PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ailenin aynası "çocuk"

psk_kagan
09-10-2010, 11:46 PM
Evet çocuk bir aynadır. yetişmiş olduğu aileyi temsil eder ve o aile hakkında bize bilgi sunan şeffaf bir aynadır. Öyle bir aynadırki ona baktığınızda sadece kendinizi görmezsiniz. Kişiliğiniz, karakteristik özellikleriniz, insanlara bakış açınız, tepkimeleriniz vs. hepsi olduğu gibi karşınızdadır aslında.

Bilindiği üzere çocuk yetişme ve gelişme çağı süresince en çok model alma tekniğini kullanarak gelişir. Çocuk model alma tekniğini kullanırken çevresinde kimler varsa onlardan etkilenir\esinlenir. Çekirdek aileden örnek verecek olursak çocuk en çok anne-babayı model alır. Olaylara geliştirdiği tepkimeler, nelerden hoşlanacağı, kimleri seveceği hatta ilerleyen zamanda desteklemiş olduğu futbol takımı bile model aldığı kişinin (anne-baba vb) bir aynasıdır…

İşte bu yüzdendir ki anne ve babaya çocuk yetiştirmede aslında çok daha fazla sorumluluk düşüyor. Özellikle anne ve babanın kendilerinde zayıf yön olarak görmüş oldukları özelliklerini sorun çözmede çocuğun yanında uygulamamaları, karşılaşmış oldukları sorunları çözerken sert tepkimelerini çocuğun yanında yapmamaları vb gibi hususlar büyük önem taşımaktadır….

Bilge Kağan BÜYÜKKELEŞ

Psikolog

nar tanesi
10-10-2010, 11:50 AM
çocuk yetiştirmek bu yüzden korkutuyor beni...pediatri dersi aldım ve çocuğun büyük sorumluluk olduğunu öğrendim...hatta evlenmek diye bir hayalim bile yok...sevmediğim bir meslek için okuyorum ve hayallerim yok geleceğe dair...herşeyden vazgeçmiş durumdayım.kendimi umutsuz vaka olarak görüyorum:-(

nursel
10-10-2010, 05:23 PM
Çocuk ailenin aynasıdır. gerçekten aynasımı?ben pek inanmıyorum ben sizze kendimi, kendi ailemi anlatayım. Ben 16 da evlendim 17 de lazımmış gibi cahillikten hemen bir çocuk yaptım, evcilik oynar gibi onu büyüttüm aramızda 16 yaş var şuan evli ve onunda çocuğu var oğlumu elimizden geldiğince özenle büyütttük biz misafir seven bi aileyiz aile bağlarınada önem veririz ama benim oğlum tam tersi sanki insan sevmiyor, hani nasıl derler (soğuk) bir yapıya sahip bizleri bile biz aramassak aramıyor çokmu uzak oturuyor? hayır aynı caddenin sonunda. şimdi ben oğlumu böylemi yetiştirdim bana göre hayır ama yapısı çok farklı.kızım ona göre daha ılımlı oda evli neden bu çocuklar bize benzemedi neden böyle soğuk yapıları var?şimdi çocuk nasıl oluyorda ailenin aynası olabiliyor?olmuyor işte siz ne yaparsanız yapın o apayrı bir yapıya sahip oluyor, ben lise 3 kadar okudum eşim ünüversite mezunu biz zamanında onu psikoloğa bile götürdük hiçbir değişim olmadı.bunun üzerine biz kazara bir çocuk sahibi daha olduk o henüz12 yaşında o çok sempatik daha neşeli onuda, onlarıda biz büyüttük sizce hatamız nerde.Bizim aynalar puslumu çocuklarmı göremedi?bizmi göremedik?

