PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Benim hastalıgımın adı nedır lütfen yardım edin :(

zeitt
22-12-2010, 05:45 PM
Herkeze merhabalar.

2 gün önce yaşadığım bir olayı anlatarak yazıma başlamak istiyorum. Popüler bir arkadaşlık sitesinde, bir arkadaşımı yanlışlıkla listemden sildim ve kabus başladı. Arkadaşımı tekrar listeme eklemek istedim ama adı aklıma gelmedi bir türlü..internetten tanıştıgımız için tel yada mailide yok elimde ulaşamadım ve 2 gün boyunca adını hatırlamak için çektiğim ızdırabı anlatsam size belki aranızda neler çektiğimi anlayanlarınız olabilir. Uyuyamadım gece kabuslar falan görmeye başladım.. Acaip bir sıkıntı yaptı , normalde aman nolucak canım elbet hatırlarım diyen ben, hayır hatırlamak zorundasın hatırlayacaksın, hatırlamak için ne gerekiyosa yap moduna girdi bir anda. Neyse ikinci günün sonunda hatırladım ismini ve nasıl rahatladım bilemezsiniz sanki tüm dünyayı sırtımda tanışıyomuşumda bir çırpıda sırtımdan indirivermişim gibi oldu. Birde son dönemlerde mailim çalınırsa yada şifremi unutursam mail hesabıma giremezsem gibi korkularım başladı... Tabi bu durduk yere olmadı. bundan 3 sene önce mailim çalınmıştı. Bütün banka ekstreleri özel mesajlar msn den eklenen dünya kadar arkadaş vs cabası...Acaip bir üzüntü ve özel yaşamımım deşifre olması delirtti beni, o zamanda çıldıracak gibi olmuştum. 1 hafta boyunca internetin başında nasıl geri alabilecegimi araştırmakla geçmişti.. o zaman çok sinirlendim ondan oldu demiştim ama. gece ruyamda hesabı çalan adamın hangi şifreyi koydugunu tahmin etmeye çalıştıgım rüyalar görmeye başladım.. her yerde bir suru sayı harf vs ama zamanla geçmişti bu durum şuan yeniden başladı bu şikayetlerim.. sizce benim çektiğim sıkıntının adı tıp dilinde nedir nolur yardım edin :((

broken
22-12-2010, 06:23 PM
birşeylere saplantı şeklinde takılıp kalıyorsunuz sanırım. bir ismi hatırlamamak normaldir ama bunu takıntı haline getirmek sorunlu bir durumdur. zihin enerjinizi tüketirseniz herşeye daha fazla tepki verirsiniz. basit şeyler sizi daha fazla öfkelendirir mesela... şu aralar herhangi bir gerginlik ya da stres oluşturan bir durum yaşıyor musunuz? bunun etkisi olabilir... dengeli yaşamaya ve bu tür düşünceleri önemsememeye çalışın...

zeitt
22-12-2010, 06:28 PM
gerginlik yada stres oluşturan birşey yaşamıyorum ama yukarda yazdıgım sıkıntılarım flim gibi sürekli başa sarıyo... kafamın içinden atamıyorum ve hiç bir şeye konsantre olamıyorum... ama sadece bunlar bile stres li bi hayat yaşamama neden oluyo

broken
22-12-2010, 06:38 PM
sadece anlattığınız bu olaya dayanarak ciddi bir durumunuz yok gibi geliyor bana. hepimiz bazı şeyleri bazen gereğinden fazla kafamıza takarız, saplantı halinde belli bir süre sürekli düşünürüz. önemli olan olayın sürekliliğidir. bunu başka zamanlarda da sık yaşarsanız bir uzmana başvurun. şu an için sorunu çözdüğünüze göre rahatlayın ve önemsememeye çalışın çünkü ne kadar önemserseniz gözünüzde o kadar büyütür ve kendinizi hasta etme yolunda da bir adım daha ilerlersiniz...

zeitt
22-12-2010, 06:45 PM
yazdıklarınız ve önerileriniz için çok teşekkür ederim ama ben yinede önlem olması açısından bir uzmana danışmak istiyorum...

