Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Günümüzde Kariyer

biricik
05-12-2007, 12:37 PM
Günümüzde ise 'kariyer' bir insanın hayatı boyunca 'öğrenen, çalışan ve üreten kişi' rolüyle sürekli deneyim ve beceri kazanarak yolculuk etmesi anlamına gelmektedir. Ancak bu kavram bir tv reklamı ile günlük dilimize girdi ve "meslekte yükselme" gibi algılama yarattı. "Kariyer yapma" kavramı =işinde yükselme şekline dönüştü.

Kariyer basmakları başlığı bilinçli ve önemli bir tercih.
Şimdi mesleklerimizi nasıl seçtiğimizi ve nasıl adımlar attığımızı biraz daha yakından ele alalım..
Ortaöğretimin 2. ylında yani 10.sınıfta öğrencileri ilk resmi adımlarını atarak "alan seçimi "yapıyorlar,alan seçimi pek çok öğrenci açısından geri dönülemez bir tercih noktasıdır.
Yani öğrenci daha sonra fikir değiştirse de,alanından dolayı geri adım atamamakta ve mesleki tercihini değiştirememektedir. Örneklendirecek olursak;öğrenci SAY alanı seçmiş ancak 12. sınıfta avukat olmanın onun için en doğru seçim olduğuna karar verdi..Bu öğrenci 12. sınıfta böyle bir yönelim gerçekleştiremeyecektir çünkü,SAY alanından mezun olacak bir öğrenci için hukuk alan dışı bir konumdadır.

10.sınıfta hasbel kader ve çoğunlukla notlara bakarak ya da anne babanın yönlendirmesiyle yapılan bu seçim gelecek için belki de en sınayıcı adımı oluşturmaktadır.

Daha sonra ÖSS aşaması gelmektedir. BU aşamada ise 10 .sınıfta seçilen alana uygun yapılan hazırlık süreci sonrasında elde edilen puana göre yapılan tercihler diğer bir adımı oluşturmaktadır.

Öğrenci kendine uygun bulduğu meslek ya da sektöre göre değil de, puanı nereye yetiyorsa orayı tercih ederek aslında bundan sonraki yaşamını bilinçsizce ipotek altına atmakta ,başka bir değişle bir maceraya atılmaktadır.

Öğrenci puanının yettiği bölümü okurken iki farklı gerçek yaşayabilir;ilki şansı varsa okuduğu bölümü sever ve benimseyerek burada kendine önemli iş olanakları ,forsatları yaratarak yaşamına devam eder,ikincisi ise bölümünü sevmez,belki bir üst sınıfa geçince severim belki bitirince severim belki işe başlayınca severim diyerek zamanını geçirir,,düşük ihtimal bu dönemlerden birinde sahiden mesleğini benimser ve yoluna devam eder.Ya da sevmediği bir işi yapmaya başlar ,keyifsiz ve mutsuz olarak günlerini geçirir,ya ömrünün sonuna kadar devam edebilir ya da değiştirme gücü bulduğu an"hayır bu benim yapmak istediğim iş değil " diyerek durur ve yeni bir açılım sağlamayı dener...

Kısaca özetlemeye çalıştığımız karar verme basamakları bunlardır.

9 ŞUBAT
05-12-2007, 01:16 PM
burada kuçuk bir parantez açmak istiyorum , genelde karıyerle meslegi karıştırıyoruz ,

meslek hayatımızı kazanmak için ögrendigimiz ve yaptıgımız iştir , oysa karıyer çok daha farklı bir konu kariyer meslegimizi ilerletmek tecrube kazanmak kısacası mesleki hayatımız suresince katetdigimiz yoldur ,

herkese ideali olan meslekte karıyer yapmasını dilerim .

Nefertiti
05-12-2007, 05:31 PM
Kariyerin farkını Megan çok güzel özetlemiş.

Buna ilave olarak bende Kariyer sahibi bir örneğin düşüncelerini sizinle paylaşmak isterim..

Tufan Darbaz Doğan Holding CEO'su
Olmazsa olmaz kuralı
Benimle birlikte çalışanlardan sorumluluk yüklenebilmelerini, bilgi, yaşam tarzı, çözüm üretme, bakış açısı gibi her konuda sürekli olarak kendilerini yenileyebilmelerini beklerim.

Nasıl bir lider
Benim tarzım, hizmetkâr lider denilen, çalışanların her anlamda parlayabilmeleri için onlara bilgi ve destek sağlayan, önlerindeki engelleri kaldırmalarına yardımcı olan bir anlayış.

Yaptığı en doğru iş
Yaptığım en doğru iş aslında özel hayatımdan... Karımla evlenmek. Evde destekleyici ve huzurlu bir ortam olmasa, ertesi gün iş ortamında başarıları yakalayabilmek birçok açıdan zordur.

En büyük yanlışı
İş hayatımın ilk yıllarında, bazen söylenmesi sona bırakılması gerekenleri ilk başta söylerdim. Konuşmaya başlamadan önce kendime beş saniye düşünme süresi tanımayı sonra öğrendim.

İş özel hayat dengesini nasıl kuruyor
Dünyanın öbür ucunda bile olsam, işlerimi pazar gününü evimde ailemle birlikte geçirmek üzere ayarlarım.

Hata ve başarıları nasıl değerlendiriyor
Hata yapan arkadaşlarımı korkutmamak lazım ki çalışma isteği ve cesareti kırılmasın. Sürekli başarıları sözel olarak, yılda bir kez de maddi olarak ödüllendiririm.

Çalıştığı insanları nasıl seçiyor
Önce yaratıcılığa, sonra sorumluluk alabilme isteği ve kapasitesine, değişime açıklığına bakıyorum. Küresel bir bakış açısına sahip olması da önemlidir.

Başarı tanımı
Birbiri ardına dizilen bir başarılar zincirinden sonra başarı kazandım denilebilir.

Başarısızlık tanımı
Başarısızlık kafa karışıklığı ve dengede olamama halidir.

En önemli deneyimi
Kariyerimin ilk yılların da Libya'da çalışma fırsatı buldum. Hayli yabancı bir ortamda yalnız başımaydım. Danışabilecek, içimi dökebilecek kimseler yoktu etrafımda. İşte ben o ortamda sabrı öğrendim.