PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Fobilerinizle Yüzleşin!

9 ŞUBAT
04-12-2007, 05:22 PM
Fobileriniz mi var ? Nasıl kurtulabileceğinizi biliyor musunuz ?

Psikiyatr Demirbek, ‘kapalı alan, açık alan ve hayvan fobisi başta olmak üzere sosyal yaşantıda sorun yaratan korkuların temelinde çocukluktaki kötü anılar olduğunu söyledi.

Klastrofobi” (kapalı yer korkusu), “Agorafobi” (açık alan korkusu) ve “Zoofobi” (hayvan korkusu) gibi korkuylar toplumda yüzde 5 ile 10 oranında görülüyor.

Psikiyatr Dr. Bülent Demirbek, kapalı yer korkusunun daha çok sıkışık trafik, uzun tüneller, asansör, duş kabinleri, MR görüntüleme cihazlarıda kendini gösterdiğini ifade etti.

Adana Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Psikiyatr Dr. Bülent Demirbek, açık alan korkusunun ise sinema, tiyatro salonu, pazar yerleri ve alışveriş merkezleri gibi insanların yoğun bulunduğu yerlerde kendini gösterdiğini söyledi.

Demirbek, zoofobinin de kedi, köpek, fare, kurbağa ve diğer bütün hayvanlarla karşı karşıya gelindiğinde kişiyi olumsuz etkilediğini belirtti.

KÖTÜ ANILAR KORKULARI TETİKLİYOR

Yapılan araştırmalar ve aldıkları hasta öykülerinden, fobilerin temelinde çocuklukta yaşanan kötü olayların yattığını gördüklerini ifade eden Demirbek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kişide kapalı alan korkusu varsa mutlaka çocukluğunda bir odaya kilitlenmiş, evde yalnız bırakılmış ya da böyle bir ortamda şiddet görmüştür. Açık alan korkusu varsa böyle bir alanda mutlaka kötü bir anı yaşamış olması ihtimaldir. Hayvan korkusu ise genellikle çocukluk döneminde hayvan sevgisi kazandırılmayanlarda görülüyor.”

Demirbek, ailelere uyarılarda da bulunarak, çocuklarının tüm yaşamlarını olumsuz etkileyebilecek fobilere sahip olmamaları için bunlara zemin hazırlayacak davranışlardan kaçınmalarını istedi.

TEDAVİYE BAŞVURULMUYOR

Demirbek, çoğu kişinin, bu fobileri doğuştan bir alışkanlık olarak gördüğünü, bu yüzden tedavi yoluna da gitmediğini belirtti ve “Oysa kişiyi bazı durumlarda çok güç, komik hatta arkadaş çevreleri arasında mahcup duruma düşüren bu fobiler kadınlarda, erkeklere göre iki katı daha fazla görülüyor” dedi.

KORKUYLA YÜZLEŞMEK GEREKİYOR

Fobilerden, ilaçla psikoterapi ve hipnozla kurtulma şansı bulunduğunu vurgulayan Demirbek, “Fobilerin tedavisinde öncelikle kişinin kendisinde korku yaratan durumla yüzleşmesini sağlıyoruz. Bu yüzleşme sırasında kişiyi isterse bu korkuları yenebileceğine inandırıyoruz” diye konuştu.

Demirbek, yüz kızarması, ağız kuruluğu, yutkunma güçlüğü, mide bulantısı, titreme, terleme ve bulanık görmenin yanı sıra bilinç kaybı ile ani tansiyon düşüşü ve bayılmalara kadar yol açabilen bu fobilerin mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini, aksi halde başka psikolojik ve biyolojik sorunlara yol açabileceğini söyledi.

Kaynak:Haber 3

bilinç6sardunya
19-06-2008, 10:02 PM
Yüzleşmek üzerine bahsetmek istiyorum. Yüzleşmek her zaman sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir bundan dolayı yüzleşmenin hekim kontrolünde yapılması gerekmektedir dahası her fobi yüzleşmeyle aşılır diye bir kaide de yoktur bazı fobiler de yüzleşmek ters etki yaratabilir.

