Orijinalini görmek için tıklayınız : düşünerek konuşmaya çalışma
virane
20-10-2011, 12:20 AM
arkadaşlar en büyük sorunum başlıkta yazan mesele. yaklaşık 5 senedir bu durum sözkonusu ama ne doktora gittim, ne de bundan kurtulmak için uğraş verdim. üniversite mezunuyum. kitaplarla aşırı haşır neşirim ancak 8 yaşındaki kardeşimle dahi konuşurken düşünerek konuşuyorum ve söyleyeceğim kelimeyi resmen seçiyorum öyle aktarıyorum bu ise konuşurken beni çok yavaşlatıyor,akıcı konuşmamı engelliyor, toplumda açıklamam gereken meseleyi açıklayamıyorum oysa o konuda fevkalade bilgim olmasına rağmen. şunlar da benim diğer özelliklerim geç yatıyorum kimi zaman 4 kimi zaman 5-6 saat uyuyorum. ders çalışırken çok uykum dağılıyor. istediğim herşeyin 4-4lük olmasını istiyorum, ya hep ya hiç mantığım var, sınavlara girmek için kendimi bir türlü hazır hissedemiyorum oysa kpss derecem var. çıkmazdayım resmen hapsettim kendimi kendimin içine. açılamıyorum.ne önerirsiniz
balık
20-10-2011, 02:07 AM
Kendin kendinin farkındasın.. :)
Mükemmeliyetçi bir kişiliği düzene sokmanın yolları nelerdir bunları araştırabilirsin :)
David burns mükemmel diye bir şeyin olmadığını, her şeyde düzeltilebilecek en az bir nokta bulunduğunu söylüyordu bunla ilgili. Yani o bir ütopya, hiç varolmayan güzel bir bahçe ama yok :) Hatalı olabileceğinizin sıradan olabileceğinizin keyfine varın diyordu ve bunla ilgili önerileri vardı
Uzmandan yardım da alabilirsin, geçmiş olsun..
NAR_K
20-10-2011, 04:36 AM
konusurken karsinizdakinin sizi yargilayacagindan korkuyor olabilirmisiniz? sosyal fobi belirtileri var olabilirmi?
goffee
20-10-2011, 09:01 AM
Anlattığın gibi bir kişilik olmak için neler vermezdim.
Sen akıcı konuşmayı düşünmeden konuşmaktan iyimi sanıyorsun?
Tabi ben yinede doğru anlayıp anlamadıgımdan emin olmak için şu soruyu sorayım.
Konuşurken her detayı herşeyi açıklamaya mı çalışıyorsun?
Her detayı açıklamaya çalışmamalısın.
Sadece gerektigi kadar bilgi verip gerisini araştırabilecegini söylemelisin.
İnternete ve kitaplara yönlendirmelisin.
virane
20-10-2011, 12:55 PM
konusurken karsinizdakinin sizi yargilayacagindan korkuyor olabilirmisiniz? sosyal fobi belirtileri var olabilirmi?
aslında tam olarak korku filan yok. sosyal fobi vardı aşırısı hemde lisede, ancak şu an eskiye nazaran çok daha az bu. bir ara biri şöyle bir örnek vermişti;sen bisikleti sürerken pedalları nasıl çevirdiğini durup düşünüyor musun yoksa beynin bunu kendi mi idare ediyor sen düşünmeden demişti. dolayısıyla aslam mükemmel konuşacağım diye uğraşma akışına bırak ayrıca yüksek sesle kitap oku zamanla düzelir dedi ancak dediğim gibi uzun süre geçmesine rağmen bu konuda mesafe katettiğimi söyleyemem.
virane
20-10-2011, 12:56 PM
Kendin kendinin farkındasın.. :)
Mükemmeliyetçi bir kişiliği düzene sokmanın yolları nelerdir bunları araştırabilirsin :)
David burns mükemmel diye bir şeyin olmadığını, her şeyde düzeltilebilecek en az bir nokta bulunduğunu söylüyordu bunla ilgili. Yani o bir ütopya, hiç varolmayan güzel bir bahçe ama yok :) Hatalı olabileceğinizin sıradan olabileceğinizin keyfine varın diyordu ve bunla ilgili önerileri vardı
Uzmandan yardım da alabilirsin, geçmiş olsun..
aslında araştırmadım değil ancak çözüm için verilen öneriler çok çocukça geliyor bana. yani onları uygulasam bile düzelebileceğim inancını taşımıyorum.
David burns yazar mıdır? tavsiye edebileceğiniz bu konuda kitap veya başka bir şeyler var mı?
virane
20-10-2011, 12:58 PM
Anlattığın gibi bir kişilik olmak için neler vermezdim.
