Orijinalini görmek için tıklayınız : Yemek Seçmek Genetik Mi Psikolojik Mi ?
9 ŞUBAT
14-08-2010, 05:59 PM
Duke Üniversitesi'nden bilimciler, bazı insanların neden yemek seçtiğini anlama amacıyla geniş bir veri tabanı oluşturmaya başladı.
Bilim adamlarına göre bazı insanların yemek seçmesinin ardında genetik sebepler olabilir ve bunların ortaya çıkarılması bu huydan vazgeçilmesine yardım edebilir. Zira bazılarının yemek seçmesi sadece damak tadıyla ilişkili ve makul boyutlardayken, bazılarınınki iş, evlilik ve sosyal yaşantılarını olumsuz etkileyebilecek boyutlara ulaşabiliyor.
ABD'deki Duke Üniversitesi'nden bilimcilerin çalışmasına gönüllü olarak katılan Rhonda West bunlardan biri. BBC'ye konuşan West, sorunun ailede başladığını belirtiyor ve ekliyor: "Çocukken bir şeyi yemeyi reddettiğinizde bu şımarıklık olarak algılanıyor. Ya da dikkat çekmeye çalıştığınız düşünülüyor. Oysa bazı insanlar için bazı şeyleri yemek çamur yemekten farksız" diyor.
Yemek seçmenin tıbbi bir rahatsızlık olduğunu düşünen 42 yaşındaki West, çalışmanın bir tedavi ile sonuçlanmasını dört gözle bekliyor ve içinde bulunduğu durumu şöyle anlatıyor:
"Bazı yiyecekleri reddetme çocukluğumda başladı. Meme emmeyi reddetmişim mesela, biberonu da öyle. Şimdiyse sadece meyve, patates kızartması ve et yiyebiliyorum. Etin de üzerinde herhangi bir sos olmaması lazım."
"Pilav yiyebiliyorum, ama pirincin dokusunu sevmediğimden çiğnemeden yutmak zorundayım. Bir yiyeceğin şekli ya da dokusu çok önemli benim için. Örneğin spagetti yemek solucan yutmak gibi geliyor bana."
"Domatesin şeklinde beni rahatsız eden bir şey yok. Ama onun da kıvamı sorun. Isırdığımda elma kurdu yemiş gibi hissediyorum."
GENETİK Mİ PSİKOLOJİK Mİ?
Yemek seçme daha önce pek incelenmiş bir alan değil. Ancak obezite ve tat alma duyusuna ilişkin bazı araştırmalar, yemek seçmenin de kökenlerinde genetiğin olabileceğini düşündürüyor.
Bazı bilim adamları ise genetik bir etki varsa bile, psikolojik etkenlerin de mutlaka hesaba katılması gerektiğini düşünüyor. Rhonda West de her ikisinin etkili olduğu görüşünde.
Çocukluktan itibaren bazı şeyleri reddetmesinin genetik etkiye işaret ettiğini, ancak ailesinin ileriki yıllardaki zorlamalarının da kendisinde bir direnç oluşturduğunu belirtiyor.
Çalışmaya katılan bir başka gönüllü, Jenny Nikolaisen ise genetik etkinin daha baskın olduğu görüşünde. 34 yaşında olan ve her gün sadece hamburger ve patates kızartması yiyebilen Nikolaisen, aile büyüklerinde de benzer sorunlar olduğunu belirtiyor.
"Yeni bir şey denediğimde öğürüyorum. Bir kere brokoli denedim, ağzımda bir ağaç varmış gibi geldi."
BBC TÜRKÇE
aktuelpsikoloji
Hydra
14-08-2010, 06:05 PM
Bu haberi bugün okudum.
Bence de genetik bile olsa çevresel faktörleri yadsıyamayız.
Bununla ilgili bir belgeselde seyretmiştim.Dildeki tat tomurcuklarının işlevselliklerindeki farklılıklardan kaynaklanan bir durum demişlerdi.Bu da genetik çağırışım yapabilir.
nakşidil
14-08-2010, 06:32 PM
Bu haberi bugün okudum.
Bence de genetik bile olsa çevresel faktörleri yadsıyamayız.
