Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Obsesif-Kompulsif Kişilik Bozukluğu ve tedavisi

{_fatma_}
05-12-2007, 12:55 AM
Kontrol edilemeyen ama sürekli tekrar edilen mantıksız alışkanlıklar ve huylar

Nedir?

Bu psikolojik hastalığa sahip kişiler kontrol edemedikleri ama sürekli tekrar ettikleri alışkanlıklar ve huylar geliştirirler. Çoğu kez bu zararsız ama garip huylar kişinin kafasındaki yoğun karışık duygularını kontrol edebilme ve düzenleme amacı ile başlar. Tekrar eden davranışlar ve düşünceler kişi için büyük bir endişe ve mutsuzluk kaynağı olmaya başladığı zaman ve kişinin normal yaşamını belirgin bir şekilde aksatmaya başladığında hastalık ortaya çıkar. Her ne kadar Obsesif-Kompulsif kişiliğe sahip hastalar sahip oldukları bu düşüncelerin, dürtülerin ve ihtiyaçların hiç bir mantıklı sebebi olmadığını bilseler ve durdurmaya çalışsalar bile kontrolleri olmadığını hissederler

Yaygın saplantılar aşağıda verilmiştir
1..Bulaşıcı hastalıklar ve mikroplardır, kişi tokalaşmak ile hastalık kapmaktan korkar.
2..Sürekli endişe etmektir, örneğin ocağı açık unutmak, ütüyü üzerinde bırakmak, kapıyı kitlemeyi unutmak gibi.
3..Aşırı düzen ve temizlik, örneğin kişi her gün evin her tarafının tozlarını alır ve eğer bir yer eksik kalırsa büyük bir sıkıntı ve rahatsızlık yaşar
4..Zarar verilmesi, örneğin sürekli olarak birisinin çocuğuna zarar vereceğinden korkmak
5..Seks. Sürekli zihinde belli seks görüntülerinin yer alması sonucu kişinin bu düşüncelerin dışarı yansımasından korkması.

Sürekli olarak bu tür endişe ve korkuları kafasından uzaklaştırmaya, umursamamaya yada bastırmaya çalışırken kişi zorunlu olarak yaptığı alışkanlıklar geliştirir. Hastalık kapmaktan korkan bir kadın ellerini günde yüzlerce defa yıkamaya başlar. İş yerinde seks ile ilgili bir lafın ağzından kaçmasından korkan bir adam sayısız defa 100’den geriye saymaya başlayabilir. Belirtiler stresli zamanlarda daha da kötüleşir.

Belirtiler
1..Sürekli istenmeyen düşüncelerin, görüntülerin, dürtülerin, kuşkuların ve fikirlerin kişinin zihnini meşgul etmesi. Çoğunlukla bu düşüncelerin temizlik, hastalıklar ve mikroplar, güvenlik ve seks ile ilgili olması.

2..Karşı konulmaz bir şekilde sürekli el yıkamak, saç çekmek, temizlik yapmak, ortalık düzenlemek, kontrol etmek gibi mantığı olmayan davranışları tekrarlamak yada saymak, dua etmek, kelimeleri sessizce tekrar etmek, hesap yapmak gibi zihinsel aktiviteler yapmak

Tedavisi

Kişilik hastalıklarının erken yaşlarda gelişiyor olması ve insanların kendilerini bu hastalık ile tanımlıyor olması tedavinin çözümünü zorlaştırmaktadır. Tedavinin başarılı olabilmesi için kişinin kökleşmiş davranış şekline, yaklaşımlarına, bakış açılarına, ilişki yapılarına ve kapasitelerine değinilmesi gerekir. Genelde kişilik problemleri psikoterapi ile çözümlenebilmesine rağmen, uzun zaman içinde yerleşmiş olan bu duygu, düşünce ve davranış alışkanlıklarını değiştirmek yoğun ve sürekli tekrarlanan bir tedavi ve öğrenme süreci gerektirir.

Bazı zamanlar, özellikle kriz anlarında kişi intihar teşebüssünde bulunabilir. Bu durumda kişinin kısa bir süreliğine hastaneye yatırılması gerekebilir. Eğer kişinin hastalığı ilerlerse ve evde ihtiyacı olan bakım ve ortam sağlanamıyorsa, daha uzun süreli olarak hastanede kalması istenebilir.

