Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : okb ve dayanılmaz hayat

fairground
04-07-2009, 03:38 AM
30 yaşında bir insanım.inanın bu illet (okb) ile kaç senedir mücadele ettiğimi ben hatırlamıyorum.yaklaşık 15 senedir bir fiil düzenli bir şekilde ilaç tedavisine tabiyim.gün içinde bu takıntılarla cebelleştiğim süreç herhalde gündelik yaşamımın yüzde sekseni.bu hastalıktan müzdarip insanlar çok iyi bilirler ki,bir okb hastası kafasından atabildiği bir takıntılı halin hemen sonrasında,daha üstünden bir kaç dakika geçmeden apayrı bir takıntıya geçebiliyor.ve inanın şu yazıyı dahi yazarken klavyemin space tuşunu devamlı sol baş parmağımla kullanmamı bile takıntı yapıp arada bir sağ baş parmağımı kullanma ihtiyacı duyuyor, bununla hafif savaşım durumuna geçince bile içim içimi kemiriyor ve ona yenik düşüp sağ başparmağımı elimde olmadan space tuşuna götürüyorum.bu savaş sonucunda yenilip o sağ parmağı space tuşuna götürdüğümü görmek ve savaştan yenik ayrılmak bile beni mahvediyor ,resmen başıma ağrılar giriyor,yoruldukça yoruluyorum. evet bu takıntıdan obsesyona yenik bir şekilde kurtulmuş olabilirim ama beni en çok sıkıntıya düşüren,bir kaç dakika sonra başka bir şeye takılacak olmam.
bu benim obsesif hayatımdan bir kaç kesit.obsesife uygun ne kadar takıntı şekli varsa her birine sahibim (öyle bir yazmışım ki bir insan daha başka ne ister ki hayattan dercesine:) ) evet simetrik obsesiflikten,düşünsel obsesifliğe,tekrarlamadıkça tatmin olmadığım ve hatta mutlu olduğum anlarda mutluluğumu ne yapsam da hangi tik ve takıntı ile sekteye uğratsam dediğim bir ömür kadar yıl...mutlu anlarımda dahi o mutluluğumu mahfedecek bir takıntı bulma isteği...mutlusunuz ve herşey yolunda gidiyor,ama içinizdeki bir illet,bunu mutlaka mahfedecek bir takıntı önünüze koyuveriyor.
evet arkadaşlar,baktığınızda hayatınızı bir şizofren hastalığı gibi topyekün mahvedecek bir hastalık gibi gözükmese de,inanın bir de bunu okb hastalarına sorunuz.ben bir öğretmenim ve inanın 40 dakikalık bir dersin 25-30 dakikasını o an zihninizden geçen bir takıntıyla savaşmanın dışında bir de ders anlatabilme yükümlülüğünüzün olduğunu bilmek inanın iğrenç bir şey.
aklınızda bir takıntı vardır ve çoğu takıntıya dair düşünce kısa bir zaman sonra yerini diğerine bırakır,bir şekilde eski takıntı konusu aklnızdan uçar gider (bu durum çivi çiviyi söker mantığı gibi değildir) ama aklınızdan uçan giden bu takıntı,sizin verdiğiniz savaştan galip gelmeniz neticesinde uçup gitmez.içinizdeki takıntı mahlukatı o takıntının ne şekilde aklınızdan uçup gitmesine o karar veriyor.yani oyunu onun kurallarıyla oynuyorsunuz.yani "evet ben bunu yapıyorum ama bu çok saçma o yüzden yapmamalıyım" deyip te kurtulmuyorsunuz.onu defalarca yapıp ta tatmin olduktan sonra kurtulup sıyrılıyorsunuz.yani koca bir mağlubiyet...arasıra şunu deniyorum;"ya bu takıntı hali gelince inat edeyim de yapmayım,sonuna kadar direneyim yapmayayım bakalım beni öldürecek mi" evet sonuna kadar direnmeye çalışıyorum ama olmuyor .o takıntı halini tekrarlamadığım zaman resmen beynim uyuşuyor,başım ağrıyor ve hç bir olaya konsantre olamıyorum.ben de çareyi o takıntı halini,yenilgiyi kabul edercesine tekrarlama ihtiyacı duyuyorum. ben artık ÇOK AMA ÇOK YORULDUM obsesif takıntılarımı yenmek adına düşünsel hayatta verdiğim mücadeleyi başka bir kulvarda verseydim herhalde o kulvarın duayeni olurdum :)
durumumu bu forum aracılığı ile yazayım dedim.biliyorum durumumu diğer okb hastalarından ayrı kılan bir özellik yok ama ne bileyim insan bu duruma dair rahat bir şekilde konuşabildiği durumlarda kendini rahatlatabiliyor.bakın en azından sağ parmak-space tuşu takıntımı az biraz unutabildim:)
velhasıl arkadaşlar çoğunuz bu uzun uzadıya yazılmış bu forum yazısını okumayacak dahi olsa,en azından bu başlık üzerinden okb den müzdarip arkadaşların bununla savaşım teknikleri adına tavsiyelerine şiddetle ihtiyacım var.ben hiç bir şekilde bu durumla başedemiyorum.mümkünse en azından durumu nasıl asgariye indirebiliyorsunuz,yöntemleriniz ve çözümlemeleriniz nedir bunları öğrenmek isterim.çünkü etrafımda hiç bir okb hastası olmadı.aranızda illa ki kimi kimi zamanlarda aklına getirdiği bir takıntıyı yenebilen okb liler vardır.bunu nasıl başarıyorsunuz ? bunları paylaşmanızı rica ediyorum.

