PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Çocuk ve Gençlerde Hayvan Sevgisinin Önemi

Minnie
15-10-2010, 10:47 PM
Çocuk ve Gençlerde Hayvan Sevgisinin Önemi
Anne karnında, anne ile başlayan sevgi bağı doğduktan sonra anne’nin bakımı, ilgisi ile devam eder. Büyüdükçe anneden başka diğer insanları da sevmeyi keşfeder çocuklar. Daha sonra sevilme ihtiyacı anne dışında dünyadaki diğer canlılara yönelir, diğer canlıları da sevmeyi öğrenir. Çocuğun yaşayan diğer canlıları sevmesi ve onlara saygı duyması onları tanımakla başlar. Bu nedenle doğal dürtülerle korkmadan hayvanlara dokunmak istediklerinde engellememek, korkutmamak, olumsuz düşüncelere sahip olmamalarını sağlamak gerekir. Çünkü çocukların bu nedenle “hayvan fobisi” geliştirmelerine ya da oluşmuşsa pekiştirmesine yol açıyor olabilir. Küçük yaşlarda hayvan sevgisiyle tanışan çocukların psikolojik gelişimlerine katkısı bulunduğu göz ardı edilemez. Sevgisiz ve korkuyla büyüyen çocuklar, ergenlik döneminde ve yetişkinlik döneminde sevgiyi tanımayan, sosyalleşemeyen, dostluk kurmayı bilmeyen, mutluluğunu ve mutsuzluğunu paylaşamayan, sorumluluk bilincine sahip olamamış bireyler olarak yetişirler. Bu şekilde yetişen bireylerin çevresine ve doğada yaşayan diğer canlılara (özellikle hayvanlara) sıklıkla zarar verdiği gözlenmektedir. Aynı zamanda ergenlerin madde kullanımı ile bilinçsizce ve öfkeyle bazen davranış bozuklukları gösterdiği de görülmektedir. Zihinsel engeller, dürtüsel denetimin sağlanamaması gibi nedenlerden dolayı da hayvanlara zarar verildiği bilinmektedir.
Hayvan sevgisi ile büyüyen çocuklar;
• Sevgiyi, saygıyı ve bağlılığı ve sorumluluk almayı öğrenirler.
• Daha çok fiziksel aktivitede bulunur. Bu çocukları zararlı alışkanlıklardan da uzak tutar.
• Doğum, üreme, ölüm gibi yaşamsal kavramları tanır ve deneyimler.
• Yeni arkadaşıyla sırdaş olabilir. Yargılanmadan, suçlanmadan, eleştirilmeden dinlendiği için kendini rahat ifade etme yeteneği kazanırlar.
• Hayvanlarıyla konuştuklarında dil gelişimleri artar.
• Korkularını yenmeyi öğrenirler.
• Empati yeteneklerini geliştirirler.
• Sabırlı olmayı, isteklerine erişebilmek için çabalamayı öğrenirler.
• Öfkelerini kontrol edebilmeyi öğrenirler.
• Özellikle zihin engelli ise psikolojik ve zihinsel rahatlama görülür.
• Tek çocuk ise, paylaşmayı öğrenirler.
Korkularını Nasıl Yenerler?
• Önce işe kendinizden başlayın. Hayvanları sevmiyor ya da korkuyorsanız bunu çocuklarınıza yansıtmayın, olumsuz düşüncelerinizi onlara aktarmayın.
• Tırmıklama, ısırma gibi bir durumda aşırı tepkiler göstermeyin.
• Hayvanları tanıdıklarında ve hakkında bilgi sahibi olduklarında hem ilgileri artar hem de varsa kaygıları azalır. Bunun için pet shop, hayvanat bahçesi gibi çeşitli hayvanların toplu halde bulunduğu ortamları ziyaret edebilir, ilgili kişilerden bilgi alabilirsiniz. Hayvanlarla ilgili belgeseller, kitaplar, dergiler de bilgi edinme yönünden oldukça yararlıdır.
• Çocuğunuz hayvanlara dokunamıyorsa, kuş, balık, kaplumbağa gibi kapalı bir yerde yaşayabilen hayvanları tercih edebilirsiniz.
• Evcil hayvanınıza çocuğunuzla birlikte bakım verebilirsiniz.
Ya Evcil Hayvanı Ölürse?
• Çoğu aile evcil hayvanı ölünce çocuğunun bu üzüntüyü yaşamasını istemediği için eve hayvan almak istemez. Ancak çocuğun erken yaşta kayıplarla yüzleşmesi ileriki yaşlarda başka kayıplarla baş edebilme becerisini arttırır.
• Çocuğun üzüntüsünü ve duygularını asla küçümsemeyin. Çocuğunuzun üzün tüsünü, yasını paylaşın. Desteğinizi hissettirin.
• Çocuklar için evcil hayvanları yeri doldurulamaz, eşsizdir. Yeni bir hayvan alacağınızı söyleseniz bile incinebilirler. Çünkü kendilerini önemsenmemiş, anlaşılmamış ve yalnız hissederler.
• Üzüntüsünü paylaştığında sabırla dinleyin ve anlamaya çalışın.
• Eğer tekrar bir hayvan isterse alın, bu konuda baskıcı olmayın ya da istiyorsa gerçekten vazgeçirmeye çalışmayın.

