Orijinalini görmek için tıklayınız : Sık Yutkunma Takıntısı
lamek
11-02-2014, 10:15 AM
Değerli arkadaşlar.. Benim bir problemim var, bunu araştırdım biraz.. Benzer problemi yaşayan insanların yorumlarını farklı sitelerde okudum fakat TEDAVİ noktasında hiçbir veriye ulaşamadım..
Problemim, SOSYAL FOBİYE bağlı olarak, bilinç altımda yerleşmiş olan SIK YUTKUNMA problemi.. O kadar ki, bazen 10-15 saniyede bir yutkunuyorum.. Heyecanlandığım; toplum karşısında konuşmam gerekeceğinde ve ÖZELLİKLE DE -YUTKUNMA PROBLEMİM AKLIMA GELDİĞİNDE- başlıyorum daha sık yutkunmaya..
Bir psikoloğa gittim.. SOSYAL FOBİ için beni bir psikiyastriste yönlendirdi. Psikiyatriste durumumu anlattım... Sosyal fobi için bana AURORİX 150 MG ve AURORİX 300 MG ilaçlarını verdi.. 150 MG'ı sabah alıyorum, 300 MG'ı akşam alıyorum.. Bu ilaçları kullandıktan sonra kontrole çağırdı.. Yaklaşık 15 gündür ilaçları düzenli kullanıyorum..
Benim buradan beklentim.. DAHA ÖNCE BENZER BİR PROBLEM YAŞAYAN ve BUNA ÇÖZÜM BULMUŞ bir arkadaşımız var mı acaba aramızda.. Veya bu anlamda tecrübesi olan ve yol gösterebilecek kişiler çıkarsa sevinirim.. NE YAPMAM LAZIM; NASIL BİR TEDAVİ UYGULAMAK GEREKİYOR.. Bazen hayattan bezdiriyor.. Toplumdan kaçası geliyor insanın..
Yardımlarınızı bekliyorum..
Selamlar..
pinokyoo
11-02-2014, 03:41 PM
Bndede ayni olmasada benzer bi sosyal fobi var.kac yildir ugrasiyorum.kafana taktikca artiyor.ustune gidecek gucu yeterince bulamiyorum ama acikcasii spor ve cevre degisikligiyle buyuk ilerleme katettim su an bnde ilsc tedavisine basladim ilaclarini aksatma bncee duzenli ic .yararinj gorenler oluyor ama birakmama sartiylaa.biraz ilgini baska yone cekicek biseylere yonlenn
lamek
11-02-2014, 06:23 PM
Bndede ayni olmasada benzer bi sosyal fobi var.kac yildir ugrasiyorum.kafana taktikca artiyor.ustune gidecek gucu yeterince bulamiyorum ama acikcasii spor ve cevre degisikligiyle buyuk ilerleme katettim su an bnde ilsc tedavisine basladim ilaclarini aksatma bncee duzenli ic .yararinj gorenler oluyor ama birakmama sartiylaa.biraz ilgini baska yone cekicek biseylere yonlenn
Teşekkür ederim.. İlaçlara devam edeceğim.. İlaç tedavisinden sonra psikoterapi düşünüyorum..
Araştırmalarımda EFT Uygulamaları hakkında bazı verilere ulaşmıştım.. Onunla KESİN ÇÖZÜME ULAŞIR diye algıladım ama.. Bunu KİM, NEREDE YAPIYOR; KENDİ KENDİME YAPABİLİR MİYİM? BAŞARILI OLUR MU? onu çözemedim...
pinokyoo
11-02-2014, 08:50 PM
Aslinda bu sureci ilacla baslatsan daha iyi olur bncee cunku ilaclar zaten o zemini hazirlamak icin var .sende gayret ediceksinki ikisi birden olcakk .o yontemlerdede mutlaka iyi bir yere gitmelisin cunku artik para icin kimin ne yaptigi belli degil.
Balance32
12-02-2014, 08:53 PM
SOSYAL FOBİ yanlış tanı olabilir.
Yutkunma isteği obsesif hastalarda oluyor.Bende ve bir kaç tanıdığımda da olmuştu .25 senelik OKB liyim.
Başka bir doktora gitmeni ve hastalığının gerçekten sosyal fobi olduğuna emin olman iyi olur.(Tabi sadece bu olaydan değilden başka olaylarla birlikte bu tanının konulmadığını varsayıyorum)
Neden;doğru ilaç çok önemli.
Bilişsel terapi'de bunu üzerine gitme metodu ile aşmalısın;fakat çok basit değil.
Mesela yutkunmaktan ve bunun başkaları tarafından anlaşılmasından endişe duyduğun anlarda insanların gözünün içine baka baka yutkun(Onlar için çok sıradan davranış); noluyo sana ya derlerse; ya bu aralar boğazım kuruyor filan dersin. Ancak buna sürekli devam etmeyeceksin.
Çünkü bildiğimiz gibi Obsesyonlar hep farklı kimliğe bürünebiliyor:); bir yerden yumruğu yiyince farklı yerden saldırıyor
İnadına yutkunmadan konuşma exersizleri yapacaksın;ağzına tükürük gelecek birikecek; ama sen yine konuşacaksın; salyan aksın boş ver; kusura bakma dersin geçersin; bu ikinci yumruğa da düşmana vurduktan sonra; yere seriliyor zaten.
