önem veriyorlar. Öksürdüler mi doktor yolu görünüyor. Televizyonun baskısı var mesela. O kada rçok abartılıyor ki herşey. Domuz gribi olayı mesela. Ya dünyada zaten binlerce kişi her yıl gripten ölüyor. Bunu bu kadar abartıp panik havası yaratmanın ne anlamı var? Söze gerek yok başka...

aLoneaqLe
03-02-2010, 03:48 AM
Psikolojik veya sıradan bir rahatsızlık sebebiyle doktora, danışmana veya böyle forumlara başvuran insan sayısının artması bana göre sadece toplumun bilinçlenmeye başladığını gösteriyor. Gerek TV gerekse internet ortamı bunun oluşmasında büyük pay sahibi. Artış veya azalmayı, geçmiştekine göre oranlarken bilinçlenmeyi göz önüne almak gerekir diye düşünüyorum. Yani her dönem var olan toplumsal psikolojik çöküntü kayıt altına girmeye başlıyor sadece. Herşey şeffaflaşıyor ve herkeste bir parça var olan kişilik bozukluğu topluma daha net yansıyor. "Bkz. sabah programları" Biz bunları görmez, bilmezken de yaşanıyordu ve asıl o zaman sıradandı herşey. Şimdi insanları korkutan şey, bu gerçekle yüzleşmekten başka birşey değil. Yeni bir çöküş trendi olarak lanse etmeye gerek yok, hep böyleydi insanoğlu.

Empati konusunda hak veriyorum ama konu böyle ele alınarak felaket tellallığı yapılmış diye düşünüyorum. İnsanlara tekrar tekrar dünyanın çivisi çıkmış dedirtmek yerine, yeni çiviler çakmalılar. Bu da domuz gribi tantanası gibi, psikopat olduk aman tanrım kaosu yaratır sadece :)

Yazı için sağol Nar..

NAR_K
04-02-2010, 05:01 AM
ben tesekkur ederim yorumlariniz icin:)

Banfif
07-02-2010, 07:10 PM
Çok güzel bir paylaşımdı,Teşekkürler.Gelecek nesil çocuklarımızda en fazla ruh sağlığı önem kazanacak.İnsanlarımız çok şeyi bilmiyor,toplum olarak eğitim seviyemiz çok düşük,büyüklerimize çok şey düşüyor aslında.Empati kurmayı öğrenmemiz şart,kompleklerimizden arınmamız gerekli.Önyargılarımızdan arınmamızda gerek,yani söyleyecek ve yapacak o kadar çok şey varki......