Sen akıcı konuşmayı düşünmeden konuşmaktan iyimi sanıyorsun?
Tabi ben yinede doğru anlayıp anlamadıgımdan emin olmak için şu soruyu sorayım.
Konuşurken her detayı herşeyi açıklamaya mı çalışıyorsun?
Her detayı açıklamaya çalışmamalısın.
Sadece gerektigi kadar bilgi verip gerisini araştırabilecegini söylemelisin.
İnternete ve kitaplara yönlendirmelisin.
aslında düşünmeden konuşmak derken kastettiğim şey atıp tutarak,insanları inciterek konuşmak değil, kelimeyi düşünmeden,varolan kelime haznemde o kelimeyi seçmek için uğraşmadan takır takır konuşabilmek. Bunun zor olmadığını biliyorum zira kitap okumayan ama eldeki malzemeyle çok iyi konuşan kişiler tanıyorum. benim derdim bu noktada başlıyor. zihnime bu olguyu nasıl anlatacağımı bilemiyorum.
yorum
20-10-2011, 01:12 PM
Virane aslında kısmi olarak bende aynı sorunla başım dertte. Sözcüklerimi bile söyleyemez hale geliyorum artık.Telefon açmadan önce tekrarlıyorum ne söyleyeceğimi.
çünkü karşımdakini söylediğim şeyi, istediğim etkiyi etmesi gerekiyor gibi beklerim.
Aslında sorunumun nerden kaynaklandığını hemen hemen her noktasına kadar biliyorum ama çözüm önerisine gelince bilinç altıma bi dinletemedim.anında telefon gelince yada bir ortama girince otomatik değişiyorum
yıllarca opreratörlük yapmış bir arkadaşım var. normal bizimle konuşur.telefon bir geldi mi otomatik sesi değşir buyur efendim filan der.:D biraz benzetme olursa.bu tarz bişey
goffee
20-10-2011, 01:30 PM
Sesli kitap okumayı pek sağlıklı bulmuyorum.
Ama bu konuda uzman olmadıgımıda söyleyeyim.
Belki sizin durumunuzda birisi için saglıklısı budur.
yorum
20-10-2011, 01:40 PM
goffe merak ediyorum da ne gibi kötü yanları var sesli kitap okumanın. Herkes bu öneriyi yapar ama kimse neden hoş değil die açıklamaz. Herkes sadece bol bol sesli kitap oku der:))
virane
20-10-2011, 06:53 PM
arkadaşlar başka çözüm üretebilecek yok mu ?
goffee
20-10-2011, 07:03 PM
Sorunun hakkında yeteri bilgiye sahip olmadan sana yardım edemeyiz.
Açıkcası ben tam anladıgımdan emin değilim.
Düşünerek konuşmayı kötü birşey olarak kabul ediyorsun ve akıcı konuşmak istiyorsun.
Halbuki ben insanlara sorunlarını ya konuşarak halledin yada hiçkonuşmamayı tercih edin diyorum kimseyede akıcı konuşmayı önermem.
Bizzat yavaş konuşmak için dikkat ettikten sonra.
Ayrıca bir söz vardır sakınan göze çöp batar diye.
Belkide böyle bir durumdasın bilmiyorum.
Kısacası biraz daha detay vermelisin.
virane
20-10-2011, 07:05 PM
Sorunun hakkında yeteri bilgiye sahip olmadan sana yardım edemeyiz.
Açıkcası ben tam anladıgımdan emin değilim.
Düşünerek konuşmayı kötü birşey olarak kabul ediyorsun ve akıcı konuşmak istiyorsun.
Halbuki ben insanlara sorunlarını ya konuşarak halledin yada hiçkonuşmamayı tercih edin diyorum kimseyede akıcı konuşmayı önermem.
Bizzat yavaş konuşmak için dikkat ettikten sonra.
tamam daha farklı anlatamam galiba.sağolun yine de
goffee
20-10-2011, 07:14 PM
tamm aklıma birşey gelirse yazarım.
balık
20-10-2011, 08:15 PM
Bildiklerini ve düşündüklerini anlatamama sorunu değil mi bu?
Söyleyecek şeylerin var ama ne kadar önemsiz bir konuda olursa olsun onu anlatana kadar terler döküyorsun.
Çünkü kafandaki düşüncelere en uygun kelimeleri seçmeye çalışıyorsun ya da en mükemmel kelimeleri .. Doğru mu?
Sorunun aslında anlatacak kelime bulamamak değil de nasıl hangi kelimelerle anlatacağın konusunda kararsızlığa düşmek..
