Orijinalini görmek için tıklayınız : Okul ve aile
badwolf
01-12-2014, 06:30 AM
Ailem bana cok yukleniyor.Okul notlarim az düşük gelince elimdeki herseyi aliyolar.yuksek not getirince ise bir odulde vermiyorlar artik dayanamiyorum sanki ailem beni sadece yuksek not getirince seviyor gibi hissediyorum. Sosyal bi etkinlik yapmami istemiyorlar maddi durumumuzum iyi olmasina ragmen hic bir okul gezisine izin vermiyorlar sirf telefonda arkadasimla konuşuyorum diye telefonuma el koydular.artik dayanamıyorum geceleri uyuyamiyorum.bunu nasil atlatabilirim
Yigit
01-12-2014, 09:16 AM
Ailen geleceğin için çok kaygılanıyor,sorsan senin için yapıyorlar hepsini ama aslında çok yanlış bir davranış. Bu,senin anlatmanla düzelebilecek bir durum değil. Ailende bu konuda davranis degisikligi yaratman neredeyse imkansız,ama belki ailenin itibar edecegi birilerini bulup onlarla konusmasini saglayabilirsin.
GizliGozlemci
01-12-2014, 10:20 AM
Merhabalar badwolf,
Konuya yorum yaparken. Bu durum ne zaman, hangi şartta başladı hatırlıyor musun? İlkokul veya daha erkenden gelen baskı mevcut muydu?
Eğer son birkaç yılda başlamış ise; ailenin toplumsal ve bireysel endişeleri, kontrol edemedikleri noktaya ulaştığını ve bunu sana negatif bir şekilde yansıttığını söyleyebilirim.
İkinci olarak; iyi not aldığında ödül beklemek çok yanlış bir davranış kanaatimce. Ödül kesildiğinde veya beklenti oluştuğunda, eğer ödül karşılanmaz ise sonraki yıllarda okul,üniversite ve sosyal hayatı büyük ölçüde etkilemeye başlayabilir.
Notlarını, başarılarını zevk aldığın ve öğrenme aşkı ile devam ettirmeni öneriyorum. Başarılı olmak zaten en büyük ödül olacaktır senin için.
Son olarak; ailene kendi yaşadıklarını sakin -heyecanına hakim olarak- ve tatlı dille anlatmayı dene. Çözüm için aile terapisine katılmanızı, profesyonel bir görüş almanızı öneriyorum.
Tek gitmek, ailenle arandaki sorunu çözmeyebilir, tarafsız bir bakış açısı iki tarafında görmediği pek çok şeyi aydınlatacaktır.
Saygılar
Gizli Gözlemci
yorum
01-12-2014, 10:28 AM
Bana sorarsan ailen egitimli mi bilmiyorum. Karsilarina geç ne isteğini onların senden beklentisi ve senin onlardan beklentin şeklinde konuş. Baktın okul gezisine gönder miyor telefonu mu alıyor o halde protesto yap. Okula gitme veya abes olur mu tavsiye bir öğretmenle konuş ve aileni arayıp derse girmek istemediğinizi söylesin. O zaman seni karsilarina alıp mecbur konuşacaklar. Ama baktın bunu da yapmiyorlarsa elden birşey gelmiyor ve malesef derslerine odaklanip onlar dan kurtulana kadar sabret. Bu durum bu şekilde ilerlerse büyük ihtimali sosyal fobi de beraberinde gelecektir.
GizliGozlemci
01-12-2014, 10:42 AM
yorum,
Evet ailenin eğitimi bilmiyoruz; lakin protesto etmek ileride geri dönülemez sonuçlar doğurabilir. Her davranışın bir getirisi vardır iyi/kötü.
Hatta okula gitmemek veya türlü asilik dediğimiz şeyler; olayların daha da şiddetlenmesine, baskının ağırlaşmasına ve aile ile iletişimin, bağların büyük dozda hasar almasına dahi gidebilir.
