Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Çekingen Kişilik Bozukluğu ve tedavisi

{_fatma_}
05-12-2007, 12:51 AM
Sosyal ortamlarda rahatsızlık, yargılanmaktan korkam ve aşırı çekingenlik...

Nedir

Çekingen kişilik bozukluğu sosyal ortamlarda rahatsızlık hissetmek, başkalarının kendisini yargılaması ve çocukluktan itibaren süregelen çekingenlik olarak kendini gösterir. Ayrıca aşırı derecede utangaçlık olarak ortaya çıkar. Bu psikolojik rahatsızlığa sahip insanlar kendilerini küçük görür ve başkalarının fikirlerine aşırı derecede önem verir. Hastalığın özellikleri arasında kendini yetersiz görmek, eleştiriye yada kritize edilmeye karşı aşırı derecede hassas olmak ve sosyal ortamlarda bulunmaktan korkmak sayılabilir.

Çekingen kişiliğe sahip insanlar ancak yargılanmayacaklarına inandıkları takdirde başkaları ile iletişim kurabilirler. Sürekli olarak kendi hatalarına ve eksikliklerine yoğunlaşırlar. Bu kişiler sosyalleşmek ve başka insanlar ile iletişim kurmak isterler fakat acı çekmekten, reddedilmekten ve başarısız olmaktan korkarlar. Yargılanmak ve kaybetmek o kadar acı vericidir ki bir ilişkiye girerek risk almaktansa tamamiyle yalnız kalmayı tercih ederler.

Çekingen kişilik bozukluğunun sebepleri tam olarak bilinmemektedir. Bazı araştırmacılar kişinin yetiştirilme şekli ile alakalı olduğunu iddia etmektedir. Örneğin ailesi, kardeşleri yada arkadaşları tarafından sürekli eleştirilen ve reddedilmek kişinin kendisini değersiz olduğunu düşünmeye itmiş ve herkesin aynı şekilde davranacağını düşünmesini sağlamış olabilir.

Bu kişiler çoğunlukla kendi değerlerini farketmezler, aksine itici ve kişilik olarak yetersiz olduklarına inanırlar. Kendilerini istenmeyen kişiler olarak görürler, toplumdan soyutlanmış, yalnız ve mutsuzdurlar.

Çekingen kişiler dünyayı düşmanca, soğuk ve aşağılayıcı bir yer olarak görür. İnsanlar her an kritize etmeye, eleştirmeye, küçük görmeye ve umursamaz davranmaya hazır gibi algılanır. Dolayısıyla bu kişiler en ufak bir eleştiri karşısında bile büyük acı duyarlar. Korkuları öyle bir boyuta varır ki, en önemsiz olayda bile başkalarının kendisini küçük düşüreceğine ve ne yaparsa yapsın insanların hep kendisinde hata bulacağına inanır.

Belirtileri
1.Kritize edilmekten ve kınanmaktan dolayı büyük acı çekerler
2.Yakın hiç bir arkadaşları yoktur
3.İnsanlarla ilişki kurmaktan kaçınırlar
4.Başkaları ile iletişim gerektiren aktivitelerden ve görevlerden uzak dururlar
5..Yanlış yapma korkusundan dolayı sosyal ortamlarda utangaçlık
6.Olası zorlukların abartılması
7.Kendine güven eksikliği ve yetersizlik hissi

Tedavi

Zaman zaman bu hastalar psikoloğa yada psikiyatriste başvurarak terapiye kendi başlarına başvurabilirler, fakat bu durumlarda korkuları öylesine yüksek boyuttadır ki terapi sırasında en ufak bir zorluk ile karşılaştıklarında geri çekilmeye kalkabilirler. Pozitif yorumlara ve nazik yaklaşımlara cevap verebilirler ama en ufak eleştiri bu kişiler için dayanılmaz olur. Doktor ve hasta arasında pozitif bir ilişki kurulabilirse, kişi kendisine sorun yaratan bazı savunma mekanizmalarından vazgeçebilir. Dolayısıyla terapi oldukça faydalı olabilir. Bu kişiler genelde belli bir dereceye kadar insanlarla iletişim kurma yeteneğine sahiptir, terapi ile bu yetenekleri geliştirilebilir. Her hangi bir yardım alınmaz ise bu kişiler yaşamdan tamamiyle kendilerini soyutlayabilir ve tamamiyle izole olabilirler.