Mine Çelik
Psikolojik Danışman
www.cocukvegenc.com

Hydra
16-10-2010, 12:42 AM
Şu günlerde okurken ''cuk diye oturmuş'' dedim.
Geçenlerde gördünüz mü bilmiyorum ama bir üniversite öğrencisi bir kediyi tekmeleyerek öldürmüş.

Minnie
16-10-2010, 12:50 AM
bütün hayvansever arkadaşlarım lütfen sizde yazımı paylaşın...

Selina
16-10-2010, 02:27 AM
paylasimin icin tesekkür ederim.
bilmiyorum peta.com u taniyormusunuz , ben oraya senelerdir üyeyim .
bendeki hayvan sevgisi asiri derece cok ,
bana Pskatriden taburcu olmadan Dr. demistiki "köpek sahibi olun , o sizi sosyalestirecektir daha cok disari cikacaksiniz yeni insanlarla tanisacaksiniz,üzüldügünüzde tek dostunuz olacak ve sizinle üzülecek" demisti .tabi evim müsait degil.
ben yunus baligi terapisi yaptim , anlatilcak gibi degil o ani yasamak gerek.
ve hayvanla yapilan aktivete inaniyorum.
Bugün anahaberlerde senin yazmis oldugunu dinledim ,cok sükür dedim kendime ..insanlarimiz uyarilmakta.
gecen sene kurban bayraminda , tv de haberlerde gösterdiler..büyük bas hayvani bir kasap ana sokakta bicahinla hayvani kovaladi ,hayvan korkusundan kacmaktayken ras gele adam picakladi , arka ayaklarina da bicak ati hayvan yerlerde aci cekerek kendisini sürükledi..herkes seyirci,kimse yardim etmedi hayvana.sonra ben o gördügüm senaryoyu bir türlü gözümden atamadim,cok üzüldüm cok agladim insanligima lanet ettim ..artik et yemicem ve türk tv sinede bakmicam dedim,hersey cok siddetli ve korkunc benim icin ,
bunlari gören miniklerimizin psikolojisi ne durumda ,ama bu kimseyi ilgilendirmiyor millet raiting pesinde.
hayvani seven dogai yi seven human olur.

Minnie
16-10-2010, 01:07 PM
ailede de varsa korkan çok doğal bende çok korkardım sonra ailecek hep birlikte alıştık :)

Kjh_Svd
16-10-2010, 03:49 PM
Ben hayvanları hiç sevmem.

Minnie
16-10-2010, 04:38 PM
saygı duyarız...