Eğer doğru anlamışsam ben bunun senin mükemmeliyetçi yapınla yakından alakalı olduğunu düşünüyorum. Günlük hayatta da böyle misindir yani en mükemmeli mi yapmaya çalışırsın, yeterli kapasiten olduğu halde mükemmel olmayacak bu yaptığım deyip yapmaktan vazgeçer misin?
Ben uzman değilim ama düşünce yapısını değiştirmede bilişsel terapiyi çok övüyorlar. Kendim böyle bi tedavi almadım fakat bunla ilgili bi kitap okudum,
David burns yazar evet "iyi hissetmek" kitabının yazarı bilişselci bi psikiyatr.
Benim önerim bilişsel terapi konusunda birşeylere bakman ve sonra sorunun üzerine bi uzmanla görüşmen. Psikiyatrdan çok bilişselci bi terapistin faydası olabilir sanki.
virane
21-10-2011, 12:29 AM
Bildiklerini ve düşündüklerini anlatamama sorunu değil mi bu?
Söyleyecek şeylerin var ama ne kadar önemsiz bir konuda olursa olsun onu anlatana kadar terler döküyorsun.
Çünkü kafandaki düşüncelere en uygun kelimeleri seçmeye çalışıyorsun ya da en mükemmel kelimeleri .. Doğru mu?
Sorunun aslında anlatacak kelime bulamamak değil de nasıl hangi kelimelerle anlatacağın konusunda kararsızlığa düşmek..
Eğer doğru anlamışsam ben bunun senin mükemmeliyetçi yapınla yakından alakalı olduğunu düşünüyorum. Günlük hayatta da böyle misindir yani en mükemmeli mi yapmaya çalışırsın, yeterli kapasiten olduğu halde mükemmel olmayacak bu yaptığım deyip yapmaktan vazgeçer misin?
Ben uzman değilim ama düşünce yapısını değiştirmede bilişsel terapiyi çok övüyorlar. Kendim böyle bi tedavi almadım fakat bunla ilgili bi kitap okudum,
David burns yazar evet "iyi hissetmek" kitabının yazarı bilişselci bi psikiyatr.
Benim önerim bilişsel terapi konusunda birşeylere bakman ve sonra sorunun üzerine bi uzmanla görüşmen. Psikiyatrdan çok bilişselci bi terapistin faydası olabilir sanki.
teşekkürler çok iyi anlamışsınız.aradığım yanıtlar bunlar ve öneriniz için tekrar teşekkür ediyorum.araştıracağım söylediğinizi.
ayseglk
21-10-2011, 10:20 AM
aynada terapi yapabilirsin.......aynanın karşısına geç sigaranı yak önce bikaç dk kendini izle sonra söv kendine ( ciddiyim )
bunu haftada bikaç kere tekrarla işine yarayacak ben denedim onayladım
virane
21-10-2011, 12:13 PM
sakin oll .......kendine bu kadar yüklenme bence
bırak sall gitsin kendini durdurma ....mecburmusun mükemmel olmaya ne bu eziyet ,yanlış konuşursan ne olur sanki ,insanız sonuçta saçmalamaya hakkımız yokmu yani ...... abartma olurmu ....
kendine iyi davran ruhuna eziyet etme derim ........
taeşekkürler
virane
21-10-2011, 12:13 PM
aynada terapi yapabilirsin.......aynanın karşısına geç sigaranı yak önce bikaç dk kendini izle sonra söv kendine ( ciddiyim )
bunu haftada bikaç kere tekrarla işine yarayacak ben denedim onayladım
küfür mü edeyim sebep?
ayseglk
21-10-2011, 12:26 PM
[QUOTE=virane;100802]küfür mü edeyim sebep?[/QUOTE
ben deşarj oluyorum bööle yapınca aptallıklarımı yüzüme vuruyorum hatalarımı sonra kendimle gülüyorum sohbet ediyorum sövüyorum ağlıyorum iyi geliyor
yorum
21-10-2011, 12:33 PM
Bu sorunun daha derinliğini bilmek zorundayız? aile yapını seni eğitmme şekilleri
çevreni seni mükemmel biri olarak mı kabul ediyorlar. hep böyle parmakla gösteren bir yapı mı sergilemişsin onlara? senin böle olmanın temel nedenini bulursak o nedenlerden sıyrılırsan artık rahat konuşabilirsin? şuan bir ufak yazıyla tavsiye beklemen çok yararsız olur.
git şunu yap derim bunu yap derim. olay biter. ama gerçek cevap değilse çözüm değilse söylemden öte bir şey olamaz...Bu yüzden bir forum sitesinde sorunu arıyorsan bunun derinliğini inmen gerek.
