Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : schopenhauer......

dıskokralı
25-02-2015, 04:28 AM
Akıllı adam her şeyden evvel ıstıraptan ve tacizden (harici sıkıntıdan) azade olmak için
çabalayacak, sessizliği ve boş vakti, dolayısıyla mümkün olan en az sayıda beklenmedik
ve tehlikeli karşılaşma ile birlikte sakin, mütevazı bir hayatı arayacaktır; ve böylelikle
sözüm ona hemcinsleriyle çok az bir ortak tecrübeyi paylaştıktan sonra, münzeviyane bir
hayatı tercih edecektir, hatta eğer büyük bir ruha sahipse büsbütün yalnızlığı seçecektir.
Çünkü bir insan ne kadar kendi kendisine yeterse, başka insanlara o denli daha az
gereksinim duyacaktır; haddi zatında başka insanlar da ona o kadar az tahammül
edebilecektir. Yüksek bir zihin düzeyinin bir insanı toplum dışına itebilmesinin nedeni
budur. Doğrudur, eğer zihnin niteliği nicelikle telafi edilebilseydi, bu insanların büyükdünyasında bile yaşama zahmetine değerdi; fakat şükür ki yüz tane ahmak bir araya
gelse bir tane akıllı adam etmez.

dıskokralı
25-02-2015, 04:59 AM
Dünyanın herhangi bir yerinde elde edilebilecek çok fazla bir şey yoktur. Dünya sefalet ve
ıstırapla doludur; ve eğer bir insan bunlardan yakasını kurtarırsa, bilsin ki can sıkıntısı her
köşe başında pusuda beklemektedir. Hatta daha da fazlası; genellikle galip gelen
kötülüktür; gürültü ve şamatayla sesini en fazla duyuran budalalıktır. Talih insafsız ve
acımasızdır ve insanlık acınacak durumdadır. Bunun gibi bir dünyada kendinde (içinde)
zengin olan bir insan Noel zamanında aydınlık, sıcak, mutlu bir yuvadır; buna mukabil
bundan yoksun olanlar karlarla kaplı soğuk bir aralık gecesidirler. Dolayısıyla yeryüzündeki
en mutlu talih, fevkalade seyrek tesadüf edilen zengin bir kişiliğe ve daha da özelde iyi bir
akıl donanımına sahip olmaktır; bu en mutlu talihtir, her ne kadar son kertede çok parlak
olduğu söylenemese de.

dıskokralı
25-02-2015, 05:36 AM
Sıradan insan hayatının mutluluğunu kendi dışındaki şeylere; mala, mülke, şana, şöhrete,
kadın ve çocuklara, dostlara, cemiyete ve benzerine bağlar, dolayısıyla bunları kaybettiği
yahut hayal kırıklığına uğratıcı bulduğu zaman, mutluluğunun temeli çöker. Bir başka
deyişle çekim merkezi kendisi değildir; her heves ve arzuya bağlı olarak bu mütemadiyen
yerini değiştirir. Eğer bayağı bir insansa, bir gün bu onun sayfiyedeki evi olacak, bir başka
gün yeni satın aldığı atlar olacak ya da dostlara ziyafet vermek yahut seyahat etmek
olacaktır. Sözün özü, lüksle, şatafatla dolu bir hayat... Bunun sebebi zevkini kendi
dışındaki şeylerde arıyor olmasıdır. Kuvveti, sıhhati gitmiş birisi gibi kaybettiklerini
macunlarla ve ilaçlarla yeniden ele geçirmeye çalışır, oysa yapması gereken
kaybettiklerinin hakiki kaynağını, kendi hayat gücünü geliştirmektir.

feraye
25-02-2015, 07:49 AM
12 yıldır münzevi bir hayat yaşıyorum. sohpenavır doğru söylüyor, kendinden başka kaybedecek şeyin olmayınca mutsuz da olmuyorsun. kendine yakınlaştıkça dış dünyayı uzaktan izledikçe iç görülerin artıyor ve hayata yaklaşımın, değerlerin değişiyor. sanal beni bozuyor ama sanaldan da uzak durmalıyım.

marcello
25-02-2015, 11:12 AM
12 yıldır münzevi bir hayat yaşıyorum. sohpenavır doğru söylüyor, kendinden başka kaybedecek şeyin olmayınca mutsuz da olmuyorsun. kendine yakınlaştıkça dış dünyayı uzaktan izledikçe iç görülerin artıyor ve hayata yaklaşımın, değerlerin değişiyor. sanal beni bozuyor ama sanaldan da uzak durmalıyım.