Teşekkürler tekrardan

Hydra
22-12-2010, 06:57 PM
İnternet ile ilgili yaşadığınız tecrübe sizi bu duruma sürüklemiş gibi gözükmekte.
Travma sonrası stres bozukluğunda görülen durum gibi bir durum yaşamışsınız.Tabi yanlış anlaşılmasın sizde bu rahatsızlık var demiyorum.
Ne demek istiyorum?
Şöyleki;

İnternet hesabınızın çalınması takibinde özel hayatınızın deşifre olduğunu düşünmeniz, bunun sonucunda özel hayatın deşifre olması konusunda vereceğiniz tepki gün yüzüne çıktı.Dolayısıyla bu durum internet üzerinden olmasaydı bile aynı sıkıntıları yaşayacaktınız.Dolayısıyla çok fazla tepki vermeniz ( Haklısınızda özel hayatınızın deşifre edilmesi çok fazla tepki vermenizi gerektirir.) beyniniz tarafından aşılması gereken bir bariyer olarak görülmüş ve takibinde psikolojik olarak huzursuz hatta rahatsız olmuşsunuz.Takiben hesabınızı geri alma çabalarınız beyninizde yapmış olduğunuz etiketin altını renkli kalemle çizmiş gibi bir tepki yuvası oluşturmanıza neden olmuş.Devamında hesabınızdan sildiğiniz kişiyi hatırlamak isteyişiniz geçmişte yaşadığınız olayı hatırlatan etiketi devreye sokarak ve takiben hesabınızı geri alma çabalarınızla alevlenen sıkıntı sildiğiniz kişinin ismini bulma konusunda çaba sarfetmenize neden olmuş.Yani hesabınızı geri almaya çalışırken yapmış olduğunuz hatıra beyniniz tarafından aktif hale gelmiş.Aslında sildiğiniz isim önemsiz olmasına rağmen, geçmişte geri alma mücadelenizi hatırlatıp sildiğiniz ismi bulmanız yolunda sıkıntıya neden olmuş

Normal fizyolojik düzeyde beyne baktığımızda hatırlayamadığımız şeyler daha alt kısımda bulunur yani beyin bilgi çekmecelerinden oluşur.Sık yaptığınız şeyler hemen hatırlamanız açısından üst çekmecelere yani ilk hafızaya alınırken daha nadir yaptığınız ya da az tekrarladığınız bilgiler ya da olgular örtük hafızanızda tutulur.Bu da daha alt çekmecelerde saklanır şeklinde sembolize edilir.Normal bir insan bunu hatırlamaya çalışırken gerilebilir bu normaldir.Arkadaşlarınızın arasında ''dilimin ucunda ama gelmiyor'' diye dediklerini duyarsınız yani bu durum herkesde olur.Siz de normal olmuş ama geçmiş tecrübe bunu daha alevli yaşamınıza neden olmuş.

Vel hasılı kelam Broken' ın da buyurduğu gibi bende ciddi bir problem olduğunu düşünmüyorum.Kendinizi telkin ederek bunu aşabilirsiniz.Haricinde yardımlar için destek olabiliriz.Bu durumu takıntı haline getirip gerçek bir travma sonrası bozukluğa neden olmasını istemiyorsanız, beyninize söz geçirmeyi öğrenmeniz gerekir.Bu da olayın üstüne gidip, sorgulama ve takıldığınız yerleri çevrenize sorarak öğrenmeniz ile sağlanır.Hiç aşamam derseniz ya da bu öğretiyi dinlemem gerekir derseniz, psikologlar ve danışmanlar bu konuda yardımcı olur.Bana kalırsa bu sizin halledebileceğiniz bir durum.Hatta durum bile değil, pürüz.

Unutmayınız, mesele iki kulağınızın arasında !

SAygılar

goffee
22-12-2010, 09:31 PM
Uzman olmadıgımı belirterek bir tavsiye vermek istiyorum.
Öncelikle sakinleşmelisiniz.
Sonrasında bilgi sahibi olmak sorununuzu çözecektir.
Sahip olmanız gereken bilgi:
Bir dahaya aynı durumu yaşamamaya dikkat etmelisiniz.
Bunu yaptıktan sonra zaten rüyalarınız vs düzelecektir cünkü dikkatli oldugunuzu biliyor olacaksınız.

Yapamıyorsanız haddinden fazla büyük bir sorun vardır bir uzman yardımına ihtiyacınız vardır.