belgin
21-10-2011, 12:50 PM
''Hastalarımdan örnek, 17 yıldır yemek pişiremeyen kadın... Çünkü yağlarla temasa geçemiyor, yağların olduğu markete bile giremiyor. 4,5 saat tuvaletten çıkamayan bir başka hasta... Çıkıyor, giriyor, elini bir daha yıkıyor, bir daha yıkıyor. Yıkanmayı, abdesti saatlerce sürdüren hastalarım var. Yağmur, kar yağarken, camları sabunla yıkayan bir başka hasta örneği daha... En fazla temizlikle, sayıyla ilgili takıntılar vardır. Eli toprağa değince, saatlerce elini yıkayan hastam vardı. BÖYLEMİ OLMAK İSTİYORSUN?
yorum
21-10-2011, 01:01 PM
Belgin hnm,yapmayın Allah aşkına, bana düşmez ama siz psikologmusunuz bilmiyorum ama artık bu yöntemleriniz modası geçmedi mi? başkalarını örnek göstererek kendisini teselli etmesini beklemek ne kadar doğru, bir sorunu var ve bizden çözüm istiyor ona başını kuma göm sorunun küçük diyip sorun etme demekle yardımcı mı oluyoruz.Banada yıllarca benden kötüsünü düşün öğüdü veriirler.ama benden bi sürü insanda iyi var.Onları nie örnek göstermiyoruzda en aşağıdakileri gösterioruz?
bi pskoloji sitesindeysek bunların nedenlerini merak ediyorum. Bi çok psikologla görüştüm tek söylemleri haline şükret başkaları dışarda yatıyor.Arkadaşım villada oturanda var ama! neyse özür dilyorum tekrardan bana düşmez bunları söylemekte yazmaktan alı koyamadım kendimi.
belgin
21-10-2011, 01:14 PM
Benim yazdıklarımı tam anlamıyla anlayamamışınız galiba.Ben olayın büyüklüğünden bahsediyorum.Bu yazdığımda netten alındı.Arkadaşa ben haline şükret demedim.HERŞEYİN BİR TOZU VAR.AŞIRAYA KAÇMA DEDİM.dikkatli okursanız anlarsınız.
yorum
21-10-2011, 01:20 PM
Şuan zaten üstünde durarak çözümek için çabalıyor.Şuan bunları önemsememek elinde mi? onu çözemedim.tamam bu foruma yazmadı kimseyle konuşmadı düşünmesini de engelleyebilir mi? insan üstünde durarak çözüme kavuşturur takıntı haline getirmez.Bazılarımız işte bunu okadar üstünde durma yoksa takntı haline gelir die diyor.Şuan zaten aşırıya gitmemesi adına uğraşıyor.Daha ilerde iş hayatında, aile yapısında. çocuklarında bir çok konuda sıkıntı yaratabilir.Ama şimdi bunların neden olan sebeb sonuçlarını bilirse olayın derinliği hakkında fikri olursa çözüm içinde kendisini şekillendirir.Bilirsiniz ki insan kendisine yardım edemiyorsa etmek istemiyorsa hiç kimse yardımcı olamaz.Bizde kendisini tanıması adına yardımcı olmaya çalışıyoruz.Saygılar.
virane
21-10-2011, 05:28 PM
Bu sorunun daha derinliğini bilmek zorundayız? aile yapını seni eğitmme şekilleri
çevreni seni mükemmel biri olarak mı kabul ediyorlar. hep böyle parmakla gösteren bir yapı mı sergilemişsin onlara? senin böle olmanın temel nedenini bulursak o nedenlerden sıyrılırsan artık rahat konuşabilirsin? şuan bir ufak yazıyla tavsiye beklemen çok yararsız olur.
git şunu yap derim bunu yap derim. olay biter. ama gerçek cevap değilse çözüm değilse söylemden öte bir şey olamaz...Bu yüzden bir forum sitesinde sorunu arıyorsan bunun derinliğini inmen gerek.
Öncelikle teşekkür ediyorum hassasiyetiniz ve ilginiz için. Açıkçası çevremde olsun, memleketimde olsun ve özellikle yakın akrabalarım arasında olsun üniversite düzeyinde okuyan çok fazla kişi yok. Ben de öyle çok üst zekalı biri olduğumu düşünmüyorum. Üniversiteden bu yıl mezun oldum. O yönde arada parmakla gösterme oluyor ve çok sessiz olduğum için beğenenler oluyor, hatta o kadar ki kız gibi evlat yetiştirmişsin diyenler bile var anneme.
Öncesinde yani lise bitip üniversiteye geçtiğimde bu sorunumun farkına vardım ama öncesinde de olabilir o kadarını hatırlayamıyorum. Şöyle ki; hazırlıkta yakın arkadaşlarımdan bazıları çok iyi konuşurdu. Muhabbet ortamında bana laf sırası geldiğinde kısa cümlelerle geçiştirirdim ve yine belli mevzularda tartışma ortamlarında bana soru yöneltildiğinde beynimde adeta bir tv yi kapatır gibi görüntüler yok olur, anında cevap veremez veya versem bile çok alakasız ve çok basit cümleler olurdu. Yine başka bir örnek; aile ortamında okuduğum bölümle ilgili izah edilmesi gereken bir şeyler olduğunda,ya da ne bileyim sabah okuduğum bir fıkra, şahit olduğum bir olayı anlatmaya kalkıştığımda bir süre sonra kurduğum cümleyi beynim sorgulamaya geçiyor sanki için için '' üniversite okumuşsun ama hala bir ilkokul bebesi düzeyinde cümleler kuruyorsun'' gibi telkinatlar duyuyorum;o sırada ya millet artık başka şeye yönelmiş oluyor ya ben konuyu kapatmak durumunda kalıyorum. Düşünsenize kendi konuştuğumdan kendim zevk alamıyorsam başkaları üzerinde etkili olmasını nasıl bekleyebilirim.
Bir ara duyularımı hissetmiyordum şöyle ki; vücudumda kaşınan yer olduğunda kaşıyordum orayı ama sanki hiç etki etmemiş gibi oluyor veya sürekli yüzümde birşey var gibi geliyor, sürekli saçım bozulmuş gibi hissediyordum, her gün banyo yapıyor ama yine de kokuyormuşum gibi oluyordu. Özellikle bu duyu hissetmemesi meselesi için uzmana gittim bana ''yoğun bir duygu yaşamışsın ondandır'' dedi,evet o dönemde sevdiğim bir insandan ayrılmıştım. Sonra konu az daha açılınca ''ayrıca hedeflerini çok yüksek tutuyorsun aşağıdan yavaş yavaş çıkmaya çalış''gibi önerilerde bulundu ve MÜKEMMELLİYETÇİsin diye teşhis koydu. Konuşamadığımı o zaman da söylemiştim ''ama gayet iyi konuşuyorsun şu an '' dedi.Efendim ''konuşurken takılıyorum bir süre sonra,yani an geliyor direk söylüyorum söylemek istediğimi ama bir süre sonra vay bea nasıl konuştun diye beynime komut veriyorum ve o da takılıp kalıyor ''diye izahta bulundum. Bir ilaç verdi,o ilacı devam ettiremedim açıkçası.
Bilmiyorum anlattıklarım ne kadar sorularınıza yanıt oldu ama gerçekten özellikle düzgün konuştuğum anlarda resmen beynime dönerek ''ya bunu nasıl becerdin sen'' diyorum ve kendime olan güvenimi yitirip konuşamaz hal alıyorum sonra ya da başlarken takılıyor sonrasınında zaten yol katedemiyorum.
Çok komik gelebilir bunları okuyanlar için derdim,belki de gerçekten öyle ama gireceğim meslek icabı ve gelecekte yapmayı istediğim işler için mutlaka bu derdin devasını bulmam gerek. Bu derdin tedavisinin de yapma, etme, öyle düşünme gibi şeyler olduğunu sanmıyorum açıkçası.
Tekrar teşekkür ederim...
virane
21-10-2011, 05:30 PM
Benim yazdıklarımı tam anlamıyla anlayamamışınız galiba.Ben olayın büyüklüğünden bahsediyorum.Bu yazdığımda netten alındı.Arkadaşa ben haline şükret demedim.HERŞEYİN BİR TOZU VAR.AŞIRAYA KAÇMA DEDİM.dikkatli okursanız anlarsınız.
Sağ olun. Keşke bu kadar kolay olabilse:)
virane
21-10-2011, 05:31 PM
[QUOTE=virane;100802]küfür mü edeyim sebep?[/QUOTE
ben deşarj oluyorum bööle yapınca aptallıklarımı yüzüme vuruyorum hatalarımı sonra kendimle gülüyorum sohbet ediyorum sövüyorum ağlıyorum iyi geliyor
Teşekkürler denemek isterdim ama çare olabileceğini düşünmüyorum bunun.
ayseglk
21-10-2011, 05:42 PM
[QUOTE=ayseglk;100805]
Teşekkürler denemek isterdim ama çare olabileceğini düşünmüyorum bunun.
