PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Öfkeli ergene nasıl davranmalı?

9 ŞUBAT
15-04-2008, 03:05 PM
Uyumlu çocuğunuz son derece öfkeli oldu. Üstelik yalan söylediğini de anladınız.

Peki ne yapmanız gerekiyor?

Lawrence Bauman 'Çocuğunuz Ergenlik Çağında' kitabında pratik yolları şöyle sıralıyor:

Paniklemeyin, cezalandırmayın: Paniğe kapılır, çocuğunuzun her sorumsuz davranışının üzerine gider ve cezalandırırsanız, yalnız çocuğunuzu değil, kendinizi de deliye çevirirsiniz.
Sorumluluk üstlensin: Sorumsuz davranıyorsa yakınmayın, sorumluluk verin. Yardım etme çabalarıyla sadece büyümesini engellersiniz.
Teşvik edin: Geri çekilerek kendi sorumluluğunu taşımasına olanak verirseniz, yararını göreceksiniz.
Karşılık vermeyin: İlk öfke nöbetlerinde sağduyulu davranırsanız kendine çekidüzen verecektir.
Dikkatle dinleyin: Hakaretlerin, şikâyetlerin ve isteklerin anlamını keşfedin. Öfkenize gem vurursanız, çocuğunuz sorunlarıyla baş edebileceğini ve destek verdiğinizi görür.
EYVAH ÇOCUĞUM BÜYÜDÜ

Uzmanların ortak görüşü çocukluktan yetişkinliğe geçişin, sorunsuz yaşanmayacağı yönünde. Önemli olan yanlış yaklaşımlarla bu dönemi kâbusa döndürmeden ortak uzlaşma yolu bulup mutlu mesut aile olabilimek

AİLELERE PRATİK BİLGİLER

Psikolog Orhan Gümüşel ergenlik dönemindeki çocuklarda sıklıkla rastlanan yalan ve okul başarısızlığına karşı, ailelere şu sekiz pratik öneride bulundu:

Çocuğunuzu bekleyen sorunlar konusunda bilgi sahibi olun.
Çocuğunuzun yargılayan yapısına karşı sabırlı ve itinalı davranın.
Okuluyla ilişki kurun. Öğretmenlerinden bilgi alın.
Doğru iletişim kurma yöntemlerini uygulayın.
Katı, sert bir tutum izlemeyin. Sabırlı, sevgi dolu ve hoşgörülü olun.
Çocuğunuzun durumunda normalden sapan, süregelen ve yerleşen davranışları fark edin.
Sen böylesin, şöylesin demeden, fikrini alın.
Çocuğunuzu kesinlikle kimseyle kıyaslamayın.

KAYNAK: http://www.bugun.com.tr

saviola
15-04-2008, 11:33 PM
sakin olabilmek, empati kurabilmek, doğru kelimeleri seçebilmek....

9 ŞUBAT
16-04-2008, 11:11 AM
sakin olabilmek, empati kurabilmek, doğru kelimeleri seçebilmek....

saviola o anda bunları bir ebeveyn olarak yapabilmek o kadar zorki çok buyuk sabır istiyor .

saviola
16-04-2008, 01:11 PM
saviola o anda bunları bir ebeveyn olarak yapabilmek o kadar zorki çok buyuk sabır istiyor .

o sabır bir şekilde gösterilmezse ileride daha kötü sorunlara yol açabilir yalnız..

aysu deniz
17-08-2008, 10:07 PM
bu sıteye yazan bızlerı bilgilendiren herkese çok teşekkür ederim.mümkün olduğunca oğluma karşı hoşgörülü ve sabırlı olmaya çalışıyorum bazen çok zor oluyor.bende ilk önce kendimi değiştirmeye karar verdim oğlumun yaşadığı zor dönemle ilgili sadece ona faydalı olabilmek için.

intihar
17-08-2008, 10:09 PM
ne güzel :)

akşamcı
17-08-2008, 10:34 PM
gerçekten zor bir dönem keşke herkes sizin kadar anlayışlı ve bilinçli olsa gençlerde bunalıma girmese.