İlaç kullanımı bu hastalarda fazla önerilmez, aksine psikoterapinin daha faydalı olduğu görülmüştür. Bu hastalarda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kişi ile terapist arasında güven ilişkisinin kurulmasıdır, böylece hastanın zamanından once terapiyi bırakması önlenmiş

saviola
23-03-2008, 01:13 AM
liseyi bitirene kadarki yaşamımda bu rahatsızlıktan çok zarar gördüm. Teşekkürler bilgiler için :)

rockkk
16-04-2008, 12:44 AM
hepsi çok bilmiş dünyayı kendi etraflarında döndüğünü sanan insanlar yüzünden oluyo aslında.bu tür insanlar etrafa o kdr çok negatif enerji yayar ki sen bundan ister istemez etkilenir kendini koruma içgüdüsüyle ondan ters bişey almamak için çekinmeye başlarsın.sürekli bu tür insanlarla sürekli aynı ortamda bulundukça da bu kişiliği gelştirmeye başlar hrkesten ters bi düşünce ve davranış alacakmış gibi alışmaya başlarsın.ve kişiliğinin bi parçası sanırsın.psikoloji herşeye açıktır en ufak bişeyde psikolojimiz etkilendiğine ve kötü olay sonraları bile psikolojik rhtsızlıklarr çıktıına göre böyle insanlar yüzünden böyle kişilik geliştirmek doğal oluyor.....takmamak elde olmuyor çünkü insan sosyal bi varlık çevresiyle var o.çevre yoksa insan mutsuzdur yani insan çevreyle mutludur aslında.bi kişi bile olsa o çevredir yeterki olsun mutlu olabilsin.o yüzden etkileşim içinde olmak zorunda kalıyoruz ve malesef iyi niyetliyseniz bu tür insanlar sizi engel gibi görmüyolar hafif görüyolar herşeyi söylerim manasında..çekingen insanlar iyi niyetlidir her zmn eminim.....gözlersek iyi görebiliriz...işte bu nedenlerden dolayı bu hale geliyo çekingen insanlar.genetiğinde olsa bile çevre önemli.bide şu vardır,çekingendir denir ya sanki aşşalarmış acırmış gibi söylerler çekingendir utangaçtır die.hani rht olabilirsin çekingendir manasında.ne demek bu yaqw? nası bi hale gelmişiz ben anlamıyorum.ben kişliği hafif çekingen olan insanları çok seviyorum çünkü iyidirler başkasını kırmaktan korkarlar bu insan özelliğidir...........insan insan olmalı ya.insanlık özelliklerini taşımalı.insan UTanMALI bence... türkiyede herkesn utangaç olduunu bi düşünsenize utangaç ve çekingen olduunu...kim kime ne yapabilirdi kim kimi rhtça üzebilirdi??kimse tabiki ve demokratik bi yaşam olurdu kötülükler azalırdı insanların biribirine verdiği zarar azalırdı.....ama malesef o kdr utanmaz insan var ki kötülükler onlardan çıkıyo.utanması yok ki..çekinmesi yok istediği gibi davranıyo karşısındaki insana istediğini söylüyo hatta bedensel eylemler uyguluyo.yazık..çekingenlik güzel bişey bence hele hele şu zamanlarda..keşke herkes ÇEkiGEn ve UTangaÇ olsa DA UTAnMAZ olmasa..........

