Orijinalini görmek için tıklayınız : Kendimi İfade Edemiyorum
beroşş
28-12-2011, 02:40 PM
Merhaba arkadaşlar , aranıza bugün katıldım.
Ben kendimi ifade edemiyorum,ikili ya da toplum arasında konuşamıyorum.
Konuşurken çok zorlanıyorum.
Bununla ilgili bir çok kitap okudum ama olmuyor?
Ne yapabilirim yardımcı olur musunuz?
Maraba
28-12-2011, 02:52 PM
Utangaclik var mi sende? Uzerine git, kendi kendine cozebilirsin, bak buraya rahat rahat yazmissin. Kitapla olmamis demekki, bir arkadasina ac meseleyi ondan yardim al surekli alistirmalar yapar ve bunu kendinde sorun sinifindan cikartirsan o zaman kendini istedigin yerde, zamanda ve istedigin kisi veya kisilere ifade edebilirsin.
beroşş
28-12-2011, 03:04 PM
burada beni kimse görmüyor ya o yüzden rahat yazıyorum :o
bu sorunumu paylaşabileceğim bir arkadaşım yok,beni anlayabilecek.
iş yerinde de bu böyle,çok çekiniyorum toplantılarda hiç konuşmuyorum.
başkasının söylediğini hemen kabul ediyorum,itiraz edemiyorum yanlış olsa bile.
aşamıyorum bir türlü,öz güvenim yok.kendimi değersiz hissediyorum bazen.
karşımdaki insanı kendimden üstün görüyorum.
derdim çok :)
belgin
28-12-2011, 04:11 PM
öz güven yoksunluğu ve kendini değersiz hissetmen çekingen olmandan kaynaklanıyor.çekingen olman sendeki performansı senin ve çevrendeki insanların görmesini engellememesi için cözümler bulman gerekiyor.evde devamlı yüksek sesle kitap okumanı.düşüncelerini birine anlatıyormuş gibi alıştırma yapmanı öneririm.ayrıca sana yakın çekinmediğin arkadaşın.ailen.akrabanlada bu alıştırmaları yapabilirsin.düşüncelerini paylaş .tartış.olumlu destekleri seni toplumda motive edebilir.çok alıştırma yaparsan daha çok toplumda kendini ifade edbilirsin.
Staphyle
28-12-2011, 09:20 PM
Sanırım bu bana yardımcı olabilir. Denemeliyim......... Bir kişiyle net üzerinden ya da gerçekte uzun bir sohbet kuramıyorum. İstemsiz bağlantı kopukluğu oluşuyor ve o kişiden nedensiz nefret ediyor, uzaklaşıyorum.
endişelenip kaygılandığın için ifade edemiyorsun kendini. bende de aynı sorun vardı. ama yıllar içinde uğraştım ve artık daha rahat ifade ediyorum. demek istediğim çözümlenebilecek bir sorun bu. endişe ve korkularının üzerine gitmen lazım. diğer insanların düşüncelerine fazla önem vermemelisin. hata yapmaktan korkmamalısın, bir de diğer insanların mimik ve beden dilinden anlam çıkarmamalısın(olumsuz manada) bunlar üzerine çalışmalısın yani. kendini biraz ortaya atmalısın. ama yavaş yavaş başla. mesela insanlarla bir aradasın önce bir kere fikrini söyle. sürekli konuşmak zorunda değilsin. maksat kendini alıştırmak. ilk zamanlarda kimse seni duymuyor ya da farketmiyor gibi gelir. ama giderek açılır daha çok söz alırsın. bu bir süreçtir, hemen düzelmez.
ve en büyük destek, bilgilenmektir. söyleyecek sözün fikrin olması lazım. o yüzden okumaya devam et ve kendini zorla.