g1z4y
23-08-2008, 12:47 PM
bi ergen olarak ailem tarafından çok sıkılmamak, gerektiği zaman yalnız kalmak isterim. tüm gün bile yalnız kalmaya ihtiyacım olan zamanlar var. ama aileler bunu anlayamaz. ille gelip bişeyler sorarlar, rahatsız ederler. özellikle bazı şeylerde yardım istemeleri işte odanı topla vss.. ergenlerin en nefret ettiği şeylerdir. yada onların söyleyiş tarzaları nefret etmelerine sebep oluyor...öfkelerinin sebepleri bunlardır işte. yalnız ergenleri anlamak gerçekten zor benimde kendimi tanıyamadğım anlayamadığım zamanlar oluyor..

huysuz
20-10-2008, 11:18 AM
öfkeli ergen
kızım 16 yaşında
öfkesiz anımız yokki

zor bir ergenlik geçiriyor

teori tamam ama iş uygulamaya gelince çuvallıyoor :(

Dreamcatcher
11-01-2009, 10:25 PM
bu ergenlik dönemi ne zaman bitecek acaba ben de ergen oldum hem çalıştım hemde ailemle ilgilendim.17 yaşındaki kızıma bir laf söylesem 5 tane sayar bana.Odasını topla demek bir yana ben topluyorum yoksa yaşayamaz odasında dağınıklıktan ergen lik zor ama anne baba için çok daha zooor

dipsizkuyu
12-01-2009, 01:27 AM
hepimizin ergenlik dönemi olmuştur.önce kendimizden fikir çıkartırız ben o yaşta böylesi bir durumda ne yaparız diye ve sonra uygularız çözümsüz kaldı degilmi.çünkü bunalım çağında yaşıyoruz. 70 yaşındaki adamdan 7 yaşındaki çocuğa kadar bir öfke seli günümüz toplumunda yetiştirdiğimiz çocuklar sizinde bildiginiz gibi 7 yaşına kadar bir kişilik oluşturma çağı yaşarlar gördüklerinden söylenenlerden aile içinde anne babanın birbirine davranışlarından abi veya ablaların birbirine karşı söylemlerinden .. ve ondan sonraki uygulama yaşında ergenlik dönemine kadar bunu uygulamaya çalışır.daha sonraki dönemide ise gerçeği doğruyu ve yanlışı ayırarak hayatına devam ederler.sonuçta öyle görmüşlerdir istedikleri şeylerin oluşmasında insanlar birbirine bağıra çağıra kendilerini kabul ettirdiklerini ..
dolayısıyla aynısını yapıyorlar.büyükler istiyorki kendi istekleri gibi olsun çocuklar zara görmesin .görsün yaşam deneme yanılma yöntemiyle oluşuyor teorik bilginin eksik kaldığı yerde.kişilik böyle oluşuyor. rahat bırakın bir yere kadar.. yaptıklarının yanlış olduğunu tüm alt yapısı ve gerekçeleri ile anlatılmalı olacak sonuç ta en anlaşılır şekilde gösterilmeli.canı yanmalı ki daha çok bir gün acı çekmesini istemiyorsanız. eskilerin iki cümlesini çok severim. çocuk sobaya elini uzatır cız. deriz. çcuk bir fırsat bulup yine yaklaşır değdirecektir.bunu öneyemessiniz. sonra bırakırız gider dokunur.bir çığlık değilmi.. şimdi siz çocuğu götürün de sobaya yaklaştırınız. mümkünmü. hayır. ikincisi ise ağzı sütten yanan yoğurdu üfleyerek yer değilmi.. ikiside beyaz.. bırakın ağzını yaksın. sobaya değdirsin ergenlik çağında da tabi sizin kontrolünüzde yine..
herkese başarılar.. kolay gelsin..

Dreamcatcher
22-01-2009, 08:07 PM
öfkel,i ergen başlığı bile yetti zor çok zor bir dönem ergen tamam ama anneyede yazık babayada ben ergen olamamışım onu anlıyorum.öfke ne demek

plüton
22-01-2009, 08:25 PM
Bence okadar basit değil, bebeğin elini yakmasına benzemez ergenin yiyebileceği haltlar :)
Kollamak lazım bu dik kafalı yeni yetmeleri :)

Dreamcatcher
23-01-2009, 08:59 AM
1000 alkış benden

Kördüğüm
24-01-2009, 10:55 AM
bu ergenlik dönemi ne zaman bitecek acaba ben de ergen oldum hem çalıştım hemde ailemle ilgilendim.17 yaşındaki kızıma bir laf söylesem 5 tane sayar bana.Odasını topla demek bir yana ben topluyorum yoksa yaşayamaz odasında dağınıklıktan ergen lik zor ama anne baba için çok daha zooor

