PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Tercih süreci ve diğerlerinden çok farklı olan endişelerim

valarmorghulis
07-07-2015, 11:24 PM
Arkadaşlar daha dün tercihlerle ilgili 5 sayfa yazı yazdım buraya gönderip, sizlere durumumu anlatmak için. O yazı da şöyle başlıyordu: Merhaba arkadaşlar, bu, buraya yazıp sonradan "ne gerek var? Sanki anlatınca bir şey değişecek" düşüncesiyle sildiğim 4, 5 ya da 6. yazı. Eğer bunda da yarım bırakmayıp sonuna kadar yazabilirsem sizlere ne durumda olduğumu anlatmak istiyorum. Diye gidiyordu işte.

Ancak o yazıyı tamamladıktan sonra da aynı şey oldu. Yine vazgeçtim. Kimseye güvenip derdimi anlatamıyorum çünkü. Beni anlayacak kişilerin, ancak o kişiyle belli bir yakınlık seviyesine gelebildiğim insanlar olabileceğini düşünüyorum. Ama işte sorun da zaten insanlarla bırak belli bir yakınlık seviyesini, hiç yakınlık seviyesine gelememem genel olarak.

Her neyse bu sefer yine vazgeçmeyip gönderebilirsem, dünküne göre hayatımdan daha az ayrıntı verdiğim, daha ziyade tavsiye istekleri üzerine kurulu bir yazı yazmayı planlıyorum. Yedinci yazıyı…

21 yaşındayım ben. 4 yıldır lys sınavına girdiğim halde tercih kılavuzunu ilk defa bu sene elime aldım. Önceki sınavlara her sene yapılan rutin bir işlemmiş gibi mecburiyetten girdim. Ailemin, gir belki bu sene bir şeyler yaparsın önerisiyle. Ama yapabildiğim tek şey iki sene önceki sınavda kulaktan dolma bilgilerle tercih edip girdiğim açıköğretim adalet bölümüne başlamak oldu. Onda da sınavlara ilk sene çalışıp bişeyler yaptım ve geçtim. Bu sene hiç çalışmadan sadece yorum yaparak soruları yanıtlayıp çıktım ve ders tekrarı yapacağım.

Şimdi ise ihtiyacım olan şeyin hayatım boyunca sıkışıp kaldığım bu şehirden uzaklaşmak olduğunu düşünüyorum. Tabi bir de hayatıma artık bir yön veremezsem, şu anki bomboş, amaçsız halimin 30 yaşına gelince hiç çekilemeyecek, lanet bir şekilde kendisini göstereceğini hayal ediyorum. O yaşa geldiğimde hala şu anki halimde olacaksam nolur şu dakka öleyim diyorum.

O yüzden bişeyler yapmam lazım işte. Yalnız 3 yıldır tek bir arkadaş bile olmadan robot gibi yaşayan, ondan önceki yaşam sürecinde de pek sağlıklı bir dönemi olmamış olan bir insan olarak herşeyi çok fazla büyütüyorum gözümde.

Yapacağım tercih konusunda tercih süresinin bitmesine 6 gün kalmasına rağmen hala bir fikrim yoktur. Netleşemiyor bu korkular ve endişeler yüzünden.

Normal rakiplerimin kriterleri "Hayalimdeki mesleğin bölümü olsun. Arkadaş ortamı çok sıkıcı olmayan bir şehir olsun. Yaşadığım şehre yakın olsun. İş olanakları iyi olsun" ken; benimkiler bunlara ek olarak "Benim hayalimde bir meslek yok ki, ben hiç bir şeye ilgisi ve yeteneği olmayan birisiyim. Bu robot gibi halimle arkadaş ortamına nasıl ayak uydururum? Bugüne kadar kendi başıma şehir dışına hatırı sayılır seyahatler yapmamışım ve aynı benim gibi daha önce şehir dışına çıkmamış ama yine de tercih yapacak olan kişilerden, sosyalfobi hastası olmam ve insanlardan tamamen soyutlanmış olmam gibi özelliklerimle daha dezavantajlı durumdayım. Bu durumda hangi yurtta kalırım? Kaldığım yurtta ne yaparım? Uyum sağlayabilir miyim?" gibi endişeler içeriyor.

Bir yandan diyorum senin kimseyle işin yok. Git derslerine bak. Sınıfın sessiz ve kimseyle ilgilenmeyen, yeri geldiğinde konuşan kendi halinde vatandaşı ol. Ama işte onu yapabilsem zaten şu anda kaç üniversite bitirmiştim, kaç işte çalışmıştım ben. O da olmuyor yani. Peki niye?

Çünkü sorun, sürekli birilerinden not alacakmışcasına tedirgin bir halde olmam ve davranışlarımı başkalarına göre şekillendirmeye çalışmam. Sorun, benim beynimin, normal insanlarda "şu işi yaparsam bana karı ne olur" şeklinde olan düşünlerin tersine, "şu işi yaparsam bana ne derler" düşüncesi ile işliyor olması. Hal böyle olunca o kendi halinde takılan vatandaş olma ihtimalim büyük ölçüde düşüyor.

Bu konuda bana ne tavsiye edersiniz? Benimle aynı durumda olup yine de üni okuyan arkadaşlar var mı? Varsa sınıflarının genel arkadaşlık durumu ve buna karşılık kendisinin bulunduğu konum nasıl? Gruplaşmalar var mı sınıfta? Bütün grupların dışında kalma ihtimali olan birine ne önerirler? Şu ruh halindeki bir kişiye hangi bölümü ve hangi şehri tavsiye ederler? (sözelciyim). (Burası sosyallikle ilgili tavsiye isteği bölümüydü.)

Konaklama ve yurtla ilgili tavsiye isteklerimi ve sorularımı da şöyle sıralayabilirim: Bu yurt işi gerçekten gözümde büyüttüğüm kadar çetin bir iş mi? Fiyatları çok mu yüksek? Hiç tanıdığım olmayan bir şehre gitsem bir yurda yerleşmeden önce ne yapmalıyım? Ne kadar sürer bu lanet kayıt işleri?

Gördüğünüz üzere tercih sürecim sancılı bir şekilde geçiyor. Ama mutlaka gitmem lazım ve tercih yapacağım yani. Gidip yarıda bıraksam bile en azından gidip yarıda bırakmış olacağım. Şu şehirden belki 1 haftalığına belki 1 aylığına bile olsa bi şekilde çıkmış olacağım. Belki kabuğumu kırmış olacağım aslında. Sonrasında kabuktaki çatlat hızlı bir şekilde genişleyecek ve tamamen kurtulmuş olacağım belki. Burda kalıp tercihlerin sona erdiği gün, televizyondan dinlediğim "YGS tercihleri bugün sona erdi" haberlerine bakarak iç çekmeyeceğim. Belki gidip orda bi kaza sonucu öleceğim. Ama o bile mükemmel bir seçenek. Çünkü bu belirsizlik bitmiş olacak. (Aslında ölüm söz konusu olunca sona eren sadece meslekle ilgili belirsizlik değil koskoca bir belirsizlik olan şu hayatın tamamı da oluyor. )

Tavsiyelerden sonra araya yeni bir paragraf girmiş oldum ama asıl konu tavsiyeler. Bekliyorum tavsiyelerinizi.