Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Gençlerde gorulen EMO akımı nedir ?

9 ŞUBAT
22-10-2009, 12:12 PM
Tüm Dünya'da olduğu gibi Türkiye'de de kısa sürede trend haline gelen ve Rize'de de etkisi görülmeye başlanan EMO Trendini masaya yatırıyoruz.

"Emotional" kelimesinin kısaltılması olan ve "mutsuzluk, yalnızlık, melankoli durumu" şeklinde açıklanan EMO Trendi, Punk akımının yükselmesiyle birlikte 2000'li yıllarda trend haline geldi.

Yurt dışında yeni bir yaşam biçimi olarak nitelendirilen EMOcuları, Türkiye'de ise özellikle İstanbul'da görmek mümkün. İstanbul Anadolu yakasında Kadıköy Moda ve Rexx Sinemasının olduğu sokakta boy gösteren EMOlara, Avrupa yakasında ise Taksim'de sıkça rastlamak mümkün.

TİPİK EMO ÖZELLİKLERİ

Kendi aralarında kullandıkları tuhaf bir dille yazışan EMOlar, "ayhhh çoqhh dadnu ben öpebilirmiim 1 kere" şeklinde Türkçe'yi katlederler. Saçlarını genellikle tek gözlerini kapatacak kadar öne yatırıran EMOlar, arkada kalan kısımları ise jöleyle ya da spreyle kabartarak karıştırırlar. Piercing ve dövme tutkunu olan EMOlar, marka şeyler giymeye özen gösterirler ve Converse'den vazgeçemezler. Kareli pantalonlar giyen ve türlü türlü bileklikler takan EMOlar, Punk ve Rock müziği hastasıdırlar.

KİŞİLİK YAPILARI

15-22 yaş arasındaki gençlerde yaygın olan ve siyah öje kullanmayı seven EMOlar, çok duygusal ve hassas olmalarının yanı sıra, vucutlarını jiletle hafif şekilde işaretlemeyi seviyorlar. Vampir filmlerini seven EMOlar, Japon Anime ve Manga türü yapımları da severler. İntihara meyilli tipler olarak görülen EMOlar, fotoğraf çekerken beli başlı 3 poz kullanırlar. Birincisi, işaret parmaklarını ve orta parmaklarını uzatıp, diğerlerini bükerek kafalarına dayarlar. İkincisi, ellerine fotoğraf makinesini alarak kafalarına göre 80 derecelik bir açıyla tutarak kendilerini yukardan çekerler. Üçüncüsü ise, şaşırma pozudur. Birşeye şaşırmış gibi yaparak tek ellerini açık olan ağızlarına kaparlar.

Cinsiyet ayrımını fazla önemsemeyen EMOların genellikle biseksüel olduğu ifade ediliyor ve cinsiyet ayrımı yapmadan kız erkek farketmeksizin her EMOnun birbiriyle ilişki kurması normal sayılıyor.

İNTERNET ÜZERİNDEN HIZLA YAYILIYOR

İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte Türkiye'de hızla yayılan EMO trendi, Rize'de de il dışında ve yurt dışında olduğu kadar olmasa da, gençleri etkisi altına almış durumda. Özellikle Netlog ve Myspace arkadaşlık sitelerinde Rize'den birçok profile rastlamak mümkün ve de kullandıkları nickten, profil yazılarına ve çektikleri fotoğraflara kadar EMO trendini benimsedikleri açıkça görülmekte.

Sosyologların, psikologların, eğitimcilerin ve ailelerin üzerinde durması gereken bir konu olduğunu düşünerek EMO Dosyamızın ikinci bölümünde EMO trendini bensimseyen gençler ile yaptığımız ropörtajları yayınlayacağız.

EMOlar için yapılan "Acaip hayvanlara benzisen" şarkısı ise bu trendi benimseyen gençleri imalı şekilde eleştiriyor.

Araştırma-Haber: Turgay Ayhan

9 ŞUBAT
22-10-2009, 12:13 PM
Kayıplara karışan ve 7 gün sonra bulunan iki kızın emo denilen akımı takip ettikleri ortaya çıktı

İstanbul’da evlerinden ayrılan ve 7 gün sonra İzmir’de bulunan 13 yaşındaki Büşra Ertav ve 14 yaşındaki Cansu Bal’ın emo denilen ‘duygusal çocuklar’ akımını takip ettikleri ortaya çıktı.

