Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Şizoid Kişilik Bozukluğu ve tedavisi

{_fatma_}
05-12-2007, 12:41 AM
Sosyal ilişkilere karşı ilgisizlik, soğukluk ve duygusuzluk

Nedir?

Şizoid kişilik bozukluğu sosyal ilişkilere karşı ilgisizlik, soğukluk ve duygusuzluk olarak ifade edilebilir. Bu hastalık ergenliğin başında duygusal ve sosyal olarak kişinin başkaları ile iletişim kuramaması ile kendini göstermeye başlar. Bu kişiler günlük hayatta normal insanlar gibi yaşamlarını sürdürebilirler ama başkaları ile anlamlı ilişkiler kuramazlar. Bütün hayatları boyunca yalnız yaşarlar, sürekli hayal kurarlar ve çoğunlukla hayvanlara aşırı bağlanma gösterirler. Başka insanların tahammül edemediği ve yalnız olmalarını gerektiren işlerde çalışabilirler. Tartışmalı olmakla birlikte bazı araştırmalar Şizoid kişilik bozukluğunun şizofreni başlangıcı olabileceği öne sürülmüştür. Şizoid kişiliği Şizofreniden ayrıran en önemli etken, bu kişilerin gerçek ile bağlantılarının kopmamış olmasıdır.

Bu kişiler direk olarak kışkırtıldıkları zaman bile öfkelerini yansıtmakta zorlanırlar. Çoğunlukla önemli yaşam sorunlarına yada negative olaylara tepki vermezler ve pasif bir tavır gösterirler.

Şizoid kişiler bireyselliğe, yalnızlığa ve kendi başına olmaya değer veren kişilerdir. Kendi duygularını inceleme konusunda hiç bir arzuları yoktur. Başkalarından farklı olduklarını algılamalarına rağmen bu konuda her hangi bir rahatsızlık hissetmezler. Bu kişiler başkalarından nefret etmezler sadece çevrelerinde insan olmadan daha rahat olduklarına inanırlar.

Araştırmalar bu kişilerin evlenebildiklerini ve değer verdikleri insanlar olmadığında kendilerini kaybolmuş hissettiklerini göstermektedir. Fakat bu kişiler çevrelerinde olduğu zaman bu sefer de kendilerini baskı altında hissederler. Dolayısıyla Şizoid kişiler fazla yakınlık aramayan ve duygusal ilişki istemeyen insanlar ile daha rahat hissederler. Diğer bir deyimle bu kişiler için evlilik ev arkadaşı edinmek gibi bir anlam taşır. Eğer özel bir ilişki geliştirmezler ise çoğunlukla kardeşleri yada başka akrabaları ile fazla yakınlık kurmadan yaşarlar.

Belirtiler
1.Güçlü duygular yaşamazlar
2.Arkadaşlık ilişkisi kurmayı istemez yada zevk almaz
3.İnsanlarla iletişim gerektiren bütün sosyal aktivitelerden kaçar
4.Başka insanlara yabancılaşma yada duygusal olarak soğukluk
5.Hiç bir arkadaşı yoktur
6.Övgü yada eleştiriye karşı hiç tepki vermez
7.Soğuk ve umursamaz davranır
8.Duygularında hemen hemen hiç değişim olmaz

Tedavi

Bu hastalığa sahip kişiler çok ender olarak tedaviye gelirler. Her hangi bir insan ile iletişim kurmayı istemedikleri için terapi oldukça problemli olabilir. Bu nedenle bir psikolog yada psikiyatrist ile yapılan bireysel terapinin pek başarılı olmadığı ortaya konmuştur. Zorlayıcı olmayan bir destek grubunun yalnızlık duygularını iyileştirmede ve insanlar ile ilişkiye girme korkusunun aşılmasında daha faydalı olduğu görülmüştür.

Bireysel terapinin başarılı olabilmesi için uzun zamanlı güven ilişkisinin oluşturulması gerekir ve ancak bu şekilde terapist hastanın ilişkiler konusunda ki gerçekçi olmayan inançlarını değiştirmesine yardımcı olabilir. Terapist ile iletişim geliştikçe kişi başkaları ile olan ilişkilerine yeni bir bakış getirmeye başlayabilir.

İş, ev yada aile bireylerinden birinin kaybı kişinin ciddi hastalıklar geliştirmesine yol açabilir. Bu hastalarda ilaç kullanımı önerilmez, fakat kısa zamanlı tedavilerde aşırı depresyon ile alakalı semptomların giderilmesinde kullanılabilir.

cigicigi84
17-12-2007, 06:37 PM
beni tanımladınız galiba :confused:

g1z4y
26-08-2008, 01:47 PM
Şizoid kişilik bozukluğu sosyal ilişkilere karşı ilgisizlik, soğukluk ve duygusuzluk olarak ifade edilebilir. Bu hastalık ergenliğin başında duygusal ve sosyal olarak kişinin başkaları ile iletişim kuramaması ile kendini göstermeye başlar.Bu kişiler günlük hayatta normal insanlar gibi yaşamlarını sürdürebilirler ama başkaları ile anlamlı ilişkiler kuramazlar. Şizoid kişiler bireyselliğe, yalnızlığa ve kendi başına olmaya değer veren kişilerdir. Kendi duygularını inceleme konusunda hiç bir arzuları yoktur. Başkalarından farklı olduklarını algılamalarına rağmen bu konuda her hangi bir rahatsızlık hissetmezler. Bu kişiler başkalarından nefret etmezler sadece çevrelerinde insan olmadan daha rahat olduklarına inanırlar. Araştırmalar bu kişilerin evlenebildiklerini ve değer verdikleri insanlar olmadığında kendilerini kaybolmuş hissettiklerini göstermektedir. Fakat bu kişiler çevrelerinde olduğu zaman bu sefer de kendilerini baskı altında hissederler. Dolayısıyla Şizoid kişiler fazla yakınlık aramayan ve duygusal ilişki istemeyen insanlar ile daha rahat hissederler. Diğer bir deyimle bu kişiler için evlilik ev arkadaşı edinmek gibi bir anlam taşır. Eğer özel bir ilişki geliştirmezler ise çoğunlukla kardeşleri yada başka akrabaları ile fazla yakınlık kurmadan yaşarlar. ,ü

Belirtiler

ya neden yazılanlarla benim davranışlarım özelliklerim falan uyuyoooorrr:eek::confused: korkmaya başlıyorum yardımcı olur musunuzz:confused:

eliftetik
26-08-2008, 05:45 PM
Şizoid kişilik bozukluğu sosyal ilişkilere karşı ilgisizlik, soğukluk ve duygusuzluk olarak ifade edilebilir. Bu hastalık ergenliğin başında duygusal ve sosyal olarak kişinin başkaları ile iletişim kuramaması ile kendini göstermeye başlar.Bu kişiler günlük hayatta normal insanlar gibi yaşamlarını sürdürebilirler ama başkaları ile anlamlı ilişkiler kuramazlar. Şizoid kişiler bireyselliğe, yalnızlığa ve kendi başına olmaya değer veren kişilerdir. Kendi duygularını inceleme konusunda hiç bir arzuları yoktur. Başkalarından farklı olduklarını algılamalarına rağmen bu konuda her hangi bir rahatsızlık hissetmezler. Bu kişiler başkalarından nefret etmezler sadece çevrelerinde insan olmadan daha rahat olduklarına inanırlar. Araştırmalar bu kişilerin evlenebildiklerini ve değer verdikleri insanlar olmadığında kendilerini kaybolmuş hissettiklerini göstermektedir. Fakat bu kişiler çevrelerinde olduğu zaman bu sefer de kendilerini baskı altında hissederler. Dolayısıyla Şizoid kişiler fazla yakınlık aramayan ve duygusal ilişki istemeyen insanlar ile daha rahat hissederler. Diğer bir deyimle bu kişiler için evlilik ev arkadaşı edinmek gibi bir anlam taşır. Eğer özel bir ilişki geliştirmezler ise çoğunlukla kardeşleri yada başka akrabaları ile fazla yakınlık kurmadan yaşarlar. ,ü

Belirtiler

ya neden yazılanlarla benim davranışlarım özelliklerim falan uyuyoooorrr:eek::confused: korkmaya başlıyorum yardımcı olur musunuzz:confused:

hadi canım sende seninle uzaktan yakından alakası yok evlat sen sempatik
konuşkan birisin

g1z4y
26-08-2008, 07:27 PM
hadi canım sende seninle uzaktan yakından alakası yok evlat sen sempatik
konuşkan birisin

teşekkür ederim de arkadaşlarım için öyle değilim ama hatta yüz yüze iletişim kuramam çok fazla derdimi anlatamam yani.

eliftetik
26-08-2008, 07:31 PM
teşekkür ederim de arkadaşlarım için öyle değilim ama hatta yüz yüze iletişim kuramam çok fazla derdimi anlatamam yani.

olabilir bazıların da bu yaşlarda ama yine bu yaşlarda bundan kurtulmalısın

ama ısrarla ben senin yinede konuşkan bir genç olduğunu düşünüyorum olsa olsa biraz hassas duygusallıktan kaynaklanan bir tutukluk olabilir

burda konuşa yaza atlatırsın inşallah

g1z4y
26-08-2008, 07:35 PM
olabilir bazıların da bu yaşlarda ama yine bu yaşlarda bundan kurtulmalısın

ama ısrarla ben senin yinede konuşkan bir genç olduğunu düşünüyorum olsa olsa biraz hassas duygusallıktan kaynaklanan bir tutukluk olabilir

burda konuşa yaza atlatırsın inşallah

nasıl atlatıcağımı bilmiyorum ama burda konuşarak atlatırım inşallah...:)
hıı böyle biriyle yüzyüzüyle konuşurken falan işte yanlış birşey söylersem karşımdaki ne düşünür rezil mi olurum gibi soru işaretlerine boğuluyorum. bundan çok rahatsızım arkadaş edinmemi çok etkiliyor çünkü.

eliftetik
26-08-2008, 07:55 PM
nasıl atlatıcağımı bilmiyorum ama burda konuşarak atlatırım inşallah...:)
hıı böyle biriyle yüzyüzüyle konuşurken falan işte yanlış birşey söylersem karşımdaki ne düşünür rezil mi olurum gibi soru işaretlerine boğuluyorum. bundan çok rahatsızım arkadaş edinmemi çok etkiliyor çünkü.

yok oğul hiç öyle endişelere kapılma yaşına göre gayet güzel cümleler kuruyorsun

g1z4y
26-08-2008, 08:57 PM
yok oğul hiç öyle endişelere kapılma yaşına göre gayet güzel cümleler kuruyorsun

yazı olarak falan evet ama konuşurken dilim dönmüyor kelimelere bu yüzden cümlelerimde saçma oluyor.:(

eliftetik
26-08-2008, 09:35 PM
yazı olarak falan evet ama konuşurken dilim dönmüyor kelimelere bu yüzden cümlelerimde saçma oluyor.:(

senin le konuşmadığım için bilemiyorum tabi ama öyle diyorsan

bunu kendi kendine bile düzeltip geliştirebilirsin yani toparlarsın merak etme

g1z4y
26-08-2008, 09:36 PM
senin le konuşmadığım için bilemiyorum tabi ama öyle diyorsan

bunu kendi kendine bile düzeltip geliştirebilirsin yani toparlarsın merak etme

inşallah düzeltirim çok çabalıyorum bunun için artık hiçbirşeyden utanmamaya çekinmemeye çalışıyorum...

eliftetik
26-08-2008, 10:07 PM
inşallah düzeltirim çok çabalıyorum bunun için artık hiçbirşeyden utanmamaya çekinmemeye çalışıyorum...

aynen devam et oğlum sosyal ilişkilerini ne kadar çoğaltırsan o kadar çabuk toparlarsın rahat ve seri konuşmayı

g1z4y
26-08-2008, 10:24 PM
aynen devam et oğlum sosyal ilişkilerini ne kadar çoğaltırsan o kadar çabuk toparlarsın rahat ve seri konuşmayı

tiyatroya da gitmeyi düşünüyorum eminim çok faydası olur bana bu konuda.

eliftetik
26-08-2008, 11:33 PM
tiyatroya da gitmeyi düşünüyorum eminim çok faydası olur bana bu konuda.

evet oldukça faydası olur

g1z4y
27-08-2008, 12:10 AM
evet oldukça faydası olur

inşallah bakalım. böyle bir yeteneğe sahibim ama bu utanma sorunumdan dolayı falan kalkışmıyordum hiç. teşekkür ederim bu arada ablacım :)

MURAT_18
17-05-2009, 03:45 PM
okudum benide anlatıyor sanki ama ama başka anormalliklerde var bende

Ex mi Amor
28-05-2009, 09:56 PM
İsterseniz biraz daha ayrıntılı anlatıyim..Bu kişiler insanlarla karşılaştıklarında gülerek selam vermezler kafa sallama ve baş eğme gibi hareketler yoktur selam verdiğinize pişman olmanıza sebep olcak tepkiler verirler bazen..genellikle soyut ve mekanin hobilerle uğraşırlar..pul koleksiyonu bilgisayar vb..

