Orijinalini görmek için tıklayınız : Nişanlım Şizofren mi?
bedriaykan
23-01-2008, 05:14 PM
Nişanlımla 10 aydır birlikte yaşıyoruz. Anlam veremediğim davranışları var.
1) Aşırı şüphecilik (İşe giderken bindiğim otobüs ve dolmuşlarda bile birer sevgilimin daha olduğunu düşünecek kadar. Sürekli ondan gizli işler çevirdiğimi düşünecek kadar) (kaldı ki iş haricinde her anımız beraber yani gözünün önündeyim ve her şeyimi [cüzdan, telefon, msn...] karıştırmasına izin veriyorum) (Üzerimi her değiştirdiğimde, her traş olduğumda gibi davranışlarımda benden şüphe ediyor)
2) Açıklamaları önemsememe (Benden şüphe ettiğinde yaptığım açıklamaları, elle tutulur ıspatları, nerede bulunduğumla ilgili zaman hesaplarını bile kendi tahminlerinin önüne geçiremiyor)
3) Benim çok kötü bir insan olduğumu sürekli ona zarar verdiğimi cilt hastalığını benim yaptığımı düşünüyor
4) Her ortamda (Yolda, tiyatroda, otobüste, iş yerinde .....) benim sürekli bütün kadınlarla kesiştiğimi düşünüyor
5) Şiddet (Yukarıdaki ve benzeri nedenlerden ötürü bana karşı aşırı saldırgan tavırları var, çok defa bıçakla saldırdı, bir kaç defa yaralandım, eline geçirdiği en zarara verici aletle bana hiç acımadan defalarca vurabiliyor sonra da hiç umursamıyor, bir yerime ciddi şekilde zarar geldiğinde "İnşallah geberirsin" diyebiliyor, pişmanlık duymuyor)
6) Kontorolü ele geçirme (Tüm kontrolün kendinde olması gerektiğine inanıyor, nereye gideceğim, cebimdeki paranın onda durması gerektiği...)
7) Kaçma (Kendi şüphelerinden dolayı sürekli evden kaçıyor ya da benim eşyalarımı toplayıp sokağa atıyor ya da bazen telefonlarını kapatıp ortadan kayboluyor)
8) Umursamazlık (Soğukta beni sokağa attığında üşüyebileceğimi umursamıyor, bir yerimi kestiğinde umursamıyor, işten atılabileceğim davranışlarından sonra olacakları umursamıyor)
Sizce kendisi şizofren mi? O'nu yolda bırakmam ne yapmalıyım. Doktora gitmeyi kabul etmez. Ailesinde şizofreni hastası var. Annesi babasını balta ile parçalayarak öldürmüş.
Şaka gibi yaaaa :confused:
Size sabırlar diliyorum öncelikle...
Aslında doktora gitmeye ikna edebilirseniz iyi olurdu...
Kişilik bozukluğu var galiba...
Tabi uzmanlar daha iyi bilir ama... :(
Çok geçmiş olsun... :(
kamiloglu
23-01-2008, 05:30 PM
gerçekten çok sabır gerektiren bir durumla karşı karşıyasınız
bence nişanlınızı bir şekilde doktora gitmek için ikna etmelisiniz. Yani bu konuda size bir uzman yardımcı olabilir. yani burada teşhis koymak zor.
Gümüş
23-01-2008, 07:58 PM
Nişanlımla 10 aydır birlikte yaşıyoruz. Anlam veremediğim davranışları var.