negatif
21-09-2008, 12:58 AM
fobilerrrrrrrrrrrrrrr

akşamcı
21-09-2008, 01:35 AM
Ah şu fobilerle bide ben yüzleşebilsem böceklerden nnefret ediyorum ve çok korkuyorum yok böyle bi korku canavar görsem bu kadar korkmam biliyorum bu korkumu yenmek için avucuma alıp hamamböceklerini sevecek değilim heralde .nerde bi böcek görsem baygınlık geçirecek kadar çığlık çığlığa fenalaşıyorum

rockkk
21-09-2008, 01:45 AM
bana böcek demeyin :) ölebilirim o an..bi ara bizim evde kalorifer böceği görüyodum.uzun sarı koca bacaklı garip bi böcek türü..sanırım tüm apartmanda vardı..baca borularından fln giriyo galiba..ilaçlama yapıldı sonra kalmadı..geceleri uyuyamıyodum bazen ztn takıntlıyım alıma neler geliyodu..nyski geçti ama hala kaloriferlerden dolayı risk var ve korkuyorum:(

akşamcı
21-09-2008, 01:46 AM
Bu çok kötü ve iğrenç bi korku bende yıllardır mücadele ediyorum yenemedim. Her çeşidi aynı benim için iğrenç yaratıklar

rockkk
21-09-2008, 01:57 AM
benim için de :D böcek fobisi olan birisi bulduğuma sevindim.. çoğu kişi korkmuyor..amaan küçücük şey napıcak sana diyolar..üstünde gezse nolucak..yok yaa gezsin de görsünler bi hamamböceği bakalım noluyo.böle yumşak siyah parlak vücuduyla hızlı hızlı ayaklarıyla fln ;)

rockkk
21-09-2008, 01:58 AM
nie böle bişi yazdım ben ya nası uyucam şimdiiiiii:(

akşamcı
21-09-2008, 02:00 AM
Bide nasıl hızlı gidiyo naletler sanki biyere yetişecekmiş gibi koşuyo yakala yakalayabilirsen gerçi yakalamayı bırak ben bakamıyorum bile ölüncede çıtır,çıtır ses çıkıyoya midem bulandı kanı manı yok heralde bunların sadece çıtır diye bi kabuk sesi .sadece kabukmuki bide ne yeyip bu kadar büyüyolarki camız gibi pis naletler

akşamcı
21-09-2008, 02:00 AM
Sen hiç uyuyamıycan bu gidişle

rockkk
21-09-2008, 02:06 AM
akşamcı yaw :) ewt o çıtır sesi oluyor.kanları beyaz sanırım onların..artıkları yiyolar mutfaktaki..artık ne varsa nemli yerlerdeki özellikle çöplerin oralarda,kanalizasyonlarda..çok pisler,heryere pislk taşırlar o kdr pisler ki..ünide iskeletine kdr görmüştk ama dikkat etmedim hoca sormaz diye :D

akşamcı
21-09-2008, 02:15 AM
Zıkkımın kökünü yesin pislikler acayip gıcığım onlara .bide onları öldürünce öldürülen yeri çok iyi temizlemek lazım çünkü yumurtaları orda kalıyomuş tekrar ve çok çabuk ürüyolar özellikle sıcakta çıkıyolar kışın pek olmuyolar

rockkk
21-09-2008, 02:20 AM
ıyyy ölsünler..ekolojik denge bozulmasın diye hepsi demiyorum..az bişisi ölebilir :) yaşayanlar da taa uzak yerlde yaşasın

akşamcı
21-09-2008, 02:29 AM
Bizden uzak olsunda cehennemin dibine kadar yolu var pisliklerin

negatif
21-09-2008, 11:12 PM
fobilerimi sayasım geldi..1.sosyal fobi 2.yolculuk fobisi 3.evlilik fobisi 4.asansör fobisi 5.başka evde uyuma fobisi 6.yutma fobisi 7.ailemi kaybetme fobisi vs....sosyal fobi yüzünden sürekli arkadaşlarımı ekiyorum..plan yapmaktan kaçınıyorum.mümkün olduğunca yanlız kalmaya gayret ediyorum..buna rağmen hergün arayıp sorarlar..ilginçtir..araba otobüs şehir dışı bilumum taşıttan köşe bucak kaçıyorum bu yaptığım işe de yansıyor..kazanacağım para yarıya düşüyor..aman ben binmeyeyim araca da az para kazanayım mantığındayım mantıksızca..evlilik zaten imkansız denedim hastalığım bu dönemde daha çok nüksediyor..bir daha girmem o muhabbetlere..yanlızlık kapıda yani..benim sürekli alışveriş yaptığım mağazanın ayakkabı reyonu 8.katta ve ben merdivenlere talim ediyorum..sigara içtiğim için her iki katta tıkanıp mola veriyorum..bütün elemanlarla kankayım yani..ayakkabı almaktan nefret ediyoruuuuuumm...sadece evimden başka yerde uyumak beni acayip rahatsız ediyor..bu yüzden gece topluca film okey gibi tüm geyik muhabbetleri ıskalıyorum..yutma fobime gelince yanımda birileri varken birşeyler yemem içmem..hele o minicik çerezler var ya kabusumdur benim..millet tıkınırken ben yedim diye yalan söylemekten nefret ediyorum..çünkü ben aynı zamanda oburum..ailemi kaybetme korkum herhalde en anlaşılır olanıdır..düşünmek bile istemiyorum ama beynimi durduramıyorum.. eeeee bu kadar fobiyle nasıl yaşanır derseniz ben intihar etmektende korkuyorum şaka gibi yaaaaaaaa....ama ben her fobimin neden oluştuğunu biliyorum..her birinin yaşanmış olumsuz hikayeleri var..ama nedeni bilmek beni çözüme ulaştırmıyor