imexmng
26-04-2008, 04:27 PM
Merhaba,

Internette ozguven konusunda gezinirken sitenize ait bir test gordum. Aslinda oldukca neseli pozitif ve olgun biriyim. kendime guvenimde var ancak bazi zamanlar kendimi cok yetersiz hissediyorum. Topluluk icinde kendimi yeteri kadar ifade edemedigimi dusunuyorum bu yuzden de cok kalabalik ortamlarda ki ozellikle is toplantilarinda, yemeklerde sessiz kalmayi tercih ediyorum. hatta universitedeyken hic unutmam bir konu hakkinda tez hazirlyip sunum yapmak zorunda kamistik zorunda diyorum cunku beni cok sikintiya sokmustu. kendimi cok kotu ve beceriksiz hisstemistim. sanki birsey yapamiyormusum gibi. halbuki yetenekli oldugumu biliyorum. Sanki yanlis birsey soyleyip rezil olacakmisim gibi hissediyorum. Buda beni cok uzuyor. Aslinda ailemle yakin dostlarimla iken asla boyle degilim aksine cok rahatim insanlar bana surekli sen bize moral kaynagisin der konuskan samimi bir insanim. Ancak tanimadigim kisilerin yaninda oldugum zaman boyle rahat degilim. hatta ilk goruste insanlar bana cok soguk biri oldugumu soyler. kendi sikintilarimi disariya yansitmam icimde tutarim ancak cok yakin dostlarimla paylasirim. su an kendimi cok yipranmis hissediyorum ve uzun suredirde stres altindayim. buda beni daha gergin ve yilmis yapiyor. artik sanki hersyei kabullenmis tamam benim kapasitem bu beceriksizmisim gibi dusunuyorum. ne yapacagimi bilemiyorum. yorumlarinizi bekliyorum. tesekkurler.

rockkk
29-04-2008, 08:24 PM
belki sosyal fobi başlangıcı olabilir.dediklerin onu da gösteriyo sunum fln dediğin için..topluluk önünde endişelenmeyi hatırlattı bana..bence çok ta büyütülcek bişey yok sen de imexmng.kaygılanma bu kdr:) senin olduun durumda herkes oluyo böyle şeyler düşünüyo kendini ifade edememe korkusu herkeste oluyo ama dozunda olmalı tabi.şu an ki durumun,yni uzun süredir stres altında olman ve beceriksizmiş gibi hissetmen dikkate alınabilir.kafana çok taktığın içni böyle olmuşsun ilerlemeden yardım alabilirsin..

ozctkks
30-04-2008, 09:23 AM
merhabalar .sanki beni anlatmışsınız.35 yaşındayım yaklaşık 3 yıldır bu durumdayım.daha önce yoğun bir çalışma ortamım vardı.çevrem çok genişti.çok arkadaşım vardı yani ben öyle zannediyordum.işyerimi kapattıktan sonra çevremde kimse kalmadı.yada benden kaynaklanıyor.şu an yakın bir arkadaşım yok.toplum içinde konuşmaktan çekiniyorum.insanlarla diyalog kurmak istemiyorum.samimiyet beni sıkıyor hemen bırakıyorum...

psikoloji_sever
06-06-2008, 11:31 AM
liseyi bitirene kadarki yaşamımda bu rahatsızlıktan çok zarar gördüm. Teşekkürler bilgiler için :)

Ben de şuan lisedeuim ve bu hastalığı taşıdığımdan şüpheleniyorum.Liseyi bitirince geçiyor mu? bilgilendirirsen sevinirim

9 ŞUBAT
06-06-2008, 11:53 AM
Ben de şuan lisedeuim ve bu hastalığı taşıdığımdan şüpheleniyorum.Liseyi bitirince geçiyor mu? bilgilendirirsen sevinirim

bir insanın çekingen olması çok dogal,ama bunu aşmak için çaba gostermemesi dogru degil ileriki hayatında oldukça zorluk çeker
sitemizde bu konularda oldukça guzel yazılar var okumanı tavsiye ederim.

