Orijinalini görmek için tıklayınız : Psikoloji okuyanlar ya da bitirmiş olanlar, tavsiyelerinize ihtiyacım var? :/
Lyudka
29-06-2011, 01:19 PM
Ben lise son sınıf EA öğrencisiyim ve şu an alanımla ilgili aklımda çok büyük karmaşalar var.
Yıllardır tıp ve psikoloji arasındaki hayallerimde bocalarken uzun araştırmalar sonucunda psikolojide karar kılıp EA seçtim ancak tıp hayalim solup gitmiyor aklımın bir köşesinden bir türlü. Ve bir şekilde mutlaka tıpa yakınlaşan bir alanında çalışmalıyım o da klinik oluyor.
Psikolojide de çok mutlu olabileceğime eminim ancak tavsiye ve tecrübelerinizi duymaya ihtiyacım var..
Gerçekten memnun musunuz bu bölümden? İş imkanları tatmin edecek düzeyde mi?
Ya da anlattıkları gibi doktorlar üstünlük taslıyorlar mı? Bu alanda bir rekabet var mı? (Bence olmamalı çok farklı alanlar ama halen psikologları çok işlevsiz olarak görenler var ülkemizde..)
Ya sayısalı baştan sarıp tıpa hazırlanacağım ya da psikoloji yolundan devam edeceğim, karar vermem için çok kısa bir zamanım var..
Lütfen düşünceleriniz benimle paylaşın.. Şimdiden teşekkürler..
furoyd
29-06-2011, 09:37 PM
buraya yazacak kadar bu işi istiyorsan tıp fakültesini düşün derim.illa ki psikologla psikiyatrist arasında fark var.tıp fakültesini kazandıktan sonra mezun olmak kolay.ancak psikiyatri'nin TUS puanları yüksek biraz.öss'ye çalıştığının 5 katı kadar filan tus'a çalışman lazım.ama önce öss tabi.son senede sayısala geçip iyi bi tıp fakültesini kazanmak pek kolay bişey değil gibi.
sevket94
29-06-2011, 10:34 PM
Bende senin gibi bu sene hazırlananlardanım.Hedefim psikoloji. Psikiyatrist bana göre daha ağır.Yani daha ileri derecede hastalar geliyor.Ve ayriyetten öss de tıp kazanma çok zahmet ister,emek ister.Ama psikoloji bana daha mantıklı geliyor. Belki maaş olarak Psikiyatristlere göre az olablir ama önemli olan o mesleği sevrek ypmak.Hem iş imkanları da baya fazla.Kendini geliştrdikten sonra.Yüksek lisans vs. eğitimler gördükten sonra bence işinde iyi bir yerde olablirsin.Herşey senin elinde.
Lyudka
29-06-2011, 11:04 PM
Zaten puanların da düşmesiyle çok zor oluyo bu sistemde son senede ona gitmek. ama benim dediğim 3 yılımı bu lys belasına feda etmekle olacaktı.
psikoloji daha mantıklı sevket94 ben de biliyorum, her şeyin tedavisi ilaçta bitmez sonuçta. ufak problemlerde ilaç kullanılmamalı da halk bunun bilincinde mi işte? yani gideyim ilaç alayım mı diyor yoksa ilaç istemem gözüyle mi bakıyor, psikologlar nelerle karşı karşıya kalıyor, gereken değer veriliyor mu merak ediyorum bunları? bu arada başarılar dilerim umarım istediğimiz üniversitelerde istediğimiz bölümlere gireriz :)
furoyd
29-06-2011, 11:41 PM
ufak problemler derken? arkadaşlar bu konulara girmek sizin için daha erken bence.şimdilik yapabileceğinizin en iyisi oturup dersinize çalışmak..
tourniquet
30-06-2011, 12:02 AM
Ben lise son sınıf EA öğrencisiyim ve şu an alanımla ilgili aklımda çok büyük karmaşalar var.