fairground
04-07-2009, 04:07 AM
bu arada forumlara şöyle bir göz attığımda benim açtığım konuya dair bir çok forum başlığı gördüm.kısacası; bu forum başlığını açmam biraz gereksiz olmuş.maruz görün,acemiliğime verin;)

ataserr
04-07-2009, 10:11 AM
Geçmiş olsun ve hoşgeldin.Benimde var bi 10 yılım.Temizlik,dini,cinsel.Takıldım durdum bende.Bi çoğunu alt ettim çok şükür.Arada bir kendini toparlayıp taaruza geçmiyo değil ama püskürtüyorum :) bende bunu senin dediğin gibi savaşıyormuşum gibi geliyor.Zayıf anlarda(moralim düşük olduğu)bazen galip geldiği oluyor ama intikamımı alırım mutlaka :) böyle işte.Her türlü paylaşım için burdayız zaten.Okb li bir kaç arkadaş daha edindim burdan.Birbirini anlayan insanların konuşması rahatlatıyor.Halledicez bu illeti.

malahit
05-07-2009, 12:57 AM
yazdıklarınız banada yabancı gelmedi hiç.

bende 20 yıldır bulaşma korkusu yani temizlik takıntısıyla bogusuyorum.

net sayesınde bende obsesif dostlar edındım ve bazen hiçkimse neden agladıgımı üzüldügümü anlamazken onlarla paylaşmak,anlasıldıgımı hissetmek ve bana yardımcı olan birini hissetmek beni rahatlatıyor..

ilk zamanlarda hastalık oldugunu bile bilmiyordum,tek tuhaf benim sanıyordum.tek olmadıgımı bilmek hastalık oldugunu kabullenmek bile rahattalttı biraz.evet tam iyişemedim.en kötüsüde her zaman bir iniş ve çıkışın olması.oh biraz rahatladım derken ertesi gün herşeyin başa sarpa sarması.

biryerde okumuştum.sanki sakız yapışmış ve çıkmıyor diye bir benzetme vardı okb için.lanet bir sakız.ugrasıyoruz,savasıyoruz,bazen iyi bazne kötü yaşıyoruz...

fairground
05-07-2009, 01:24 AM
evet dediğim gibi durumumu diğer okb lilerden daha marjinal bir hale sokan bir etken yok.ama yine de şunu söyleyebilirim ki;ben cidden ağır konumda bir okb hastasıyım.güzel bir gece geçirdim,inan hoş bir geceydi ben bu geceyi bile aleyhime çevirecek binbir çeşit takıntı hamlesinden sıyırmaya çalıştım kendimi.
ama diğer forumlara baktığımda bu hastalığı çağın vebası gibi görüp dünyevi hayatı cehenneme çeviren bir olgu gibi lanse etmişler.ya cidden yazılıp çizildiği gibi kabus ötesi bir durum değil ya...günlerce allaha isyan ettiğim süreçler de oldu ama o sağ ben selamet günlerimi bir şekilde geçirebiliyorum:) ama herhalde en kötüsü; bir ahbabınızın salak saçma bir takıntı adına yaptığınız maymunluklar üzerine;" hayrola bunu neden yapıyorsun" dediğinde bunu anlaşılagelir bir mazerete uydurmak adına verdiğiniz mücadele ve yalanlardır :)
benim bir iki haftada bir süregelen bir takıntı periodum var.bu aralar saçlarımı çekme moduna girdim. gün içinde illa birileri çıkıp hayrola niye çekiyorsun saçlarını diye bir soru yönlendirdiğinde;bu salakça eylemi mantıklı bir mazerete adapte etme adına söylemediğim yalanlar kalmıyor ;)
ama şu sıra cidden başedemiyorum.yıllar yılı kısmen galip ayrıldığım noktada uyguladığım metotlar da işime yaramaz oldu.açtığım başlıkta yazılan yazılar adına,bu olumsuz durumu kısmen asgariye indirebilmiş insanların yazılarını okudum.taktik,usül yahut metodunuz nasıldı,içinizde bununla nasıl suretle savaşıp kısmen başarı elde ettiniz cidden meraktayım? ve cidden her türlü tavsiyeye açığım.

