Orijinalini görmek için tıklayınız : İş Bulamıyorum
Nefertiti
03-12-2007, 11:10 PM
-Gazetelerde ve televizyonda işsizlikten veya ücretlerin azlığından yakınan üniversite talebeleri ile yapılan röportajlara rastlıyorum. “Üniversite mezunuyum ama iş bulamadım...” diye yakınan gençler, aslında şunu demek istiyorlar: “Ben yapmam gerekeni yaptım. Okudum, üniversite bitirdim, ama devlet bana çalışabileceğim, iyi maaş alabileceğim bir iş imkanı yaratamıyor...”
İşin kötü tarafı ailelerin çoğu da gençlerle aynı fikirde, yani oğullarının veya kızlarının bir üniversite bitirmesi ile yüksek gelirli bir işi ve iyi bir geleceği hak ettiğine inanıyorlar. Toplumda yerleşmiş bu genel kanının yanlış olduğunu kabul etmemizin zamanı çoktan geldi geçiyor. Gelişmiş ülkelerde bile üniversite bitirmek “rahat bir yaşamı” elde etmeye yetmiyor. Hele bizim gibi, üniversitelerindeki eğitim, düşünme ve proje üretmeden ziyade “ezber” esasına dayanan ülkelerde sadece diploma hiçbir işe yaramıyor.
“Gerçek başarı”nın ne olduğu ayrı bir konu ama bir genç çıkıp bana “Başarılı olmak için ne yapayım?” diye sorsa ona “Çok çalış ve dürüst ol,” derim. Bence ortalama zeka seviyesinde olan bir kişinin çalışkan ve dürüst olduğu takdirde başarısız olması mümkün değil. Çalışmaktan kastım “ders çalışmak” veya “sınıfını geçmek”değil, “vaktini boş geçirmemek”. Üniversite gençleri, okul dışı zamanlarında internette oyun oynamak, çet yapmak, televizyon seyretmek, kahve köşelerinde pineklemek yerine yeni bir şeyler öğrenmeye çalışmalılar. Ne öğrenmeye? Bunun hiçbir önemi yok. Yeter ki vakit boşa geçmesin... İleride hiçbir işlerine yaramayacağını düşündükleri şeyler bile bir gün işlerine yarayacaktır...
Noktaları birleştirerek yapılan bulmacaları hepiniz bilirsiniz. Evinin garajında dünyaca meşhur Apple computer’i yaratan Steve Jobs öğrenilen her şeyi bir noktaya benzeterek “Öğrenebildiğiniz kadar çok şey öğrenin. Bir gün biriktirdiğiniz noktaların birleştiğini ve ortaya çok güzel bir şekil çıktığını görürsünüz,” diyor. Jobs’a göre “Ne kadar çok noktanız olursa ileride ortaya çıkacak şekil o kadar güzel oluyor.” Jobs, öğrenerek yapacağınız bu noktaların başlangıçta anlamsız ve işe yaramayan şeylermiş gibi gelebileceğini ve bugünden ileride nasıl bir şekil çıkacağını tahmin edemeyeceğinizi söylüyor. “Bazen biriktirdiğiniz noktalardan hiçbir zaman güzel bir şekil çıkmayacağını düşünerek ümitsizliğe kapılabilirsiniz ama asla kapılmayın... Bir gün aniden güzel bir şekil belirivereceğine dair ümidinizi asla kaybetmeyin...” diyor...
Sevgili gençler, noktalarınız az olursa hayatınız boyunca sadece basit, anlamsız bir çizgi olmaktan ileri gidemezsiniz; aynı günümüzde işsizlikten yakınan üniversite mezunu gençler gibi. Çağımızda üniversite mezunu olmak sadece bir, bilemediniz iki noktadır. Her insanın kendi kabiliyet ve ilgi alanlarına göre hayatına yeni noktalar ilave etmesi gerekir. Üniversite yılları, bu noktaları ilave etmek için en uygun senelerdir. Bir yandan eğitiminize devam ederken bir yandan yeni beceriler kazanmaya, yeteneklerinizi artırmaya çalışmalısınız.