beroşş
29-12-2011, 02:07 PM
endişelenip kaygılandığın için ifade edemiyorsun kendini. bende de aynı sorun vardı. ama yıllar içinde uğraştım ve artık daha rahat ifade ediyorum. demek istediğim çözümlenebilecek bir sorun bu. endişe ve korkularının üzerine gitmen lazım. diğer insanların düşüncelerine fazla önem vermemelisin. hata yapmaktan korkmamalısın, bir de diğer insanların mimik ve beden dilinden anlam çıkarmamalısın(olumsuz manada) bunlar üzerine çalışmalısın yani. kendini biraz ortaya atmalısın. ama yavaş yavaş başla. mesela insanlarla bir aradasın önce bir kere fikrini söyle. sürekli konuşmak zorunda değilsin. maksat kendini alıştırmak. ilk zamanlarda kimse seni duymuyor ya da farketmiyor gibi gelir. ama giderek açılır daha çok söz alırsın. bu bir süreçtir, hemen düzelmez.
ve en büyük destek, bilgilenmektir. söyleyecek sözün fikrin olması lazım. o yüzden okumaya devam et ve kendini zorla.
bir konuda çok fazla bilgim olsa bile konuşamıyorum.içimden bir ses diyor ki ; insanlar seni artık böyle tanıdı,konuşmayan biri olarak.artık konuşmasanda olur.böyle düşünüyorum,doğru bildiklerimi bile savunmuyorum.Evet tam da dediğiniz gibi beni duymuyorlar.Konuşşamda boşa gidiyor bazen.Nasıl ve nereden başlayacağımı bilmiyorum.Diksiyon kursuna gitmemin faydası olur mu sizce ?
beroşş
29-12-2011, 02:14 PM
samimi olmadığının fakat çevreni oluşturan inasanlarla ufak ufak iletişim kurmaya başla.
bir sabah günaydın de. bir kaç gün sonra hal hatırlarını sor.
gün geçtikçe diğer insanlarda senin bu pozitif tavrına sıcak bakacaklardır.
sanıyorum o zaman kendini daha güvende hisseder iletişiminde de başaralı olursun.
son derece öznel bir önerim var: o da şu ki: bir topluluk önünde güzel bir konuşma yaptıysan eğer sakın aklında bunu tekrarlayıp, gururlanma.
çünkü bu gibi şeyler o konuşmayı aklında ütopikleştirir. bırak özgüven yüklü anıların da kötü anıların gibi aklından silinip gitsin.
bu sayede daha dengeli ve kendinden emin bir insan olursun.
not:kendine güven.
kendime güvenmeyi nasıl başaracağım
incicim
29-12-2011, 10:50 PM
iyi akşamlar...
sana bir anımı anlatayım. BEN LİSEDEYKEN edebiyat öğretmenim kompozisyonumu çok beğenmişti ve sınıfın önünde okumamı istedi ve ben o kadar utandım ki yerin dibine geçmiştim , ve okuyamamıştım. neden biliyor musun, diğer öğrenciler bir kulp bulacaklar bana, ığğğ şuna bak diyecekler hatta her güldüklerinde bana güldüklerini düşünecektim.insanların bana baktığında beni yargıladıklarını, benden hoşlanmadıklarını görüyordum o dönemlerde. şimdi geçti tabi...
ŞİMDİ BENİM ACİZANE FİKİRLERİMLE SANA GELELİM. kendine güvenmeyi; kendini geliştirerek başaracaksın. olumlu düşüneceksin, bu işi yapacağım diyeceksin hatta o işi bitirdiğini hayal etmelisin ki beyin de bunu kabul etsin, bir kitap aldığında bitirip şunu alacağım diyeceksin. okuduğun kitapta kendini kaybedeceksin, okuduklarını heyecanla paylaşmak isteyeceksin arkadaşlarınla ve anlatacaksın, ilgilerini çekecektir kesin. ama öncelikle HAZIR OLACAKSIN BEYNEN VE BEDENEN GELİŞMEYE VE DEĞİŞMEYE. adımı at gerisi gelecektir. konuşamama durumun da cözülür.
hani demişsin ya bir konuda bilgim olsa da konuşamıyorum. neden biliyor musun eksik hissediyoruz aslında o bilgide de, savunamıyoruz görüşümüzü. yanlış mıyım??