huzmee
14-10-2008, 01:58 PM
merhabalar .sanki beni anlatmışsınız.35 yaşındayım yaklaşık 3 yıldır bu durumdayım.daha önce yoğun bir çalışma ortamım vardı.çevrem çok genişti.çok arkadaşım vardı yani ben öyle zannediyordum.işyerimi kapattıktan sonra çevremde kimse kalmadı.yada benden kaynaklanıyor.şu an yakın bir arkadaşım yok.toplum içinde konuşmaktan çekiniyorum.insanlarla diyalog kurmak istemiyorum.samimiyet beni sıkıyor hemen bırakıyorum...

selam.

yaşadıklarınızı daha önce üç defa yaşadım. sonra fark ettimki hayat programımı net değil karışık düzenlemişim,önce kendimdeki yanlışlarla yüzleştim,kendimi affettim tekrar kendimi sevip saygı duymaya başladım.beni ben diye algılayıp dostum olabilecek kişileri yaşantıma seçerek almaya başladım.çok tanıdığım var ama dostum olanlar sayılı, hayata sevgi ile bakınca her şey yoluna girer cesaret gerekiyor.evrenden net hayrınıza olanları tek tek isteyin bol şans.

negatif
15-10-2008, 01:07 AM
ben çok yaşadım bunu..bir kere çalışırken bir şekilde sosyal oluyorsunuz..birileri yanınıza uğruyor ya bir işi düşüyor ya da yolu ordan geçiyor..sonra kötü bir dönem pıs balon sönüyor..evde yanlız buluyorsunuz kendinizi..hele bir de ihtiyacınız olduğunu anlarlarsa o daha fena..hiç arayıp sormazlar...çünkü artık size ne işleri düşer ne yolları..yazık ki bu böyle...yani yanlız değilsiniz..çalışırken sizi arayıp soranlar şimdi yoklarsa zaten hiç olmamışlar..yanlızlığı özellikle seçmeniz bunu farketmeniz olabilir..yanlızlık güzelidr bence..yanlızlıktan korkmayacaksın insandan korkacaksın..bu dünya illede asosyal yapar adamı..

rockkk
15-10-2008, 01:36 AM
evde durdukça bişiler yapmaıkça insan asosyal olmaya başlıyor.ilk zmnlarda evde duramam ben derken,bisüre sonra eve alıştıktan sonrada çalışması zor gelir.en iisi bişiyi takmamak kafana göre takılmak beynin ne yapmanı istiyosa onu yapmak tabi başarabilene

mmontessori
19-12-2008, 12:57 AM
oldu olmadık yerde eleştiren insanların yanında çok fazla kaldığınızda kendinizi yetersiz görmeye başlıyosunuz aslında bi tür çekingenlik ve bu bi çok hastalığı da davetiye çıkarıyo aynı benim gibi
çekingen değilim ama kendimi açmaktan korkuyorum
ya ben nası biriyim ya kendimden haberim yok
ağlayasım var:(

rockkk
19-12-2008, 06:03 PM
oldu olmadık yerde eleştiren insanların yanında çok fazla kaldığınızda kendinizi yetersiz görmeye başlıyosunuz aslında bi tür çekingenlik ve bu bi çok hastalığı da davetiye çıkarıyo aynı benim gibi
çekingen değilim ama kendimi açmaktan korkuyorum
ya ben nası biriyim ya kendimden haberim yok
ağlayasım var:(

bende senin düüşündüğünü düşünüyorum.çevre de insanların hasta olmsında çok çok etkili..özellikle hastalıkların ilerlemesinde baş etken..bende nasıl biri olduğumu hala çözemedim.kendimin farkında değilim gibi.