1) Aşırı şüphecilik (İşe giderken bindiğim otobüs ve dolmuşlarda bile birer sevgilimin daha olduğunu düşünecek kadar. Sürekli ondan gizli işler çevirdiğimi düşünecek kadar) (kaldı ki iş haricinde her anımız beraber yani gözünün önündeyim ve her şeyimi [cüzdan, telefon, msn...] karıştırmasına izin veriyorum) (Üzerimi her değiştirdiğimde, her traş olduğumda gibi davranışlarımda benden şüphe ediyor)
2) Açıklamaları önemsememe (Benden şüphe ettiğinde yaptığım açıklamaları, elle tutulur ıspatları, nerede bulunduğumla ilgili zaman hesaplarını bile kendi tahminlerinin önüne geçiremiyor)
3) Benim çok kötü bir insan olduğumu sürekli ona zarar verdiğimi cilt hastalığını benim yaptığımı düşünüyor
4) Her ortamda (Yolda, tiyatroda, otobüste, iş yerinde .....) benim sürekli bütün kadınlarla kesiştiğimi düşünüyor
5) Şiddet (Yukarıdaki ve benzeri nedenlerden ötürü bana karşı aşırı saldırgan tavırları var, çok defa bıçakla saldırdı, bir kaç defa yaralandım, eline geçirdiği en zarara verici aletle bana hiç acımadan defalarca vurabiliyor sonra da hiç umursamıyor, bir yerime ciddi şekilde zarar geldiğinde "İnşallah geberirsin" diyebiliyor, pişmanlık duymuyor)
6) Kontorolü ele geçirme (Tüm kontrolün kendinde olması gerektiğine inanıyor, nereye gideceğim, cebimdeki paranın onda durması gerektiği...)
7) Kaçma (Kendi şüphelerinden dolayı sürekli evden kaçıyor ya da benim eşyalarımı toplayıp sokağa atıyor ya da bazen telefonlarını kapatıp ortadan kayboluyor)
8) Umursamazlık (Soğukta beni sokağa attığında üşüyebileceğimi umursamıyor, bir yerimi kestiğinde umursamıyor, işten atılabileceğim davranışlarından sonra olacakları umursamıyor)
Sizce kendisi şizofren mi? O'nu yolda bırakmam ne yapmalıyım. Doktora gitmeyi kabul etmez. Ailesinde şizofreni hastası var. Annesi babasını balta ile parçalayarak öldürmüş.
:eek:ciddimisiniz gerçekten..ateşe katılıyorum resmen şaka gibi..bence kendinizi seviyorsanız hemen ayrılın...nasıl çekilir böyle bir durum...
birmelek
23-01-2008, 09:35 PM
:eek: Valla ben de şaşırdım kaldım..kendim ne diyeceğimi bilemedim ve eşime yönlerdirdim konuyu..bi doktor olarak görüş bildirmesini istedim ve o; "kesin paranoit şizofren hastası" dedi..arkadaşa msj yaz bir an önce kurtarsın kendisini dedi.. Bence de kurtarmalısın kendini..hayatın tehdit altında sonuçta..baştan nasıl başladın ki böyle bir ilişkiye..sonuçta annesinin babasına neler yaptığını biliyorsun..araştırmışsın mutlaka...öyle değil mi? Bence habersizce çekip gitmelisin. Çünkü ayrılacağını nişanlına söylediğinde muhtemelen sana o an zarar vermeyi deneyecektir..Allah yardımcın olsun arkadaşım.
BeYaZ_KeLeBeK
24-01-2008, 12:50 AM
çok ciddi bir durum...
üstelik genetik olma ihtimali yüksek!!annesi babasını baltayla parçalayıp öldürmüş!!!:confused::eek:
bakın biz burdan teşhis koyamayız kesinlikle uzmana görünmeli nişanlınız...ayrıca umarım evlilik gibi bir hataya düşmessiniz...korkutmak istemem ama sizin sonunuzda onun babası gibi olabilir...dikkatli olun derim...:eek:
bedriaykan
24-01-2008, 09:26 AM
Sayın Sevde; ayrılın demek çözüm değil. Kusura bakmayın ama benim derdim kendimi değil nişanlımı kurtarmak. Birlikte yaşıyoruz ve O'nun kimsesi yok sayılır. Dağılmış bir aile. Ailesi benim artık ve O'nu hasta diye sokağa atmak bir çözüm değil. Benim O'nun davranışlarını düzeltebilmek için yardıma ihtiyacım var.