Selina
16-10-2010, 05:04 PM
Ben hayvanları hiç sevmem.

cok yazik ...

minnienin dedigi gibi bende saygi duyarim

Kjh_Svd
16-10-2010, 07:46 PM
Neden yazık olduğunu anlamadım.

Hydra
16-10-2010, 09:14 PM
Neden yazık olduğunu anlamadım.

Hiçkimse istemediği birşeyi sevmek zorunda değildir.Ben hayvanların bizim sevgimize muhtaç olduklarını düşünmüyorum.Asıl biz onlara muhtaç kalıyoruz.İş ''muhtaç'' kelimesinin dışında kalmasını istiyorsak onların bizlere gösterdiği özveriyi bizde onlara göstermeliyiz diye düşünüyorum.

Bu anlamda neden neden sevmediğinizi merak ettim?
Kahvaltı yaparken yediğiniz yumurtayı mı yoksa yemeklerde kullandığınız eti mi beğenmediniz? ya da kemirgen gibi canlı sayısını normale çevirmekle görevi olan kedilerin neyini beğenmediniz? Örnekleri çoğaltabilirim.

Size saygım sonsuz.Hayvanları çok sevmiyor olabilirsiniz fakat sevmediğinizi dile getirmeniz hayvanları vahşice öldüren ya da bakamayıp sokağa atan insanların eline koz vermez mi?

Yukarıda saydığım örnekler belki onları menfaatim olduğu için sevdiğimi düşünebilirsiniz.Mesele tam da burada başlıyor.Bir insan evinde kedi beslemesinin menfaatini yaşamaz.Evinde fare yoktur çünkü.Seviyodur ve evladı gibi davranır.

Vel hasılı kelam.Siz hayvanları sevmeyin.Bu size olan tavrımı değiştirmez fakat sosyal ortamlarda hayvanları sevmiyorum derseniz içlerinde hezeyan olan kişileri uyandırırsınız.Neticesinde bu tohumları negatifliklerle siz ekmiş olursunuz.

Saygılar

Heraclius
16-10-2010, 09:14 PM
Mükemmel bir ata bakıp, başını okşayıp, bi çırpıda sırtına atlayıp yelelerinin sallanışını görememen. yazık olan şey işte bu! bu muhteşem duyguyu yaşayamamış olman...

gülenay
17-10-2010, 01:19 PM
bir sene önce muhabbet kuşum kafesini temizlerken uçup gitti.çok üzüldüm.bu olay beni çok etkiledi çünkü senelerdir beraberdik.o dönem yakın dostlarımında taşınması üzerine kuşumun uçup gitmesi.çok yıprattı beni.bir daha eve hayvan almayacağım dedim.beş yaşındaki kızım mavişimiz gittiğinden beri eve kuş istiyor.geçen hafta artık dayanamayıp ona kuş almaya gittik.istediği kuşu aldık.çok mutlu şimdi.sabah kalkıp ilk işi ona gnaydın demek.yemiyle suyuyla ilgilenmek.ayrıca satıcı meyve yerken kafesin kapısını açın yanınıza gelir size çabuk alışır demişti.kızım her meyve yediğinde biz unuttuğumuz halde koşup kafesin kapısını açıyor." hadi gel minik meyve saaati deyip kuşumuzu davet ediyor "ayrıca kızım kelimeleri yutarak konuştuğu için doktorumuz sık sık konuşmamızı önermişti.kızım şimdi minikle habire muhabbette.bu ilgi bizimde çok hoşumuza gidiyor.bunun yanısıra 10 yaşındaki kızım balığının birini bu sabah kaybetti.hiç üşenmeden aşağı inip onu gömdü.eve çıkıp yaşayanları teselli ediyordu :) size çok daha iyi bakacağım söz veriyorum diyerek:)

