PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : anlatmak

grumpy
23-03-2011, 03:17 PM
merhaba,
9 yıldır aralıklı olarak farklı pikolog ve psikiyatristlere gittim. son olarak okuduğum üniversitenin psikologu ve psikiyatristiyle görüştüm. psikiyatrist kendisinin bir şey yapamayacağını çapa'ya gitmem gerektiğini söylerken psikolog görüşmemizin 20. dakikasında bembeyaz bir yüzle daha fazla dinleyemem beni aşıyor diyerek görüşmeyi sonlandırdı. bir üniversite hastanesine gitme fikri güzel olsa da, en son ankara tıpın doktorlarından birine gider gitmez kendimi ptsb ve okb nedeniyle hastaneye yatırılmış bulduğum için ve orada geçirdiğim 10 haftayı düşünmeye başlayınca yerimden kıpırdamak bile istemiyorum (yanlış anlaşılmasın ankara tıp çok güzeldi ama 10 hafta boyunca diğer hastalarla uğraşmak ve okuldan, dışarıdaki yaşamdan uzak kalmak insanı bunaltıyor).
son dönemlerde iyice içime kapandım. arkadaşlarımla uzun zamandır görüşmekten istemiyorum. dışarıya sadece okula gitmek için çıkıyorum ve bir an önce kendimi eve atmaya çalışıyorum. bugün uyanınca biriyle konuşmam lazım dedim ama kiminle konuşacağımı bile bilmiyorum. haftalardır aramadığım ve kaçtığım arkadaşlarımla mı, sana yardımcı olamayız diyen okulun doktorlarıyla mı, kendi sorunlarıyla boğuşan ailemle mi? yoksa psikologun bile 20. dakikada yeter dediği şeyleri profesyonel olmayan birine anlatmak mı?

balık
23-03-2011, 06:30 PM
Şu an kendini nasıl görüyorsun, hastane deneyiminden sonra bi değişme oldu mu sana göre?
Benim bildiğim hastalar kendi rızaları dışında hastaneye yatırılamazlar (sanırım kendi ve çevresindekiler için çok çok tehlikeli durum oluşturmadıkça ya da hastanede tedavi edilmesi gereken acil bir durum olmadığında) Hastaneye yatma fikri sana sorulmuş muydu?
Birçok duyarsız ve işinin ehli olmayan psikolog psikiyatrist var çevrede. Bu eğitimi alan herkesin diploması olabilir ama herkes doktor ya da terapist olamıyor bana göre. Yapılan iş mühendislik gibi mekanik ve makinelerle yapılan bir iş değil, bu noktada böyle yetersiz insanların bi dönüp kendilerine bakmaları lazım, nelerden eksik oldukları konusunda. Neyse bu biraz da konu dışı.. Önemli olan zor da olsa işinin gereklerini tam yerine getiren duyarlı ve insan ruhundan anlayabilen uzman bulmakta..
Şu an tedavi oluyor musun peki? Ne yapmayı düşünüyorsun, bir planın var mı yani..
Sorgular gibi olduysa kusura bakma, anlamak istediğim için sordum :) Bu arada uzman değilim bunu da belirteyim ama sitede uzman olan birkaç arkadaşmz var.

grumpy
23-03-2011, 06:52 PM
gittiğim doktor hastaneye yatmamın tedavi sürecini hızlandıracağını söylediği için yatmayı kendim kabul ettim. hastaneden çıktıntan sonra bir süre iyi hissettim sonra eski halime döndüm. yine de hastane kendimle ilgili bazı şeyleri keşfetme konusunda yardımcı oldu. şimdi bir yardım almıyorum. alma çabalarım (okuldaki psikolog ve psikiyatrist gibi) boşa çıktı. dediğim gibi yeniden üniversite hastanesine gitmeye korkuyorum ve açıkçası özel bir terapi için yeterli maddi imkanım yok. bugün ücretsiz olarak online terapi alabilir miyim diye baktım ama sonuç pek mutluluk verici değil. dolayısıyla bir planım da yok artık.