bedriaykan
24-01-2008, 09:35 AM
Sayın Birmelek bu kişinin ailesi artık benim. Hasta bir insan için "Ondan kurtulun" yorumunu beğenmedim eşinizin. Kendisinin ailesi yok sayılır. Kaldı ki olsa ne olur ebebevn ya da kardeşler hayat arkadaşı sayılmaz. O bir hasta büyük ihtimal benim O'na yardımcı olacak çözümlere, önerilere ihtiyacım var. Eşiniz bir doktorsa lütfen bu konuda bana yardımcı olun. Hasta diye bir insanı hatta bir canlıyı bırakıp gitmek doğru değil bence. Ayrıca ben kaçsam ne olacak sanki karşısına benden daha sabırlı biri mi çıkacak? O'nu sokağa attığımda mı iyi olacak? Lütfen bana O'nunla beraber yaşamanın yollarını söyleyin. Zaten ben O'nun hastalığını tetiklemeyecek davranışlar içinde olduğum sürece O da daha iyiye gidecek.
bedriaykan
24-01-2008, 09:40 AM
Herkes neden O'ndan kurtulun yazmış. Yani ben O'ndan kurtulunca mı iyileşecek? Ben bu kişiye bakmak zorundayım sonuçta karşısına benden daha sabırlı biri mi çıkacak? Yoksa yalnız kalıp iyice berbat mı olacak? Aranızda bu konularla bilgili olan birileri varsa lütfen bana tavsiyelerde bulunsun.
butterfly
24-01-2008, 10:35 AM
Herkes neden O'ndan kurtulun yazmış. Yani ben O'ndan kurtulunca mı iyileşecek? Ben bu kişiye bakmak zorundayım sonuçta karşısına benden daha sabırlı biri mi çıkacak? Yoksa yalnız kalıp iyice berbat mı olacak? Aranızda bu konularla bilgili olan birileri varsa lütfen bana tavsiyelerde bulunsun.
bende simdi onu sorcaktım?
niye kurtulmak?insan sadece kendi içinmi yasar?
bence ona daha cok sarıl... beraber üstesinden gelebilirsiniz inş
bedriaykan
24-01-2008, 11:14 AM
Sayın Butterfly, sağol. Eskiyen, arızalanan, problem çıkartan eşyalarımızı bile atamıyoruz bazen. Kıyamıyoruz. Tamir ediyoruz ya da o arızasının sorun yaratmayacağı biçimde o eşyadan faydalanmaya devam etmeye çalıkşıyoruz. Bir insandan, bir canlıdan kurtulmak ne demek?
birmelek
24-01-2008, 11:38 AM
Onu hayata döndürme çabasındayken sizi kaybetmekten korktuğumuz için öyle bi yol önerdik bedri bey..sonuçta babasının çabaları da boşa çıkmış öyle değil mi? Eminim çabalamıştır.. ve sonuçta siz onu doktora götürüp bir tedavi başlatmadıkça kendi kendine düzeleceğini sanmıyorum. Onu doktora götürmeniz kimbilir onda size karşı nasıl bir tepki yaratacaktır..ya bi de aynı evi paylaşıyorsunuz..vallahi korkuyorum...durumu bize korkunç anlatan sizsiniz..ve onla yaşamaya da devam etmek istediğinizi söylüyorsunuz..Size bol şans ve allahtan sabır, yardım...dilemekten başka elimizden bişey gelmez..
CANSU00
11-09-2008, 12:18 AM
bence sende ona aynı tepkiyi göster etkiye tepki meselelsi yarat. yaratki senin neler yaşadığını anlasın sonra belki daha iyi olur.ama o yapmadan sen yap kıskançlıklarıda abuk subuk hareketleride. bide bazen gözünü korkut. çok yumuşak başlı davranırsan ciddiye almaz seni. işallah herşey yolunda gider.mutluluklar.