İşte benim top 5 önerim:
1. Çok iyi derecede İngilizce öğrenin. Konuşulanı anlamanız veya kendi alanınızla ilgili yayınları okuyabilmeniz yetmez. Bir toplulukta yapılan esprileri anlayacak veya kendiniz İngilizce espri yapacak kadar iyi bilmeli veya İngilizce bir romanı hiç sözlüğe bakma ihtiyacı duymadan su gibi okuyabilmelisiniz.
2. Klavyede on parmak ve süratli yazı yazmayı öğrenin. Bunu öğreten bilgisayar programları var.
3. Bilgisayar kullanıcısı olmanız yetmez, progamları çok iyi derecede bilin ve WEB tasarımı yapmayı öğrenin.
4. Bir müzik enstrümanı çalın. Nota kullanarak birkaç parça çalacak kadar müzikten anlayın.
5. İyi derecede tenis öğrenin. Her spor yararlıdır ama hem sağlık hem sosyal çevre, ikili ilişkiler açısından tenisin yeri başkadır
Kaynak : Murat Kınıkoğlu
biricik
04-12-2007, 02:07 PM
aslında iş varda beğenen yok yada gerçekten iş yok :confused: bilemiyorum zor
9 ŞUBAT
05-12-2007, 10:40 AM
ulkemizde işsizlik sorunu var , ama bunun nedeni iş imkanının olmaması degil işe gore egitim yapılamaması ticaret odalarının yaptıkları araştırmalara gore buyuk bir iş gucu açıgı oldugu ama ne yazıkki bunu kapatacak kalıfiye iş gucunun olmadıgı altı çizile çizile belirtilmekte , işsizligi halletmenin en önemli yollarından biri meslek liseleri ve mesleki kurslar ama ne yazıkki bu kurumlara ulkemizde gereken deger verilmemekte ve ordan mezun olanlar veya okuyanlarsa hor gorulmekte , ama bir gerçekte varki oralardan mezun olan gençler daha rahat iş imkanlarına kavuşmakta ,
son yapılan bir araştırmaya gore çıraklık okullarına devam eden ogrencilerin egitim seviyleri arşatırıldıgında % 15 oranında lise çagı ve % 85 gibi ezici bir rakkamla bir universite bitiripte iş bulamıyan kişilerden oluşmakta ,
bu araştırmada ulkemizde egitimin ne kadar yanlış yonlendirildiginin br kanıtı ,
ayrı bir olayda iş garantili meslek edindirme kursları ,
ne yazıkki bunlarda gereken ilgiyi gormemekte , mesela geçen sene antalyada turizm bakanlıgı tarafından AB fonlarından yine iş garantili kurslar açılmış fakat yeterli kursiyer katılmadıgı için iptal edilmiştir ,
daha buna benzer nice ornekler verebliriz ,eger ileride işsiz kalmak istemiyorsak daha liseye başlangıç çaglarında bilinçli bir araştırma yapmalı ve yol haritasını ona gore çizmeliyiz ,
ama burda en buyuk gorev biz ebeveynlere ve çevreye duşuyor , çocuklarımızı eger dogru yonlendirebilirsek onlara guvenli bir gelecek saglayabliriz , ama daha bizler baştan bir şey bilmiyorsak onları nasıl yönlendirebilirizki ?
ekvator
20-05-2008, 02:25 PM
evet ben de işsizlikten muzdaribim...
aslında yapabileceğim ve yapamayacağım işleri biliyorum ama imkan kısıtlı.. biraz da tembellik var galiba, kendini yetiştiren insanları çok sever çok başarılı bulurum ama bilmem ki bunun için vakti nerden buluyorlar :D
atomcekirdegi
20-05-2008, 05:54 PM
evet ben de işsizlikten muzdaribim...
aslında yapabileceğim ve yapamayacağım işleri biliyorum ama imkan kısıtlı.. biraz da tembellik var galiba, kendini yetiştiren insanları çok sever çok başarılı bulurum ama bilmem ki bunun için vakti nerden buluyorlar :D
Ekvatorcum,belki de o insanlar öğrenmeye doğuştan yeteneklidirler..Benim tanıdıklarım hep öle çünkü yani özel bi çaba harcamıyorlar,kolay öğrendiklerinden ve öğrendiklerini rahatlıkla transfer edebilidiklerinden pek çok alanda yetiştirebiliyorlar kendilerini..