Bununla ilgili bir belgeselde seyretmiştim.Dildeki tat tomurcuklarının işlevselliklerindeki farklılıklardan kaynaklanan bir durum demişlerdi.Bu da genetik çağırışım yapabilir.
taman yemek seçmek genetikse ozaman insanların genetik yapılarına göre yemekler yediğinde daha sağlıklı oldukları ve hangi hastalıklara daha yatkın oldukları konusuda doğrumu bizi bu konular hakkındada detaylı birşekilde bilgilendirirseniz çok sevinirim
Hydra
14-08-2010, 07:26 PM
taman yemek seçmek genetikse ozaman insanların genetik yapılarına göre yemekler yediğinde daha sağlıklı oldukları ve hangi hastalıklara daha yatkın oldukları konusuda doğrumu bizi bu konular hakkındada detaylı birşekilde bilgilendirirseniz çok sevinirim
Yemek seçmenin tam olarak genetik faktörler üzerine kurulu bir durum olduğu kanıtlanmadı.Çalışmalar devam etmekte.Söz konusu genetik ise kabullenmek ve yayınlamak bir hayli zordur.Çalışmalar çok kapsamlı ilerler.Bu yüzden beklemek gerekir.Ayrıca bir olguya sadece genetik diyerek işin içinden çıkamayız bununla beraber çevresel faktörler çok fazla etkilidir.
Genetik yapımıza göre yemek yeme;
Bakınız temelde genlerimize göre yemek seçme gibi bir durumu şuanlık söyleyemeyiz.Yani genlerimizde brokoli yemenin negatif etki yaratacak gen ifadesi yoktur.Sadece yatkınlık var dır ya da yoktur.
Şöyleki;
Sizin genetik haritanızı çıkarttık.Genetik haritanıza göre hastalıklara yatkınlığınız konusunda incelemeler yaptık.Bu incelemeler genetik kısmı tanımlanmış hastalıklar üzerinde olacaktır.Neyse baktık dedikki sizde SCN5A proteinini veren gen de heterozigot mutasyon var dedik.(Heterozigot demek: Bozuk genin sadece biri sizde var demektir.Yani bozuk gen ''a'' ise sizde Aa geni vardır.Homozigot deseydik geniniz ''aa'' olcaktı yani bozuk genden iki tane taşıyacaktınız)
Heterozigot mutasyon var dedikten sonra size bilgi verdik.Dedik ki sağlıklı beslenmez iseniz mutasyon söz konusu olduğunda SCN5A proteinini kodlayan gen bozulur ve sinüs sendromu dediğimiz kalp düzensizliği hastalığına yakalanırsınız.Dolayısıyla kalpte elektiriksel iletiminiz tamamen durur dedik.
Bu yüzden siz bana gelince size beslenme konusunda derim ki;
Nakşidil;
Yemeklerde doymuş yağ kullanma.
Yemekten önce yarım ceviz yarım fındık ye.
Yemeklerden önce su iç
Bol bol sebze tüket.
Spor yap.
6 ayda bir kolestrolüne baktır. gibi tıbbi tavsiyelerle genetik düzeninizle ilintili olan beslenme durumunuzu belirleriz
Hastalıklara yatkınlık konusunda;
Elimizdeki verilerle bize gelen kişilere sen muhakkak hasta olacaksınız diyemeyiz.
Mesela geçen OKB konusunda yazı yazarken dedim ki anne eğer OKB ise çevresel faktörle birlikte evlatlara geçme oranı %26 dır.Yani evladın okb yi uygun çevresel faktörler altında % 26 oranında yaşayabilir.Yani bu araştırmaların artmasıyla belirlenir.Daha çok araştırma daha çok hastalık gen ilişkisi tespit edilirse bunun gibi çıkarımlarda bulunuruz ve hastalığı aza indiririz.
Peki ne gibi yararı olucak?
Biz okb li anneye sizin çocuğunuza aktarma durumunuz %26 buyüzden çocuğunuzu iyi takip edin okb gösterecek davranışları çeveresel durumları ortadan kaldırın dersek, evladın okb olmasını engelleyebiliriz.Böylelikle sizin de dediğiniz gibi yatkınlık durumlarını böyle çözümleyebiliriz.