Ama ilaç şart.
lamek
15-02-2014, 12:02 PM
SOSYAL FOBİ yanlış tanı olabilir.
Yutkunma isteği obsesif hastalarda oluyor.Bende ve bir kaç tanıdığımda da olmuştu .25 senelik OKB liyim.
Başka bir doktora gitmeni ve hastalığının gerçekten sosyal fobi olduğuna emin olman iyi olur.(Tabi sadece bu olaydan değilden başka olaylarla birlikte bu tanının konulmadığını varsayıyorum)
Neden;doğru ilaç çok önemli.
Bilişsel terapi'de bunu üzerine gitme metodu ile aşmalısın;fakat çok basit değil.
Mesela yutkunmaktan ve bunun başkaları tarafından anlaşılmasından endişe duyduğun anlarda insanların gözünün içine baka baka yutkun(Onlar için çok sıradan davranış); noluyo sana ya derlerse; ya bu aralar boğazım kuruyor filan dersin. Ancak buna sürekli devam etmeyeceksin.
Çünkü bildiğimiz gibi Obsesyonlar hep farklı kimliğe bürünebiliyor:); bir yerden yumruğu yiyince farklı yerden saldırıyor
İnadına yutkunmadan konuşma exersizleri yapacaksın;ağzına tükürük gelecek birikecek; ama sen yine konuşacaksın; salyan aksın boş ver; kusura bakma dersin geçersin; bu ikinci yumruğa da düşmana vurduktan sonra; yere seriliyor zaten.
Ama ilaç şart.
Paylaşımınız için teşekkür ediyorum..
OKB ile ilgili bir araştırma yaptım ve çıktılarını aldım.. psikoloğum ile görüşeceğim.. bakalım o ne diyecek..
Tekrar teşekkür ederim..
Balance32
16-02-2014, 11:13 PM
Paylaşımınız için teşekkür ediyorum..
OKB ile ilgili bir araştırma yaptım ve çıktılarını aldım.. psikoloğum ile görüşeceğim.. bakalım o ne diyecek..
Tekrar teşekkür ederim..
Süper,takibi bırakmazsanız yenersiniz.
Sonra ise hastalıkla arkadaş olma dönemiz başlayacak; siz şimdi yeni karşılaştınız birbirinizi daha iyi tanıyacaksınız, sana ne zamanlar zorluk çıkarıyor, ne zamanları sen onun üstesinden geliyorsun. biraz sürer.
Son aşama ise onu seveceksiniz, onu sizin bir parçanız kabul edip onunla yaşayacak ve ona kızmayacak onu seveceksiniz.
Sonra geçiyor ;)
lamek
18-02-2014, 03:53 PM
Süper,takibi bırakmazsanız yenersiniz.
Sonra ise hastalıkla arkadaş olma dönemiz başlayacak; siz şimdi yeni karşılaştınız birbirinizi daha iyi tanıyacaksınız, sana ne zamanlar zorluk çıkarıyor, ne zamanları sen onun üstesinden geliyorsun. biraz sürer.
Son aşama ise onu seveceksiniz, onu sizin bir parçanız kabul edip onunla yaşayacak ve ona kızmayacak onu seveceksiniz.
Sonra geçiyor ;)
Teşekkür ederim.. :)
ulver
17-03-2014, 04:33 AM
birçok hastalığımı kendime bakarak aştım fakat bu okb gerçekten hiçbir şekilde durdurulamıyor. zamanla üstesinden gelinir elbette. biraz şikayet edecek olursam elimi kolumu durdusam egom yüzümde kaşıntı oluşturuyor. durduk yere . onu kaşımıycam diyorum sonra o kaşıntı geçmeden hemen başka bi bölgede kaşıntı . sonra elim sırtıma gidiyor sonra boğazımın kenarları sonra kıl çekme sonra saç çekme .. bu güne kadar panik atak paranoid sosyal fobi okb depresyon tanısı koyuldu . savaş açtım kendime ama okb sınıfındaki davranışların üstesinden gelemedim. saygılar :)
Balance32
22-03-2014, 10:35 AM
Temelinde "karşındakinin senin hakkında ne düşündüğünü önemseme" olan bir takıntı.
Gerçek hayat ile iç içe girmiş takıntılardan bir tanesi
Neden içiçe girmiş;Çünkü hayatta önem verdiğimiz kişiler tabi ki olacak.Kendi kendimize nasıl önemseme diyebiliriz ki. (Aynı dini takıntılar gibi)
Kendine söyeyeceğin şey şu olacak: Ben güçlü olmazsam sevdiklerime ,sevgimi sunamam.O yüzden yeri geldiği zaman seni önemsemeyeceğim(bu da seni sevdiğim için diyeceksin)
Benim taktikler bu şekilde:)
Dini takıntı aslında daha kolay,Allah eğer çok yüce varlıksa(kendini ikna için bu önermeyi yazdım) neden ben hasta olduğum için bana ceza yazsın diye ilerliyorsun.
Selamlar