gigi_
20-05-2008, 06:52 PM
iktisadi yönden bi açıklama yapmak gerekirse hükümetler işsizlik ve enflasyon arasında tercih yaparlar..ya enflasyon düşürülcek yada işsizlik...ikisinin aynı anda olması cok zor ama benim anlamadığım bu ülkede ikiside aynı anda nasıl bu kadar yüksek seyrediyor....kamu harcalamaları iyice kısıldı hatta yok denecek kadar az...devlet yatırım yapmıyor..özelleştirme gitgide artıyor..ülke parça parça inceden inceye yabancılara satılıyor...sözde sıcak para girişi var yabancı yatırımcı yeni iş sahaları kuruyor ama hani nerde???zaten bu dış borç krizi etrafta kol gezerken türkiyenin başına en ii lider gelse hiç bişey yapamaz ilk önce bu sömürgecileri bu ülkeden cıkartmak ve borçları kapatmamız lazım...hatta dünya borç krizinde...en zengin bildiklerimiz bile...benim bildiğim kadarıyla g8 ülkeleri afrikanın borçlarını silseler yani almaktan vazgeçseler afrikanın sorunlarının büyük bir kısmı çözülücek...aslında adamların ordan gelicek paraya inanın ihtiyaçları yok ama işte maksat onları bağımlı yapmak...türkiyenin üzerinde oynanmaya çalışılan oyunda tam olarak bu...şişirilmiş büyüme oranı rakamları ama yerlerde seyreden bir kalkınma düzeyi...enflasyon oranınında düştüğü yok her ne kadar rakamlar tersini söylesede...bunun en basit açıklaması enflasyon sepetlerinin değiştirilmesi..hesaplamada kullanılan mallar artık en az artış gösteren yada toplumda kullanımı daha az yaygın olan mallar seçilerek yapılıyor...bence bu ülkenin en baş sorunu eğitimsizliktir arkadaşlar...aldığımız eğitimler yetersiz...ne yabancı dil eğitimlerimiz yeterli düzeyde nede üniversitelerdeki lisans eğitimleri...bence türk gençliği biraz daha çalışarak kendini geliştirmeli...akmerkezde alışveriş yapıp akşamda starbucksta kahve içmekten gerçi buna pek fırsat kalmıyo ama asıl acı olan bir bardak kahve filistindeki kardeşlerimize bi kurşun olarak geri dönüyo...eeee ne demişler 1 fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır....devam etsinler içmeye..gönüllerince eğlenmeye...allah sonumuzu hayır etsin...başkada söyliycek söz yok
splinter123
14-01-2009, 03:18 PM
Sevgili Nefertiti evet senin ki de bir bakış açısı ama şunuda göz ardı etmemek gerekir ki diğer bütün koşullar sabit değil iktisatçıların dediği gibi şöyle düşünecek olursak bulunduğumuz yapı içerisinde temel bilgi edinme hakkının bile bir maliyeti var yani bir şey öğrenmek istiyorsan bile belirli bir maliyete katlanmak zorundasın ki bu herkesin harcı da değil senin yazdığın yazıya "eğer paranız var ve de bu parayı kullanarak iyi ya da kötü bir eğitim-öğretim aldınız ve bu öğrendiklerinizle kendinizi tamamladığınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz çünkü bilgi sınırsızdır ve siz nasıl şu ana kadar öğrenme işi yaptıysanız yine aynı maliyetlere katlanarak daha fazlasını öğrenin ki vahşi hayata benzeyen bu yaşamda güçlenin ve de diğerlerinin üzerine çıkın" desek daha doğru olur sanırım.
Şunu da bilmekte fayda var ki işsizlik şu ana kadar kullanılmış ekonomik sistemlerin kronik sorunudur kapitalizim ya da komünizim çözüm değildir.
*Sevgili nefertiti diye başlamıştım alıntı olduğunu fark etmedim kusura bakma
GKHNCKR
14-01-2009, 10:09 PM
.........
İşte benim top 5 önerim:
1. Çok iyi derecede İngilizce öğrenin. Konuşulanı anlamanız veya kendi alanınızla ilgili yayınları okuyabilmeniz yetmez. Bir toplulukta yapılan esprileri anlayacak veya kendiniz İngilizce espri yapacak kadar iyi bilmeli veya İngilizce bir romanı hiç sözlüğe bakma ihtiyacı duymadan su gibi okuyabilmelisiniz.
........