Burası psikoloji forumu olduğu için örneği okb konusunda verdim.Haricinde birçok hastalıkta yatkınlık konusunu söyleyebiliriz.
Peki nasıl tespit ediyoruz?
1.Path (Dağılım yolu) analizi:Çevresel faktör etkilerini genetik ve poligenetik faktörlerin etkisinden ayırma.(ikiz evlat çalışmaları)
2.Segrasyon( DAğılım) analizi: Soy ağacı üzerinden çalışılır.Poligenetik den çevresel faktörlerde majör dediğimiz etkin geni ayırmada.
3.Bağlantı (linkage) analizi: Yakınlaştırıcı etkisi bilinen hastalık lokusunun kromozom lokusunu ortaya koymak için.
4.Association (ilişki) analizi: Akraba olmayan hasta bireyler ve kontrol grubu arasındaki farklı özellikler için.
Saygılar
ararat
14-08-2010, 09:02 PM
küçük tansiyonum yüksek çıktı doktor tuzlu yeme dedi nasıl beslenmem gerekiyo
Hydra
14-08-2010, 10:23 PM
küçük tansiyonum yüksek çıktı doktor tuzlu yeme dedi nasıl beslenmem gerekiyo
Müsadenizle cevap vermek isterim;
Kalp kapakçıkları kapanıp kanın kalbe dolma sürecinde söz konusu olan basınca küçük tansiyon diyoruz.Tansiyon rahatsızlıklarında küçük tansiyonun yüksek seyretmesi daha önemlidir.Tedavi süreci buna göre hazırlanır.Dolayısıyla küçük tansiyonun yüksekliği damarları yorar akabinde zarar vermeye başlar.
En bariz çözüm tuzlu beslenmemektir.Yani tükettiğiniz besinlere en azından sonradan tuz eklememelisiniz.Bol bol su içmelisiniz.Yemekleri pişirirken tuz alışkanlığınızı değiştirip makul boyutlarda tuz tüketmelisiniz.Mesela sebze yemekleri pişiriyorsanız sebzelerdeki tuzla yetinmelisiniz.Bunların haricinde kahve içmeyi abartmamalısınız.Hamur işi gibi yüksek karbohidrat besinler konusunda diyet yapmalısınız.Damarları zorlayacak kolesterol oranı yüsek olan besinleri makul boyutlara indirmelisiniz.Spor yapmalısınız.Ama temelde tuzu makul boyutlara indirerek tansiyon probleminizi çözebilirsiniz.Doktorunuzun verdiği ilaca sadık kalmalısınız.
saygılar
chenn
14-08-2010, 11:58 PM
eğer genetik olsaydı anne ve çocuk ya da babanın damak tadı uyumlu olurdu ve aynı şeyleri seçer ya da beğenirlerdi..ben genetik olduğuna katılmıyorum..bizimkiler (annem babam) herşeyi yer hiç yemek seçmez ama biz 3kardeş ayrı ayrı seçeriz:)
Hydra
15-08-2010, 01:27 AM
eğer genetik olsaydı anne ve çocuk ya da babanın damak tadı uyumlu olurdu ve aynı şeyleri seçer ya da beğenirlerdi..ben genetik olduğuna katılmıyorum..bizimkiler (annem babam) herşeyi yer hiç yemek seçmez ama biz 3kardeş ayrı ayrı seçeriz:)
Sevgili Chenn sizin dediğiniz mendel kalıtımı.Bazı genetik geçişlerde mendel dışı kalıtımlar söz konusudur.Dolayısıyla anne ya da babada kendini ifade edemeyen gen çocukta ifade edebilir. Bizde 3 kardeşiz aralarında yemek seçmeyen bir ben varım.Yaşasın yemek yemek :)
chenn
15-08-2010, 02:59 PM
hımm doğrudur efendim ben öle balıklama atladım :) bencede yaşasın yemek yemek ama yağa dönüşmedikçeeeee:D
Hydra
15-08-2010, 03:37 PM
hımm doğrudur efendim ben öle balıklama atladım :) bencede yaşasın yemek yemek ama yağa dönüşmedikçeeeee:D
Kısmet dönüşmeyiz inş :)
nakşidil
16-08-2010, 01:17 AM
Kısmet dönüşmeyiz inş :)
bende severim yemek yemeği ve yapmayı çok takıntı yapmam kilo almayı falan ama bir okadarda merak ediyorum. hazır senin gibi bilgi alacağım birinide bulmuşken Hydra bu arada çok detaylı anlatımın için teşekkürler.şimdi bir sorum daha olacak müsadenle benim bir kaç arkadaşım kan verdiler bu kan akaraya gitti araştırmak için testin adınıda biliyordum ama şimdihatırlayamadım bir hayli pahalı bir test neyse kanlarından hangi yiyeceklerin onlara kilo aldırdığı ortaya çıktı misal mayalı besinler ekmek,peynir,vesaire sizin muhakkak bilginiz vardır tüm fakülte hastahanelerinde yapılır mı neden bukadar pahalı bu işlemler bilgi verirseniz sevinirim ......sevgimle .....dua ile......