genetikçi
05-11-2008, 08:20 PM
Öncelikle merhaba;
Ben sizin yazınızı gördüm ve o şekilde üye oldum. Nette şizofreni ile ilgili bir yeni araştırmalara bakıyordum çünkü genetik dersim için gerekli. Bunları ön bilgi olması açısından yazıyorum ve durumunuzun ne kadar zor olduğunu anlayabiliyorum. Tüm bunlara ek olarak da sizi tebrik etmek istiyorum. Ama durum çok ciddi. Nişanlınızla ilgili olarak şizofreni tanısını gerekli tetkikler yapılmadan söylemek imkansız ama psikolojik bir sorun olduğu kesin. Bu durumda onun tedaviye karar vermesini beklemekte doğru olmaz. Onu seviyorsunuz ve incitmek istemiyorsunuz (SANIRIM) zorla olmasını istemiyorsunuz ama tedavi aşamasını geciktirerek en büyük yanlışı yapıyorsunuz. Aynı zamanda kendi psikolojinizde risk altında. Aile öyküsüne bakılırsa genetik faktörlerde var ve hayat onu tetiklemiş. Benim naçizhane tavsiyem mutlaka uzmanından destek almanız, gerekirse zorla. Yoksa ilerisi çok daha kötü olabilir. Sizin ona desteğiniz de şart tabiki. ALLAH tan sabır diliyorum size ve umarım yazdıklarımı dikkate alırsınız aksi takdirde olabilecek herhangibi bir sorunda sizde hatalı olmuş olursunuz. Eğer haddimi aştım ise kusura bakmayın ama bu konuda bir çok vaka biliyorum ve bir şekilde uyarmak istedim. Size güzel ömürler...
negatif
05-11-2008, 08:38 PM
sana helal olsun diyorum böyle insanlar hala varmı ya..içindeki bu doğruluğu sakın kaybetme..benimde sorunlarım var şizofreni değil ama ileri boyutta.bende nişanlıydım ama ardına bakmadan basıp gitti..sen insan mısın gerçekten ya gerçek misin sen tekrar helal olsun diyorum..ve geçmiş olsun diyorum.işin zor ama ben sabrı önce nişanlına diliyorum..bir hastalıkla boğuşmak nasıl bir şeydir iyi bilirim..ama doktor şart güzel yürekli kardeşim..başka türlü halledemezsin..ne yap ne et doktora mutlaka götür..ama aradaki şu ince çizgiye dikkat et.ayrılmak zorunda kalsan bile birgün insan olarak hep arkasında ol.bir erkeğe bu yakışır..şiddet durumu kötü olmuş.ailesiyle ilgili yaşadığı koskoca bir travma var.ne bekleyebiliriz ki ondan..sana düşen önce onu muhakkak doktora götürmek ve tedavisine başlamak sonra sevgiyle ilgiyle onun dünyasına girerek nasıl bir pencereden dünyaya baktığını keşfetmek..ben bir bayan olarak nişanlın adına sana çok teşekkürediyorum..herkesin kendini kurtarmaya baktığı bir dünyada bu kadar güzel bir insan olduğun için..ben kimseye saygı duymam kolay kolay ama kalbinin önünde saygıyla eğiliyorum..
negatif
05-11-2008, 10:24 PM
BİRMELEK;eşiniz psikyatr değildir umarım..yani farklı bir doktorun kaç kurtul gibi bir çözüm sunmasını bir yere kadar anlarım ama kaçılması gerektiğini düşündüğü hastalardan ekmek yiyen birini asla anlamam..psikyatrsa eşiniz söyleyin o da kaçsın şizofren hastalarından hastaların sağlığı açısından..ben asla benden kaçılması gerektiğini düşünen bilimden uzak bir doktorda tedavi görmek istemem kendi adıma..bu nasıl bir yaklaşımdır nasıl bir tabirdir..neden doktorların bizi iyileştiremediğini şimdi anladım..müşteri gibi görünüyoruz ücret ödediğimiz için ama bizler canıyla boğuşan hastalarız..ve bu kadar avam bir bakış açısıyla hasta yakınını değerlendiren birine ne can emanet edillir ne de ruh...siz yarın şizofren olsanız sessizce gidecek demek ki eşiniz..ilginç
aysei
11-11-2008, 08:26 PM
BİRMELEK;eşiniz psikyatr değildir umarım..yani farklı bir doktorun kaç kurtul gibi bir çözüm sunmasını bir yere kadar anlarım ama kaçılması gerektiğini düşündüğü hastalardan ekmek yiyen birini asla anlamam..psikyatrsa eşiniz söyleyin o da kaçsın şizofren hastalarından hastaların sağlığı açısından..ben asla benden kaçılması gerektiğini düşünen bilimden uzak bir doktorda tedavi görmek istemem kendi adıma..bu nasıl bir yaklaşımdır nasıl bir tabirdir..neden doktorların bizi iyileştiremediğini şimdi anladım..müşteri gibi görünüyoruz ücret ödediğimiz için ama bizler canıyla boğuşan hastalarız..ve bu kadar avam bir bakış açısıyla hasta yakınını değerlendiren birine ne can emanet edillir ne de ruh...siz yarın şizofren olsanız sessizce gidecek demek ki eşiniz..ilginç
ben de katılıyorum yanı ınsana once ınsan oldugu ıcın deger verılmelı en basta..sımdılık bunlaar yazmak geldı ıcımden...