Yıllardır tıp ve psikoloji arasındaki hayallerimde bocalarken uzun araştırmalar sonucunda psikolojide karar kılıp EA seçtim ancak tıp hayalim solup gitmiyor aklımın bir köşesinden bir türlü. Ve bir şekilde mutlaka tıpa yakınlaşan bir alanında çalışmalıyım o da klinik oluyor.
Psikolojide de çok mutlu olabileceğime eminim ancak tavsiye ve tecrübelerinizi duymaya ihtiyacım var..
Gerçekten memnun musunuz bu bölümden? İş imkanları tatmin edecek düzeyde mi?
Ya da anlattıkları gibi doktorlar üstünlük taslıyorlar mı? Bu alanda bir rekabet var mı? (Bence olmamalı çok farklı alanlar ama halen psikologları çok işlevsiz olarak görenler var ülkemizde..)
Ya sayısalı baştan sarıp tıpa hazırlanacağım ya da psikoloji yolundan devam edeceğim, karar vermem için çok kısa bir zamanım var..
Lütfen düşünceleriniz benimle paylaşın.. Şimdiden teşekkürler..
Merhaba, öncelikle bu zorlu süreçte sana başarılar diliyorum :) Ben psikoloğum umarım sana soruların hakkında yardımcı olabilirim. Psikiyatrist ve klinik psikolog hastanelerde birlikte çalışırlar. Fakat devlet hastanelerinde genelde psikologlar tanı için yeterliliklerinin olduğu testleri uygularlar. Tabi büyük devlet hastanelerinde eğer terapist iseler psikoterapi de uygularlar yani tedavide de yer alırlar. Özel hastaneler psikologlar için daha tatmin edicidir. Psikologlar sadece psikiyatride çalışmazlar. Örneğin nöropsikologlar nöroloji kliniklerinde çalışırlar. Yüksek lisans yapıp uzmanlaşanlar (örneğin odyoloji ve konuşma bozuklukları) kulak burun boğaz kliniklerin de de çalışırlar, sağlık psikolojisinde uzmanlaşanlar örneğin bir psikoonkolog kanser hastalarıyla çalışır. Bunlar sadece psikologların klinik anlamda çalışma alanları olarak sayılabilir. Bunun dışında psikolojide kendini bulabileceğin onlarca alt alan vardır. Örneğin; gelişim psikolojisi, adli psikoloji, sosyal psikoloji, rehabilitasyon psikolojisi, endüstri ve örgüt psikolojisi, sağlık psikolojisi en popüler olan alanlar diyebilirim. Psikolojide de tıp gibi denilebilir. Şöyleki psikolojiden sonra tıpkı tıp gibi mutlaka ama mutlaka uzmanlaşmak gerekiyor. Ayrıca psikoloji oldukça masraflı bir alandır. Kitaplarımız çok pahalı ve genellikle de ingilizce kitaplara ulaşman gerekiyor. Testlerin yeterliliklerini almak için eğitimlere gitmen gerekiyor ve bu eğitimler de pahalı sayılabilir. Eğer psikoterapist olmak istiyorsan ki her klinik psikolog bile psikoterapist olmak zorunda değil, apayrı bir eğitimi var. Psikoterapi eğitimleri 5 yıl ile10 yıl arasında değişiyor. Tabi bütün bunlar seni korkutmasın oldukça eğlencelidir kendin hakkında ve insan hakkında çok çok ama çok şey öğrenirsin ve her seferinde de klasik ama ne kadar çok öğrenecek şey olduğunu keşfedersin bu da seni kamçılar:) (umarım!:)) İş imkanına gelince psikologların çalışabilecekleri 25-30 sektör var hiç endişen olmasın. Psikiyatristlerin psikologları küçümsemesi veya psikologların onları küçümsemesi gibi bir şeyin çok saçma olduğunu söyleyebilirim. Ayrı ayrı disiplinlerdir ortak çalışma alanları vardır, iş birliği halindedirler, birbilerine ihtiyaç duyarlar. İçini ferahlatacaksa eğer psikoloji için şunu söyleyebilirmki, psikologların literatüre inanılmaz bir katkısı vardır ve psikiyatristler de bu araştırmalardan eper bir faydalanırlar :) Tabi bizler de öyle mutlaka.. Bunları hiç dert etme derim. Tabi bunlar uygulama belki de sen araştırma kısmında çalışmak isteyeceksin hiç belli olmaz. Mesela deneysel psikoloji de tadından yenmez bir alandır. Sana şunun garantisini veryorum psikolojide gönlüne göre bir yer mutlaka bulursun. Tabi tıp okursan belki de psikiyatri değil de bambaşka bir alan dikkatini çekecek.. Sana kolay gelsin..