Vatan Gazetesi muhabiri kızların sürekli takıldığı Bakırköy Meydanı’na gitti ve onlar gibi ‘emo’ akımını benimseyen arkadaşlarıyla görüştü:

‘Çok sıkılmıştık bir delilik yaptık’
Büşra ile Cansu, İstanbul Bağcılar’da evlerinden ‘Dolaşmaya gidiyoruz’diye çıktıktan sonra kayıplara karışınca büyük bir endişeye kapılan aileleri polise başvurmuştu. Tam bir hafta boyunca polisi ve Türkiye’yi ayağa kaldıran küçük kızlar, 7 gün sonra İzmir’de bulundu. Ailelerine teslim edildiklerinde verdikleri cevap, “Çok sıkılmıştık, bir delilik yaptık” oldu.

Sadece yaptıkları ‘delilik’le değil farklı kıyafetleri, kendilerine özgü tarzlarıyla da dikkatleri üzerine toplayan Büşra ile Cansu’nun ‘emo’adı verilen bir akımı benimsedikleri ortaya çıkınca vakitlerinin çoğunu geçirdikleri Bakırköy Meydanı’na gittik ve arkadaşlarıyla konuştuk.

İşte ‘emo’ gençliğinin kendi dillerinden kendilerini ifade şekilleri…

Emo sıkıldığın zaman kaçmaktır
Figen M. -17 (Öğrenci)
“Büşra ve Cansu da bizlere takılırlardı. Bakırköy’de sayımız normalde çok fazla. Sadece burada değil, İstiklal Caddesi’nde de buluştuğumuz oluyor. Kaçmalarının nedeni monotonluk olabilir. Çünkü emo ‘Sıkıldığın zaman kaçmaktır’. Özgür olmaktır. Zaten monotonluktan sıkılanlar emoyu seçiyor.”

Özgürlüğün diğer adı
Demet A.-20 (İşsiz)
“Ailem başlarda çok kızıyordu emo olmama. Ancak bence emo özgür bir yaşam tarzı. İstediğIM gibi hareket edebiliyorum. Duygularıma daha fazla yakın oluyorum. Bu yüzde emo olmayı seçtim. Birçok arkadaşım var. Büşra ve Cansu’yu da tanıyorum. Onlar da emo ama daha çok yeniler. Daha çok internet ortamında, Yonja gibi sitelerde takılıyorlar. Bakırköy’e de sık sık geliyorlardı. Monotonluktan dolayı sıkılmışlardı. Bizler gibiydiler. Kaçtıklarına da şaşırmadım.”

Monotonluktan kurtuluyorum
Özge Doğan-17 (Öğrenci)
“Emo olmamın nedeni kendimi özgür kılmak istediğimden kaynaklanıyor. Bu şekilde kendimi daha rahat ifade ediyorum. Ailemdeki monotonluktan kurtuluyorum. Her fırsatta arkadaşlarımla buluşuyorum. Saçlarımı ve giysilerimi özgürce seçiyorum. Piercing yapıyorum ve bu bence özgürlüğün simgesi. Böyle daha rahat hissediyorum kendimi.”

Dileniyor ve buna ’sinyal’ diyoruz
Kemal Tarık-20 (Öğrenci)
“Aslında yavaş yavaş emoyu bırakmaya başladım. Çünkü artık sıkılıyorum. Belki de yaşım ilerlediği için öyle oluyorum. Benim için emo sıradan olmamak anlamına geliyor. Hem saçlar hem de kıyafetler farklılaşıyor. Babam emo olmama çok kızmıştı. Hatta dışarıya çıkmayayım diye para bile vermiyordu. Ben de dışarıda, caddelerde dileniyordum. Buna sinyal diyorduk. Yoldan geçen insanlardan para istiyorduk.”

Bu benim aileme başkaldırım
Dilara Acar-20 (İşsiz)
“Emo aslında kendimi ifade etme biçimim. Monotonluktan kurtulmamı sağlıyor. Ben birkaç yıl önce ailemle aram bozulduğu için sürekli dışarıya çıkmaya başladım. Emo ile de böyle tanıştım. Bu bir bakıma başkaldırı gibi bir şey. Ailemle her çekişmem de iyice bu ortama adapte oluyordum.”

Tek isteğIM farklı olmak Ahmet Öz-19 (Öğrenci)
“Emoyla tanışmam büyük bir rastlantıydı. Bir gün arkadaşlarımla Taksim’de oturuyorduk. Sonra emo olan birkaç kişiyle tanıştım ve onlara özendim. Ergenliğin çok büyük etkisi var belki de. Farklı olmak istiyorum, bunun için elimden geleni yapıyorum.”

Ailelerine teslim edildiler
Ailelerinin yüreğini ağzına getiren kızlar, önceki gün bulununca herkes derin bir nefes aldı. Büşra, ailesiyle birlikte Bursa’nın Gemlik ilçesinde tatil yapıyor. Cansu ise anne ve babasıyla İstanbul’a döndü.