*Murat Kınıkoğlu'nun önerilerinin bir çoğuna katılıyorum. Fakat bir toplumda ingilizce espri yapacak kadar ingilizce öğrenin demesini anlayamadım. İngilizce elbetteki gerekli fakat nasıl kullanıldığı daha da önemli. İngilizce öğrenip türkçe konuşurken arada ingilizce espri yapmaksa niyeti, hiç öğrenmesin daha iyi..
*İyi bilgisayar öğren ama Web tasarımı ne yapacaksın? Buda saçma olmuş. Web master değilsen...
*Yetenekli olman güzel ama müzik aletini çalmanın iş bulmaya katkısı ne olacak?
*Tenis öğrenin demiş. İşsizlik ilgili bir konuda verdiği tavsiyeye bak. Futbol dese eyvallah. Heryerde saha var, al bi top git oyna. Tenis'i nerde oynayacağım? Zaten işsizim para yok. Allah'tan golf oynayın dememiş..
Bu konular genel olarak bir insanın hayatında olması gereken hususlar olabilir ama işsizlik ile ilgili bir konunun altında dalga geçer gibi olmuş. İş bulamayan bir insanın bu yazıyı okumamasını tavsiye ederim.
biçare
21-01-2009, 08:13 PM
16 yıllık iş tecrübem var iş bulamıyorum.çok sıkılıyorum evde.evde kalmak depresyonumu arttırıyor.:mad:
_ZeuS
21-01-2009, 10:05 PM
iş bulamıyorsanız bırakın iş sizi bulsun.
bunu ortaçağda fransız kraliçesi söyleseydi idam edilirdi galiba.:D
rockkk
29-03-2009, 06:21 PM
bende şu an ne olduğumu bilmiyorum..mezun oldum ama mesleği elime aldımmııı almadımmı çözemiyorum.bazen bunalıma giriyorum..o kdr sene oku oku..kpss çlışıyorum ona bağlıyım,ama diyormki ya ben napıyorum..delimiyim neyim..ben üniversite okumadımmı? meslek eğitimim almadımmı? ne hallere düştüm diyorum kendi kendime..boşluk gibi bişey..hayatımın hiçbir döneminde böyle hissetmemiştim..hep okul vardı, bi şekilde doluydum..amacım var gibiydi..bi boşluk hissediyorum,bi işe yaramıyorum gibi geliyor..yani hiçbişey bilmeyen,çalışmayan,bnim bildğimin dörtte birini bile bilmeyen insanların da bu hoşuna gdiyor..onların karşısında bişey yapmayan biri gibi kalıyosun..adam yerine konmuyosun..ortaokulu bile okumamış insanlar seni adam yerine koymamaya çalışabiliyor..çok acı verici..gerçekten çok çok acı verici bir durum bu..öğretmenim,bir sıfatım var..mesleğimin bir adı var,ve ben oyum..ama atanamadığım için,atanana kdr sana acıyan gözlerle bakıyolar..her meslekte iş bulamayan insanlar için geçreli bu..yani çevrenin garip garip lafları..bişey bilmeden biliyormuşçasına konuşmaları..kendi eksikliklerini başkasının eksikliğinden tamamlayan zavallı insanlar..yazık onlara..üzülüyorum sdc..o derece ekskler ki,tamamlamaya ne hacet..napsınlar..senin ufak tefek yanlarından faydalanıp,yaralarını kapatmak için çırpınıyolar arkandan..