paradox
21-09-2008, 11:36 PM
Evet bu fobiler benimde hayatimi zindana cevirdi.Ya bir insanda hem klastrafobi hem agorafobi olurmu saka gibi hem acik alan hem kapali alan..Kadinlar alis verisi sever cok uzun kalir magazalarda teorisini curutuyorum resmen o kadar suratli alisveris yapiyorum ki magazadan bir an once cika bilmek icin sasarsiniz...

rockkk
22-09-2008, 01:11 AM
negatif valla kendime yakın hissettim seni..paradox u da..ben nedense psikolojik ama zararsız fobi tarzı sorunu olanları kendime daha yakın hissediyorum..başkalarıyla arkadaşlık yapmak beni o kdr yoruyo ki..uymuyoruz..sorunu olmayan arkadaşlarımı seviyorum,eğleniyorum ama eve geldiğimde başım ağrıyor kendimi sıkmaktan..çünkü benim eğlenirken arada susup kafamı bi 5 dakka dinlendirmem gerek.bu da mümkün olmuyor.
bi de uzun süre dışarda durunca başım gözüm dönüyo benim yaaa.anlatamam.bakıyorum görmüyo gibi oluyorum.alışveriş desen bi an önce yapayım da bitsin die bakarım.kafam döner.bayanların hepsi harıl harıl aışveriş yaparlar,ben tam tersi hemen bitirmeye bakarım..nedenini bilmiyorum :)

paradox
22-09-2008, 01:51 AM
negatif valla kendime yakın hissettim seni..paradox u da..ben nedense psikolojik ama zararsız fobi tarzı sorunu olanları kendime daha yakın hissediyorum..başkalarıyla arkadaşlık yapmak beni o kdr yoruyo ki..uymuyoruz..sorunu olmayan arkadaşlarımı seviyorum,eğleniyorum ama eve geldiğimde başım ağrıyor kendimi sıkmaktan..çünkü benim eğlenirken arada susup kafamı bi 5 dakka dinlendirmem gerek.bu da mümkün olmuyor.
bi de uzun süre dışarda durunca başım gözüm dönüyo benim yaaa.anlatamam.bakıyorum görmüyo gibi oluyorum.alışveriş desen bi an önce yapayım da bitsin die bakarım.kafam döner.bayanların hepsi harıl harıl aışveriş yaparlar,ben tam tersi hemen bitirmeye bakarım..nedenini bilmiyorum :)

Ah kader ortagim bende bak simdi sana karsi bir yakinlik duydum:) Ya biz kendi aramizda bir kulup filan kurup birliktemi takilsak napsak:)

rockkk
22-09-2008, 02:02 AM
:D olabilir..kimse anlamıyor..en azından biz birbirimizi anlarız..beynimizi de yormayız :)

paradox
22-09-2008, 02:35 AM
Evet bencede..Cevremizde amann senlede hic alis veris yapilmiyor veya ufff ne uyusuk seysin surekli evdesin v.s v.s. diyen tuhaf tipler(gerci bizde onlar icin tuhafiz ya) olmaz..super olur ya harbi:)

rockkk
22-09-2008, 09:45 PM
biz,bizle aynı sorunları olmayanlara tuhafız,onlar bize tuhaf..

negatif
23-09-2008, 12:24 AM
ya ne olucak bzim bu halimiz bilmiyorum..

rockkk
23-09-2008, 12:41 AM
bunlarla yaşamayı öğrenicez ki ztn başka çaremiz de yok..biraz mutsuz,2-1 devam edicez belki hayata,diğerleri gibi rahat olamıcaz ~~ ama hayat herkes için..herkes bi şekilde yaşıyor..beynimizi söküp atamayacağımıza göre onu dizginlemeye çalışıcaz :S

serendip
23-09-2008, 01:15 AM
psikiyatrlar ne diye illede korkularınızla yüzleşin diyorlar.. korkuyorum kardeşim, defalarca denedim.. karanlıktan korkuyorum işte

akşamcı
23-09-2008, 01:28 AM
yüzleşmek falan hikaye olmuyo yüzleşmeye cesaretim yok benim .korktuğun şeyle nasıl yuzleşebilirsinki