ayşemelek
28-11-2008, 01:46 PM
Sayın Butterfly, sağol. Eskiyen, arızalanan, problem çıkartan eşyalarımızı bile atamıyoruz bazen. Kıyamıyoruz. Tamir ediyoruz ya da o arızasının sorun yaratmayacağı biçimde o eşyadan faydalanmaya devam etmeye çalıkşıyoruz. Bir insandan, bir canlıdan kurtulmak ne demek?
arkadaşım öncelikle arkadaşının kesin rahatsızlığı var anlattıklarından onu anlamak zor değil, ve de seni takdir ediyorum böyle düşündüğün için onu kendi kaderine bırakmakla bir hayatı daha yok etmiş oluruz insan kendisine yapılmasını istemediğini başkasına yapmamalı arkadaşının ailesinde olduğu için genetik olarak onada geçmiş olabilir.O tip hastalar durumlarını kabullenmedikleri için doktora gitmek istemezler onun tek yardımcısı Allahtan sonra sensin anladım kadarıyla bir şekilde onu doktora gitmeye ikna etmelisin gerekirse zorla çünkü ileriki zamanlarda başka çaren kalmıyacak.Hepimiz aynı hastalığa yakalanmış olabilirdik biraz empati yaparsak yardıma ihtiyacımız olduğunda bir dostun ne kadar kıymetli olduğunu anlarız kesinlikle sana katılıyorum sonuna kadar yanında ol Allah ikinizinde yardımcısı olsun
özlem aksoy
29-11-2008, 11:45 PM
kaçmak yerıne kalıp savasan ınsanları tebrık edıorum.nişanlınıza sahıp cıkmanız onu yarı yolda bırakmamanız takdıre deger. fakat mantıklı bı sekılde savasmanız gereklı. nısanlınızada onun sızdekı degerını farkettırıp bı uzmana basvurmak ıcın bi şekilde ıkna etmenız gereklı. kendı basınıza savasmanızda sızı sonuca ulastırmıcaktır. güzel sonuçlar elde etmenız dılegıyle..
GKHNCKR
07-01-2009, 05:15 PM
Öncelikle tebrik etmek istiyorum. Bir insana, sevdiğine böylesine değer verdiğin için. Ama kusura bakma nişanlının yeri senin yanın değil, bir hastane. Bu gibi hastalıklar kalıtım yoluyla geçiyor. Malum anneside hastaymış. Bir psikolog tarafından onay verilmeden evlenmeniz bile hata olur. Sonuçta yarın bir gün çocuğunuzda olsun isteyeceksiniz. Sence bu haliyle bir anne olabilir mi?
ekvator
07-01-2009, 05:25 PM
dr olarak tavsiyelerim
verdiğin bulguların yarısı bile sizofren demek için yeterli bulgular ve çok tehlikeli bir durum şizofrenin de çeşitleri var sizin nişanlınız size zarar verebilir babasının başına gelen sizin başınıza gelebilir bu yüzden ya tedavi olmasını sağlayın yada kendinizi soğutup onun sizden uzaklaşmasını saglayın çünkü ayrılacagınızı birden söylerseniz size zarar verebilir.. bir psikiyatriste danışmanız son derece uygun olur
negatif
08-01-2009, 12:41 AM
ne doktorusunuz bilmiyorum ama dilerim psikyatr değilsinizdir..bu yazıları şizofrenlerde okuyor onların üzerinde nasıl bir dışlanmışlık hissi uyandıracağınızı düşünmeden yazmanız ilginçç...şunu anlayın artık hiçbir şizofren potansiyel katil değildir..öyle olsaydı sayıca hapishaneden çok akıl hastanesinde suçlu olurdu..bence sağlıklı görünen hastalara dikkat etmek lazım..