malahit
16-08-2010, 01:58 AM
bizde de öyle chenn.anne baba ve kardeş herşeyi yiyen cinsten:) ama ben:(
ya hele zorlamıyorlar mı? tamam hic tadını bilmeden bişeyi yememek bana tuhaf geliyor.ama biliyor ve yiyemiyorsan ne zorluyorlar?
bugun et suyu olan bi çorba için zorladı beni arkadasım: ( solugu lavaboda aldım:s
he birde anlayamadıgım bişey var, benim hiç ağız tadım yoktur.benle dalga gecer arkadaslarım.eh onlardan bazıları yemek için yaşıyanlardan : ))) buda bana komik geliyor aslında.ama ağız tadım olmamasına ragmen bazı şeyleri yutamıyorum: (
chenn
16-08-2010, 01:59 AM
aa eevet yapılıyo o test şu aralar pek meşhur insanla avuçla para döküyo neydi ya doktorların alanı...endokronoloji miydi (yanlış da hatırlıyo olabilirim) bzm arkaşın komşusu gtmş yaptrmş sonrada diyetle baya bi kilo vermş bunu duyan arkadaş da gtti yaptırdı insülin direnci çkmş dr ilaç ve diyet yazmış uydu mu bilmem ama kilo vermedi maalesef
malahit
16-08-2010, 02:04 AM
benim ablamda diyetisyene para dökenlerden.gülsem mi aglasammı..diyetini göstersi bana 1 kaşık 2 kasık yedikleri var.ama benden çok yiyiyor.yahu 1 kasık yıyınce ben olsam bırakamam devamı gelir...
chenn
16-08-2010, 02:10 AM
diyet miyet hikaye insanın iştahı varsa ve boğazını tutamıyosa (ki ben) kilosunu istediği gib kontrol edemez 2*2=4 yani:D:D
bi süre gttm diyetisyene uydum kaşık hesabına 2-3 kilo yağ fazlan var dedi hakkaten verdim uyunca...sonra aman dedim bak isteyince veriliyo ağzını tut yeter..sonra dikkat etmedim şimdi yine 2-3 kilo yağ fazlam var eminim:(
malahit
16-08-2010, 02:14 AM
diyet miyet hikaye insanın iştahı varsa ve boğazını tutamıyosa (ki ben) kilosunu istediği gib kontrol edemez 2*2=4 yani:D:D
bi süre gttm diyetisyene uydum kaşık hesabına 2-3 kilo yağ fazlan var dedi hakkaten verdim uyunca...sonra aman dedim bak isteyince veriliyo ağzını tut yeter..sonra dikkat etmedim şimdi yine 2-3 kilo yağ fazlam var eminim:(
bu konuda bişey diyemicem..benim kilo standartım bile yok.hemen alan hemen veren biriyim.ama Allah tan hep normal arasında geziyorum.ve kilo aldıgımda hemen diyete başlayım diyorum lakin bu güne dek bir gün bile diyet yapabiilmis değilim.çok mu iradesizim yoksa teklike çanları çalmadıgından mı bilmem:)
Hydra
16-08-2010, 02:28 AM
bende severim yemek yemeği ve yapmayı çok takıntı yapmam kilo almayı falan ama bir okadarda merak ediyorum. hazır senin gibi bilgi alacağım birinide bulmuşken Hydra bu arada çok detaylı anlatımın için teşekkürler.şimdi bir sorum daha olacak müsadenle benim bir kaç arkadaşım kan verdiler bu kan akaraya gitti araştırmak için testin adınıda biliyordum ama şimdihatırlayamadım bir hayli pahalı bir test neyse kanlarından hangi yiyeceklerin onlara kilo aldırdığı ortaya çıktı misal mayalı besinler ekmek,peynir,vesaire sizin muhakkak bilginiz vardır tüm fakülte hastahanelerinde yapılır mı neden bukadar pahalı bu işlemler bilgi verirseniz sevinirim ......sevgimle .....dua ile......