EMO NEDİR?
‘Duygusal çocuklar’
Emo İngilizce duygusal anlamına gelen ‘emotional’ kelimesinin kısaltması. Emo’lar olarak bilinen gençler farklı giyimleri ve konuşmalarıyla dikkat çekiyor. Saçlarını tek gözlerini kapatacak kadar öne yatırmaları, spreyle kabartmaları, yüzlerine abartılı piercing takmaları, dövmeleri ve Converse ayakkabıları Emo’ların en belirgin özelliği. Emo’lar “Anethema” gibi heavy metalin bir türü olan death metal grupları dinliyor.

EMO olmanın kuralları
Emo olma kuralları Facebook paylaşım sitesindeki ‘EMO kid Türkiye fan’ grubunda şu şekilde yer alıyor:

- Kural 1: Hiç bir zaman yeni şeyler giyme.

- Kural 2: Tişört ne kadar dar, sıkı o kadar iyi.

- Kural 3: Saçlarınızı taramayı bırakın.

- Kural 4: “Get up kids” (Kalkın çocuklar) yazılı bir CD gördünüz, alın!

Uzmanlar ne diyor?

Ergenlik çağının farklılık arayışı
Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Sait Uluç: “Emo denilen gruplar daha çok duygusal gruplar. Ergenlik döneminde çocukların, gençlerin bir kimliğe ihtiyaçları oluyor. Civciv yumurtadan çıkar kabuğunu beğenmez gibi bir durum var ortada. Ancak ergenlik bitince emo’dan uzaklaşılıyor. Emo akımındaki gençler tek bir üniforma giymiş gibiler. Sıra dışı olmaya çalışıyorlar. Saçlarıyla, giyinişleriyle bunu ifade ediyorlar.”

Aileler anlayışlı olmalı
Sakarya Üniversitesi’nden Sosyolog Yard. Doç. Dr. Cüneyt Birkök: “Tüm toplumlarda ergenlik çağındaki çocuklar kimlik arayışlarına girer. Yeni şeyler üretmeye çalışırlar. Önemli olan toplumun bu tür durumları kontrol altında tutabilmesi. Gençlerin bu tür akımlara tehlikeli boyutlara varmadıkça ilgi duymaları kötü değildir. Sonuçta bu bir arayış ve aile de, eğitim merkezleri de bu çocuklara yardım etmeli. Aileler anlayışlı olmalı, fazla baskı yapmamalı.”

alıntıdır .

9 ŞUBAT
22-10-2009, 12:14 PM
emo,yeni model bir müzik akımına verilen isimdir..türevleri arasında emo-core,emo-punk ve screamo gibi tarzlar yer alır..lakin her akım gibi bu müzik akımı da ülkemizde bir moda/stil akımı olarak algılanmış ve caddelerimiz yeni yetme emo gençler ile dolup taşmıştır...

1)bir emo erkeğini nasıl tanırız...

saç:kör bir berber tarafından şekillendirilmiş gibi duran uzunlu kısalı abuk subuk saçlar,emo erkeklerinin başlıca özelliklerindendir.genelde kısa ve dağınık saç,uzun bir perçemle süslenir ve bu perçem tek gözü kapatacak şekilde sağa ya da sola yatırılır.kimi yerlerde saçın bu kısmının meç yardımı ile sarartıldığı görülür...

kıyafet:genelde tişörtün üzerine siyah gömlek tercih edilir.ayrıca dar siyah kot ya da kareli pantolon da emo erkeğinin vazgeçilmezindendir.converse piyasa oldu diye düşündüğünden ayakkabı olarak vans'i tercih eden emo erkeği,takı olarak piercing,deri bileklik gibi aksesuarları kullanır.dokunsanız ağlayacak gibi duran bu tipler kaykay ya da gitar gibi hiç kullanmadıkları alet edevatı da yanlarında taşıyarak kıyafetini tamamlar.

diğer özellikler:
kendi içsel sürümcemelerine takılıp kalmış,sürekli şaşıran,şaşırmadığı zamanlarda ağlayan ve bundan asla utanmayan tiplerdir.bu burca mensup kişiler;titiz ama dağınık,zeki ama çelişkili,kekremsi tadların arasında kaosa hükmeden bireylerdir.hem yakışıklı,hem sempatik ve aynı anda da esprili ve duyarlı olmayı becerirler.gözlerinin önündeki saç perdesi sizleri aldatsa da onlar aslında kalp gözüyle görürler.

uğurlu renkleri:kırmızı üzerine siyah çubuklar
uğurlu sayıları:666 ya da 42
uğurlu taşları:gösterge ve çift okey

