PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Özgür İrade

Dvrmchrkt
10-07-2016, 12:16 AM
Son zamanlarda, Stephen Hawking, Richard Dawkins, Sam Harris ve David Eagleman gibi Dünyaca ünlü Fizikçiler, Nörobilimciler ve Biyologlar ; özgür irade kavramının saçmalık olduğunu ve insanlar, 3-5 seçenek arasında karar verdiğinde bile, aslında o kararın önceden beyinde çoktan verildiğini söylüyorlar.
Açıkçası, tam ikna olmadım ama yine de benim için sarsıcı geldi.
Forum ahalisi, ne düşünüyor acaba:)

yorum
10-07-2016, 12:39 AM
Matrix filmindeki hap olayı vardı ya, bana görede özgür irade yoktur.daha önceden önüne konulmuş ve hangi seçeneği seçeceğine seçilmiş diyorum.kırmızı hapı seçtiğin zaman, daha önce içine onun kodu yerleştırılmis.kismi olarak Robot olduğumuzu düşünüyorum.telefondan yazdığım için fikirlerimi detaylı yazamıyorum.

muj21
10-07-2016, 12:41 AM
bence fizikçiler değil psikologlar söylemeliydi! :D
mesela amerikan seçimleri. ya cumhuriyetçiler kazanır ya demokratlar, üçüncü parti yok.
güya insanlar özgür irade ile oy kullanır.
ama seçim kampanyalarının medyanın etkisiyle beyni yıkanmış olarak oy kullanır.
ya da sen ben hepimiz. eğitim sistemi bir beyin yıkama sistemidir.
elit çevrede büyürsen, elit değerlerin olur. varoşta büyürsen değerlerin farklı olur.
yani kararlarımızı etkileyen çok sayıda dış faktör var.

Dvrmchrkt
10-07-2016, 12:48 AM
Kafama takılan sorulardan birisi şu.
Eğer özgür irade yoksa(ya da olmadığı kanıtlanırsa), tamamen biyolojik birer makine isek, adam öldürenler artık ceza evine girmez mi ya da en azından bunu delil olarak ileri sürerler mi? Bir kaosa yol açar mı?

muj21
10-07-2016, 12:54 AM
Eğer özgür irade yoksa(ya da olmadığı kanıtlanırsa), tamamen biyolojik birer makine isek, adam öldürenler artık ceza evine girmez mi ya da en azından bunu delil olarak ileri sürerler mi? Bir kaosa yol açar mı?

anti sosyal kişilik diye bi hastalık var ve bu kişilerin beyin yapılarının farklı olduğu görüldü.
suç işleyen kişilerin büyük bölümü anti sosyaldir.
şizofrende arızalı beyin olduğu için cezai ehileyeti yok diye psikiyatri kliniğine gider.
ama son bilimsel bulgulara göre antisosyalde de beyin arızalı ama hapishaneye gider.
uygarlığın devam edebilmesi için adam öldürmenin engellenmesi gerek. anti sosyaller genelde tedaviyi reddederler. aslında ilaç kullansalar suç oranında büyük azalma olacaktır.
eskiden psikiyatrik hastaların bir bölümünü tecrit ederlerdi. anti sosyaller de hapishanede tecrit ediliyor.

SeLf_ConTRoL
10-07-2016, 01:08 AM

O zaman hatalı üretim diye anasına babasına ceza keserler. ��

yorum
10-07-2016, 01:09 AM
Bir hatayı defalarca tekrarlamamızın nedeni de irademizin gerçek manada bize ait olmamasindan diyorum.bir hatayi yaparken aklım basımda değildi diyoruz.çünkü o zaman Robot lugumuz ortaya çıkıyor.birçok şeyi istediğim halde yapamıyorum.engelleyen birseyler var.

nimet
10-07-2016, 08:45 AM
insanları içinde yaşadığı koşullar şekillendiriyor. şeçeneklerde belirleyici olan yaşam biçimi ve dışımızdaki zorlayıcı veya kolaylaştırıcı etkenler. özgür irade bu durumda bir hapishanede. iletişim kanalları aracılıyla oluturulan maniplasyonları da hesaba katarsak bilinçaltı kararı çoktan vermiş oluyor.