Teveccüh buyurdunuz.Açıklamam yardımcı olduysa sevinirim.
Derin bir konu.
Yüzyıllar önce biyolojik dengemize bırakarak bazı şeyleri halletmeye gitseydik yani metabolizmamıza kulak verseydik bu anlamda sıkıntı çekmezdik.Ne yazık ki teknolojiyle birlikte gelen hayat standartlarındaki değişimler özellikle çevresel faktörler bizi bu durumlara getirdi.
Birimiz soya fasülyesine karşı metabolizmasının iyi çalıştığını söylerken bir diğerimiz tam aksini söyleyebilir.Bunun gibi bütün besinler gruplara ayrılır ve kişilere göre belirlenir.Yani kırmızı et bana sağlıklı geliyorken bir başka arkadaşımda koroner damar sorunları çıkartabilir.Tabiki genel beslenme kurallarını katmıyoruz.Tuz herkese zararlıdır mesela.Sofra tuzundan alacağımız Na u besinlerin kendi bünyelerinde bulunan tuzlarla karşılasak bittabi her insan için yararlı olacaktır.Fakat gelin görünki çevresel faktörler ve genlerimiz her insanda aynı etkiyi yapmamakta.Temelde genlerimiz aynı.Fakat ufak değişikliklerle çevreye verdikleri ifadeler değişir.Değişimlerin başladığı andan itibaren beslenme kategorileri söz konusu olur.
Bahsettiğiniz test buna göre belirlenip 16 tane besin grubunun düzenlenmesiyle oluşmakta.Bu çalışmayı her kurum yapmıyor.Bakınız nakşidil, testler spesifikleştikçe paraları artar.Temelde mantık budur.Değerlendirmeyi endokrinolog gibi beslenme uzmanı gibi hekimler yapar.Katılım arttıkça özellik artıkça testin parası artar.Mesele ben nokta mutasyonu testi yaptığım zaman parası 700 Tl den başlıyor.
Bence bu testleri yaptırmak yerine genel beslenme kurallarına dikkat edilirse ucuz yoldan çözüm bulunabilinir.
Çünkü bir kişi zayıflamak istiyorsa ya da sağlıklı beslenecekse kesinlikle endokrinoloji ve beslenme uzmanına gidip rutin testlerini yaptırıp vücudunun kitle indelksini çıkartıp ona göre program yapması gerekir.Bahsettiğiniz test bu aşamada kolaylık sağlar.Olmasa da olur.
Saygılar
chenn
16-08-2010, 02:28 AM
ihtiyacın yk demekki:) ne gzl..bnmde çk sorun diil ama ben çk takıyorum incecik birini görünce içim içimi yiyo yoksa dikkat çekici bi kilo problemm yk çk şükür..
malahit
16-08-2010, 02:31 AM
ihtiyacın yk demekki:) ne gzl..bnmde çk sorun diil ama ben çk takıyorum incecik birini görünce içim içimi yiyo yoksa dikkat çekici bi kilo problemm yk çk şükür..
bencede fazla takıyorsun.ben hatta fiziğimle ilgilenen salakları gördükçe obez olmak istiyorum.
önemli olan ruh güzelliği deyip bunu sözde bırakanlardanız ne acı..
rdvncltsn
16-12-2014, 01:13 AM
http://www.rehberlikvepsikoloji.com/anoreksiya-nervoza-zayiflama-hastaligi/2014/07/