negatif
19-12-2008, 08:03 PM
Ben çekindiğim zamanlarda şöyle düşünüyorum..karşımda ki insanı da allah yarattı..benden ne gibi bir üstünlüğü var ki kasayım kendimi..kim ki karşımda ki..ulvi bir varlık mı?altı üstü o da fani aciz bir kul benim gibi..her zaman başaramıyorum bunu tabi..ama bazen işe yarıyor..bir de yüksek sesle konuşmak lazım..karşınızda ki megaloman derecesinde özgüvenli mi?daha dik durun karşısında ve lafını bölüp yüksek sesle siz konuya hakim olun..hatta konuyu değiştirip siz bir konu açın..karşınızda ki şaşırsın ve o sizi dinlemeye başlasın..ben deniyorum bazen acayip zevkli bir şey..karşınızda ki afallıyor ve alık alık bakıyor size..eğlenceli oluyor tavsiye ederim..kimse kimseden daha üstün değil..bir kere bizi yaratan allah bizi eşit tutuyor biz niye kendimize bizi yaradanın verdiği değeri vermeyelim..özgüveni tavan yapmış biri de toprağın altına gidecek bizde..fark yok yani..ben bunları yazıyorum ama uygulamada bu kadar başarılı değilim..çok konuşanı sevmem zaten..boş teneke ses çıkarır tezine katılıyorum..

_ZeuS
19-12-2008, 08:35 PM
işte size ilaç yazı tura tedavisi bırakın artık düşünmeyi havaya atın parayı ne gelirse onu yapın.

goodnews
19-12-2008, 08:59 PM
Çoğunu bende yaşıyorum özellikle son zamanlardır ama hiç bir psikolog ya da psikiyatra gitme imkanım olmadı.. Ama yaşasın yanlız yaşam! İnsana ihtiyacı olan kim ki? Hele ki insan gibi görünen ama hiçbi insansı özelliği olmayaan kişilere ihtiyac falan yok.!

Fobik
29-12-2008, 11:54 AM
Bende bu bozukluk özgüven eksikliği kanaklı ondan spor yapıyorum ve bana oldukça iyi geliyor dambıl kaldırıyorum her gün 1saat spro yapıyorum ve gelişmeyi gördükçe insan çok neşeleniyor. İşe yaramaz olduğunu düşünmüyor hatta bana bunu öneren abide öleymiş ama sonradan o kadar özgüven duyuyormuşki kendine insanları takmıyormuş, insanlara karşı git ötede bayıl havasındaymış... Spor güzel birşey ve özgüveni geri getiriyor... Bende çekingenlik çok var biri bana bakıyorsa heemn terlemeye başlıyorum,kaygılanıyorum neden bakıyor acaba diye beni tanıyanlar bilir ben sürekli elimi kıtlatırım boş olduğum zamanlar hatta bu alışkanlık oldu ve terliyorum korkuyorum. Sonra eve geliyorum düşünüyorum sen aptalmısında millet seninle dalga geçsin diye onlara koz veriyorsun rahat ol kimse seni takmıyor nede olsa bugün gören yarın hatırlamıyor,olayı büyütmeye gerek yok... Ama benim diksiyonum ve hitabım çok kuvvetlidir insanlara fikirlerimi açıklamakta bi kaygım olmazaksine bunu yapmaktan zevk duyarım insanları yönlendiririm birtek biri bana baktığında rahatsız oluyorum... Bu daha çok lisede oluyor dışarda nasıl olsa beni bikere gören bir daha görmüyor havasında olduğumdan pek bi sorun olmuyor... Bide aşırı terlemenin tıpta aşırı kan basıncı yüzünden olduğu söyleniyor ve bunun tedavisi varmış. Doğal olarakt erleyen insan kaygılanıyor terleme tetikliyor kalbin hızlı atıyor kafandan pek çok şey geçiriyorsun vs vs... Psikologa gitme isteğinde bulunmadım hastalığımın çoğunuda kendim hallettim ve hastalığı hallettikçe kendimi güçlü hissediyorum ve spor yapmayada borçluyum bunu...

dy_gusz_kz
28-01-2009, 10:20 PM
bende tüm belirtiler var.yardım edin bana...............