2)bir emo kızını nasıl tanırız:

saç:esasında tıpkı erkeklerin saçlarına benzer özellikler gösterirler..uzun mu kısa mı belli olmayan kabarık ve dağınık saçlar.önde mutlaka kahkül ya da uzun perçem vb. kimi emo kızlarında saçın abuk subuk renklere boyanmış olduğu da kayıtlarda geçen bilgiler arasındadır.

kıyafet:bu kızlarımızın kıyafet tercihleri sözkonusu olduğunda genelinin tek tip tornadan çıktığını görürürüz.her emo kızının gardrobunda bir adet (bkz: nightmare before christmas) tişörtü yer almaktadır.kareli,çizgili kıyafet takıntısı erkeklerde olduğu gibi bunlarda da vardır.renk olarak ise mor,pembe ve kırmızının siyah ile kombinasyonlarını tercih ederler.uzun siyah oje sürülmüş tırnakları ve piercinglerle delik deşik edilmiş suratları ile emo kızlar birbirinin klonu gibi ortalıkta dolanır.

diğer özellikler:
anne ve babalarına karşı sürekli asi birer tutum içerisinde yer alan bu tipler,sağda solda ellerinde bira kutusu ile dolaşmayı çok sever.erkeklere oranla,daha ağlak yapıda olan emo kızları,hijyen ve bakım nedir bilmeden yaşayabilir.duygusal anlamda ilişki süreleri 1 haftayı geçmeyen bu tipler,kalp,yıldız ve pötikare desenlere tutkundur.tim burton'a tapar,ve çıkar sağlayamadıkları herkesi ezik ilan ederler.
uğurlu renkleriembe,kırmızı,mor,siyah
uğurlu sayıları:33 ya da 333
uğurlu taşları:böbrek ve safrakesesi taşı

alıntıdır .

9 ŞUBAT
22-10-2009, 12:14 PM
Esasen bizim burada değinmeyi amaçladığımız belli bir yaşam tarzını benimsemiş, garip görünüşlü, içine kapanık, depresif, intihara meyilli, boş vermiş, duygusal, aykırı kişilere verilen bir isim değil emo. Emo aslında ekşi sözlük yazarlarından arian’ın çok güzel şekilde açıkladığı gibi bir punk müzik türüne verilen isim;

“emo” sözcüğünün çıkış noktası; fugazi’nin bir televizyon programına (programı sunan kişinin adı philips emo’dur) çıkmasıyla başlar. Sunucu fugazi’ye; “müziğinizi tam olarak hangi tarzda tanımlarsınız” diye sorar ve fugazi’den ian mckaye; “aslında belirli bir isim söyleyemeyiz. Ancak sen istersen emo diyebilirsin.” der ve gülerler. Daha sonra fugazi ile başlayan bu akım bu isimle adlandırılır. Çıkış noktası düşünüldüğü gibi yakın bir geçmiş değil yaklaşık 1985′e kadar uzanmaktadır. İlginç olan fugazi özünde bir punk grubuydu. Ancak deneysel bir gruptu. Bu yüzden bir karışım oldu. müzikal açıdan emo; tutkulu, içten gelen, özünde her şeyin duygularda olduğu (müzikal açıdan) ve agresif bir müzik türüdür. Birkaç örnek grup daha vermek gerekirse; rites of spring ve indian summer. Şu anda yapılan emo müziği ile geçmiştekinin hiçbir alakası yoktur. Yani insanların bildiği the used, my chemical romance, the get up kids gibi gruplar emo değildir. Emo bir yaşam felsefesi değildir. Yani müzikal açıdan sadece her şeyin içten gelerek yapılmasını benimser. O anki duygularınıza göre (müziğin size hissettirdiğine bağlı olarak) çığlık atarak, ağlayarak, bağırarak, sakin bir ses tonuyla şarkı söyleyebilirsiniz. Müzik yaparken tutkulu olmak, kalbinden gelen bir şeyleri notaya dökmek, çığlık atmak, şehvet duymak ya da ağlamak. Tıpkı Mozart ya da Beethoven gibi.”

Fugazi Philips Emo

İşte burada emo’nun aslında ne olduğu güzel şekilde izah edilmiş ama bizim konumuz bu değil, bizim ele alacağımız emolar “emo kids” olarak bilinen, genellikle 14–22 yaş arası boş vermiş gençlerin oluşturduğu grup üyeleridir. Emo kelimesi yukarıda anlatılanların aksine burada “emotional” kelimesinin kısaltmasıdır ve duygusal, içine kapanık, depresif, hayata küsmüş, intihara meyilli, kendilerine has bir giyim tarzları ve dış görünüşleri olan gençleri tanımlamakta kullanılmaktadır.