Hydra
23-03-2011, 09:35 PM
Böyle demiş olabilirler. Her ne kadar yanlış bir tutum olsada o kısma konsantre olmak yürüdüğün yolda sizi yavaşlatacaktır. Duygularınızı bir kağıda ya da deftere yazarak başlayabilirsiniz. Biraz daha mücadele gerekli. Olması gerekenleri hastanede yattığınız sürede öğrenmisinizdir. Bu yüzden o kısma girmeyeceğim. Sizin durumunuza adım adım yaklaşmak gerekli diye düşünüyorum. Bu yüzden yazmayla başlayabilirsiniz.

Saygılar

balık
23-03-2011, 09:51 PM
gittiğim doktor hastaneye yatmamın tedavi sürecini hızlandıracağını söylediği için yatmayı kendim kabul ettim. hastaneden çıktıntan sonra bir süre iyi hissettim sonra eski halime döndüm. yine de hastane kendimle ilgili bazı şeyleri keşfetme konusunda yardımcı oldu. şimdi bir yardım almıyorum. alma çabalarım (okuldaki psikolog ve psikiyatrist gibi) boşa çıktı. dediğim gibi yeniden üniversite hastanesine gitmeye korkuyorum ve açıkçası özel bir terapi için yeterli maddi imkanım yok. bugün ücretsiz olarak online terapi alabilir miyim diye baktım ama sonuç pek mutluluk verici değil. dolayısıyla bir planım da yok artık.

Devlet hastanesini hiç düşündün mü? Üniversitelerde genel olarak belli bir tavır vardır, hastalığın boyutu ne olursa ya da hangi türden bi hastalık olursa olsun yatarak tedavi öneriyorlar daha iyi takip etmek ve araştırmak için (annem tansiyonla ilgili sorunu için gittiğinde bi ton tetkik önermişler üstüne de hastaneye yatma fikrini öne sürmüşler :S ) Gene de yanlışım varsa düzeltin. Devlet hastanesinden bu tür yardım almayı düşünebilirsin bana göre, daha önce hastaneye yattığın bilgisini de verirsin daha önceki tecrübelerini paylaşırsın daha kolay olabilir tedavi süreci. Aklıma bu alternatif geldi, sen ne düşünürsün bilmiyorum :) Geçmiş olsun...
Tedavi yolları için ; Sitede uzman olan birkaç arkadaşımız var onlara da danışabilirsin daha ayrıntılı bilgi verebilirler yardımcı olmaya çalışacaklardır diye düşünüyorum.

grumpy
23-03-2011, 11:47 PM
Devlet hastanesini hiç düşündün mü? Üniversitelerde genel olarak belli bir tavır vardır, hastalığın boyutu ne olursa ya da hangi türden bi hastalık olursa olsun yatarak tedavi öneriyorlar daha iyi takip etmek ve araştırmak için (annem tansiyonla ilgili sorunu için gittiğinde bi ton tetkik önermişler üstüne de hastaneye yatma fikrini öne sürmüşler :S ) Gene de yanlışım varsa düzeltin. Devlet hastanesinden bu tür yardım almayı düşünebilirsin bana göre, daha önce hastaneye yattığın bilgisini de verirsin daha önceki tecrübelerini paylaşırsın daha kolay olabilir tedavi süreci. Aklıma bu alternatif geldi, sen ne düşünürsün bilmiyorum :) Geçmiş olsun...
Tedavi yolları için ; Sitede uzman olan birkaç arkadaşımız var onlara da danışabilirsin daha ayrıntılı bilgi verebilirler yardımcı olmaya çalışacaklardır diye düşünüyorum.

doktorun özel muayenehanesine gitmiştim. direk hastaneye gitmemiştim. devlet hastanesinde düzenli terapi alamam diye gitmeyi düşünmedim. buradaki uzmanlar nasıl yardımcı olur bilemiyorum.