kendimi aslında normal olarak görüyodum,nolcak cnm bunun da yaşanması gerekiyor,biraz beklemek gerekiyor..bunun vardır bir güzel yanı felsefem bu şuan için aslında..ama gelgelelim,çevrenin bunu dışardan daha farklı algılaması beni düşündürüyor..yani şu ''üniversite bitirdi ama mesleğini yapamıyor,işi yok'' ..halbuki benim böyle bir kompleksim yoktu :) hiç böyle bişeyde düşünmemiştim açıkçası..çünkü eninde sonunda olacak,biliyorum..mutlu mutlu ders çalışıyorum kursa gidiyorum..yani dert edinmiyorum aslında..yakınların akarabaların uzaktad olsalar senden aldıkları haberler,okulu bitti,ama çalışmıyor oluyor..onlar kendi kendilerine sana acıyolar,bi yandan seviniyolar..yok ihtiyacım yok böyle bişeye yani..ben mutluyum,birilerinin benimle ilgili bişey düşünmesine gerek yok ki,hayat benim hayatım sanane yani..anlamıyorum yahu..insanlar,iyi şeyler düşünsende de,düşünmediğim şeyleri düşündürtüp,,iLLA KÖTÜYÜ OLUMSUZU DÜŞÜNMEYE SEVK EDİYOLARR.yani kndimiz hakkında kötü ve olumsuz düşünmemiz,çaresiz kalmamız,başkalarının bize hissettirdikleri galiba..kendimiz düşünmesek bile,başkaları düşündüklerini sana hissettiriyor,ve sen onların düşündüğünü düşünüp acaba böylemiyim diyosun..ister istemez maruz kalıyosun,kendini koruman ve sinirini bozmaman için,ya beyin yapını değiştireceksin,yada hiç kimseyle görüşmeden knuşmadan bahsetmeden yaşayacaksın.
plüton
30-03-2009, 01:12 PM
İşsizlik kötü bişey, insanda huzur diye bişey kalmaz.
allah yardımcımız olsun
bbsafk
19-11-2009, 10:10 PM
Merhaba herkese faydalı oalcağını düşünüyorum aşağıdaki link incelemeye değer İş Bul - İş Bul (http://www.isbulmaforumu.com)
yaralı_21
20-11-2009, 05:59 PM
Arkadaşlar inanın ben iş konusunda çok farklı düşünüyorum...
Benim alanım muhasebe...Muhasebe üzerine okudum...Muhasebe alanı ile ilgili iş aradım 3 ay boyunca ama iş bulamadım...Ben iş beğenmiyorum yeterki muhasebe ile ilgili iş olsun işi öğreneyim diye düşünüyorum...Bir iş vardı hergün 2 saat yol gitmem gerekiyordu kabul ettim ben hertürlü fedakarlığı yapmaya hazırıım dedim ama iş yeri kabul etmedi...Ama malesef ki bu durumda düşünürken bile ben hala işssizim.Burdada bir sıkıntı var ama ben kendimde sıkıntı bulamıyorum...
plüton
20-11-2009, 06:40 PM
Arkadaşlar inanın ben iş konusunda çok farklı düşünüyorum...
Benim alanım muhasebe...Muhasebe üzerine okudum...Muhasebe alanı ile ilgili iş aradım 3 ay boyunca ama iş bulamadım...Ben iş beğenmiyorum yeterki muhasebe ile ilgili iş olsun işi öğreneyim diye düşünüyorum...Bir iş vardı hergün 2 saat yol gitmem gerekiyordu kabul ettim ben hertürlü fedakarlığı yapmaya hazırıım dedim ama iş yeri kabul etmedi...Ama malesef ki bu durumda düşünürken bile ben hala işssizim.Burdada bir sıkıntı var ama ben kendimde sıkıntı bulamıyorum...
Logo, eta gibi programları biliyormusunuz. Muhtemelen biliyorsunuzdur eğer bilmiyorsanız diye söylemek istedim. Halkeğitimin bilgisayarlı muhasebe kursları oluyor, eğer türkiyede kullanılan bütün programları öğrenirseniz iş bulmanız çokdaha kolay olur.
Ben bikaçgün gittim halkeğitimin kursuna alanım olmadığı için bıraktım, ama güzel anlatıyordular. :)
yaralı_21
21-11-2009, 02:24 PM
Logo, eta gibi programları biliyormusunuz. Muhtemelen biliyorsunuzdur eğer bilmiyorsanız diye söylemek istedim. Halkeğitimin bilgisayarlı muhasebe kursları oluyor, eğer türkiyede kullanılan bütün programları öğrenirseniz iş bulmanız çokdaha kolay olur.