Görüşleri

Aslında bu başlığı boş bıraksam hem çok güzel bir ironi yapmış olurdum hem de başlığın içeriğini tam olarak ifade etmiş sayılırdım. Evet, emoların dünya ile ilgili hiçbir görüşleri yoktur, görüşsüzlük onların temel felsefesidir, çünkü bir insanın belli bir görüşünün olması için o konu üzerinde kafa yorması gereklidir işte emolar bunu yapmazlar. Zaten dinledikleri müzikler hiçbir şekilde bir siyasi görüş, politik bir duruş barındırmaz. Varsa yoksa niye gittin, gitmeseydin, gelir misin? Ölelim mi? gittin mi? yine mi gittin? Konulu şarkılar dinleyip kederlenirler. Bu bağlamda İsmail YK‘nın ve dahi Çılgın Sedat‘ın Emo kültürüne yakın durduklarını söyleyebiliriz, en azından şarkılarının içeriği bakımından.

Duyguları

Bir emonun en önemli şeyi duygularıdır. Zaten kelime anlamı olarak duygusal çocuk diye Türkçeleştirmek mümkün olacağı için bir emo duygusuz yaşayamaz. Ancak o duygu daima dengesizlikten, karmaşadan, karamsarlıktan, üzüntüden, kederden beslenmelidir. Bir emo mutlu olmamalıdır, hayattan vazgeçmiş olmalıdır. Mutlu emo ölse daha iyidir. Kendilerini ifade etme biçimleri mutsuzlukları, karamsarlıklarıdır, gözü kapatan saç şekilleri bu duruşun bir ifadesidir. Sanırım böyle bir dünyaya tek gözle baksam yeter falan demek istiyorlar.

Çevreleri

Bir emo yine başka bir emoyla takılır. Emoları emo olmayan bir bünyenin kaldırması mümkün olmadığı için emoların çevresi yine emolardan oluşur. Her ne kadar dayak yemekten gocunmasalar da genel olarak sürü halinde dolaşırlar. 5’li veya 7’li gruplar halinde gezmek, istiklal’de, Kadıköy Rexx sinemasının yakınlarında oturup bira içmek en büyük zevkleridir.

Zaten ölüm istedikleri bir şey olduğu için kendilerine laf atan kişilerin elinde satır bile olsa dalmaktan çekinmezler. Bu sebeple bir emoyu dayak yerken görmek çok zordur.

Kılık-Kıyafet

Emoların en belirleyici unsurlarındandır. Kendilerine has kıyafetleri ve aksesuarları vardır. Genel olarak siyah ve beyaz kombinasyonu kıyafetler giyseler de renkli kıyafetlere de karşı değillerdir. Bu yönleriyle gotiklerden ayrılırlar. Hatta bazı emolar son derece cıvıl cıvıl kıyafetler giymeyi tercih ederler. Aslında bu renkli kıyafetler onların içinde bulundukları duygusal dalgalanmaları çok güzel ifade etmektedir. Her ne kadar hayatı sevmeyen, karamsar bir ruh hali içinde olsalar da kendi modasını yaratmış olan bir akımın sürekli değişiyor olması yadırganmamalıdır. Kıyafetlerinde dama desenini, çizgili desenleri, kuru kafayı, kravatı ve kalp şeklini sıkça kullanırlar. Kalp şeklinin kanaması veya kırılmış olması içinde bulundukları ıstırabı, acıyı, kederi çok iyi betimlemektedir.

Çok çeşitli aksesuarlar kullanırlar. Toka bunların en önemlilerindendir. Hem erkek emolar hem de kız emolar tokayı sıkça kullanırlar, yine piercing onlar için olmazsa olmaz bir aksesuardır. Kızlar için büyük omuz çantaları, tozluklar, çizgi desenli çoraplar diğer aksesuarlardandır.

Yine bileklik her iki cins tarafından da kullanılır. Şapka takmak yerine kapüşonlu sweatshirtler giymeyi tercih ederler ama yine de şapka takanların sayısı hiç de az değildir. Renkli deri, ip, metal bileklikler de çok tercih edilen aksesuarlardandır.

Depresif bir ruh halinin simgesi olan bol hırkalar yine emolar tarafından çok tercih edilir. Süveterler, düşük bel pantolonlar, elleri kapatan kazaklar, tişört altı gömlekler yine tipik emo dış görünüşü oluşturma araçlarıdır. Bu noktada Tefal reklamındaki “ama benim ellerim yok ki” kızının bir emo olduğunu söylemek yanlış olmaz. Kısa ve dar tişörtleri çok severler, özellikle ince yapılı olan erkek emolar bu tip tişörtlere bayılırlar. Kızların favori kıyafet tercihi çizgili, fırfırlı mini etek altı yine çizgi desenli tayttır. Üstlerinde genelde tişört bulunur. Pantolon giyeceklerse ya skin dediğimiz dapdar kotları tercih ederler ya da bol, paspal pantolon giyerler.

emotoy|emo clothes, emo t-shirts, emo hoodies

devamı alttadır .