Dövseniz bi faydası olur mu acaba :)

Hani ben sizin için dedim :) Şaka Şaka!!!

dipsizkuyu
25-01-2009, 12:50 AM
ergenmi öfkeli yoksa ; o ortamı hazırlayanlar,ve bunu farkında olamıyanlarmı..

plüton
25-01-2009, 01:17 AM
ergenmi öfkeli yoksa ; o ortamı hazırlayanlar,ve bunu farkında olamıyanlarmı..

Ergenlik ortamla alakası olan bişey değilki, baya kanı kaynıyor, veletlerin. Bela arıyolar. Kızmasan bi tarafa kaçacak, kızsan bi tarafı dökecek, gelde bul ortasını. :)

FleckmarFugitive
06-02-2009, 10:30 AM
Ergenlik ortamla alakası olan bişey değilki, baya kanı kaynıyor, veletlerin. Bela arıyolar. Kızmasan bi tarafa kaçacak, kızsan bi tarafı dökecek, gelde bul ortasını. :)

İşte siz ve sizin gibi düşünen insanlar yüzünden ergenler bu problmeleri yaşıyor!Bunu bilmenizde fayda var.Eğer böyle düşünen kişilerin bu yanlış düşünceleri olmasaydı emin olunki bu forumda ergenlik dönemi diye birşeye gerek kalmayacaktı çünkü problem olmayacaktı.Bizim problemimiz bu düşüncelerdir başka birşeyle ilgili derdimiz yoktur...

plüton
06-02-2009, 11:23 AM
İşte siz ve sizin gibi düşünen insanlar yüzünden ergenler bu problmeleri yaşıyor!Bunu bilmenizde fayda var.Eğer böyle düşünen kişilerin bu yanlış düşünceleri olmasaydı emin olunki bu forumda ergenlik dönemi diye birşeye gerek kalmayacaktı çünkü problem olmayacaktı.Bizim problemimiz bu düşüncelerdir başka birşeyle ilgili derdimiz yoktur...

Ben ergenlik dönemini yeni yeni atlatan bir insanım, ne olduğunu nasıl olduğunu gayet iyi biliyorum.
Ben konuyada mizahi olarak yaklaştım.
Ergenlik dönemindeki gençlerin geleceğinden çok o anı düşündüğünü herkes bilir. Nekadar toplum ve aile ahlakına ters düşebildiklerinide herkes bilir.
Ergenlik dönemini istediği gibi yaşayan gençelerin büyüdüklerinde o hayattan vazgeçebilecekmiler. Her istediğini yapabilen gençler hayatın tüm güzelliklerini birkaç yıl içerisinde tüketip boşluklara düşerler. Elbette çokta sıkmamak lazım ama isteklerini kontrol altına almayı öğrenecek kadarda kısıtlanmalılar.

Fobik
06-02-2009, 01:02 PM
Beni sıktıkları için evden kaçıyorum. Anneannemlerde dayımlarda kalıyorum bazı günler.

elodea__90
05-05-2009, 06:44 PM
uzman mı değil mi bilmiyorum ama bana zor dönemlerimde çok yardımcı olan bi arkadaşa psikolog__@hotmail.com adresinden mail gönderebilirsiniz size yardım edeceğine kesinlikle garantü veriyorum :)

Deli Ruzgar
20-07-2012, 04:01 PM
peki o ofkeli ergenin yanlis yolda ilerledigini biliyorsan ne yapmalisin?

dreamer8
04-04-2015, 11:46 PM
İçini okumadım ama hoş bir başlık olmuş. Öfkeli bir ergene ya gönlü hoş olsun diye taviz verilip hata yapması beklenir ya da daha fazla baskı altına alarak ve susturularak iyice bunalıma girmesi bekenir. Yüksek dozlarda öfke yaşayan ergenler genelde hataya ve suça karışır, hayat yolunda tökezler ve dağılırlar.

Ruzulhuzun
04-04-2015, 11:58 PM
Bi de ciddi ciddi yorum yapmıyorlarmı ama bu şakaların modası geçti artık