NAR_K
24-03-2011, 12:18 AM
$ikayetleriniz hakkinda pek birsey belirtmemissiniz, yada ben mi kacirdim baska basligin altindaysa? ama ptsb ve okb nedeniyle hastaneye yatirildiginizi yazmissiniz.. ptsb icin basinizdan kotu bir olay mi gecmisti acaba? ozel degilse tabi.. anlatmaniza gerek yok hatta, sadece forumdaki arkadaslarin birazdaha bilgisi olursa sizin icin daha da yardimci olabilirler diye dusundum..

grumpy
24-03-2011, 12:40 AM
$ikayetleriniz hakkinda pek birsey belirtmemissiniz, yada ben mi kacirdim baska basligin altindaysa? ama ptsb ve okb nedeniyle hastaneye yatirildiginizi yazmissiniz.. ptsb icin basinizdan kotu bir olay mi gecmisti acaba? ozel degilse tabi.. anlatmaniza gerek yok hatta, sadece forumdaki arkadaslarin birazdaha bilgisi olursa sizin icin daha da yardimci olabilirler diye dusundum..

evet kötü birkaç olay geçti. ama biraz özel oldukları için paylaşmak istemiyorum. :(

NAR_K
24-03-2011, 12:55 AM
anliyorum.. yazdiklarinizdan bazi olaylari biraz fazla taktiginizi dusundum.. mesela profesyonellikten uzak olan doktorun yaptigi yanlis hareketi hala unutamamissiniz. tabiki unutmak o kadar kolay olmaz ama ayni zamanda gecmisde de yasamak sizin icin iyi olmayabilir.. ayrica ptsb icin yasadiginiz kotu olaylari atlatamayip gozunuzun onune gelmesi, ruyalarda karsiniza cikmasi veya bunlardan kacinmak icin caba gosterme vs gibi semptomlarin da olmasi gerekir..

grumpy
24-03-2011, 01:35 PM
anliyorum.. yazdiklarinizdan bazi olaylari biraz fazla taktiginizi dusundum.. mesela profesyonellikten uzak olan doktorun yaptigi yanlis hareketi hala unutamamissiniz. tabiki unutmak o kadar kolay olmaz ama ayni zamanda gecmisde de yasamak sizin icin iyi olmayabilir.. ayrica ptsb icin yasadiginiz kotu olaylari atlatamayip gozunuzun onune gelmesi, ruyalarda karsiniza cikmasi veya bunlardan kacinmak icin caba gosterme vs gibi semptomlarin da olmasi gerekir..

takıntı konusunda sıkıntım var zaten. bir konudaki takıntımı aşmayı başardığımda başka bir noktada bir şey başlıyor. örneğin hastaneye yatmadan önce "yaptığım her hareketimle ilgi çekmeye çalışıyorum. ilgi çekmeye çalışmamalıyım." gibi bir takıntım vardı. bunu aştıktan sonra kapıyı kilitleyip çıktıktan birkaç dakika sonra "kapı kilitlendi ve anahtarım içeride kaldı" gibi saçma bir takıntım başladı. "mantıksal olarak kapıyı kilitleyen sensin anahtarın içeride kalamaz" diye defalarca tekrarlamama rağmen arayıp anahtarımı bulmadan rahatlayamıyordum. bunun gibi bir sürü saçma mantıksız takıntıdan sonra şimdi insanların söyledikleri/yaptıklar şeyleri takıyorum ve devam edemiyorum.
ptsb nedeniyle kötü rüyalar görmesem de günlük hayatımın içinde bir çok şeyi yapamıyorum. bazı kokuları duyunca bayılacak gibi hissediyorum. kendime güvenemiyorum. aklıma sözler ve anılar gelince nerede olursam olayım anlık dibe çöküşler yaşıyorum. en azından artık biraz daha çabuk toparlıyorum ya da insanlar arasındayken durumu çaktırmayacak kadar numara yapabiliyorum.

