Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kayınvalide....Gelin.....

Nefertiti
04-11-2007, 09:09 PM
Erkek anneleri evlilik kararını neden etkiler

Prof Dr. Nilüfer Narlı, kayınvelide-gelin arasında yaşanan sorunlarının temelinin Türkiye'de kadının konumuyla aynı paralelde hareket ettiğini belirtiyor. Geleneksel ortamda yaşayan kadınların mesleği ve bir uğraşı olmadığını, ancak erkek çocukları ile kendilerine bir statü kazandırdıklarını söylüyor. Prof. Dr. Narlı'ya göre sorunun altında yatan sebepler birden fazla olabilir:

* Kadın kayınvalide olarak statü kazanıyor: Türkiye'de kadının konumuna bakmamız gerekiyor. Çok geleneksel ortamda yaşayan kadın Türkiye'de evlendikten sonra erkek çocuğu sahibi olduktan sonra bir statü kazanıyor. Ama bu geleneksel ortamdaki kadının bir mesleği yok, tahsili yok. Önce evleniyor, sonra erkek çocuğu oluyor ve ondan sonra statü kazanıyor. Statüsünde en çok yükseldiği zaman ise oğlunu evlendirerek kayınvalide olması. Yani bu durumdaki birçok anne erkek çocuğu üstünden bir statü kazanıyor.

* Karar veremeyen kadın oğluna eş seçmek istiyor: Geleneksel ortamdaki kadın karar verme, yani resmi kamu alanındaki karar verme mekanizmalarından tamamen soyutlandığı için hayatında vereceği en önemli karar erkek çocuğunun evliliği oluyor. Bu kararı verirken de otoritesini sonuna kadar göstermek istiyor. Dolayısıyla bu açıdan Türkiye'deki kaynana böyle değerlendirilebilir.

* O da kayınvalidesinden çekmiştir: Türkiye'de kendi kayınvalidesinden çeken kadın, bunun acısını gelininden çıkarmak istiyor. Yani olayın bir de psikolojik bir boyutu var. Kendi çektiği acıları başkasına çektirmek... Çünkü kendisi travmalar alıyor. Kendini geçmişteki kötü koşulların kurbanı gibi görüyor. Bu yüzden başkasına acı çektirme psikolojisiyle yetişiyor.

* Kocasından alamadığı sevgiyi oğlundan istiyor: Geleneksel ortamdaki kadın, kocasından alamadığı ya da kocasına gösteremediği sevgiyi erkek çocuğuna gösteriyor.

* Kaynana sorunu Akdeniz ülkelerinde yok: Akdeniz ülkelerinde kaynana sorunu pek görülmez ama kadın-erkek ilişkilerinin eşitsizliğe dayandığı Ortadoğu ülkelerinde üst noktadadır. Asya ülkelerinde kayınvalide genellikle oğluyla ilgili kararlarda aktif rol almak ister. Ama Batı Avrupa'da bu kültür çok fazla yoktur. Çünkü Batılı kadın, statüsünü erkek çocuğuyla belirlemez.

* Ekonomik güvence olarak görüyor: Sosyal güvenlik kavramının fazla gelişmediği toplumlarda kayınvalideler oğullarını sosyal güvence olarak gördükleri için gelini de aile parasını paylaşacakları kişi olarak görüp seçmek isterler. Bunları yaparken de son derece despot davranıyorlar.
(sabah gazetesi)

Nefertiti
04-11-2007, 09:27 PM
GELİNLER NASIL DÜŞÜNMELİ?

* Sizin de bir gün kayınvalide olacağınızı unutmayın. Sizler çocuklarına nasıl bağlıysanız kayınvalideniz de eşinize bağlı.

* Kayınvalidenize hürmette kusur etmeyin. Onunla olan ilişkiniz eşinizle ilişkinizi güçlendirir.

* Kayınvalidenizin bazı ters laflarını kendi aleyhinizde yorumlamayın, onu hoş görmeye çalışın.

* Arada yaş ve nesil farkı olduğunu unutmayın, kayınvalidenizin istek ve davranışlarını buna bağlamaya çalışın.

* Kayınvalidenizle iyi geçindiğinizde kocanızla da arasınızın daha iyi olacağını düşünün.

* Kayınvalidenizi bayramlarda, kandil günlerinde ve belli aralıklarla arayarak gönlünü alın.

* Kocanızın anne ve babasını sık sık görmek istemesinden rahatsızlık duymayın.Düşünün ki sizin oğlunuz da evli olsa, siz de sık sık gelmesinden mutlu olurdunuz.

Nefertiti
04-11-2007, 09:33 PM
Kayınvalideler ne yapmalı? *

*Daha önce sizin de gelin olduğunuzuunutmayın.
* Sık sık gelininize söz söylemekten kaçının.
* Her şeye müdahale etmeyin.
* Gelininize ayrı bir hayat hakkı tanıyın. Evleriyle ilgili alacakları kararlara saygı gösterin.
* Gelininizin ufak tefek hatalarını görmezden gelin.
* Oğlunuzla aranıza giren bir yabancı gibi görmekten vazgeçin.
* Ona sevgi ile davranın ve mümkünse kızınız olarak düşünün.
* Gelininizden sizin zamanınızdaki hürmet ve bağımlılığı beklemeyin.
* Birlikte yaşıyorsanız gelininizi evinize sığınan bir garip gibi görmeyin.
* Gelininizin yaptığı işlerde beğendiklerinizi söylemekten kaçınmayın.
* Gelininizin akrabalarıyla görüşmesinden rahatsız olmayın. Sizin kızınız olsa sizde sık görmekten mutlu olurdunuz...