Araştırmalar bazı kişilik sorunlarının kişide devam ettiğini ama bazılarının yok olduğunu göstermektedir. Görünüşe göre hayat tecrübeleri ile birlikte kişi karakterinin temel özelliklerini değiştirmeyi öğreniyor. Tedavi uygulandığı zaman ise hastalığın gelişmesi hızlanıyor. Özellikle kişi tedaviye gönüllü olarak geliyorsa, iyileşmek için çaba sarfediyorsa ve problemlerinin sorumluluğunu üstleniyorsa hastalığın iyileşmesi daha hızlı oluyor. Ama diğer tarafta kişi sorunlarının başkalarından yada çevresinden kaynaklandığına inanıyorsa, sorumluluğunu üstlenmeyi reddediyorsa ve problemlerini çözemeyecek kadar güçsüz ve zayıf olduğunu iddia ediyorsa iyileşme süreci biraz daha uzun zaman alıyor.

irmak
07-04-2008, 10:34 PM
Kontrol edilemeyen ama sürekli tekrar edilen mantıksız alışkanlıklar ve huylar

Nedir?

Bu psikolojik hastalığa sahip kişiler kontrol edemedikleri ama sürekli tekrar ettikleri alışkanlıklar ve huylar geliştirirler. Çoğu kez bu zararsız ama garip huylar kişinin kafasındaki yoğun karışık duygularını kontrol edebilme ve düzenleme amacı ile başlar. Tekrar eden davranışlar ve düşünceler kişi için büyük bir endişe ve mutsuzluk kaynağı olmaya başladığı zaman ve kişinin normal yaşamını belirgin bir şekilde aksatmaya başladığında hastalık ortaya çıkar. Her ne kadar Obsesif-Kompulsif kişiliğe sahip hastalar sahip oldukları bu düşüncelerin, dürtülerin ve ihtiyaçların hiç bir mantıklı sebebi olmadığını bilseler ve durdurmaya çalışsalar bile kontrolleri olmadığını hissederler

Yaygın saplantılar aşağıda verilmiştir
1..Bulaşıcı hastalıklar ve mikroplardır, kişi tokalaşmak ile hastalık kapmaktan korkar.
2..Sürekli endişe etmektir, örneğin ocağı açık unutmak, ütüyü üzerinde bırakmak, kapıyı kitlemeyi unutmak gibi.
3..Aşırı düzen ve temizlik, örneğin kişi her gün evin her tarafının tozlarını alır ve eğer bir yer eksik kalırsa büyük bir sıkıntı ve rahatsızlık yaşar
4..Zarar verilmesi, örneğin sürekli olarak birisinin çocuğuna zarar vereceğinden korkmak
5..Seks. Sürekli zihinde belli seks görüntülerinin yer alması sonucu kişinin bu düşüncelerin dışarı yansımasından korkması.

Sürekli olarak bu tür endişe ve korkuları kafasından uzaklaştırmaya, umursamamaya yada bastırmaya çalışırken kişi zorunlu olarak yaptığı alışkanlıklar geliştirir. Hastalık kapmaktan korkan bir kadın ellerini günde yüzlerce defa yıkamaya başlar. İş yerinde seks ile ilgili bir lafın ağzından kaçmasından korkan bir adam sayısız defa 100’den geriye saymaya başlayabilir. Belirtiler stresli zamanlarda daha da kötüleşir.

Belirtiler
1..Sürekli istenmeyen düşüncelerin, görüntülerin, dürtülerin, kuşkuların ve fikirlerin kişinin zihnini meşgul etmesi. Çoğunlukla bu düşüncelerin temizlik, hastalıklar ve mikroplar, güvenlik ve seks ile ilgili olması.

2..Karşı konulmaz bir şekilde sürekli el yıkamak, saç çekmek, temizlik yapmak, ortalık düzenlemek, kontrol etmek gibi mantığı olmayan davranışları tekrarlamak yada saymak, dua etmek, kelimeleri sessizce tekrar etmek, hesap yapmak gibi zihinsel aktiviteler yapmak

Tedavisi

Kişilik hastalıklarının erken yaşlarda gelişiyor olması ve insanların kendilerini bu hastalık ile tanımlıyor olması tedavinin çözümünü zorlaştırmaktadır. Tedavinin başarılı olabilmesi için kişinin kökleşmiş davranış şekline, yaklaşımlarına, bakış açılarına, ilişki yapılarına ve kapasitelerine değinilmesi gerekir. Genelde kişilik problemleri psikoterapi ile çözümlenebilmesine rağmen, uzun zaman içinde yerleşmiş olan bu duygu, düşünce ve davranış alışkanlıklarını değiştirmek yoğun ve sürekli tekrarlanan bir tedavi ve öğrenme süreci gerektirir.