Ve kurtulmak kelimesi... Aile kurtulmamız gereken bir terim değildir, aksine sorunların üstesinden beraber gelinip, aile bağları sağlıklı bir şekilde genişletilmeli/küvvetlendirilmelidir.
Aksi halde genç bireyin kendi evliliği, aile yapısı bu durumlara göre şekillendiği için sağlıklı bir ebeveyn olma ihtimali zamanla kaybolacaktır.
Saygılar
Gizli Gözlemci
yorum
01-12-2014, 10:56 AM
yorum,
Evet ailenin eğitimi bilmiyoruz; lakin protesto etmek ileride geri dönülemez sonuçlar doğurabilir. Her davranışın bir getirisi vardır iyi/kötü.
Hatta okula gitmemek veya türlü asilik dediğimiz şeyler; olayların daha da şiddetlenmesine, baskının ağırlaşmasına ve aile ile iletişimin, bağların büyük dozda hasar almasına dahi gidebilir.
Ve kurtulmak kelimesi... Aile kurtulmamız gereken bir terim değildir, aksine sorunların üstesinden beraber gelinip, aile bağları sağlıklı bir şekilde genişletilmeli/küvvetlendirilmelidir.
Aksi halde genç bireyin kendi evliliği, aile yapısı bu durumlara göre şekillendiği için sağlıklı bir ebeveyn olma ihtimali zamanla kaybolacaktır.
Saygılar
Gizli Gözlemci
Bu söylediğin şeyleri yazmadan önce düşündüm ama öyle bir noktada kendisine ait bütün inancı kaybolmuş gibi yada ben öyle görüyorum. Bu böyle giderse hem okuldan olur hemde aile baglari okulu zedeledi için aileyi de tanımaz hale gelecek. Protesto şuraya kadar yapsın sesini duyulabilecek kadar. Okula gitmesin ders çalışmasın demiyorum. Ailesi onunda. Bir birey olduğunu isteklerinin olduğunu ve yaptıkları doğrunun ters teptigini görmesi gerek. Çocuğun yıllar sonra gidemedi okul gezisi ömrü boyunca. Içinden gitmeyecek kendim den biliyorum. Bu yüzden bunun erken çözümü için böyle sert birşey gerekebilir diye düşünüyorum. Onun eğitiminden çok psikolojine bakiyorum. Doktor olup ailesinden kurtulmak isteyen arkadaşım var. Bu arkadaşın da benzer birşey olmaması için sesini ailesine duyurmasi gerek. Farkettiysen okula gitmesin değil bir öğretmeni derse girmek istemediğini sözlesin. Birde şahsi görüşüm bazı ailelerden kurtulmanin gerekli olduğunu düşünüyorum. Forumda hikâyeleri okursanız ne demek isteğimi anlarsınız.
GizliGozlemci
01-12-2014, 11:36 AM
Yorum,
Cevabınızı sevdim. Tabiki de öyle hikayeler mevcut ki bırakın ortak bir karara varmayı, iletişim dahi kuralamıyor.
Kopmuş bağlar yeniden onarılsa bile eski hissiyatı kesinlikle vermeyecektir, demek istediğim şey; her zaman bir seçenek vardır. Kurtuluş, özgürlük, bağımsızlık... Çok cezbedici geliyor değil mi?
Özgürlüğü/kurtuluşu sağlarken aile bağını kaybetmesini istemiyorum. ki şuan arkadaşımız aile desteğinden ve anlayışından mahrum bırakılmış, bizzat kendi ailesi tarafından.
Kimi zaman aileler, evlatlarının düşüncelerini, hislerini ciddiye almıyor. Tabirim için üzgünüm ama bir nevi Yarış Atı olarak görülüyor genç arkadaşlarımız.
İlk önce sağlıklı ve doğru kararlar alması için ya profesyonel yardım almalı ya da onu anlayacak, destekleyecek, onaylayacak bir aile büyüğünü devreye sokması gerekiyor.
Hatta bu aile büyüğünün üstünde söz sahibi olabilecek, ailenin yanlışını düzgün bir dille anlatacak biri olmalı.
Kimi aileler bir psikiyatrist ya da psikolog önerilerini dikkate bile almadığı oluyor, farkındayım.
Ve bizim de daha net yorumlar yapabilmemiz için detayları bilmemiz gerekiyor ki.
Önermeye çalıştığımız yolda ilerler ise sonuçları arkadaşımızın lehine çevrilsin.
Not: Şuan okulun bilgisayarından yazdığım için birkaç imla, yazım hatası yapmış olabilirim.
Saygılar
Gizli Gozlemci
Yigit
01-12-2014, 12:58 PM
Yorum,
Cevabınızı sevdim. Tabiki de öyle hikayeler mevcut ki bırakın ortak bir karara varmayı, iletişim dahi kuralamıyor.
Kopmuş bağlar yeniden onarılsa bile eski hissiyatı kesinlikle vermeyecektir, demek istediğim şey; her zaman bir seçenek vardır. Kurtuluş, özgürlük, bağımsızlık... Çok cezbedici geliyor değil mi?
Özgürlüğü/kurtuluşu sağlarken aile bağını kaybetmesini istemiyorum. ki şuan arkadaşımız aile desteğinden ve anlayışından mahrum bırakılmış, bizzat kendi ailesi tarafından.
Kimi zaman aileler, evlatlarının düşüncelerini, hislerini ciddiye almıyor. Tabirim için üzgünüm ama bir nevi Yarış Atı olarak görülüyor genç arkadaşlarımız.
İlk önce sağlıklı ve doğru kararlar alması için ya profesyonel yardım almalı ya da onu anlayacak, destekleyecek, onaylayacak bir aile büyüğünü devreye sokması gerekiyor.
Hatta bu aile büyüğünün üstünde söz sahibi olabilecek, ailenin yanlışını düzgün bir dille anlatacak biri olmalı.
Kimi aileler bir psikiyatrist ya da psikolog önerilerini dikkate bile almadığı oluyor, farkındayım.
Ve bizim de daha net yorumlar yapabilmemiz için detayları bilmemiz gerekiyor ki.
Önermeye çalıştığımız yolda ilerler ise sonuçları arkadaşımızın lehine çevrilsin.
Not: Şuan okulun bilgisayarından yazdığım için birkaç imla, yazım hatası yapmış olabilirim.
Saygılar
Gizli Gozlemci
Merhabalar
Ben araya bir otoritenin koyulması derken bundan bahsetmiştim. Tabi ailenin eğitim durumu başlıca bir etken ancak bu konularda uzman ve ya ailenin itibar edeceği bir otorite bulunursa ve durum anlatılırsa belki arkadaşın talepleri gerçekleşir.
Ben arkadaşımızı gerçekten taktir ediyorum, en azından bir düzene hizmet ettiğini ve birilerini sırtlayıp bu büyük yarışa dahil olduğunu farkında. Bazen asilik ve eleştiri olumlu etki de yapabilir. Yorum'un dediği gibi davranışlar artık en son hiçbir şey fayda etmiyor daha aile aynı baskıyı hissettiriyorsa yapılır. Çunkü bence , aşırı korumaci bir aileye sahip arkadaş. Ailesi gelecegi hakkinda cok endiseleniyor. Ayni zamanda belki son çare olarak tehtid ederse ailesini , ayni sekilde endiselenip durumu tekrar gözden gecirebilirler. Ama dedigim gibi uygun olan sakin bir sekilde ve araya uzman destegi alarak sorunun çözülmesi.