Hydra
17-10-2010, 02:48 PM
bir sene önce muhabbet kuşum kafesini temizlerken uçup gitti.çok üzüldüm.bu olay beni çok etkiledi çünkü senelerdir beraberdik.o dönem yakın dostlarımında taşınması üzerine kuşumun uçup gitmesi.çok yıprattı beni.bir daha eve hayvan almayacağım dedim.beş yaşındaki kızım mavişimiz gittiğinden beri eve kuş istiyor.geçen hafta artık dayanamayıp ona kuş almaya gittik.istediği kuşu aldık.çok mutlu şimdi.sabah kalkıp ilk işi ona gnaydın demek.yemiyle suyuyla ilgilenmek.ayrıca satıcı meyve yerken kafesin kapısını açın yanınıza gelir size çabuk alışır demişti.kızım her meyve yediğinde biz unuttuğumuz halde koşup kafesin kapısını açıyor." hadi gel minik meyve saaati deyip kuşumuzu davet ediyor "ayrıca kızım kelimeleri yutarak konuştuğu için doktorumuz sık sık konuşmamızı önermişti.kızım şimdi minikle habire muhabbette.bu ilgi bizimde çok hoşumuza gidiyor.bunun yanısıra 10 yaşındaki kızım balığının birini bu sabah kaybetti.hiç üşenmeden aşağı inip onu gömdü.eve çıkıp yaşayanları teselli ediyordu :) size çok daha iyi bakacağım söz veriyorum diyerek:)

Gülenay okurken kızınızın yanaklarını mıncıra mıncıra sevmek istedim.Allah'ım çok tatlı :) Allah analı babalı büyütsün maşallah.
anlattığınız bu olay çok güzel olmuş.Hayvan sevgisi çok ama çok önemli.Yararları saymakla bitmez.

Minnie
17-10-2010, 03:58 PM
Ne kadar sevgi dolu ne kadar duyarlı bir çocuk yetiştirmişsiniz. Hayatı boyunca bu erdemlerinin karşılığını alacağından hiç şüphem yok. Sevgiler, saygılar

gülenay
17-10-2010, 08:50 PM
Gülenay okurken kızınızın yanaklarını mıncıra mıncıra sevmek istedim.Allah'ım çok tatlı :) Allah analı babalı büyütsün maşallah.
anlattığınız bu olay çok güzel olmuş.Hayvan sevgisi çok ama çok önemli.Yararları saymakla bitmez.
amin hydra.çok teşekkür ederim içten sözlerin için.kızım diye söylemiyorum ama konuşmasıyla sitenin maskotu :)çoğu kelimesi anlaşılmamasına rağmen herkes onunla konuşmaya bayılıyor.ben hayvan sevgisini fazlasıyla aşılamak istiyorum.çünkü merhametli vicdanlı biri olmasını çok istiyorum.ayrıca sorumluluk duygusunun gelişmesini istiyorum.sizinde yazdığınız gibi yararları saymakla bitmez.:)

Ne kadar sevgi dolu ne kadar duyarlı bir çocuk yetiştirmişsiniz. Hayatı boyunca bu erdemlerinin karşılığını alacağından hiç şüphem yok. Sevgiler, saygılar

inşallah minnie. çok teşekkür ederim.kızlarımın kendine güvenen saygılı bireyler olmasını çok istiyorum.ben anne ve babamı erken kaybettiğim için onlara herşeyi öğretmek istiyorum.bendende sevgiler , saygılar.

emoşşş
17-10-2010, 09:27 PM
hayvan sevgisi bence çok önemli bir konu evet herkes sevmeyebilir ama en azından onların yaşamalarına katkıda bulunabilirler geçen sene 6-7 ay kadar bir kedim oldu oğluşumla çok seviyorduk ama zorunlu olarak başak bir hayvansevere sahiplendirdik ama bugün olmuş hala özlüyoruz evimizde yokluğunu hissediyoruz ama yine de yanlız sayılmayız bir muhabbet kuşumuz var gülenayında anlattığı gibi oğlum çok seviyor bir çocuğa hayvan sevgisini aşılamak çok güzel bir duygu....

gülenay
17-10-2010, 09:31 PM
emoşşş sizinkinin adı ne ? :)