NAR_K
24-03-2011, 09:26 PM
takıntı konusunda sıkıntım var zaten. bir konudaki takıntımı aşmayı başardığımda başka bir noktada bir şey başlıyor. örneğin hastaneye yatmadan önce "yaptığım her hareketimle ilgi çekmeye çalışıyorum. ilgi çekmeye çalışmamalıyım." gibi bir takıntım vardı. bunu aştıktan sonra kapıyı kilitleyip çıktıktan birkaç dakika sonra "kapı kilitlendi ve anahtarım içeride kaldı" gibi saçma bir takıntım başladı. "mantıksal olarak kapıyı kilitleyen sensin anahtarın içeride kalamaz" diye defalarca tekrarlamama rağmen arayıp anahtarımı bulmadan rahatlayamıyordum. bunun gibi bir sürü saçma mantıksız takıntıdan sonra şimdi insanların söyledikleri/yaptıklar şeyleri takıyorum ve devam edemiyorum.
ptsb nedeniyle kötü rüyalar görmesem de günlük hayatımın içinde bir çok şeyi yapamıyorum. bazı kokuları duyunca bayılacak gibi hissediyorum. kendime güvenemiyorum. aklıma sözler ve anılar gelince nerede olursam olayım anlık dibe çöküşler yaşıyorum. en azından artık biraz daha çabuk toparlıyorum ya da insanlar arasındayken durumu çaktırmayacak kadar numara yapabiliyorum.

yanlis tahmin etmiyorsam okb ptsb'yi takip etmis olabilirmi? ptsb'deki yasadiginiz bazi semptomlar okb'ye neden olmus olabilir belkide.. belki ptsb'ye odaklanan bi terapi plani hazirlanip uygulaninca ve olumlu etkilerini gorunce, okb de yavas yavas etkisini kaybedebilir belki diye dusunuyorum.. doktorunuz boyle seylerden bahsettimi acaba size? yoksa terapileriniz ayni anda okb ve ptsb uzerine mi odaklaniyor?

birmelek
24-03-2011, 09:36 PM
Hastaneden çıkarken tedavi'ye ilaçla devam ya da terapi ile devam gibi birşey demediler mi? Bi de yazmak en güzeli bence de. Burda da uzman kişiler olduğunu sanmıyorum. Öncesinde yoktu yani. Şimdikileri tanımıyorum ama muhtemelen yoktur.

balık
24-03-2011, 11:36 PM
doktorun özel muayenehanesine gitmiştim. direk hastaneye gitmemiştim. devlet hastanesinde düzenli terapi alamam diye gitmeyi düşünmedim. buradaki uzmanlar nasıl yardımcı olur bilemiyorum.
Burada minnie diye bir arkadaşımız var psikolojik danışman, tedavi imkanları konusunda ona danışabilirsin bi istersen.
Devlet hastanelerinde doktor uzun vakit ayıramıyor ama sana mutlaka kontrol tarihi verirdi, yani düzenli gitmek istersen. Benim önerdiğim bir alternatifti tabi, bundan çok daha iyi alternatifler bulabilirsin diye düşünüyorum, o yüzden uzman arkadaşla bi görüşmen daha iyi olur belki.

grumpy
25-03-2011, 01:11 AM
yanlis tahmin etmiyorsam okb ptsb'yi takip etmis olabilirmi? ptsb'deki yasadiginiz bazi semptomlar okb'ye neden olmus olabilir belkide.. belki ptsb'ye odaklanan bi terapi plani hazirlanip uygulaninca ve olumlu etkilerini gorunce, okb de yavas yavas etkisini kaybedebilir belki diye dusunuyorum.. doktorunuz boyle seylerden bahsettimi acaba size? yoksa terapileriniz ayni anda okb ve ptsb uzerine mi odaklaniyor?

okb ptsbden çok daha sonra çıktı. hastanede yatarken aynı anda okb ve ptsb üzerine terapi gördüm. ptsb sorun yaratıyordu ama okb hareket etmemi engelleyecek boyuttaydı (o dönemde ilgi çekmeme takıntım ön plandaydı ve mesela dışarı çıkmamak da ilgi çekmek amaçlı, dışarı çıkmak da ilgi çekmek amaçlı gibi olunca insan hareket edemiyor). dolayısıyla ptsbyi tedavi edelim okb düzelir diyemediler.