9 ŞUBAT
22-10-2009, 12:16 PM
Saç Şekilleri

Yolda gördüğünüz birisine emo diyebilmeniz için sadece saç şekline bakmanız çoğu zaman yeterlidir. Hiçbir kalıba sığmayan, ne alabros, ne Amerikan, ne tarz hiçbir şey değil tamamen kendine özgü, düz, gözün birini kapatan, tepe kısımları dikleştirilmiş, bir kilo jöle uygulanmış saçlardır bunlar. Genellikle saçın uzun olması istenir ki gözün birini kapatabilsin.

Saça şekil vermek için çoğu zaman kız-erkek fark etmeksizin toka da kullanılır. Daha fazla bilgiyi resimlerden edineceğinizi sanıyorum.

EMO- Emo Fashion- Emo Hairstyles: black-emo-haircuts

Emo Makyajı

Göz çevresi… Evet iyi bir emo olmak istiyorsanız göz çevresi makyajını başarılı şekilde uygulayabiliyor olmanız gereklidir. İyi bir emo olmanın ön şartı budur. Gotik üsluba benzer şekilde göz çevresine siyah veya pastel tonlarda makyaj yapılmalıdır. Kız ve erkek arasından makyaj bakımından pek fark yoktur, erkek emolar da (emo boy) kızların kullandığı her türlü kozmetiği kullanarak makyaj yapabilir. Hatta bazı ileri emo vakalarında erkeğin makyaj öğelerini kızlardan daha başarılı kullandığı görülmektedir.

Makyaj kalıcı dövme olarak da uygulanabilmektedir. Çoğunlukla emolar göz çevresi makyajlarını kalıcı hale getirmeyi istemektedirler. Bir emonun vazgeçilmesi olduğu için her gün uğraşmaktansa bir gün acısını çekip göz makyajını kalıcı hale getirmek daha avantajlı gibi görünebiliyor. Fakat o küçük emo içinde bulunduğu ruh hali sebebiyle ileriki yıllarını düşünemediği için 60 yaşına geldiğinde torunlarına göz makyajını nasıl izah edeceğini hiç düşünmüyor.

Ben gençliğimde çok kaliteli bir emoydum mu diyeceksin allahsız? Madem emoydun 60 yaşında işin ne dimi ama?

Fotoğrafları

Emo fotoğrafı cep telefonu kamerasıyla, mutlaka açılı olarak, kendileri tarafından, bir el yukarıda, ayna önünde, farklı mimikler kullanılarak çekilir. İçinde bulunmaları gereken karamsar ruh haline karşın fotoğraflarında çok neşeli görünebilmektedirler. Bir emoyu gülerken görmek isterseniz ondan bir adet fotosunu isteyin.

Tabi sadece tek bir tür emo fotoğraf pozu yoktur; yüzün hiç görünmediği, ağlamaklı bakan, şirinlik abidesi, korkutucu, yardım isteyen, ölmek isteyen, kaçmak isteyen, vs. türde pek çok emo fotoğrafı görmek mümkündür. Ancak cep telefonuyla çekilmemiş ve açılı olmayan bir poza emo pozu demek çok da doğru bir yaklaşım olmaz, hele ki poz yukarıdan çekilmemişse.

Kimler Emo Olur?

En başta tanımladığımız gibi emoculuk için yaş sınırı genellikle 14–22 arasıdır ama bu aralığın dışında kalan kimselerin de emo olma şansı vardır. Kadın-erkek ayrımı yoktur ama kişinin acılar içinde yüzüyor olması şarttır. Ya anneniz sizi azarlıyordur, ya kimse sizi anlamıyordur, ya okulunuzda hocalarınız size takmıştır, ya lanet olası bir babanız vardır, vs. illaki bir şey olmalıdır, emo acı çeker emo olmak için acı çekmelisinizdir. Ama üzülmeyin kuşun kafanıza s.çmaması bile üzülmek için yeterli bir sebeptir yani üzüntü eşiğinin düşük olması emo olmak için bir şanstır. Emoculuk maddi yük getiren bir kültürdür.

Özel kıyafetleri, saç şekilleri, aksesuarları, dövmeleri, vs. derken belli bir gelir grubuna ait olmanızı gerektirir. Bu nedenle yurdumuzda emolar genellikle refah seviyesi yüksek kesimlerde görülür. Zaten düşük gelir grubu anne ve babalarının da emoculuğa yaklaşımı çok da hoş görülü değildir.

