Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Allah'a inanmak beyni olumlu etkiliyor .

9 ŞUBAT
20-03-2009, 11:12 AM
Kanada'nın Toronto şehrinden bir grup bilim adamı Allah'a inanmanın, inanan bir kişinin beyninde meydana getirdiği [olumlu] etkileri keşfetti.

Toronto ve York Üniversitesi'nden profesörler, kendilerini dindar olarak tanımlayan kişilerin, baskı ve sıkıntıya sebep olan herhangi bir iş veya görev yaparken Allah'a inanmayanlara göre, daha az stres ve endişe yaşadığını belirtti. Uzmanlar, stresin az olması sebebiyle, inançlı kişilerin mantıksal ve zihinsel testlerde de daha başarılı olduğunu söyledi.

The Globe and Mail'de yer alan bilgilere göre, bir takım test ve anketlere tabi tutulan deneklerin beyin aktiviteleri elektrotlar aracılığıyla kaydedildi ve zayıf dini duygular taşıyan kişilerde bile, beynin endişe ve davranış değişikliğini etkileyen bölümünün daha az aktif olduğu belirlendi.

Araştırmada yer alan Doç. Dr. Psikolog Michael Inzlicht "Dindar kişiler bir hata yaptıklarında daha az strese giriyor. Bunun dini tutuculukla bir ilgisi olduğunu düşünmüyorum; bundan çok daha derin bir mevzu. Din insanların hayatına bir mana kazandırıyor," dedi. Öte yandan, "endişenin az olması performansı artırabilir ancak dikkatli olunması da gerekiyor; çünkü bu durum hataları düzeltme yeteneğini de köreltebilir. İnanç kuvveti arttıkça, beynin hatalara tepki veren kısmındaki hareketlilik azalıyor," diye de sözlerine ekledi.

zaman.com.tr

9 ŞUBAT
20-03-2009, 11:13 AM
Dr. Tayfun Hancılar, kızının doğumuna kadar kendisini 'ateist' sanıyordu. Ama bir laborantın kızının tahlilinde yaptığı bir virgül hatasıyla hayata bakışı değişti. Laborant 0,6 olan bir değeri 6 olarak yazmıştı. Hancılar, "Doğruyu öğreninceye kadar geçen o 15 dakika boyunca Allah'a yalvararak dua ettim. O gün aslında ateist olmadığımı fark ettim." dedi.

Doktor Tayfun Hancılar, Okmeydanı SSK Hastanesi Onkoloji Servisi'nde her gün 40 hasta bakıyor. Kanser hastalarını tedavi etmeye çalışan Hancılar'ı diğer doktorlardan ayıran özelliği ise müziğe gönül vermiş olması. Onkoloji gibi yoğun bir dalda çalışırken profesyonel anlamda müzikle uğraşması onu oldukça yormuş. Ailesinden ve diğer meslektaşlarından destek gören Hancılar, müzik yapmanın doktorluktan daha stresli olduğunu söylüyor. "Doktorluk yaparken müziğin stresini atıyorum." diyen Hancılar, her iki mesleğinden de vazgeçemeyeceğini vurguluyor.

Doktor Tayfun Hancılar'ın kızının doğumu sonrasında yaşadıkları onun hayatını etkilemiş. Kızının doğumuna kadar ateist olduğunu söyleyen Hancılar, bebeğin doğum sonrası yapılan tetkiklerinde laborantın tahlil değerlerini yanlış işlemesiyle hayatının nasıl değiştiğini şöyle anlatıyor: "Kızımın doğumunun ardından yapılan rutin kontrollerde laborant 0,6 olan bir değeri 6 olarak yazmış. Doğruyu öğreninceye kadar geçen o 15 dakika boyunca Allah'a yalvararak dua ettim. O gün aslında ateist olmadığımı fark ettim. Allah'a inanmaya başladım."