sorulması gereken soru bu durumda şu: düşünceyi şekillendiren etkenleri saf dışı bırakmanın yolları neler? saf bilince nasıl ulaşabiliriz? inanç sistemlerini nasıl sarsabiliriz?

zişan72
05-08-2016, 09:17 PM
özgür irade onu kullabilenler için vardır. bazıları dizginleri alır ve iyi de kullanır. bazılarınınsa gözlerinde perde vardır dolayısıyla bakış açıları dardır.

dreamer8
08-08-2016, 10:57 AM
Anne babanı, boyunu, saç-ten-göz rengini seçemezsin ama cümlelerini seçebilirsin. Önündeki seçimleri anında ve özgür iradenle yapabilirsin. Hawkingin teziyle çelişmek için, bana sunulan iki tercihten, aslında seçmeyeceğimi bile inadına seçerek, seçimimle oynayabileceğimi göstermek isterdim. Ama Hawking "Evrenin, var olmak için bir Yaratıcıya ihtiyacı yok" diyecek kadar derinlere inmiş bir fizikçi. İtibar etmiyorum elbette.

brcsrc
08-08-2016, 01:42 PM
Kur'an da yasayabilileceginiz bir başka gezegen bulabilirseniz o zaman bana inanmayın" der .

dreamer8
09-08-2016, 11:28 AM
Kur'an da yasayabilileceginiz bir başka gezegen bulabilirseniz o zaman bana inanmayın" der .

Sure ismi ve ayet numarası ver. Kuranda öyle dediğini hiç duymadım. Eğer öyle demişse de, kalıbımı basarım. Yaşayabilecek başka gezegen bulursan, inanma bu dine.

brcsrc
09-08-2016, 08:52 PM
neden bana emir veriyorsun sakin ol. din hocamız söylemişti lisedeyken. sure ismi vermedi.

sen kur an ın ehil adamlar tarafından tercüme edildiğini mi sanıyorsun. ben türkiye deki hiç kur an tesfirine, yorumuna tercümesine inanmam. hepsi kendi işine geldiği gibi yazmış millete yutturuyorlar.

ben mısırlı bir hocadan arapça dersi aldım. adam sınıftaki herkkesten daha ileri görüşlüydü. türkiye de ne dolaplar döndüğü apaçık ortada.

brcsrc
09-08-2016, 09:12 PM
bunu özellikle araştıracağım. ben uydurmadım lisedeki hocam da çok iyi bir hocaydı o da uydurmaz.olması neden imkansız bu da sizin yorumunuz ben de her yoruma inanmam.

milleniumman
09-08-2016, 09:35 PM
bunu özellikle araştıracağım. ben uydurmadım lisedeki hocam da çok iyi bir hocaydı o da uydurmaz.olması neden imkansız bu da sizin yorumunuz ben de her yoruma inanmam.

kur'anda olup olmaması benim için önemli değil. kur'anda çağdaş bilim ile uymayan çok öğe var.
önemli olan uygulamadır. yani kur'an ve islamın uygulaması.
mevlevilik sınırsız hoşgörülü barışçı bir uygulamadır.
islami terör malum. onlarda tam tersi vahşi uygulamalar.
islamda bir erkek 4 kadınla evlenebilir ama ülkemizde uygulanmıyor.
ya da peygamberin 7 yaşında bir kız ile evlendiğine bakarak. çocukla evlenmek sünnettir denilebilir ama ülkemizde uygulanmıyor. uygulayan islam ülkeleri var.
evren o kadar büyük ki başka gezegenlerde hayat olabilir ama bizim o gezegende yaşayabileceğimiz anlamına gelmez.
hayat olan gezegenlerde o gezegenlerin koşullarına göre hayat oluşmuştur.
ama evren çok çok büyük olduğundan insan ve diğer dünya canlılarının yaşayabileceği gezegenler de muhtemelen vardır ama oralara ulaşmak pratikte mümkün değil.

brcsrc
09-08-2016, 10:37 PM
Herkes kendi bilgileri çerçevesinde istediğine inanmakta özgür.