Türkiye’de Emo Olmak

Zordur. Türk insanının emo kafa yapısını anlaması ve bunu kabul etmesi son derece güçtür. Bu sebeple evlatları emo olan ebeveynler iki grupta hareket ederler. Birinci grup zengin ebeveynlerin oluşturduğu, emolarını derhal psikologa götüren tiplerdir. “Her şeyi var, yediği önde yemediği arkasında neden emo oldu ki bu şimdi?” sorusuna cevap ararlar.

İkinci grup ise şehrin banliyölerinde oturan daha fakir ebeveynlerin oluşturduğu gruptur, psikolog neyin bilmezler. “Her gün başımıza başka bir icat çıkarıyor eşşoğlueşşek” nidalarıyla darp etmek suretiyle bir tedavi uygulanacağını düşünürler. İşin ilginci ikinci grubun yöntemi sonuç almada daha başarılıdır.

Emo Şakaları

500 takipçisi olan bir emo blogunun yayınladığı şakalardır, sizler için çevirdim bakalım ne kadar güldürükçü olabiliyorlar.

S:Soru

C:Cevap

S: Bir ampulü takmak için kaç emo kid gereklidir?

C: Hiç, emolar ampulü takmak yerine karanlıkta oturup ağlamayı tercih ederler.

S: Emo çim ile normal çim arasındaki fark nedir?

C: Emo çim kendi kendini keser.

S: Bir emo kid diğer bir emo kid’e ne demiştir?

C: “Ağlamayı kes. Tüm negatif enerjimi çalıyorsun.”

S: Emo kid ile ölü bir bebek arasındaki fark nedir?

C: Bebek ağlamaz.

S: Bir emo kid’i ağaçtan nasıl indirirsiniz?

C: İpi keserek.

S: Emo kid karşıdan karşıya neden geçmemiş?

C: Çünkü evden asla çıkmamış!

S: Bir emo kid ile soğan arasındaki fark nedir?

C: Bir soğanı kestiğinizde ağlarsınız.

S: Yolda yatmakta olan bir emo kid’e ne denir?

C: Hız tümseği.

S: Bir peynirli kek yapmak için kaç emo kid gereklidir?

C: Hiç, peynirli kekin içinde hiç emo kid yoktur.

Son olarak buram buram karamsarlık, ayrılık, terk ediş kokan bir emo şiiri ve emo fotoğrafı çekme sekansları ile konuyu kapatıyoruz. Başta da belirttiğim gibi emo, emoculuk, emo kids, artık ne derseniz deyin çok geniş bir alana yayılmış durumda bizim elimizden bu kadarı geldi. Umarım yolda bir emo gördüğünüzde ona biraz daha farklı bir gözle bakar ve umarım bu sefer onlardan birkaçını dövmemeyi başarabilirsiniz.

funzin

9 ŞUBAT
22-10-2009, 12:16 PM
Emo'nun KuraLLaRı VarmıDır ?

eğer emoların belli başlı kuralları olsa özgürlük denen bir kavram olmazdı emolarda..

emoların kuralları yoktur sadece giyinmeleri ve saç modelleri biraz bir birine benzer o kadar. Mesela genellikle dar pantolonları ve dar bluzleri tercih ederler makyajda ise siyah göz kalemi ve siyah farı.. ayakkabıları converse-vans olur genellikle bu tür markaları tercih ederler.

emo bir bakımada özgürlüktür. kuralları kendileri yaratırlar. asla benim saçlarım kıvırcık düz vs. bunlardan dolayı emo olamam demeyin eğer emo olmak istiyorsan emo seni yansıtıyorsa olursun zaten saçların kıvırcık olsun nolur ki sende kıvırcık saçlı bir emo olursun ilk olursun .. emo'nun kurallarını siz yaratın ..

мiЯα

9 ŞUBAT
22-10-2009, 12:17 PM
İlk adım...

İlk başta neden emo olmalıyım onu düşün.emo olmamdaki amaç ne,bunu gerçekten istiyomuyum,emo nedir ne değildir,emo olunca bana tepkiler gelecekmi gelecekse bunu kaldırabilecekmiyim,emo oldum diyelim laf geldiği zaman emoluğuma ben bana atılan lafı kaldıramayıp emoluktan çıkacakmıyım gibi soruları kendine sor...evet hepsinin üstesinden gelebilecek biriysen 1.adımı atlattın

2.adım

emo yu benimsedim ama müzik olayı nasıl acaba ?beni saracakmı?emo..emocore/screamo/emo violence gibi müzik tarzlarını içine alır zaten emocore'un kısaltılmışı emo müzikte...diğerleri alt türdür...neyse başka bi başlıkta ayrıntılı değineceğim...geçelim...Kısacası bu müzikler beni saracakmı sevecekmiyim.Araştır youtubedan bu siteden grupları dinle seversen devam ...