HACERB
21-01-2008, 02:46 PM
Kelime Itibari Ile Bile ürpertici... :(
Tabiki Direkt Bakiş Açisi Ilede çeşitlendirebiliriz Durumu.
Itiraf Etmeliyimki Bu Konuda Hiçde Yersiz Olmayan Korkularim Var.
Erkek Arkadaşimin Evine Ilk Defa Gittiğim Günlerden Biriydi. Gerçi Annesi Ile Ilk O Gün Tanişmamiştim Ama,
Mutfaktaydi, Merhaba Bende Yardim Edebilir Miyim? Dediğimde Hayatimin En Korkunç Cevabini Aldim.
-ihtiyacim Yok.olursa Oğlumdan Isterim.
Kaafmi Hizla Duvara çarpmiş Gibi Hissettim.öylece Kalakaldim. Napicami Bilemedim, Hemen Salona Geçip Oturdum, öyle Sessizce.
Boğazim Düğümlendi, Ağlamamk Için Kendimi Zor Tuttum.
Sonra Erkek Arkadaşim Geldi Birlikte Oturduk.tabi En Son Annesi Odaya Geldi Elinde Domates Salatalik, Sende Salata Hazirla Dedi.
???????? Bakakaldim. Oğlunun Yanindaki Davranişi Ile Başbaşa Kaldiğimizdaki Davranişi Alakasizlik Abidesiydi. Tabi Dedim.
Dönüşte Yolda Erkek Arkadaşim Bana'' Birşey Farkettin Mi? '' Hayir Dedim.''annem Kimseye Iş Yaptirmaz, Sana Yaptirdi'' Dedi. Sevinçten Havaya Uçuyordu.ona Göre Annesi Beni Kabullenmişti.
Bende ''sana Söylemeyecektim Ama, Annen çift Karakterli Mi, Içerdeyken Bana Ihtiyacim Yok, Olursa Oğlumdan Isterim Diyorken, Senin Yanindada Bana Salata Yap Diyor.'' Oda Siinirlendi, Böyle Olsa Neden Sana Iş Yaptirsin Ki Demez Mi!!!bende Benim Sana Bunu Söyleyeceğimi Düşündüğünden Böyle Birşey Yapmiştir Dedim.hem Nerden Bileyim Ben,üselik Sana Söylemeyi Düşünmüyordum. Madem Sen Bana Bunu Sordun Bende Sana Bende Düşündürdüğünü Söylüyorum Dedim.
Ondan O Kadar çok Soğudum Ve Uzaklaştim Ki Hala Neden Onunla Birlikteyim Bilmiyorum.
Annesi Bile Babaannesi Bakima Muhtaç, ölüm Zamani Gelmiş Bir Yaşliyken, Onun çikişlarina Tahammül Etmeden Huzurevine Yatirtmiş Birisi Olarak,benim Genç Ev Benimle çatişma Potansiyeli Yüksek Birisini Kabul Etmemi Beklemeleri Haksizlik.
Yaşli Yada Hasta Bir Kadin Olsa, Vicdanen Baş üstü Diyebilirim.
Bide Bana Benim Birtane Annem Var Demez Mi? Iyi Dinle O Zaman Benimde Sadece Bir Hayatim Var.iyi Olmam Sadece Ona Bağli. Benim Annem Babaanneme ölümü Yakinken Bunu Yapsa Heralde çok Soğurdum.bunun Mücadelesini Yapardim, Onunla çatişirdim.
Hey Erkekler, Annelerinin Biricik Kuzulari, Umarim Her Zaman Adaletli Olunuz.çünkü, Herkesin Yeri Başkadir.
çünkü, Insanlar Ailelerini, Kardeşlerini, Akrabalarini Seçemezler.evet, çok Severler Belki Ama, Seçemezler. Oysa, Birlikte Olduğumuz Sevdiğimiz O Insan Bizim Seçtiğimiz Işte Bu Diyebildiğimiz, Hayranlikla Bahsettiğimiz Yarimiz, Onu Biz Belirleriz.hayatimiza Yoldaş Eyleriz.benim Için Birlikte Olduğum Insan Herzaman Bir Adim Farklidir.zaten Kolay Kolay Birisi Ile Birlikte Olamam. Konuyu Fazlasiyla Dağitmişken Hemen Toparlayayim.
Lütfen, Birlikte Olduğunuz Insana Güvenin Ve Incitmeyin.ve Ekonomik Bir Probleminiz Yoksa Yine Lütfen Evlenmek Istediğiniz O Kizi Aileniz Ile Birlikte Yaşamaya Mahkum Etmeyiniz.hele Hele Bu Dul Kalmiş Anneniz Ise, Gerçekten çok Sinsi Bir Patlamaya Hazir Bombayi Onun Avuçlarina Biraktiğinizi Unutmayiniz.
Bu Bir Bayrak Yarişidir. Bayraği Teslim Aliyorsaniz, Hayatinizdan ödün Vermeyiniz.tabiki Ailelerimize Göre Sorumluluklarimiz Ve Yerine Getirmemiz Gereken Görevlerimiz Var.ama ötesinde Bizimde Yaşayacağimiz Sadece Bir Hayatimiz Var.
Ben Napicam, Onu Seviyorum Ama,
Bu Yüzden çokda Nefret Ediyorum.. :(

mesafe
21-01-2008, 03:10 PM
paylaşım için sağol
üstünde düşünülecek bir konu bugun bana yarın gene bana:rolleyes: