PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Başbakanlıktan dizilere uyarı .

9 ŞUBAT
28-09-2008, 01:16 PM
Başbakanlıktan tüm halkın ilgiyle takip ettiği televizyon dizilerine uyarı geldi.

Son dönemlerin popüler yerli dizi karakterleri Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü’nü rahatsız etti. Kurumun yayın organı Aile ve Toplum Dergisi’nde yer alan çalışmaya göre, Yaprak Dökümü’nün ‘Ferhunde’si, Avrupa Yakası’nın ‘Makbule’si ‘toplumsal yaşamı riske sokan’ karakterler.

İŞTE YAPRAK DÖKÜMÜ'NÜN BAŞBAKANLIK'I RAHATSIZ EDEN SAHNELERİ

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu’ya bağlı kurumun üç ayda bir çıkan dergisinde yer alan ‘Aile Kurumuna Yönelik Güncel Riskler’ adlı yazıda, son yıllarda aileye ilişkin yapılan araştırmalar, boşanmalar, evlilik dışı ilişkiler, eşcinsel beraberlikler, çocuk gibi konular indelenerek popüler dizilere ilişkin ilginç tespitlerde bulunuldu.

Dr. Ünal Şentürk tarafından kaleme alınan yazıda, “Dizilerdeki kahramanların, boşanmış, eşinden ayrı yaşayan, bekâr kalan, sadece çocuklarıyla yaşamını sürdüren, nikahsız yaşayan, sözüm ona kendi başına yeten veya ayakları üzerinde durabilen kişilerden oluşması, izleyici bağlamında arzu edilmeyen davranış modelleri yaratarak toplumsal yaşamı riske sokmaktadır” denildi.

EVLEN AMA BOŞANMA

Buna göre, eşi hapishanede olan ve patronuyla ilişki yaşayan Yaprak Dökümü’nün ‘Ferhunde’si, kardeşinin sevgilisinin babasından hamile kalan Kavak Yelleri dizisinin ‘Canan’ı, eşi İzzet’ten boşanıp, dayısının evini eski flörtü Burhan’la paylaşan Avrupa Yakası’nın ‘Makbule’si, Aile Araştırma Genel Müdürlüğü için ‘toplumsal yaşamı riske sokan karakterler’den sadece birkaçı.

FERHUNDE BOŞANMASIN

Dr. Ünal Şentürk, aile ve toplumsal yaşam için risk olarak gördüğü dizi kahramanlarının ‘boşanmaması, mutlaka evli olması’ şart. Yazıda, bu durum şöyle anlatılıyor: “Günümüzde izlenme rekorları kırarak oldukça popülerleşen dizilerin büyük bölümünde boşanma, yalnız yaşam, ‘sivil evlilik’ diye tanıtılan nikahsız birliktelikler olağan bir durum gibi gösterilmekte ve durumların diğer yönleri dikkate alınmamaktadır. Bu ise aile kurumuna yönelik olumsuz sonuçlarıyla beliren risk oluşumları normalleştirmektedir. Halkın beğenisine ve ilgisine sunulan yayınların, toplumun değerleri, kabulleri ve beklentileriyle örtüşmesi oldukça fonksiyonel olmaktadır.”

ESKİ SEVGİLELER AYNI EVDE

Avrupa Yakası’nın Makbule’si eşi İzzet’ten boşanıp, dayısının evine taşındı. Ama evde eski flörtü Burhan Altıntop da kalıyor.

REŞAT NURİ YAZDI TV'DE DALLAS OLDU

Yaprak Dökümü’nün ilk bölümlerinde Şevket, evli Ferhunde’ye aşık oldu. Ferhunde, kocasından boşanınca evlendiler. Oğuz ilk önce Necla ile sonra Leyla ile birlikte oldu. Leyla’yı hamile bıraktıktan sonra tekrar Cem ile evlilik hazırlığında olan Necla ile kaçtı. Oğuz bu arada tuzak kurduğu patronunun karısı Ceyda’yı hamile bıraktı. Necla, Oğuz tarafından terk edilince evine geri döndü ve eski nişanlısı Cem ile evlendi. Leyla, psikoloğunun kocası Avukat Can ile yakınlaştı. Şevket hapse düşünce evi terk eden Ferhunde patronu Levent ile ilişkiye girdi.

http://www.haber3.com

9 ŞUBAT
28-09-2008, 01:25 PM
tv dizileri aile duzenini oldukça etkiliyor, halkın ilgisini çeken dizilerin içerikleriyle oynayarak toplum olumlu veya olumsuz yonlere kolaylıkla çekilebiliyor, hele son zamanlarda gosterime giren diziler ve bu tv lerin sahip oldugu zihniyet goz onune alınırsa ,bu tür dizilerin rastlantı olmadıgı çok rahat anlaşılır ,
gerek bu diziler ,gerekse çocuklara yonelik hazırlanan diziler belli bir amaca yönelik hizmet etmekte ve bunların etkileri uzun vadede alınmak amacını gutmekteki bu amacın en önemli noktası orf ve adetlerimizi gereksizmiş gibi gosterip ahlaki degerlerimizi yok etmek ve zamanla bizleri kendilerine bagımlı hale getirmek ,
burada en buyuk gorev biz anne babalara duşmekte,eger başta bizler bu tuzaga duşmezsek çocuklarımızıda korumuş oluruz .

NAR_K
28-09-2008, 06:15 PM
kabul ediyorum dizilerin bir bakimdan insanlari etkiledigini ama ayni zamanda bence dizilerden ogrenicegimiz onemli seylerde var .. ferhunde $evketi aldatti ama simdi mutlumu? degil ve onu geri istiyor, agliyor,pisman caresizlik icinde, eger bir insan Ferhundeye benzemek istese ve onun yaptiklarini ayni sekilde yapmayi dusunse, o insan diziyi izlemeye devam ettiginde eminim bunun ne kadar yanlis oldugunu anlayacaktir. tabi eger anlamak istiyorsa, eger aklina koymussa da dizinin sorunu degil bu, insanin kendisiyle olan sorunu. Soylemek istedigim dizi olumsuz seyleri gosterebilir ama her zaman o olmsuz seylerin ilerde nelere neden olucagini da gosteriyor..ve asagi yukari her diziden bir ders cikarabilirz diye dusunuyorum..

rockkk
28-09-2008, 11:13 PM
aynen katılıyorum..bir dizi yada bir film bir sinema.her zaman ders almak için izlenir.örnek almak için izlenmez.insanlr o kadar da düşünemicek değiller..diiyicem ama çok cahil insan var malesef.kafasını kullanmak yerine,dizilerden örnek alacak kdr..yani bilmiyorum.bi hocamız vardı.hiç unutmam.öyle demişti.bi dizi bir film bir kitap hep bakın..dikkat edin..hepsinden muhakkak bir ders çıkar..o amaçla izleyin..o amaçla okuyun..dikkat edin kesin çıkıcaktır bi ders derdi..
cahil halkı düşünüp bunu yapıyolar..ama halkın hepsi cahil değil..ders çıkarımını anlayabilen insan da çok..onlar da izlemek istiyor..bu nolucak..ben anlamıyorum..nie hep tek taraflı düşünülüp bunlar yapılır..cahil kesimi çok önemsiyolarsa eğitime önemi daha çok versinler..diziyi kaldırmakla mı düzelicek allahaşkına..ona mı kaldı yani..yaprak dökümüne mi kaldı..eğitimsiz insan olmasından kaynaklanıyor bunlar..asıl çekirdekten başlıycaksın..eften püften sebepler bunlar..

eliftetik
28-09-2008, 11:23 PM
bencede bu abidik gububik diziler gençlerin kafasını hayallerini çorbaya çevirdi

artık sevgilisi olmayanlara adeta özürlü gözüyle bakılmaya başladı

birbirinden iğrenç diziler samimi söylüyorum midemi bulandırıyolar

artık senaryolarda abartı ayyuka çıkmış para uğruna hertürlü iğrençlikler sanat kılıfı içinde özellikle gençlerimizi zehirliyor
malesef şu anda takip edebildiğim bir dizi yok. çok seviyesiz buluyorum çünki

bir ara türk sinamasında böyle kalitesiz bir furya olmuştu 70li yıllarda. şimdiki tv. dizileride o çağını yaşıyo adeta

rockkk
28-09-2008, 11:28 PM
senelerdir var bunlar.filmde gerçek hayat ta olacak.olmassa masaldan farksız olur.çıkaracakları ders,gençleri kötü etkilemesinden daha çok etkiler bence gençler için.tabi ders çıkarma kabiliyeti öğretilirse

NAR_K
29-09-2008, 02:12 AM
Insanlar nasil ders cikarma kabiliyetini ogrenir bilmiyorum ama dizi herseyi ortaya koyuyor..bu devirde kim eline alip bir kitap okuyor? yada kitap nasil etkiliyor o kisiyi, bence bir dizi kadar etkileyemez. hersey onumuzde canlaniyor, tek yapmamiz gereken sey seyretmek ve biraz dusunmek..ama bazi insanlarin isine gelmez boyle seyler, oylesine seyrederler gorduklerini de taklit yaparlar, sonlarida malum..insanin niyeti yoksa bisey ogrenmeye,bildigini yapmaya kararliysa kimse vazgeciremez o kisiyi ztn