yorum
29-12-2011, 10:52 PM
Biraz daha açmalısın bunu, yani ifade edemediğini nedenleri neler olabilir.Utanıyormusun? evde farklı bir dil kullanıldığından türkçen mi iyi değil, de ifade edemiyorsun.Kurduğun cümleler kendi içinde tasarlayıp öyle karşıya mı iletemiyorsun? nasıl bir duygu içerisindesin?
beroşş
30-12-2011, 09:03 AM
Biraz daha açmalısın bunu, yani ifade edemediğini nedenleri neler olabilir.Utanıyormusun? evde farklı bir dil kullanıldığından türkçen mi iyi değil, de ifade edemiyorsun.Kurduğun cümleler kendi içinde tasarlayıp öyle karşıya mı iletemiyorsun? nasıl bir duygu içerisindesin?
evet çok çekiniyorum,heyecendan devrik cümleler kuruyorum.mesela çok sevindirici bir olay anlatırken bile duygularımı yansıtamıyorum,düm düz anlatıyorum.yani utandığım için kelimelerime duygularımı katamıyorum.
incicim
30-12-2011, 10:20 AM
bir soru sana: küçükken annen ya d ababan seni çok eleştirir miydi? nasıl bir çocukluk geçirdin?
beroşş
30-12-2011, 12:27 PM
bir soru sana: küçükken annen ya d ababan seni çok eleştirir miydi? nasıl bir çocukluk geçirdin?
annem ve babam beni hep takdir ederlerdi.Ama geniş bir aileydik yengemlerle beraber yaşadığımız için yengem tarafından sevilmiyodum o eleştirirdi hep,konuşmam cevap vermem yasaktı.sebebi bunlardır belki ama düzeltmek istiyorum artık,çok kızıyorum kendime.çekingen olduğum için.
incicim
30-12-2011, 01:34 PM
bilinçaltındaki duyguların günışığına çıktığını düşünüyorum. hep eleştirilme korkusu yaşıyorsun, kesin bildiklerinnden bile belki kuşkulanıyorsundur acaba doğru mu diye. hala onlarla yaşıyor musun bilmiyorum .
burada yazışmalar yaparak aslında yenebilirsin gibi geliyor, motiveye ihtiyacın var senin. yardımcı olmaya çalışırım ben sana. kendine kızmayı bırak , bak sende kendini yargılıyorsun. karar ver artık " NE OLMAK İSTİYORSUN? VE HAREKETE GEÇMEYE HAZIR MISIN?". kendini olmak istediğin şekliyle hayal etmelisin. yüzünde gülümseme beliriyordur sanırım. neden BAŞARAMAYASIN Kİ???
beroşş
30-12-2011, 03:17 PM
bilinçaltındaki duyguların günışığına çıktığını düşünüyorum. hep eleştirilme korkusu yaşıyorsun, kesin bildiklerinnden bile belki kuşkulanıyorsundur acaba doğru mu diye. hala onlarla yaşıyor musun bilmiyorum .
burada yazışmalar yaparak aslında yenebilirsin gibi geliyor, motiveye ihtiyacın var senin. yardımcı olmaya çalışırım ben sana. kendine kızmayı bırak , bak sende kendini yargılıyorsun. karar ver artık " NE OLMAK İSTİYORSUN? VE HAREKETE GEÇMEYE HAZIR MISIN?". kendini olmak istediğin şekliyle hayal etmelisin. yüzünde gülümseme beliriyordur sanırım. neden BAŞARAMAYASIN Kİ???
evet hep hakkımda ne düşüneceklerini düşünüyorum,konuşmadan önce.yok onlarla yaşamıyorum.insanlara nasıl; aslında benim de bir çok konuda fikrim olduğunu aslında onlardan(iş yerindekilerden bahsediyorum) daha iyi düşünebildiğimi nasıl kanıtlayacağım.yani öz güvenimi kazanmam lazım ama nasılll????