3.adım

Ya tamam müzik falan ok emoyuda anladım da duygusallık kim ben kim gibi bir sorunsala düşmemen lazım.Emo olmak dibine kadar bunalıma bataklığına batmak sorunlar dünyası falan değildir elbette dediğim gibi"duygusallık" bunu iyi araştır öyle olaya dal...

4.adım

ya tamam 3 üde var bende duygusallık ok müzik ok bomba gibiyim kafayı yiyorum dinleyince gaza gleiyorum acayip hüzünleniyorum v.s v.s ama abi giyim kuşam olmadan da olmazmı diyosun ozaman 4.adımın alt bölümlerini takip et

saç...saç nasıl olacak bu sitedeki emo resimleri bölümünden emolara bakarak yada Google a gir görsellere emo v.s yazarak bulabilirsin.ama kısaca tek gözü kapatan yada aralara sarı kırmızı v.s renkleri katılarak olacak olan saç modellerini tercih edebilirsin.bunun dışında saçlarınızı düzleştirebilirsiniz artı kabartabilirsiniz krep vasıtasıyla jöle vasıtasıyla v.s

giyim şu bu...emoda önemli olan tarz olmaktır "duygusallık" bu lafı iyi düşün ve sana göre duygusal olan her ne varsa giyebilir takılabilirsin.sıradışı şeylerde olabilir,sanatsal tişörtler sweatler de olabilir...sana bir ipucu emolar çizgisel şeyleri severler...bir notta emolarda sınır yoktur...pembe turuncu sarı siyah mor her rengi giyebilirsin...kız erkek farketmez...yeterki üstüne yakışsın...tabi bunu tişört sweat için v.s söylüyorum...pantolon da dar şeyler tercih edebilirsin ama illa dar diyede kasılmak istemiyorsan kareli çok güzel pantolonlar var özellikle kill-roy'un onları araştır al derim...askılık kravat,gömlek gibi şeylerdede vektörel çizgisel şeyleri tercih et.yani vektörelden kastım oradan buradan karışık karışık gelmiş renkler kare diktörgen yuvarlak v.s v.s şekiller....

ayakkabı

..vans-etnies-converse....kesinlikle bu 3lüden şaşma derim...yani Türkiyede olan bunlar yoksa çok çok manyak tasarımlı desenli ayakkabılar var emolar için...ama bunlar da yeterde artar bile...ama benim sana tercihim vans ve etnies ilk 2...vede "slip on" modelleri tercih et ilk başta sonrasında "skate" tarzı.....ayrıca bunlar ne lastik bez ayakkabı kardeşim diyen elemanlarada kapak olsun skate model vansım var 3 buçuk yıldır taş gibi giyiniyorum...yani gönül rahatlığıyla bu 3 ayakkabı markasını tercih edebilirsin...vede bence renk uyumlu sıradışı modelleri tercih etmen her zaman öncelikli tavsiyem olacaktır

makyaj...

kızlarda göz kalemi far eyeliner dediğimiz olaylar var fazla detaya giremeyeceğim öünkü erkeğimama kızlar için de erkek içindeburda bi püf nokta söylemek istiyorum kızlar içinde erkekler içinde göz kalemi bence önemli detay erkekler için sadece göz altına sürülen bir kere geçilmiş siyah bir göz kalemi gayet kararıdır yerindedir...kızlarda ise bütün göz çevresi tercihe göre çekilebilir...yalnız gene bir önerim kızlar için pastel renkleri yani mat renkleri tercih etmeniz...vede kesinlikle abartıya kaçmayın...fondoten olayıysa bence 2.3. planda kalacak bi mevzu göz kalemi kızlar içinde erkekler içinde makyajda baş faktör diyebilirim...

oje

siyah-mor genelde kızlar için genelde tercih edilesi renklerdir...erkekler içinse sadece siyah...ama burada dikkat edilmesi gereken bir nokta Türkiye gibi o kadar rahat olmayan bir ülkede erkek emoların siyah oje biraz uç bi nokta olabilir aklınızda bulunsun....

son adım

ve artık emosun hayırlı olsun he bu arada bunlar yüzde yüz emo olmak için size söylediğim şeylerdir ...yani herşey tercih meselesi...heleki giyim kuşam makyaj olaylarında kesinlikle bir tercih meselesi bunu bi kurala bağlamak saçma olur diye düşünüyorum...ama ben sana ve size tüm dünyada kabül edilen geneldeki emo olayının gerektirdiği şeyleri söyledim...kesinlikle en baştada söylediğim gibi emoluk en başta rahat takılmaktır....her konuda herşeyde....müziktede giyimdede çeşitli olabilirsin "alternatif" olayını aşmadığın takdirde...saygılar....

alıntıdır .