sen sanalda olmasan biz ne yaparız! :) :D

dıskokralı
25-02-2015, 06:08 PM

kitabın devamında mutlulugun kaynagı kendimizin oldugunu ve zihinsel faaliyetlerin yogun duyguların vede duyarlılıkların ne kadar fazlaysa can sıkıntısı o kadar azalıyor diyor...schopenhauerin bu kitabı sayesinde durumumu değerlendirdim ve yol gösterici oldu bana.......

dıskokralı
25-02-2015, 06:12 PM
ihtiyaçların gereksinimi ne kadar fazlasıyla buna karşın o kadar haz artar diyor......feraye birde ben çok iyi bir kitap seçiciyim heralde tarzıma zamanın ruhuna ve gereksinimlerimi göz önünde bulundurarak çok iyi kitaplar secebiliyorum.......

feraye
25-02-2015, 08:19 PM
kitabın devamında mutlulugun kaynagı kendimizin oldugunu ve zihinsel faaliyetlerin yogun duyguların vede duyarlılıkların ne kadar fazlaysa can sıkıntısı o kadar azalıyor diyor...schopenhauerin bu kitabı sayesinde durumumu değerlendirdim ve yol gösterici oldu bana.......

ben de zihinsel faaliyet yok nicel daha doğrusu, gereksiz düşünceler. eskiden felsefe psikoloji okurdum bıraktım beynim en ilkel halini yaşıyor. duygularımda tekdüze. sadece üzülüyorum. doğaya hayvanlara karşı duyarlılıklar var biraz. insanların ölmesi savaşlar içimi karartıyor.

sen ne durumdasın?

dıskokralı
25-02-2015, 08:29 PM
ben de zihinsel faaliyet yok nicel daha doğrusu, gereksiz düşünceler. eskiden felsefe psikoloji okurdum bıraktım beynim en ilkel halini yaşıyor. duygularımda tekdüze. sadece üzülüyorum. doğaya hayvanlara karşı duyarlılıklar var biraz. insanların ölmesi savaşlar içimi karartıyor.

sen ne durumdasın?

felsefecilere göre yasayabilmenin en temel kaynağı felsefedir diğer bilimlerde ilkelerini felsefeden alırlar ve felsefeyle uğraşan bir insan ömrünün sonuna kadar mutsuz olma olasılığı yok tabi bu felsefeyi yaşam biçimi haline getirip içselleştirdikten sonra.......

feraye
25-02-2015, 08:30 PM
mutlu olmak için felsefe okumam ben.

dıskokralı
25-02-2015, 08:48 PM
mutlu olmak için felsefe okumam ben.

ben keyif alıyorum okurken beni negatif düşüncelerden uzaklaştırıyor ve sorunlarımın en temel kaynagını göstererek çözüm yolu sunuyor faydalanıyorum açıkcası

feraye
26-02-2015, 07:51 AM
okumaya devam et canım düşüncelerin gelişir, zengin bir fikir alemin olur, sorunlara farklı bakış açılarıyla yaklaşmayı öğrenirsin. felsefe derinlikli insanların işidir. hayatı anlamlandırmanı sağlar. nerden gelip nereye gittiğimiz konusunda zenginleşirsin, evrenin serüveninine dahil olursun.

marcello
26-02-2015, 10:43 AM
okumaya devam et canım düşüncelerin gelişir, zengin bir fikir alemin olur, sorunlara farklı bakış açılarıyla yaklaşmayı öğrenirsin. felsefe derinlikli insanların işidir. hayatı anlamlandırmanı sağlar. nerden gelip nereye gittiğimiz konusunda zenginleşirsin, evrenin serüveninine dahil olursun.

ben sadece Aziz Nesin okurum! :) :D

SF - ?
01-03-2015, 09:21 PM
Bir insan yoğun ve kılı kırk yararak düşündüğü zaman, sadece yüzü değil gövdesi de çekinceli bir havaya bürünür.İşte benim filozof denince anladığım şey: varlığıyla herşeyi tehlike içine sokan korkunç bir patlayıcı.

Nietzsche

derz dolgu
01-03-2015, 09:23 PM
nietzsche yi anlamak o kadar kolay değil yada türkiyede ki çeviriler iyi değil........