asad1213
30-12-2011, 04:53 PM
samimi olmadığının fakat çevreni oluşturan inasanlarla ufak ufak iletişim kurmaya başla.
bir sabah günaydın de. bir kaç gün sonra hal hatırlarını sor.
gün geçtikçe diğer insanlarda senin bu pozitif tavrına sıcak bakacaklardır.
sanıyorum o zaman kendini daha güvende hisseder iletişiminde de başaralı olursun.
son derece öznel bir önerim var: o da şu ki: bir topluluk önünde güzel bir konuşma yaptıysan eğer sakın aklında bunu tekrarlayıp, gururlanma.
çünkü bu gibi şeyler o konuşmayı aklında ütopikleştirir. bırak özgüven yüklü anıların da kötü anıların gibi aklından silinip gitsin.
bu sayede daha dengeli ve kendinden emin bir insan olursun.
not:kendine güven.
kesinlikle forumdaki en faydalı mesajlardan biri...bu şekilde hem başarısız anlarımızı,hem başarılı anlarımızı önemsememeye başlayabiliriz...
incicim
31-12-2011, 11:15 AM
Buradaki fikir paylaşımlarını artırman sana artı değer yapacak. Ne güzel bak rahatça fikir alışverişinde bulunuyorsun, devam et bakalım sana elimden geldiğince bende sohbetvari katılımlarda bulunacağım, zamanla güvenin artacak fikrindeyim.
harun
31-12-2011, 05:03 PM
Merhaba Beroşş hanım(Adınızı bilmiyorum, hitabım affola)
Peki düşünceniz var ise ve normal şartlarda bunu ifade edebilecekseniz niçin kendinizi ifade edemediğiniz üzerine düşünmeniz yerinde olacaktır kansındayım. Söylediğiniz şeyler başkalarına anlamsız, saçma veya da dahiyane gelebilir. Bu nedenle sizi engelleyen faktörlerin üzerine gidin(Tahminimce önerebileceğim şey, hayatınızı çok fazla kontrol etmeye çalışmayın). Bunu söylerken toplumun önünde birşeyler anlatın demiyorum. Sadece hayatta bir yelkenli gibi ilerleyin. Rüzgar nereden eserse essin o rüzgarı hedeflerinizin rotasında kullanın.
Dipnot: İnsanlar siluetleri ile değil düşünceleri ile vardır, ve insanları ölümsüz yapan da düşünceleridir, bunun için de söylenmeleri gerekir.
İyi Seneler:)
yorum
31-12-2011, 07:29 PM
harun bey aslında şuna bunu yapamadığı için burda konu açmış.onun bu sorunu bilmemek gibi bir sorunu yok.Onu nasıl bir taktikle aşabilir diye aslında soruyor.diye düşünüyorum yanılıyormuyum acaba?
bence sesli kitap okumalısınız, hatta bir deniz kenarına gidin sesli bişeyler anlatmaya çalışın.Kendinizi içten takip etme gibi bir sorun yaşıyormusunuz.Mesela söylemek istediğinizi defalarca kendi içinizde tekrarlama şunu diyeceğim bunu diyeceğim gibi bişey var mı?
harun
01-01-2012, 05:34 PM
harun bey aslında şuna bunu yapamadığı için burda konu açmış.onun bu sorunu bilmemek gibi bir sorunu yok.Onu nasıl bir taktikle aşabilir diye aslında soruyor.diye düşünüyorum yanılıyormuyum acaba?
bence sesli kitap okumalısınız, hatta bir deniz kenarına gidin sesli bişeyler anlatmaya çalışın.Kendinizi içten takip etme gibi bir sorun yaşıyormusunuz.Mesela söylemek istediğinizi defalarca kendi içinizde tekrarlama şunu diyeceğim bunu diyeceğim gibi bişey var mı?