önyargılar......neyse sorun deil deneme
yorum
21-10-2011, 05:47 PM
Virane sen ne kadar anlatırsan anlat birileri abarttığını ve hiç bir sorunun olmadığını düşünüp ona göre tavsiye verecekler.Kendimden biliyorum.Sana bilimsel olarak bi açıklama yapamam.ne bilim adamıyım nede bilimi severim...ama kendimcelerim vardır. Yıllardır kitap okuyorum, ruh halleri aşırı düzeyde gözlemlerim.markete gideyim ordaki herkesi gözlemlerim. mutlu mu mutsuz mu? işini seviyor mu sevmiyor mu? saygılı mı değil mi? baskıcı mı ezberci mi insanları böyle gözlemlerim. Bi hastalıkta diyebilirsin.:)
Şimdi bunlardan çıkardığım çıkarımlar senin üstüne uyarlarsam, senin yaşadığın sorunun aslında bir onaylama şeklidir. konuştuğun şeyin istediğin düzeyde etkili olmadığını düşünüyorsun.senin aklındaki etki ile yaptığın etki bir birinden çok uzak. Ve bu yüzden en doğru cümleyi ve en güzel şekilde söyleyebilme çakışması diyelim biz buna. ama bunun çözümü için bilinçatltın ve ezber bir kalıp olan önsezini anlaman gerek.Nedir bu senin en iyi cümleyi kurma çabası. o konşamadığın an niçin böle bir etki oluyor. Karşımdakine karşı mahçup olma durumu olacağından dolayı mı savunma mekanizmam çalışıp beni konuşmamaya mı itti.? yoksa karşımdaki insanlar konuşmaya bile değmiyor.konuşsam bile bunların bi halt anladığı yok mu diyor bu bilinçaltın.
En basit gördüğün kim? mesela onlarla konuştuğunda bunlar başına geliyor mu? o an onu gözlemlemelisin ne hissediyorum neden konuşamdım? nedir etki eden beni konuşmaya karşı tarafsız kılan. utanç mı ? çekingenlik mi? yetersizlik mi? çok mu özgüven mi? bunları gözlemleyip ona göre kendini o eksik yanına inandırmalısın. Aslında tamirci sensin.Tüm psikologların aynı şeyi yapar.Seni sana çözdürür, aklını daha çok karıştırabilirim.Bu daha iyi seçimlerini artıyorum çünkü, aklın karışmassa alışkanlıklardan asla çıkamassın.karışırsa alışkanlıkların karışır ondan sonra kendine en uygun olanını seçer ve alırsın.
Ksr bakma biraz karmaşık yazarım. ama içinde seni uyandıracak o kendindeki parçaları bulmaya yardımcı olmaya çalışıyorum. Bu işin kolay olacağını sende sanmıyorsun çünkü? ama çözümünün var olduğuna gerçekten inan...
Başka soru sorayım. hangi bölümde okudun üniversitede ileriki yaşamında ne gibi planların var ve kaygı çok duyuyormusun? bu durum yüzde kaç etkiler seni bununla yaşamaya devam edersen.
virane
21-10-2011, 06:14 PM
[QUOTE=virane;100821]
önyargılar......neyse sorun deil deneme
Kızmayın lütfen:)
virane
21-10-2011, 06:17 PM
Virane sen ne kadar anlatırsan anlat birileri abarttığını ve hiç bir sorunun olmadığını düşünüp ona göre tavsiye verecekler.Kendimden biliyorum.Sana bilimsel olarak bi açıklama yapamam.ne bilim adamıyım nede bilimi severim...ama kendimcelerim vardır. Yıllardır kitap okuyorum, ruh halleri aşırı düzeyde gözlemlerim.markete gideyim ordaki herkesi gözlemlerim. mutlu mu mutsuz mu? işini seviyor mu sevmiyor mu? saygılı mı değil mi? baskıcı mı ezberci mi insanları böyle gözlemlerim. Bi hastalıkta diyebilirsin.:)
Şimdi bunlardan çıkardığım çıkarımlar senin üstüne uyarlarsam, senin yaşadığın sorunun aslında bir onaylama şeklidir. konuştuğun şeyin istediğin düzeyde etkili olmadığını düşünüyorsun.senin aklındaki etki ile yaptığın etki bir birinden çok uzak. Ve bu yüzden en doğru cümleyi ve en güzel şekilde söyleyebilme çakışması diyelim biz buna. ama bunun çözümü için bilinçatltın ve ezber bir kalıp olan önsezini anlaman gerek.Nedir bu senin en iyi cümleyi kurma çabası. o konşamadığın an niçin böle bir etki oluyor. Karşımdakine karşı mahçup olma durumu olacağından dolayı mı savunma mekanizmam çalışıp beni konuşmamaya mı itti.? yoksa karşımdaki insanlar konuşmaya bile değmiyor.konuşsam bile bunların bi halt anladığı yok mu diyor bu bilinçaltın.