psk_kagan
10-10-2010, 09:22 PM
Çocuk ailenin aynasıdır. gerçekten aynasımı?ben pek inanmıyorum ben sizze kendimi, kendi ailemi anlatayım. Ben 16 da evlendim 17 de lazımmış gibi cahillikten hemen bir çocuk yaptım, evcilik oynar gibi onu büyüttüm aramızda 16 yaş var şuan evli ve onunda çocuğu var oğlumu elimizden geldiğince özenle büyütttük biz misafir seven bi aileyiz aile bağlarınada önem veririz ama benim oğlum tam tersi sanki insan sevmiyor, hani nasıl derler (soğuk) bir yapıya sahip bizleri bile biz aramassak aramıyor çokmu uzak oturuyor? hayır aynı caddenin sonunda. şimdi ben oğlumu böylemi yetiştirdim bana göre hayır ama yapısı çok farklı.kızım ona göre daha ılımlı oda evli neden bu çocuklar bize benzemedi neden böyle soğuk yapıları var?şimdi çocuk nasıl oluyorda ailenin aynası olabiliyor?olmuyor işte siz ne yaparsanız yapın o apayrı bir yapıya sahip oluyor, ben lise 3 kadar okudum eşim ünüversite mezunu biz zamanında onu psikoloğa bile götürdük hiçbir değişim olmadı.bunun üzerine biz kazara bir çocuk sahibi daha olduk o henüz12 yaşında o çok sempatik daha neşeli onuda, onlarıda biz büyüttük sizce hatamız nerde.Bizim aynalar puslumu çocuklarmı göremedi?bizmi göremedik?

Nursel hanım sözlerime üstadımız Doğan Cüceloğlu'nun güzel bir sözüyle başlamak istiyorum. "Çocuk yetiştirmede doğru bildiğim birçok şeyin yanlış olduğunu yıllar sonra anladım" demişti Cüceloğlu, katılmış olduğum bir seminerinde. Evet çocuk ailenin aynasıdır bunu kabul etsekte etmesekte. çocuk dünyaya geldiğinde temiz bir sayfadır ve anne baba olarak o sayfayı sizler doldurursunuz. Ve aradan geçen yılların ardından oraya ne yazmışsanız ondan başka birşey okumazsınız. çocuğun zevkleri ve özel ilgi alanları zamanla şekillenir ama özünde ve temelinde aile yatar.

nursel
10-10-2010, 10:39 PM
Sizler tabiki haklısınız buna sözüm yok ama biz nerde hata yaptık onu bulamıyorum.Hani halk arasında denirya bu dedeye çekmiş işte benimkide öyle:)deyip kendimi avutabilirim değilmi?size paylaşımınız ve ilginiz için teşekkür ediyorum.

psk_kagan
10-10-2010, 10:58 PM
Sizler tabiki haklısınız buna sözüm yok ama biz nerde hata yaptık onu bulamıyorum.Hani halk arasında denirya bu dedeye çekmiş işte benimkide öyle:)deyip kendimi avutabilirim değilmi?size paylaşımınız ve ilginiz için teşekkür ediyorum.

Sanırım hatanız daha çocuk denecek yaşta istemedende olsa anne olmanız. Elbetteki bu sizin suçunuz olamaz. sadece çocuklarınızı biraz daha anlamaya çalışın lütfen. En azından onlarla ortak bir frekans yakalamlaya çalışın. saygılarımla

gülenay
11-10-2010, 09:43 AM
bir yıl öncesine kadar bende bu cümleye inanmıyordum.kızım 9 yaşındaydı o dönem.sosyal bir çocuk ama aynı zamanda özgüven problemi yaşıyordu.bu sorunu okulun rehberlik öğretmeniyle konuştum.rehberlik öğretmeni okulda uygulayabileceği çözümler üretti.ayrıca sınıf öğretmenimizle de görüştüm.kısmen kızım daha iyiydi.ama bir türlü istediğim gibi olmuyordu.geçen yıl yine üye olduğum başka bir sitede uzman arkadaşımıza sordum.o ise bana direk şunları yazdı.siz nasıl birisiniz diye.karşılıklı bir kaç görüşmemizde kızımın ne yazıkki aynı ben olduğunu farkettim.çok üzüldüm .çünkü ben 33 yaşındayım ve hala özgüven problemi yaşıyorum.hala kendimi düzeltmeye çalışıyorum.uzman arkadaşa bunu nasıl çözümleyebileceğimi sorduğumda ise kendinizi değiştirdiğiniz an bu otomatikman değişecektir demişti.kızıma bu sene bakınca acaba biraz yol katetmişmiyim acaba diye sorgulayıp seviniyorum.çünkü ben öğrenim hayatım boyunca sınıf başkanı olmak istedim ama hiç bir zaman o cesareti bulup olamadım.ama kızım bu sene sınıf başkanı oldu.bunu 4 yılın sonunda gherçekleştirdi.:) ayrıca tiyatroda oynadı.bunlar beni fazlasıyla mutlu ediyor.ama ne yazıkki şimdi aynı şeyleri 5 yaşındaki kızımdada görüyorum.sitenin kantinine öğrenciler var diye girmek istemiyor.bana bakıyorlar çok utanıyorum diyor.acaba küçük kızımada istemeden aşıladım kendi zayıf yönlerimi ?