Hastaneden çıkarken tedavi'ye ilaçla devam ya da terapi ile devam gibi birşey demediler mi? Bi de yazmak en güzeli bence de. Burda da uzman kişiler olduğunu sanmıyorum. Öncesinde yoktu yani. Şimdikileri tanımıyorum ama muhtemelen yoktur.
hastaneden çıktığımda ilaç tedavim, haftada bir kez hastanedeki psikologumla görüşmem ve ayda bir hastanede ilaç-durum kontrollerim vardı. ilaçların azaltılmasıyla ilgili isteğim geri çevrilip arttırılınca yeter dedim ve ilaç almayı bıraktım (günde 3 prozac ve risperdal ağır geliyordu). biriken ilaçları toptan alarak intihara kalkıştıktan sonra şehir değiştirdim dolayısıyla psikologla haftalık görüşmelerimi ve hastanedeki kontrollerimi kaybetmiş oldum.

elmaelma
26-03-2011, 04:36 AM
Sorununu paylaş iyi olsada sonuç alamaman iyi olmamış bu kadar denemeden sonra. Burada bizimle konuşabilirsin. Bende biraz senin gibiyim devlet hastesindeki dr ye gittim bir kaç tanesine dr den yardım alamadım. Ailemde kendi sorunlarıyla boğuşuyor. Adım adım bir şeyler yapmaya çalıştım Hydra nın dediğimi gibi önce kağıda yazdım üzerinde emin olduğum konular üzerinde niye böyle yapıyorum diye kendime sorular sormaya başladım. Seninde fark edeceğin gibi kendini bir ölçüde toparlıyorsun en azından başkalarına karşı.bir süre sonra insan nasıl hareket etmesi gerektiğini unutabiliyor seni sıkan şeylere arkadaşların nasıl tepki veriyorsa sende öyle tepki vermeye alışmalısın. sana birşeymi dediler sen başkasına onu dediğin zaman onun nasıl tepki vereceğini aklında bulundurarak hareket etmelisin böyle boşyere canını sıkıp ani düşüşler yaşamazsın.

dogruluk
26-03-2011, 08:59 AM
ptsb nedir

grumpy
26-03-2011, 03:37 PM
Sorununu paylaş iyi olsada sonuç alamaman iyi olmamış bu kadar denemeden sonra. Burada bizimle konuşabilirsin. Bende biraz senin gibiyim devlet hastesindeki dr ye gittim bir kaç tanesine dr den yardım alamadım. Ailemde kendi sorunlarıyla boğuşuyor. Adım adım bir şeyler yapmaya çalıştım Hydra nın dediğimi gibi önce kağıda yazdım üzerinde emin olduğum konular üzerinde niye böyle yapıyorum diye kendime sorular sormaya başladım. Seninde fark edeceğin gibi kendini bir ölçüde toparlıyorsun en azından başkalarına karşı.bir süre sonra insan nasıl hareket etmesi gerektiğini unutabiliyor seni sıkan şeylere arkadaşların nasıl tepki veriyorsa sende öyle tepki vermeye alışmalısın. sana birşeymi dediler sen başkasına onu dediğin zaman onun nasıl tepki vereceğini aklında bulundurarak hareket etmelisin böyle boşyere canını sıkıp ani düşüşler yaşamazsın.

kağıda yazmayı hastanedeyken denedim. bende pek işe yaramıyor. arkadaşlarımı sıkan şeylerle beni sıkan şeyler arasında fark var. kız arkadaşım/erkek arkadaşım böyle dedi şöyle yaptı gibi şeylere bile büyük tepki vererek anlatan insanlar benim yaşadıklarımı yaşasa ne olurdu diye düşünmek beni hepten rahatsız ediyor. tabii herkes olayları farklı boyutta yaşar orası ayrı.

ptsb nedir
travma sonrası stres bozukluğu.

dogruluk
26-03-2011, 07:45 PM
ne travması geçirdin

grumpy
26-03-2011, 07:54 PM
ne travması geçirdin

herkesle paylaşamayacağım bazı olaylar.

archetype
27-03-2011, 04:43 PM
geçmiş olsun :(