Yıllarca kendisinden başka kimseyi önemsemediğini anlatan Hancılar, kızının kendisinden başkalarını da düşünmesini sağladığını söylüyor. İnancın insan hayatındaki önemini anladığını ise "Kızım Eylül 6 yaşında. Onun inançlı olmasını istiyorum. Hangi dine inandığı önemli değil, fakat mutlaka tutunacak bir dalı olsun." diyor.

Hastalarının tedavi süreçlerinde de inancın öneminin büyük olduğuna değinen Hancılar, "Ben hiç ateist bir hastayla karşılaşmadım. İnsanlar bir sağlık sorunu ile karşılaştıklarında aslında ateist olmadıklarının farkına varıyorlar. Çünkü mutlaka sığınma, dua etme ihtiyacı hissediyorlar. İnançları kesinlikle tedavi süreçlerinde olumlu mesafeler kat ettiriyor." şeklinde konuşuyor.

Müziğin stresini doktorluk yaparak atıyorum

Günde ortalama 40 hasta bakan Dr. Tayfun Hancılar, akşam sahnede terliyor. Geçen yıl çıkarttığı albümüne çektiği ikinci klipte kanser hastası bir kadının hikâyesi anlatılıyor. Ölümcül ve umutsuz olarak algılanan hastalığa yeni bir bakış açısı sunulan klipte olayın mutlu sonla bitmesi, kanser hastalarına moral ve umut veriyor. Hancılar, Issız Adam filmiyle yeniden ünlenen "Anlamazdın" şarkısının yorumcusu Ayla Dikmen'in de doktoruymuş. Dikmen'in hayat arkadaşı Enis Berki'nin hastalığı süresince gösterdiği vefayı yıllar geçmesine rağmen unutamamış. Hancılar, "Enis Bey oldukça varlıklı biriydi. İsteseydi bakıcı tutabilirdi. Fakat o Ayla Hanım'ın yemeğini elleriyle yedirirdi." diyor. Dr. Hancılar doktorluk ve müzisyenliği ise şöyle kıyaslıyor: "Doktorlukta savunmasız ve sağlığını kaybetmiş insanlar bizden bir ümit bekliyorlar. Her iki meslek de birbirinden stresli fakat müzik yapmak daha zor." diyor.

AYŞEGÜL AYBAR

NAR_K
21-03-2009, 12:56 AM
aha bizim komsu universite:p
ilginc bir arastirma olmus ..ayni zamanda inandirici

amelia
10-04-2009, 09:50 PM
bi de bunu deneyim bakıyım ne tepki verecek beynim:D

HakanS
13-04-2009, 12:09 PM
bi de bunu deneyim bakıyım ne tepki verecek beynim:D

:) ne tepki verdi merak ettim :confused:

malahit
13-04-2009, 02:53 PM
inanmak zaten yaratılış gereği benliğimizde olan birşey..

ama bir de su yanı aklıma geldi hemen.bizi en cok yıpratan çabaladıgımız halde istediğimiz sonucları elde edemememizdir.bu noktada da sıgındıgımız bizi rahatlatan duygu Allah inancıdır.tevekkül..yani elimizden geleni yapıp sonrasını Allaha bırakmak insanın içine rahatlama hissi verir mutlaka..

ve en kötü zamanımda beni ayakta tutan Allah 'ın(cc) omza göre yük verdiğini bilmemdir..

amelia
14-04-2009, 01:50 AM
:) ne tepki verdi merak ettim :confused:

bu cevabı başka bi anlamda yazdım.açıklamak isterdim ama şimdi uzun olucak bi ara yazarım..

yanlış anlaşılmasın...

Delirium
01-07-2013, 10:47 AM
inanç, umudun sönmeyen ateşidir. Neye inanırsak inanalım, bu bizim kalbimizin yumuşayıp yüreğimize sevgi doldurmayayardım ediyorsa, tabii ki bizi daha iyi hissettirecek ve mutlu edecektir.