Ex mi Amor
26-05-2009, 02:44 PM
ne doktorusunuz bilmiyorum ama dilerim psikyatr değilsinizdir..bu yazıları şizofrenlerde okuyor onların üzerinde nasıl bir dışlanmışlık hissi uyandıracağınızı düşünmeden yazmanız ilginçç...şunu anlayın artık hiçbir şizofren potansiyel katil değildir..öyle olsaydı sayıca hapishaneden çok akıl hastanesinde suçlu olurdu..bence sağlıklı görünen hastalara dikkat etmek lazım..
kesinlikle katılıyorum
bu arada bu arada nişanlınla ilgili anlattıklarını okudum büyük ihtimalle bipolar yada Paranoid tip Şizofreni..Allah kolaylık versin umudunu kaybetme eşinin özgüveni ve senin sabrın sayesinde üstesinden gelirsiniz..;)
lecosse
29-07-2009, 10:27 PM
biran evvel doktora götürülmesi lazım kendi gidmioorsa en yakın sağlık kuruluşuna gidip baş hekimliğe cıkıp knşun ambulansla gelip alsınlar o olmassa polise başvurun o gelip götürsün nedemek sizi bıcaklıyor ya sizdede nasıl bişey var anlamş deilim nasıl aynı evde kalıyorsunuz halen..allah aKIl fikir versin.
sıkılgan
08-09-2009, 06:17 PM
bence destek olmanın tam zamanı ne yaptıgının bılıyomu acaba sevıyosan terketmenın anlamı yk bol bole kaybedıyoruz zaten ınsanlıgımızı ,,,kçmak bence yapılcak en zor sey ben olsaydım dusunmezdım allh korusun ama anlamaya clıs derımm
sorunlugenc
08-09-2009, 09:42 PM
bende simdi onu sorcaktım?
niye kurtulmak?insan sadece kendi içinmi yasar?
bence ona daha cok sarıl... beraber üstesinden gelebilirsiniz inş
butterfly'a kesinlikle katılıyorum aynı olayı biz yaşadık saydıklarınızın en az 5tanesi kuzenimin nişanlısında vardı kuzenim bu kişiyi bıraktı fakat ben onu bu konuda çok suçlu buluyorum!Bir can o bırakılıp giden kişi ötesinde bir insan; insanoğlu yani bizler ilgi ve destek bekleriz belki bu kişilere destek olursak hastalığına ne kadar çare olamasakta onlara tutunucak bir dal vermiş olmazmıyız sizcede?
sıkılgan
08-09-2009, 11:39 PM
sızofren hastaları hatasını gormez ve kbullenmes ve onun hata oldugunun da farkında dııldır zaten gercı sızofren olmayan normal ınsanlar bıle akılalmaz olaylarda rol alıyo sevıyosanız olabıldıgınce yalnız bırakmayın cınku sızofrenlerde dıslanmıslık yalnızlık ters etkı yapar mumkun old konusya o konulara bı acıklık getırmesını ıstemeye clısınbu konulara aacaıp ılgı duyuyorumm ve onu normal bırı olarak algılayın bunu hıssettırmeyınn
deep-emotıon
26-05-2013, 12:26 PM
bence bir an önce doktora götürmeye ikna edin çünki ilersi çook sıkıntılı bir durum oluşturacak arkadaşım inan.
Kimene
26-05-2013, 03:54 PM
bence bir an önce doktora götürmeye ikna edin çünki ilersi çook sıkıntılı bir durum oluşturacak arkadaşım inan.
Konunun uzerinden 4 yil gecmis bilmem farkindamisiniz:)
depresan
31-05-2013, 07:17 PM
kadın şimdiye öldürmüştür adamı neler olduki sonra çok merak ettim
Okeanos
17-07-2014, 03:00 PM
Ayrıca belirtilen semptomlar maalesef şizofreniyi karşılamıyor. Kadın durduk yere şizofreni muamelesi görmüş. Şizofreni DSM4 tanı ölçütlerine bakılırsa görülebilir. Kişi daha çok Paranodik Kişilik Bozukluğu'na sahip. Hatta tam olarak.