Konu ile ilgili hem fikiriz. Benim tahminim(kesinlikle bir uzman görüşü olarak kabul etmeyin), farklı bir şeylerin sonucu olduğu yönünde. Kanımca beroşş hanım asıl konudan ziyade konunun neden olduğu sonuçlardan şikayetçi (bir bakıma yer değiştirme diyebiliriz.) ve yine beroşş hanımın(uzman görüşü olarak kesinlikle kabul etmeyin, biliyorsunuz ki tahminler üzerine konuşuyoruz.) hayatına çok fazla müdahale ettiğini düşünmekteyim. Bu durumunda sizin sorumluk almanızı engellediğini düşünüyorum. Naçizane tavsiyem, hayatınızda sorumluluk alın.
Hayatınızda başarılar dilerim..
beroşş
03-01-2012, 02:29 PM
Şöyle anlatayım;biri bana sen ne düşünüyorsun ? diye sorduğu zaman,birsürü fikrim olduğu halde,toparlayıp bir tanesini bile söyleyemiyorum.(Çekingenliğimden dolayı) çok heyecenlanıyorum.Karşımdakinin benden üstün olduğunu düşünüyorum.
yorum
03-01-2012, 05:06 PM
Beroş hanım sizin biraz daha açmanız gerek utanmanıza neden olan duygular nelerdir? mesela kendinizi alçakta gördüğünüz nasıl duygular var.Ne kadar bunlara inanıyorsunuz.Bu inancı kıracak neler yapıyorsunuz...Kendinize olan özgüveni kazanmalısınız.Yaptığınız işlerin sadece sizin yapabileceğinize inandığınız bir yeteneğiniz oluşturulmalı...Özsaygınızı kazanmalısınız belkide...Mesleğiniz alanında bir girişimde bulunmalısınız yada bu arada neden bu bölümü okudunuz?
---------------------------------------------------
violet waw ne güzel anlatımdı bu:)) gerçekten kendini iyi analiz ettiğini herdefasında söylüyorum sana...Belkide sorun baktıklarından daha başka bir yerde olabilir? sorun eskilerden doğan travmatik bir sorun olduğunu bilsen bu senin için nasıl bir etki olur.Bilmek çözüm için nasıl bir etki eder ve eder mi ?
aslında karşınızdaki kişinin nasıl bir hale girdiğini ve o anki tam olarak duygunuzu yazmalısınız. ve o duyguları kadavra yapmalıyız...O zaman belkide aradaki elektriğide anlayabiliriz.Nasıl bir parazit oluşuyorda bu sorun ortaya çıkıyor.Yada siz aklınızda cok mu kurgu yapıyorsunuz, mükemmel olma gibi bir isteğiniz var mı? cok daha iyi olmalı tatminsizlik hali var mı?
beroşş
04-01-2012, 10:29 AM
Beroş hanım sizin biraz daha açmanız gerek utanmanıza neden olan duygular nelerdir? mesela kendinizi alçakta gördüğünüz nasıl duygular var.Ne kadar bunlara inanıyorsunuz.Bu inancı kıracak neler yapıyorsunuz...Kendinize olan özgüveni kazanmalısınız.Yaptığınız işlerin sadece sizin yapabileceğinize inandığınız bir yeteneğiniz oluşturulmalı...Özsaygınızı kazanmalısınız belkide...Mesleğiniz alanında bir girişimde bulunmalısınız yada bu arada neden bu bölümü okudunuz?
---------------------------------------------------
violet waw ne güzel anlatımdı bu:)) gerçekten kendini iyi analiz ettiğini herdefasında söylüyorum sana...Belkide sorun baktıklarından daha başka bir yerde olabilir? sorun eskilerden doğan travmatik bir sorun olduğunu bilsen bu senin için nasıl bir etki olur.Bilmek çözüm için nasıl bir etki eder ve eder mi ?
aslında karşınızdaki kişinin nasıl bir hale girdiğini ve o anki tam olarak duygunuzu yazmalısınız. ve o duyguları kadavra yapmalıyız...O zaman belkide aradaki elektriğide anlayabiliriz.Nasıl bir parazit oluşuyorda bu sorun ortaya çıkıyor.Yada siz aklınızda cok mu kurgu yapıyorsunuz, mükemmel olma gibi bir isteğiniz var mı? cok daha iyi olmalı tatminsizlik hali var mı?