Görüşmek üzere..
furoyd
30-06-2011, 12:18 AM
herkes psikolog olabilir ama herkes psikiyatrist olamaz..make your choice :D
Lyudka
30-06-2011, 12:26 AM
furoyd bence erken değil düşünmek için bunları bilmeliyim iyi tanımalıyım ki sonradan karşıma çıktığında hazırlıklı olmayı bileyim :)
tourniquet sana ne kadar teşekkür etsem az yüreğime su serpildi derler ya aynen öyle şu an.. bu anlattıkların gibiyse eğer hayalimdeki gibiymiş aynı zamanda ve doğru bir karar vermişim eşit ağırlık seçerken diyip rahatlama olanağı buldum, bir kaç gündür kafamda soru işaretleri vardı rahat uyuyamıyordum düşünmekten :) ben klinik psikoloji hayali kurdum hep uygulama alanında ama araştırma da benim gibi meraklı bireyler için çok cazip olabilir :)
kitapların ingilizce olması ya da pahalı olması sorun değil, yabancı dilim çok iyidir yani şu an okusam anlarım o konuda geliştirdim kendimi ve kitapları da gerekirse yemem-içmem biriktirir alırım (o kadar kasıyor mu bu arada paraları?)
bir de eğitimler, test yeterlilikleri pahalı dedin ya kitap neyse de bu eğitimlerin ücretleri ne kadar arasında değişiyor? ücretsiz ya da burslu kazanmak gibi bir olanak yok mu onları? devletin karşıladıkları ya da?
tourniquet
30-06-2011, 12:41 AM
furoyd bence erken değil düşünmek için bunları bilmeliyim iyi tanımalıyım ki sonradan karşıma çıktığında hazırlıklı olmayı bileyim :)
tourniquet sana ne kadar teşekkür etsem az yüreğime su serpildi derler ya aynen öyle şu an.. bu anlattıkların gibiyse eğer hayalimdeki gibiymiş aynı zamanda ve doğru bir karar vermişim eşit ağırlık seçerken diyip rahatlama olanağı buldum, bir kaç gündür kafamda soru işaretleri vardı rahat uyuyamıyordum düşünmekten :) ben klinik psikoloji hayali kurdum hep uygulama alanında ama araştırma da benim gibi meraklı bireyler için çok cazip olabilir :)
kitapların ingilizce olması ya da pahalı olması sorun değil, yabancı dilim çok iyidir yani şu an okusam anlarım o konuda geliştirdim kendimi ve kitapları da gerekirse yemem-içmem biriktirir alırım (o kadar kasıyor mu bu arada paraları?)
bir de eğitimler, test yeterlilikleri pahalı dedin ya kitap neyse de bu eğitimlerin ücretleri ne kadar arasında değişiyor? ücretsiz ya da burslu kazanmak gibi bir olanak yok mu onları? devletin karşıladıkları ya da?