psk_kagan
11-10-2010, 10:42 AM
bir yıl öncesine kadar bende bu cümleye inanmıyordum.kızım 9 yaşındaydı o dönem.sosyal bir çocuk ama aynı zamanda özgüven problemi yaşıyordu.bu sorunu okulun rehberlik öğretmeniyle konuştum.rehberlik öğretmeni okulda uygulayabileceği çözümler üretti.ayrıca sınıf öğretmenimizle de görüştüm.kısmen kızım daha iyiydi.ama bir türlü istediğim gibi olmuyordu.geçen yıl yine üye olduğum başka bir sitede uzman arkadaşımıza sordum.o ise bana direk şunları yazdı.siz nasıl birisiniz diye.karşılıklı bir kaç görüşmemizde kızımın ne yazıkki aynı ben olduğunu farkettim.çok üzüldüm .çünkü ben 33 yaşındayım ve hala özgüven problemi yaşıyorum.hala kendimi düzeltmeye çalışıyorum.uzman arkadaşa bunu nasıl çözümleyebileceğimi sorduğumda ise kendinizi değiştirdiğiniz an bu otomatikman değişecektir demişti.kızıma bu sene bakınca acaba biraz yol katetmişmiyim acaba diye sorgulayıp seviniyorum.çünkü ben öğrenim hayatım boyunca sınıf başkanı olmak istedim ama hiç bir zaman o cesareti bulup olamadım.ama kızım bu sene sınıf başkanı oldu.bunu 4 yılın sonunda gherçekleştirdi.:) ayrıca tiyatroda oynadı.bunlar beni fazlasıyla mutlu ediyor.ama ne yazıkki şimdi aynı şeyleri 5 yaşındaki kızımdada görüyorum.sitenin kantinine öğrenciler var diye girmek istemiyor.bana bakıyorlar çok utanıyorum diyor.acaba küçük kızımada istemeden aşıladım kendi zayıf yönlerimi ?

Gülenay hanım büyük kızınızdaki olumlu değişmeler benide gerçekten çok mutlu etti. şimdi sıra küçük kızınızda. onada uygulayacağınız yöntemler aslında çok basit. bunlara birkaç küçük örnek vermek istiyorum. markette ona alış veriş yaptırın ve ücretini kasiyere kızınız versin. Onu destekleyin ve yapabileceğine inandırın. okulda sınıf öğretmeniyle konuşun ve okul/sınıf içersinde küçük etkinli,klerde kızınızı biraz ön planda tutsun ve ona görevler versin. bu ve buna benzer küçük etkinliklerle kısa zamanda çok güzel yol katettiğinizi emin olun göreceksiniz. saygılarıma iyi günler

gülenay
12-10-2010, 09:17 AM
teşekkür ederim kağan bey ..yazdıklarınızı kısmen uygulamaya çalışıyorum.beş yaşındaki kızım ablasına göre daha açıktı.onda böyle bir durumun olması beni çok şaşırttı.çok rahat bir çocuktu.halada öyle.bu durumu farkettiğimde daha fazla dikkat etmeye başladım.umarım onlara daha fazla yansıtmam içimdeki beni.:)

psk_kagan
12-10-2010, 09:23 AM
teşekkür ederim kağan bey ..yazdıklarınızı kısmen uygulamaya çalışıyorum.beş yaşındaki kızım ablasına göre daha açıktı.onda böyle bir durumun olması beni çok şaşırttı.çok rahat bir çocuktu.halada öyle.bu durumu farkettiğimde daha fazla dikkat etmeye başladım.umarım onlara daha fazla yansıtmam içimdeki beni.:)

gelişmeleri de değişimleri bana mesajla bildirirseniz daha düzenli ve daha emin ilerlemiş oluruz... saygılarımla

gülenay
12-10-2010, 09:48 AM
teşekkür ederim.