Utanmama sebep olan duygularım; karşımdakinin benden daha çok şey bildiğini,daha güzel konuştuğunu,daha değerli olduğunu düşündüğüm için konuşurken çekiniyorum.
Kendimi niye alçakta gördüğümü anlamıyorum işte.Karşımdakinin eğitim seviyesi,yaşı,bilgisi,iş tecrübesi vs. benden daha düşük olsa bile konuşamıyorum. Onu gözümde çooook büyütüyorum.Kendimi herkesten daha düşük seviyede hissediyorum.
Son sorunuzu anlayamadım ????
yorum
04-01-2012, 12:55 PM
Beroşş hanım ben her insanın bir yeteneğinin olduğuna inanıyorum. Sizlerinde bunun farkına varabilmeniz gerek.Ne yeteneğim var diye düşünüyorsunuz belkide şimdi ama vardır mutlaka...Birde bu aşağılık komlexi yaşamanın temelinde yetiştirilme filan var olabilir.Kendinizi karşındaki kişiden daha düşük görmenin nedeni kendinde keşfedemediğin herhangi bir dayanağın yok gibi...Onu yaratmalısınız.Hiç kimse kimseden üstün değil inanın.Öyle hissederiz sadece, bende bir dönem yaşadım bunları. Sağlık sorunumdan dolayı kendimi gerçek bir cahil sanıyordum. Zamanla kitaplarla aramın iyi olması ve dünya görüşüm biraz daha genişleyince o zamanki halime gülüyorum. Cünkü kendi kendime yarattığım varsayımlarla kendimi hapsetmiştim...
beroşş
06-01-2012, 04:30 PM
Arkadaşlar kendim hakkında yazmadığım bir şey aklıma geldi.
İş yerinde bir müşteri geldiği zaman,çalışma arkadaşlarım yanımdayken,müşteriye düzgün cevap veremiyorum.
Sorununun çözümü bir tek ben olduğum halde,işi benden daha iyi anlayan olmadığı halde.
Yanımda kimse olmadığı zaman gayet akıcı konuşabiliyorum.
Ama biri varsa;kekeliyorum söyliyeceklerimi unutuyorum.
sempatik
08-05-2012, 12:41 AM
aynı sorun bendede var kendimi ifade eemiyorum söyliceklerimi söyliyemiyorum birde o an ne söylemem gerekdigini bilemiyorum nerde nasıl davranacagımı bilmiyorum BAZEN SANKİ HİÇ BİRŞEY BİLMEMİŞ GİBİ OLUYORUM.
sempatik
08-05-2012, 12:42 AM
Ne yapmam lazım bu konuda yardımcı olurmusunuz arkadaslar
sevdalinka
09-05-2012, 09:30 AM
seni çok iyi anlıyorum yaşadıklarımız birebir aynı .internet ortamında çok rahat olmama rağmen sosyal yaşantımda öyle değilim. ben geçen ay psikologa gittim bünyeme uygun bir kaç ilaç yazdı sanırım meyvelerini toplamaya başladım içimde anlamsız bir cesaret oluştu sanki :D daha rahat konuşuyorum çekinmemeye başladım ama tabi tedavinin başında sayılırım inşallah işe yarayacak :) kendi kendine yenebilirsin diyenler oluyordu ama 26 yaşına geldim gereken çabayı gösterdim olmuyor yol yakınken uzman yardımı almalısın bence
nazsu
19-05-2012, 12:32 PM
B]merhalar benim sorunum kendimi rahat ifade edemem:( özellikle çalıştığım ortamda amirime karşı haklı bile olsam,bir şey isteyeceğim zaman hemen yüzüm kızarıyor,kem küm ediyorum ve bu durum gerçekten canımı çok sıkıyor:( nasıl baş edebilirim bu durumla ne önerirsiniz?