Merhaba Lyudka,
Yardımcı olabildiysem çok mutlu oldum.. İngilizcenin iyi olması çok iyi bi avantaj senin için, fakat mesleki ingilizce denilen olayı atlamışsın. Şöyle söyliyim ingilizce bilmekle bir mesleğin literatürünü okumak apayrıdır. Biz örneklerini de çok yaşadık. Hoca ingiliz olsun isterse psikoloji metinlerini anlayamıyor çünkü oradaki teknik terimin anlamını bilmiyor. Fakat üniversitelerde bunun da eğitimini görüyorsunuz. Tabi eğer ingilizce psikoloji okursan bu sefer de dikkat edilmesi gereken şey öğrendiğini türkçe de düşünebilmek ve anlamını anlamak. Bu konuda kişiler adapte olmakta zorlanabiliyor.. Test eğitimi artı materyali 2000leri bulduğu da oluyor değişken fiyatlar.. Bunlar sonra düşünülecek şeyler önce çalışmaya başlarsın kendin de ödeyebilirsin hem ailenin de yükünü hafifletirsin.. Türkiyede malesef hemen hemen her konuda yapılan araştırma sayısı yetersiz. Bilim dili de ingilizce olduğu için ingilizce kaynaklara ihtiyaç duyacaksın.. İngilizce kitaplar epey pahalı olabiliyor.. Mesela bir kitap vardı uzun bir süre hayallerimi süslemişti:) öğrenciyken türk parasıyla 150 gibi bişeydi tam hatırlamıyorum.. Ama genel olarak pahalıdır satıldığı yerler de sınırlıdır.. Eğitim ücretlerini kendin karşılaman gerekiyor..
furoyd
30-06-2011, 12:45 AM
sen gel doktor yapalım seni ;)
Lyudka
30-06-2011, 12:47 AM
arkadaşım ama ben 7 yıldır psikoloji düşünüyorum tıpla kafam karıştı biraz bu son dönem yeni yasa çıktı falan ama bunları duyunca yine kendi kararıma döndüm gözlerimdeki o parlama o heves geri geldi :D
furoyd
30-06-2011, 12:51 AM
psikoliji'de bulup psikiyatri'de bulamayacağın ne war?
Lyudka
30-06-2011, 12:55 AM
tam tersini mi sormak istedin? :confused:
şöyle onlar tıp eğitimi aldıkları için yönetim gücü daha çok onlara bırakılıyor hele yeni yasayla onların yanında, kontrolünde çalışabiliyorlar psikologlar ve bu bence çok haksızlık gerçekten
amerikada psikoloji okuyanlara hani burda tıp deyince vay vay diyorlar ya orda psikoloji okuyanlar için aynısını diyorlar ve büro açma hakları var, türkiyede tam aksi kısıtlanıyor şu an :mad:
furoyd
30-06-2011, 01:01 AM
eee? :D türkiye'deyiz dimi..walla kısmetse seneye psikiyatrist olacağım için acını paylaşamıyorum.doğru seçimi yapmanı dilemekten başka yapabilcem bişey yok artık..
Lyudka
30-06-2011, 01:05 AM
ondan doktor yapalım diyordun sen demek ama o kadar tıp okusam psikiyatri seçmezdim o seçenekte nöroloji hayalim vardı ;)
bu alan dışı puan düşürme olmasa düşünmeyeceğim hiç zaten ama zaten tıp tutması için çok az yanlış yapmak gerekiyor bir de puan düşünce ne yapacağım ben hepten full mu çekeceğim :eek: tıpı kazanırken çok zorlandınız mı peki?
furoyd
30-06-2011, 01:08 AM
hayır hiç zorlanmadım ilkokul 1'den beri başarılıydım zaten
Lyudka
30-06-2011, 01:10 AM
ama ilkokul 1 başarısı değil lisede çok çalışmak gerekiyor bir de sayısal alanda olmak tabi :)
tourniquet umarım görürsün burayı unutmazsın ve sorularıma cevap verirsin, merak içindeyim :)
furoyd
30-06-2011, 01:13 AM
ilkokul 1'den beri başarılıyım demiştim.4. sınıfta dersaneye gitmeye başladım ve hiç ücret ödemedim
furoyd
30-06-2011, 01:19 AM
neyse ben yatar.sen de kendinin doktoru olursun artık ;)
tourniquet hocam,bende narsistik kişilik bozukluğu var.bir de bana yardımcı olmayı denerseniz çok sevinirim..iyi geceler..