Bazı zamanlar, özellikle kriz anlarında kişi intihar teşebüssünde bulunabilir. Bu durumda kişinin kısa bir süreliğine hastaneye yatırılması gerekebilir. Eğer kişinin hastalığı ilerlerse ve evde ihtiyacı olan bakım ve ortam sağlanamıyorsa, daha uzun süreli olarak hastanede kalması istenebilir.

Araştırmalar bazı kişilik sorunlarının kişide devam ettiğini ama bazılarının yok olduğunu göstermektedir. Görünüşe göre hayat tecrübeleri ile birlikte kişi karakterinin temel özelliklerini değiştirmeyi öğreniyor. Tedavi uygulandığı zaman ise hastalığın gelişmesi hızlanıyor. Özellikle kişi tedaviye gönüllü olarak geliyorsa, iyileşmek için çaba sarfediyorsa ve problemlerinin sorumluluğunu üstleniyorsa hastalığın iyileşmesi daha hızlı oluyor. Ama diğer tarafta kişi sorunlarının başkalarından yada çevresinden kaynaklandığına inanıyorsa, sorumluluğunu üstlenmeyi reddediyorsa ve problemlerini çözemeyecek kadar güçsüz ve zayıf olduğunu iddia ediyorsa iyileşme süreci biraz daha uzun zaman alıyor.

Yazılanlara ilaveten, araç plakalarının takibi, herhangi birşeye dokanıldığında, 3/5/7 gibi tekrarlamalar (Allah ın hakkı üçtür diye, günah korkuları, ya da başa herhangi kötü bir şey gelecek korkusuyla), ve daha bir çok ilavelerle ben yaşadım bu illeti.

biyolog
07-04-2008, 10:35 PM
ırmak özel mesajlarınıza bakarmısınız??????

cesi1987
25-03-2009, 07:42 AM
Forumunuzu,internette yaptigim arastirmalar sirasinda farkettim.Ciddi ve faydali buldugum icin uye olmayi uygun gordum.Tum uyelere saglik ve basarilar diliyorum.

thrapi25
28-04-2009, 04:29 AM
evet cok maddesı varmıs

nilparke
29-04-2009, 03:16 AM
ben ağır okb hastayım yıllardır. Her türlü takıntı var bende. Bana yardımcı olacak biri var mı,acilen. Lütfen.:(

nilparke
29-04-2009, 03:19 AM
ben ağır okb hastayım yıllardır. Her türlü takıntı var bende. Bana yardımcı olacak biri var mı,acilen. Lütfen.:(

nilparke
29-04-2009, 03:20 AM

Chessmaster
09-05-2009, 11:06 PM
Bence acil olarak bir psikiyatra gitmelisiniz.Bende de vardı.Henüz 5-6 aydır kullanıyorum ama çok aşırı iyileşme var çok şükür.İlacın ismini sorarsanız Faverin.OKB konusunda çok kaliteli bi ilaçtır kendileri. :)

obsesif kompulsif
09-01-2012, 06:19 PM
Obsesif kompulsif davranış bozukluğu tedavisi zor bir hastalık. Adı üstünde bu takıntı. Bu siteden önce internette dolaşırken http://www.obsesiftakinti.com diye bir site gördüm. Bu yöntemler uygulanabilir mi? Konuyla ilgili arkadaşlar cevap verebilirler mi?

getrue
19-06-2012, 05:55 AM
arkadaslar oncelikle herkese merhaba

ben amerikada psikoloji bolumunde doktora egitimi yapmaktayim... ve bir senedir obsesif kompulsif bozuklugu konusunda( obsessive compulsive disorder) arastirma yapiyorum ve size onerilerim sunlardir...

oncelikle sunu soyleyim eger obsesif kompulsif hasta kimse eger 24 yasindan kucukse kesinlikle depresyon ilaclar almasin... cunku bu yastan once intihara egilim gosteriyor..

normalde depresyon ilaclari 24 yasindan buyuklerdede yada kucuklerde cok fazla yan etkilere sahiptir..cogu ya istahi cok asiri kesiyor yada asiri istah aciyor...

obsessif kompulsif bozuklugu icin en iyi yapilmasi gereken gereken spor yapmaktir... bol bol spor yapin.... mesela oncelikle kosu yapmanizi tavsiye ederim ...