-tulu-
06-09-2009, 01:09 PM
merhaba herkese

plüton
06-09-2009, 03:10 PM
Merhaba tulu aramıza hoşgeldin :)
Bende bu konu sayesinde arama motorlarıyla bu siteyi keşfetmiştim. :) umarım sizde kalıcı olursunuz. :)

Foruma merhaba demek için aşağıda verdiğim linkteki başlığı kullanabilirsiniz. :)

http://e-psikoloji.com/forum/forumdisplay.php?f=7

komünist_16
26-11-2009, 03:04 PM
aynı sorun ta ilkokuldan beri dende de var.şimdi dahada arttı.önce top oynayamıyorduk diye üstümüze geliyorlardı şimdi de siyasi düşüncemiz yüzünden :(

komünist_16
26-11-2009, 03:10 PM
bu arada hepinize merhaba aranıza yeni katıldımn :)

ararat
26-11-2009, 05:06 PM
hoşgeldiniz komünist 16 ,bu arada avatarınızı beğendim.

Banfif
26-11-2009, 05:14 PM
Çocukluğumdan beri asosyal,evden okula yada işe takılan asosyal bir yapım vardı.Sosyal fobi teşhisi kondu akabinde başka rahatsızlıklar.Çekingenliğinizin üzerine gidin.İnsanları gözünüzde çok büyütmeyin hangi statüde olursa olsun,herşey kendi özgüveninize bağlı,Kendin ne istersen onu elde edebilirsin,yeterki iste.Ben kendimle gurur duyuyorum,çok mücadele ettim çünkü...Herkeze sağlıklar dilerim...

Banfif
26-11-2009, 05:18 PM
Hoşgeldin aramıza Komünist 16...Umarım birbirimize faydalı oluruz..

komünist_16
26-11-2009, 07:31 PM
sizce bir psikoloğa gitmelimiyim.faydasını görür müyüm

Banfif
26-11-2009, 07:47 PM
şikayetiniz ne bilemiyorum ama emin ol psikolog yada psikiyatri faydasını görebilirsin tabi iyi bir doktorsa...

komünist_16
27-11-2009, 08:42 PM
biriniz bana şizoid kişilik bozukluğuyla çekingen kişilik bozukluğu arasındaki farkı açıklayabilir mi şimdiden teşekkürler

Banfif
27-11-2009, 09:08 PM
Biz doktor değilizki,uzman birisine danış bence...

deli_yaban
27-11-2009, 11:52 PM
Kurda sormuşlar boynun neden kalın diye, kurt cevap vermiş; “Kafamın kalın olmasından iyidir”

komünist_16
28-11-2009, 11:01 AM
Kurda sormuşlar boynun neden kalın diye, kurt cevap vermiş; “Kafamın kalın olmasından iyidir”

bu bana mıydı?

çürük
28-11-2009, 12:14 PM
ya komünist 16 sen ne dediğinin farkında mısın?siyasi düşüncelerinden üstüne kim gidiyor senin ergen sivilcelerin daha patlamamışken bu sinir bu coşku bu heybetli velvele ne diye a kuzum.bak benim 7 düvelim işkenceden geçti hepsi de sosyalistti.dayım 1981 de hayalini kurup "kendini tatmin ettiğin" dava yuzunden elektrikle olduruldu işkence dolu hücrelerde.senin üstüne kim gitmiş bakalım?damarlarında dolaşan geçici özentiliği saçma sapan "kızıl" forumlarda kusarken sen,burada insanlar derde derman oluyor.biliyorum yaşın gereği kendini kanıtlamak zorundasın ama yok benim modelim ernesto che yok benim saçım herkesten kızıl edebiyatıyla bu sitede neyi koşturacağını zannediyorsun?özenmeyi bırak doktora görünmeyi falan da düşünme derim.herkes ergenken kendinde bir sorun olduğunu düşünür.mesela ben şahsen kendimi aşırı sinirli oyle asi psikopat falan zannederdim piroman çıktım ki senin yaşından bir sene sonra da eroine başladım.asıl sıkıntılar da o zaman başladı.yani sana bir tavsiye istersen özelden konuşalım bu işi.çünkü bu güzel forumu faydalı bilgiler vermek yerine bu tarz yazılarla doldurmak istemiyorum.