En basit gördüğün kim? mesela onlarla konuştuğunda bunlar başına geliyor mu? o an onu gözlemlemelisin ne hissediyorum neden konuşamdım? nedir etki eden beni konuşmaya karşı tarafsız kılan. utanç mı ? çekingenlik mi? yetersizlik mi? çok mu özgüven mi? bunları gözlemleyip ona göre kendini o eksik yanına inandırmalısın. Aslında tamirci sensin.Tüm psikologların aynı şeyi yapar.Seni sana çözdürür, aklını daha çok karıştırabilirim.Bu daha iyi seçimlerini artıyorum çünkü, aklın karışmassa alışkanlıklardan asla çıkamassın.karışırsa alışkanlıkların karışır ondan sonra kendine en uygun olanını seçer ve alırsın.
Ksr bakma biraz karmaşık yazarım. ama içinde seni uyandıracak o kendindeki parçaları bulmaya yardımcı olmaya çalışıyorum. Bu işin kolay olacağını sende sanmıyorsun çünkü? ama çözümünün var olduğuna gerçekten inan...
Başka soru sorayım. hangi bölümde okudun üniversitede ileriki yaşamında ne gibi planların var ve kaygı çok duyuyormusun? bu durum yüzde kaç etkiler seni bununla yaşamaya devam edersen.
İktisat mezunuyum. Sosyal bilimler olduğu için seçebileceğim mesleklerin tümü insanlarla sürekli muhattap olmayı gerektiriyor. İlerde de siyasete atılmayı düşünüyorum ama bu şartlar sürerse sadece düşündüğümle kalacağım. :)
yorum
21-10-2011, 06:19 PM
Bu kaygın bile bence yeter bu sorunu yaşamana...:)
ayseglk
21-10-2011, 06:21 PM
[QUOTE=ayseglk;100822]
Kızmayın lütfen:)
kızmadım banane keyfin kadar yaşa
virane
21-10-2011, 06:27 PM
Bu kaygın bile bence yeter bu sorunu yaşamana...:)
haklısınız o zaman hedefsiz mi kalmam lazım :) ya da kaygı nasıl azaltılabilir
virane
21-10-2011, 06:27 PM
[QUOTE=virane;100830]
kızmadım banane keyfin kadar yaşa
:) tamam sağolun
yorum
21-10-2011, 06:35 PM
hedefsiz kalmak gibi bir lüksün yok nefes aldığın müddetçe ister iste istersen isteme.hep bir amacın var sağ olduğun sürece.
şimdi kaygılarını azaltmak için onları benimsemek gerek-yada hiç benimsememek gerek.Sana hangisi yakın elbetteki benimsemek.siyasetçileri iyice araştır aslında yaptıkları ezber kalıpları görüp yaptıkları işin senin kolaylıkla yapabileceğin şeyler olabileceğine inan. sırrı sakık hayranıyım mesela. eski bir gazeteci, kelimelerle cambazlık nasıl yapıyor.Akıcı ve bir okadarda düşünüyor. Hiç bir şekilde suç unsuru olmayacak şekilde konşmayı nasılda beceriyor...Bu arada neden siyasetçi olmayı istiyorsun? nedir seni siyasetçi olmaya çeken şey??
virane
21-10-2011, 06:43 PM
hedefsiz kalmak gibi bir lüksün yok nefes aldığın müddetçe ister iste istersen isteme.hep bir amacın var sağ olduğun sürece.
şimdi kaygılarını azaltmak için onları benimsemek gerek-yada hiç benimsememek gerek.Sana hangisi yakın elbetteki benimsemek.siyasetçileri iyice araştır aslında yaptıkları ezber kalıpları görüp yaptıkları işin senin kolaylıkla yapabileceğin şeyler olabileceğine inan. sırrı sakık hayranıyım mesela. eski bir gazeteci, kelimelerle cambazlık nasıl yapıyor.Akıcı ve bir okadarda düşünüyor. Hiç bir şekilde suç unsuru olmayacak şekilde konşmayı nasılda beceriyor...Bu arada neden siyasetçi olmayı istiyorsun? nedir seni siyasetçi olmaya çeken şey??
Aslında bu sorudan önce geçmem gereken çok yol var. Öncelikle okumam gereken bir yığın şey,söylediğiniz gibi takip edilmesi gereken bir çok insan, ezberlenmesi gereken bir dolu söz-cümle-şiir, duruş, yaşayış...
Neden siyasetçilik? Nedeni kamu hizmetini ifa ve manevi tatmin olacaktır. Elbette ufak başlıkları da var. Detaylandırma işini çok severim bu arada o yüzden alt başlıklara inersem asıl sorunumdan uzaklaşmış olacağım:)
Benimsemek derken neyi kastettiniz az daha açabilir misiniz?
yorum
21-10-2011, 06:53 PM
şöyle virane, benimsememek soruna sahiplenmemek.olur bu sorunda olur. ama boşvermek.
okuman gereken elbette bir yığın şey var ama öncelikli okuman gereken şeyler vardır.