malahit
05-07-2009, 04:42 AM
evet çevreye davranıslarını mantıksal olarak açıklamak isterken komedı hale dusuyoruz:):)

kabul ediyorum...

ama oyle yakın dostlarım varki,bazen bahane bulmak yerine 3 farfi kullanıp okb diyorum:p

metot...iyileştim desem anlatayımda.ama en çok bildiğim inatla düzeleyim ,ben normal değilim diye düşündüğüm dönemlerde artıyorda artıyor rahatsızlık.şimdi biraz daha kabullenme ve umursamama cabası var.öyle yapınca alışkanlık haline dönüşümüşleri yapıyorum ama artısı olan tuhaflıkları azaltabiliyorum.

okb-okb
06-07-2009, 05:02 PM
EVET heralde benimde yalan söylediğim tek şey bu bahanelerr..
uydurma sebepler... tam da bu hastalık geçti derken,ilaçlarımı azaltmıştım,bugün yine bi olay oldu
gerçi şuan rahatladım ama..bakalım önümüzdeki günlerde nolacak..
bendede bulaşma obsesyonu var..işim gereği hastalarla muhatap olduğum için takacak şey hemen bulunuyor....
bugunki olay ise hasta elınde enjektörle geri gelir...çekmiyomuş...sevgili babamda eğer kullanılmamışsa bi cocuk oynasın dıe iğnesini çıkarmaya çalışır..ve direkt çıplak elle iğneyi tutarak bunu basarmaya calışır...
ama tabiki bende ya kullanılmışsa dıye baba napıyon diyorum....tabi iğne kullanıldımı kullanılmadımı anlamadığım içinn iiçimde bi şüphe kendımden geçip terlıyorumm sıcak basıyorr...zaten hava çok sıcak.. sonrada bbabam tabiki elını yıkamadan istediği gibi heryere dokunuyor..sonra bende elını yıkamasını söylediğimde bi şu huyumdan vazgecmedin diyor.öylee bi yıkıyor ama o sabunda hiç köpürmedii... bu arada bende elımı yıkıyorum köpürterek.. sonra ise aynen calışmaya devam edıyoruzz nemı oldu peki ben aklımda kullanılmışmıdır yok yok kullanılsa hastanın elıne verirler miydi vermezlerdi die düşünerek kendımı telkın etmeye çalışıyorum...bu arada tabi iş yerındeyım...aslında enjektör cekmedi diyince içine ilacı çekmemiştir heralde.o demek oluyodurr buda kullanılmadı anlamına gelir...aslında bunun böyle olduğunu bılıyorumm ama ya emin olamıyorumm ya kullanılmışsa şüphesii......

okb-okb
06-07-2009, 05:25 PM
sizin sorunuzu cevaplamaya gelınce ilaçkullanımı+psikolog terapi ii gelıyorr..baya bi düzeliyorsunuz.ama düzelmenin şu koşuluda var davranış teknıklerını uygulayabılmek..bana eşim hep sunu dedi..senın düşüncelerini değiştiremyizz. sen bişeyler bazı koşullarda-yaşanan bazı olaylar şimdi onları anlatmaya gerek yok-bulaşabılır hastalanabılırsın dıye dusunüyorsunn ben ve diğer ınsanlar farklı düşünüyor..senin düşüncenı değiştiremeyizz...öyle düşünsen bile diğer insanlar böyle bir durumda nasıl davranırsa sende öyle davran dedi..yani bu üstüne gitme yöntemi sanırım...siz sol el parmağınızı çok kullandığınızı düşünsenız bunu takıntı yapıp sağ el başparmağınızı kullansanız bile...sol el başparmağınızı çok kullandığınızı düşünseniz bile diğer okb olmayan bi insan nasıl davranır diyin ve okbsi olmayan bi insan gibi davranmaya çalışın...çünkü normal olan onun davranışıdır..yani aynı parmağınızı kullanmaya devam edin...en etkılı yöntem üstüne gıtme yöntemıdır...ama bunu bence önce bi doktora gıdıp,önce ılaçlarla bıraz rahatlayarak sonrada psikologla terapiye giderek ,onun öğretttiği davranış yöntemlerini uygulayarak yapabılırsınız.psikologun öğreteceği teknıklerden bırıde üstüne gıtme yöntemıdır...
ha bid eşey vardıı ilk başta bu takıntıların verdiği tekrarlayıcı davranışlarıı dayanabıldığınız kadar dayanıp daha sonra yapmak yani tekrarlayan davranışlar arasında süreyi uzatmak...ben ellerimi çok yıkadığım için bana ellerını yıkamak ıstediğinde süreyi uzatabıldığın kadar uzat yani nekadar bekleyebılırsen bekle sonra yıka demişti.örnek 1 satte toplam 5 kere yıkıyosun bunu 3eındırmeye calış demıştı...umarım bu teknıkler işinize yarar...