Orijinalini görmek için tıklayınız : telkin yöntemi
anonim88
26-11-2013, 06:08 PM
psikolog bana okb hastası olduğumu ve tedaviyi hızlandırmak için sürekli ''her şey yolunda'' diye telkin vermemi söyledi.anlayıp anlamamak önemli değilmiş.bu telkin yöntemiyle cilt hastalığıyla ilgili bir takıntım sizce geçebilirmi?
yorum
26-11-2013, 06:14 PM
bilinçaltına gönderme sanırım ilk başta basit gelir ama zamanla insan inanıyor. daha doğrusu bilinçaltın bunu kaydedediyor. sen denemekten birşey kaybet mezsin. bu arada rahatsizligi biraz daha açmaniz mümkün mü
anonim88
26-11-2013, 06:26 PM
burnumda kılcar damar genişlemesi var.3 aydır ıpl lazerle tedavisi olmama rağmen bir değişme olmadı.burnumda oluşan kızarıklık çok rahatsız edici.bu sorun 4 yıldır devam ediyor.telkinden başka seçeneğim yok galiba.telkin dışında ne yapabilirim?
Balance32
26-11-2013, 06:50 PM
Kardeş ; sonuçta biz uzman değiliz ama madem kişisel fikirlerimizi sordun, yazalım.
Ben inanmıyorum bir işe yarayacağına.Her şey yolunda demek "eğer sen OKB isen ve bunu (kızarıklığı) takıntı haline getirdiysen ve NORMALDE büyütülmeyecek bir kızarıklık ise bu telkin ile giderilmez. Başta işe yarıyor gibi görünüse bile belli bir süre sonra bu telkin kompulsiyon'a dönüşür.
Bu durum, temizlik takıntısı olan kişinin sürekli kendisine "ellerim temiz ellerim temiz" demesine tavsiye etmeye benziyor. Bana mantıklı gelmedi.
OKB tedavisinde önerilen methot lar genelde kompılsiyonları yapmama ve üzerine gitme metodu olarak önerilir. Telkin'in işe yarayacağını sanmıyorum.
Yorumlarımı senin OKB olduğun varsayımı ile yaptım; eğer canını sıkan kızarıklık her insanın canını sıkabilecek şey ise yapacak bir şey yok; hayat bu:)
Ama başta yazdığım gibi bizler uzman değiliz; "yorum" arkadaşımın dediği gibi denemekten bir şey kaybetmezsin.
9 ŞUBAT
27-11-2013, 05:28 PM
Telkin yöntemi ,oldukça etkili bir yöntem .Duzenli olarak iyi olduğunu ,her şeyin iyi olduğuna kendini inandırırsan (en az 21 gun ),zamanla beyinde bunu öğreniyor ve kendini ona gore düzenliyor .
Bu yöntemi uygulamakla kaybedicegin hiçbir şey yok ,ama çok şey kazanabilirsin .
Balance32
28-11-2013, 12:09 AM
Telkin yöntemi ,oldukça etkili bir yöntem .Duzenli olarak iyi olduğunu ,her şeyin iyi olduğuna kendini inandırırsan (en az 21 gun ),zamanla beyinde bunu öğreniyor ve kendini ona gore düzenliyor .
Bu yöntemi uygulamakla kaybedicegin hiçbir şey yok ,ama çok şey kazanabilirsin .
Sn moderatör;
Öncelikle böyle bir web sitesi ile bizleri buluşturduğunuz deneyimlerimizi, düşüncelerimizi paylaşma şansı verdiğiniz için çok teşekkürler.
Söylemek istediğim; burada arkadaşın sayfasında tartışıp arkadaşın kafasını da karıştırmak istemem ama bu konuyu tartışmak isterim. Telkin , kendini ikna etmek demektir. Aslında bir şeyin varoluş sebebini; neden sonuç ilşkisini sorgulamadan irdelemeden o görüşe inanmaya çalışmaktır;hatta şimdi tdk'ya baktım " Bir duyguyu, bir düşünceyi aşılama" olarak geçiyor. Aşılama yani "bak bu budur" demek. "Bak sen iyisin; her şey yolunda" demek."bak burnundaki kızarıklık o kadar çirkin değil, bak ellerin temiz, bak herşey yolunda" demek.
OKB hastasısın ve gerçeklikten uzaksın; zaten ellerinin temiz olduğunu biliyorsun ama bu takıntı haline gelmiş ellerini yıkamaktan alıkoyamıyorsun(en sık rastlanan kompulsiyonu örnek verdim).Ve ellerim temiz hiç bir problem yok , herşey yolunda diye sürekli kendini telkin ediyorsun...
Telkin'in psikolojinin bir çok dalında işe yaradığını biliyorum ama OKB de işe yaradığına emin misiniz .
Ben yaklaşık 30 senelik OKB hastasıyım ve şimdiye kadar benim ve çevremdeki OKB lilerin bu şekildeki( problem yok , herşey yolunda) şeklinde bir telkin yöntemiyle iyileştiğini duymadım görmedim, zaten çevremizdeki insanlar bize söylemiyor mu; sen öyle zannediyorsun, öyle bir şey yok; burnunda kızarıklık yok, abartıyorsun diye ve biz OKB li olduğumuz için bunları ciddiye almıyoruz.Çünkü bize göre ellerimiz hep pis ve temizlenmek zorunda ve burnumuzdaki kızarıklık çok çirkin.
Bana göre OKB hastasına obsesyonları hakkında NÖTR yaklaşmak gerekli. Çünkü siz TELKİN İLE- zaten gerçekte olmayan(kızarıklık, pislik vs) bir şey için taraf tutuyorsunuz.Gerçekte böyle bir şey yoksa niye taraf tutulsun ki; bunun olmadığına ikna etmek için bilişsel terapi ile, olayın kökeni nedenini incelemek daha doğru bir yöntem değil midir.NÖTR olmak daha doğru değil midir.
OKB tanılarında telkinin faydalı olduğuna dair herhangi bir makale veya benzeri bir yayın varsa detaylıca incelemek isterim.
Saygılar, sevgiler