Asıl eksiklik eksik olduğumuzu düşünmekti.Bir yazı okumuştum çok hoşuma gitmişti.
en hoşlandığın ve yapmaktan zevk duyduğun şey nedir?
dogruluk
22-10-2011, 01:26 PM
Virane
tamamıyla aynı sorun bende de var.
Mükemmeliyetçilik ve ardından gelen takıntılar bunun sebebi olabilir.
Ama benimkinde birde içe dönük birşey var, içimden geleni tam söylememi engelleyen birşey.
Küçüklüğünde uzun süreli kötü bir olay yaşadınmı_? bunu araştır bence önce.
Birde, ilaçla geçmiyor bu, yıllarca boşa ilaç kullanmış biri olarak söylüyorum.
Ayrıca, burda buluşalım dedik bir araya gelip konuşalım, hem tanışırız hem kendimiz gibi olan insanları görürüz, bize bir güç verir vb dedik ama kimse gelmedi. Bence bir toplantı yapmalıyız, benzer sorunlara sahip insanlar olarak biraraya gelmeliyiz, sende gel katıl derim.
dogruluk
22-10-2011, 01:29 PM
zaten şöyle oluyor olay, dört kişi aynı masadasınız, kadın yada erkek farketmiyor, ilk üçü benzer bir konuda aklına gelen olayı anlatıyor, sıra sana geliyor, senin dıııııt! aklına hiç birşey söylemek gelmiyor, hani birşey anlatmaya kalksan zaten hemen bir iki tanesinde aaa ama o olay öyle olmaz yada orda öyle yapmasaydın, ya şu konudada o öyle olmazki gibi birşey gelince bırrrrrrr diye içeri kaçıveriyor düşünce, birdaha kine söyleyeceğinede korkuyorsun, sonra herkes konuşuyor pısssss sende ses yok, tabi bu insafsız insanlarda maalesefki bunu görüyorlar ve ya bunda bi anormallik var diyorlar, yada seni çok pısırık görüp çok değersiz gibi davranıyorlar, sanki sen hiç bir şey bilmiyormuşsun gibi davranıyorlar. Sende dahada kötüye gidiyorsun.
virane1
27-11-2012, 05:38 PM
güncel. yıl 2012,geçen sene bu zamanlardı bu konuyu açtığımda. şimdi ise yine benim yine buradayım ve bu durum halen devam ediyor. ne garip bir insanım değil mi:)
calmodulin
21-09-2013, 09:20 PM
Ben de 2013 de bir güncelleme yapayım.Anlattığın sıkıntılar bende de mevcut ne yazık ki.Okuyunca kendimi gördüm.Umarım daha iyi olmuşsunuzdur.
Jin K.
22-09-2013, 02:45 PM
Merhabalar.
Başlığa yazan ve aynı sıkıntıya sahip arkadaşlara.
İnsan psikolojisini düz bir yol olarak düşünür isek, yol üzerinde karşımıza çıkan duvarlardan biri de; dış etkenlere olan bağlılıktır.
Dış etkenler, elbette ki hayatımızın bir parçası olmak durumundadırlar. Fakat, hayatımızın dış etkenler tarafından kontrol edilmesine izin verir isek; kendi benliğimizden uzaklaşmış oluruz. Bu durum, bizi derin psikolojik sıkıntılara sürükler.
Bunu aşmak tamamen bizim elimizdedir.
Size söyleyeceğim şeyleri tekrar etmeniz ve bunların sonucunda başarılı olacağınıza inanmanız, yapacaklarınızın ilk adımıdır.
Yalnız olduğunuz vakitler, ayna karşısına geçin. Kendinize bakarak, donanımlı olduğunuza inandığınız bir konu hakkında konuşun. Konuştuğunuz kişi, sizsiniz. Söyleyeceğiniz her şey, en kötü ihtimalle kendi öz eleştirinize dair bir madde olacak. Bu nedenle, kelimeleri seçmeyin; aklınızdan geçenlerin hepsini dökün.
İnsanlara bu sıkıntınızdan bahsedin. İnsanlar, sizi tanıdıkça size daha yakın gelmeye başlayacak. Size yakın gelen biri, cümlelerinizi daha çok üstlenebilir.
Rol yapın. Bir sabah uyandığınızda, hiç gitmediğiniz bir yere gidin. Yolda karşılaştığınız birine, saati sorun. Bir dükkana girin ve çalışanlardan tavsiye alın. Bu aşamada tedirgin olmanıza gerek yok, çünkü bugün rol yapıyorsunuz.
Sevgilerimle.