Ben bikaçgün gittim halkeğitimin kursuna alanım olmadığı için bıraktım, ama güzel anlatıyordular. :)
Logo,Eta,Luka,Mikro v.s. tüm kurslara gittim ve sertifikalarım var plüton ama hala iş yok...:(
plüton
21-11-2009, 03:46 PM
Logo,Eta,Luka,Mikro v.s. tüm kurslara gittim ve sertifikalarım var plüton ama hala iş yok...:(
Okadar çok muhasebeci varki muhasebeci olarak iş bulmak gerçekten zor, ama bir işe girip tecrübe kazanınca is bulmakta zorluk çekmezsin. Hem daha çok gençsin takma kafana mutlaka bir gün iş bulucaksın.
anketör ol
27-10-2011, 02:12 PM
aslında iş varda beğenen yok yada gerçekten iş yok :confused: bilemiyorum zor
ANKETÖR OL KAZAN,ANKETÖR BUL KAZAN... hem günlük 50 tl kazan..hem de GETİRDİĞİN ANKETÖR ARKADAŞLARININ ÜZERİNDEN PARA KAZAN... 212 288 68 23
anketör ol
27-10-2011, 02:13 PM
ANKETÖR OL KAZAN,ANKETÖR BUL KAZAN... hem günlük 50 tl kazan..hem de GETİRDİĞİN ANKETÖR ARKADAŞLARININ ÜZERİNDEN PARA KAZAN... 212 288 68 23
devhis
27-10-2011, 02:57 PM
Bu ne yahu? nerden bildiniz burda iş arayan bir üye olduğunu
Apocaliptikka
16-11-2011, 01:31 AM
@anketör ol
Anketörlük.Bu ve birkaç sitede aynı şekilde ilan vereceksiniz.Hemen ardından 50 kişiyi biryere toplayıp içinden bir ya da iki kişi alacaksınız.Ya da belki acaba bir ilan verelim bakalım kaç kişi başvuracak diye yalandan ilan verenlerdensinizdir.Buna yemleme denir.Bakalım kaç kişi gelecek bakalım ne olacak.Yemleme.Yemleyin bakalım.Birgün bu yemlemelere inanan kaç kişi bulacaksınız?Eğer bir zarar ediyorsanız bu sizin uyanıklığınız ve kurnazlığınız yüzündendir.Benim milletim uyanıktır,kurnazdır fakat akıllı değildir.Hazıra konmayı mağrifet sayar ancak o hazırın bir bedeli olduğunu da hiç düşünmez ve ödemek istemez fakat ödemek zorunda bırakılır.Nasrettin Hocaya gidip "Timur'un fillerini çekmesini söyle" der.Fakat zavallı Nasrettin Hoca'yı koca Timur'un karşısında yarı yolda yalnız bırakır.Yanında işçiyi çalıştırır ancak sigortasını bile yapmak istemez.Bir yandan hanımları çalışma hayatına daha fazla katar öte yandan sıkıştığında erkek evin reisidir eve bakmak zorundadır anlayışını da terk etmez(buradan hanımlar iş hayatında bulunmamalıdır gibi birşeyi benimsediğim anlaşılmasın).Oysa ki çalışılabilecek iş sayısı sınırlıdır.Yani bir evi artık erkeğin işi varsa erkek geçindirir,kadının işi varsa kadın geçindirir.Bunu hiç söylemez bile.Anne,baba,kardeşler ve eş oğlanı helak eder oysa ki devir gerçekten de değişmiştir bunu kimse aklının ucuna bile getirmek istemez.En erkek sporu gibi bilinen futbol programlarına bir bakın.Ne kadar çok kadın spiker var değil mi?Evet daha fazla gelişebilmek,büyüyebilmek için çalışma hayatında kadında olmalıdır.Sonuna kadar destekliyorum.Fakat hal böyleyken erkeğin çalışamamasını,para kazanamamasını eleştirmekte gerçekten bir ayıptır.Bu tıpkı şuna benzer.Siz yarısı dolu olan bir bardağa bir tam bardak dolusu su koyuyorsunuz ve koyduğunuz suyun yarısı taşıyor.Siz taşan suya başlıyorsunuz sövmeye niye taştın diye?Sizce ne kadar mantıklıdır bu taşan suya sövmek?Aynı şeyler çalışamayan hanımlar içinde geçerlidir.Taşan su olarak erkekleri kastetmiyorum.Ancak erkek ahala daha evin maddi olarak bakıcısı şeklinde görüldüğü için erkeklere daha fazla baskı uygulanıyor bu konuda.En basit söz:"Erkek adamsızn git çalış."Ne alakası var erkeğim diye buyur o sen erkeksin al işi mi diyorlar.Böyle birşey yok.Şu anlayışlarımızı değiştirsek iyi olur gerçekten de
vBulletin v4.1.10, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.