yemek yemenize dikkat edin.... kesinlikle ari poleni yemenizi tavsiye ederim.gunde2-3 yemek kasigi.. ama dikkat edin.. ari poleninin buzlukta muhafaza edilen yerlerden satin alin.. eger bir arici tanidiginiz varsa onlardan alin kendiniz buzlukta muhafaza edin..sebebi ise ari poleni acik havada kaldigi zaman faydali olan icerikleri zarar goruyor...

kahve , cay , cikolata, kola ve benzeri kafeinli iceceklerden kesinlikle kacinin

alkol kesinlikle kullanmayin ,, cunku alkol vucuttaki serotonin miktarini alt ust ediyor... serotonin ne demek bilmeyinimiz varsa soyleyim... bu hastalik olan kisilerde serotonin miktari cok dusuk oldugundan kaynaklaniyor...insanin moral mekanizmasinin duzenli islemesini saglayan ve beynin urettigi kimyasal bir sividir..

iyi bir alislanlik edinin kitap okuma , bulmaca cozme gibi.resim yapmak. ve benzeri....bu sekilde dikkatinizi bu sekilde baska yerlere vermis olursunuz..

sari kantaron otunun bu hastalikta faydali oldugu kanitlanmistir...fazla dozda kullanimida zararlidir...

egerki hastaliginiz cok ilerlemisse depresyon ilaci ve psikolojik tedavi yontemini kullanin derim ama yeni baslamissa size verdigim bu tavsiyelere uyarsaniz fayda goreceksiniz...sonucta halledilmesi imkansiz bi hastalik degil sadece halledilmesi zaman alan bir hastaliktir..yuzde yuz anlamda takintilarinizdanda kurtulamassiniz.. cunku herkeste belli miktarda takinti olur zaten... onemli olan kontrol altina almaktir bunu unutmayin..

eger bu bilgiler size faydali olduysa ne mutlu bana... benim icin dua etmeniz bile benim icin buyuk bir kazanctir.... allah bu hastaliktan zarar goren herkese sifa versin... herkese hayirli ve saglikli gunler ve gelecekler dilerim

greta morgane
27-06-2012, 04:29 PM
peki ya yutkunma güçlüğü boğulma hissi yaşayanlar var mı? ben de bu yüzden yemek yiyememe ve bu yüzden sosyal hayatımda alt üst oluyor doktora gitsem ilaç veriyor terapi bir yandan..ama tedavi bitiyor 1 sene sonra yine tekrarlıyor..8 sene oldu kaç kez tedavi oldu hala peşimi bırakmadı okb yanında anksiyete panik atak yetti artık..

chopin
09-08-2012, 07:59 AM
sorma kardeş insanı canından bezdiriyo ama sonuc bir tekrar döngüsünden ibaret iyiymiş gibi ama pusuda onunla yaşamak , mesela bana çok mutlu olduğum anlarda hep kendini hatırlatır ben burdayım fazla acılma die:)

Emrah YILMAZ
14-02-2013, 09:57 PM
Merhabalar. Benim problemim ki şu ders dinlerken başka şeyler düşünüyorum,kitap okurken ne okduğum aklımda kalmıyor,ders çalışırken odağım kayıyor. Hastalığımın dikkat dağınıklığı ve kontsantrasyon bozukluğu olduğunu düşünüp psikaytra danıştım ve o da hastalığımın obsesif (mükemmeliyetçi) kişilik olduğunu söyledi ve Fulsac 20mg antidepresan verdi. Açıkçası doktorumun yanlış tanı yaptığını ve yanlış tedavi uyguladığını düşünüyorum ya da ben mi yanılıyorum. Açıkçası verdiği ilacı kullanmak istemiyorum. Teşekkürler.

pinokyoo
14-02-2013, 10:40 PM
benzer skntilar bnde de var normalde onceden ben bi okudugumu ne kadar surede gecse unutmazdim simdi sanki bosa calisiyor gibiyim ne calissam ucuyor kitap okudum bitirdim diyelim konusunu bile hatirlamayacagm neredeyse

redred
14-05-2013, 05:06 AM
herkese selamlar tam 5 sene okb ve daha bircok rahatsizlikla yasadim, sosyal hayatim tamamen bitti, gitmedigim psikiyatr kullanmadigim ilac kalmadi.eskiden olan olaylari net hatirliyorum ancak son zamanlarda olanlar aklima girmiyordu. kabuslar , ataklar , ölme istegi, hayati sorgulama, derken 5 yili devirdim.Fakat suan hastaliklarimdan eser yok. Tamamen atlattim. Benimle ayni durumda olan arkadaslar varsa elimden geldigince yardimci olabilirim... redred33@hotmail.com den ulasmak isterseniz elimden geldigince yardimci olurum...