gece lambasi
29-07-2009, 09:58 PM
ben de şizoid olduğumu düşünüyorum acaba bunu nasıl aşarım

sunsail
18-08-2009, 02:12 PM
Merhaba
uzmanlar varsa forumda sunu sormak istiyorum.bunlari okuyunca tumu veya bir kismini kendimde buluyorsam.bir doktora gidip bunlari sormak normal midir? yada gereksiz kuruntu mudur
simdi okuyunca bircok seyin uyustugunu goruyorum.sadece emin olmak istiyorum var mi yok mu diye.varsa cozumu icin yardim alabilirim.
doktora gidince doktorun yuzume gulup cok abartmissin cevabi icin bu kadar zorlamıs olmak istemiyorum acikcasi
tesekkurler

Belirtiler

tocka
20-08-2009, 04:23 AM
benımde sevgılımde bu rahatsızlık var napıcamı bılmıyorum :( nasıl yaklasıcamı sasırdım

tocka
20-08-2009, 01:33 PM
bana yardımcı olabılecek bu hastalıgı yasayan kımse yokmu :(

4Turkey
03-01-2010, 10:39 PM
Belirtiler
8.Duygularında hemen hemen hiç değişim olmaz

bu anlatılanlar resmen beni kastediyor fakat 2 hususta benim eylemlerim daha değişik
6. da övgüyü tevazu ve alçak gönüllülük ile karşılarım ama eleştiriye tahammül edemem, emek verilen hiçbirşey eleştiriyi haketmez bence
7.kendi işlerimde umursarım ve hatta sadece o konuya odaklanırım sürekli eksik kalan puzzle parçası odur benim için gidermeden diğer işlerimde son derece tutumsuz ve işlevsiz kalırım. dışarısı ile ise şıktaki gibi soğuk ve bana dokunmayan yılan bin yaşasın tavrı içerisindeyimdir.

kayip
04-03-2010, 07:27 PM
kismende beni tanimlamis ama benim insanlara olan ofkemin hakli nedenleri var:)

olivia06
15-08-2011, 02:20 AM
hii!! okudum ve korktum arkadaş! lan ya şizofreni olursaaaam? ya ama benim arkadaşım falan çok yani sadece samimi olmadığım insanlarla ileitşimden çekinirim ama bendedemi bundan varki acep söylenenlerin çoğ uyuyorr??O.o

GURUR
15-08-2011, 05:36 AM
hii!! okudum ve korktum arkadaş! lan ya şizofreni olursaaaam? ya ama benim arkadaşım falan çok yani sadece samimi olmadığım insanlarla ileitşimden çekinirim ama bendedemi bundan varki acep söylenenlerin çoğ uyuyorr??O.o

Olivia ne dikkatimi çekti biliyor musun?! Sanırım, eğer biraz aklına kulak verirsen sen psikolojiyi de seviyorsun. Ama hastalık hastası olma. Her sorundan herkeste bir parça vardır. ama sorunlu olmak, sorunun olduğuna dikkat etmemek veya kabul etmemektir! Sen aaa bu bende de var dersin ama gerçek bir sorunlu da ancak doktor test ederek, şzleyerek bu sorunları görür. Hasta kendi durumunun farkında değildir. (Çoğunlukla)

ekonomici
19-05-2012, 01:22 PM
Selam arkadaşlar bende aşırı derecede hayal kurarım , Lakin çoğu geleceğe yönelik olur. üniversite okuyoruyorum. bazen yrd.doç.dr oluyorum bazen subay , bazen şirket kuruyorum . Bazen evliliğimi karımı çocuklarımı düşünüp hayal ediyorum . Bunlar mantıklı ve gerçekleşebilmesi mantıklı hayaller :)
Ama çok şükür ki gerçekle hayali ayırt edebiliyorum .
Bazen saçma hayallerde kurduğum oluyor . 5 dk geçtikten sonra kendime offf yaa yapma bunu saçma bu hayal diyorum . Bende OKB rahatsızlığı var . Ve OKB yi kendi imkanlarımla üstüne giderek atlattım çok şükür. Lakin İş hayal kurmaya gelince acaba şizofrenmiyiz diye korkmaya başladım . Nette yaptığım araştırmalara göre şizofren değilim çok şükür.
Vel hasıl kelam Çok hayal kurma OKB belirtisi olabiliyor muş , Ya ben korkmaya başladım biraz noluyor bana yardım abilerim ablalarım , İlginiz için sağolun şimdiden :))

busonyagmurlari
26-06-2016, 07:50 PM
bu hastalıktan nasıl kurtulabilirim? lütfen yardim edin antipsikotik ve antidepresan kullaniyorum senelerdir yenemedim bu hastaligi daha kötüsü oldu daha iyisi olmadi

osmannos
03-10-2016, 03:27 PM
sonradan oluyor mu acaba. bir atak yaşıyorum sanırım. fakat böyle değildi durum