yorum
01-12-2014, 01:29 PM
Yorum,
Saygılar
Gizli Gozlemci
Profesyonel yardım alabiliyorsa tabi ki alsın almalı, ama alamadığı için burada olduğunu düşünüyorum. Ben doğru yolu gösteriyorum falan demiyorum:) nick'im yorum olmasının nedeni de söylemlerim yorumdan ibaret
ailesini bilmiyoruz doğru ama gördüğüm kadar ailesi pek onu dinleyecek biri de değil, olsaydı zaten analiz edip çocuğumuza iyilk değil kötülüp yaptığını farkederdi.Tamamen bir çocuğun sosyal hayatını sıfrlamak tamamen ders odaklı olmasını söylemek
çok cahilce ve bilinçsizce...çocuk kendini paralasa da onun doğruları hiç bir zaman ebevy doğruları kadar doğru olmayacak anne babasına göre..onlar en iyisini bilir.Ama bende burada diyorum ki, eğer hedefledikleri şeyde tökezleme varsa bir sorun var diyecekler biz birşeyleri yanlış yapıyoruz diyecekler...demesini bekliyorum.Bu yüzden konu sahibi bir öğretmeni ile ki rehber öğretmeni ile konuşmasını tavsiye ediyorum.Ailesine böle çok etkilenecek birşeyler söylemeli ki çocuğun fikirleri önemsensin...Eğer sürekli başarı getirirse yani tam istedikleri çocuk olursa aile ben doğru olanı yapıyorum sinyali sürekli veriyor olacak...Gene diyorum eğer ikanı varsa bilen biri ile ailesini konuştursun, bu öğretmen olur dayı amca bilen biri olur...konuşsun derdini onlara anlattırsın...olmadı bu yola başvurmaktan başka çare yok...Ha baktı ki, derslerinden geri kaldığı halde yani o süsü verdiği halde aile takmıyor mu? malesef ozaman ailesine yapacağı oyunları bir köşeye bırakıp okula sarılmalı..başka çaresi yok..eğer bunu yapmassa okuldan da olacak...
bu arada maşallah edebi yazı yazıyor gibisiniz.:) öle kötü falan yazdığınız yok.aksine benimkisi berbat:))
GizliGozlemci
01-12-2014, 02:06 PM
Maddi durumları iyi olduğunu beyan ettiği için söylemiştim.
Aile hiçbir şeyin farkına varamıyorsa zaten psikoloğa da göndermeyeceklerdir.
Şuan kafese tıkılmış ürkek bir kedi gibi. Ve evet içinde gidemediği, yapamadığı her şey ukte olacak. Hele ki zaman/yaş ilerliyor iken.
Aynı sorunların daha hafifini yaşayıp bu asilik olaylarını, fark ettirme çabalarını zamanında kendim yaptığım ve aile bağlarımın tamamen çökmüş olduğundan dolayı uyarıyorum arkadaşımızı.
Elbet aynı sonuç alınacak diye bir şart yok; ama aileye daha önce karşı gelmemişse. Karşı tarafın geçireceği şokun ve endişenin büyüyeceğini, ilerde neler olacağını sadece tahmin edebiliriz.
Eğer okuyor ve karar alacaksa, lütfen ileri de yaşanacak her olasılığı düşünsün.
daha kötü ne olabilir ki? diyip başına bir şey gelipte şuankinden daha kötü bir ruh haline bürünebilir.
Kimi insanlar aile ile yaşayamaz. Prensipler, şartlar elvermez belki...
Ama kurtuluş denmemeli adına. Belki başka bir yolculuk. Bilinçaltı öyle gizemli ki.
Ilerde kuracağı aile yapısından tutun, tanışacağı insanlara kadar gidebilir bu sorun.
Şu durumda da devam edilirse evet sosyal bir fobi, kişide ki ifade yetisi de ciddi anlamda bozulabilir.
Teşekkür ederim :)
Kendi klavyem mouse olmayınca zorluklar yaşıyorum.
Sizin de gayet iyi yazınız kendinize haksızlık etmeyin.
badwolf
01-12-2014, 09:49 PM
Ailem akademisyen