PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bu yazıyı okumak istediyseniz beyniniz dopamin salgılıyor demektir:)

Hydra
05-07-2010, 04:46 PM
Geçenlerde hatırlayacak olursanız ilaçlar üzerinden konuşmuştuk.Bende dedim ki madem konuştuk.Bunun üzerine temel olarak birkaç şeye değiniyim.Müsadenizle;

Kullanılan ilaçların temelinde merkezi sinir sisteminde görev alan nörotransmitterler vardır.

Nedir nörotransmitter?

Nöron dediğimiz sinir sistemi yapıları arasında ki hücreler arası iletişim sağlayan kimyasallara denir.Bu kimyasallar sinir sistemi boyunca sinirsel sinyalleri bu kimyasallar aracılığıyla iletir.Temeldeki amaç sinyalleri işlemek ve bunların işlenmesini yani bilgiye dönüşmesini sağlamak.Böylece bazı sinyaller azalırken bazı sinyaller arttırılmış oluyor.

Depresyon gibi diğer depresif bozuklukların etiyolojisinde yer alan biyolojik varlığa ilişkin uzun yıllar çalışmalar yapılmış.Yapılan çalışmalar bu bozuklukların tamemen bahsettiğimiz nörotransmitterlerle ilgili olduğu ortaya koyulmuş ve ilgili sayısız araştırma yapılmıştır.

Bunlar;serotonin, nor epinefrin ve dopamindir.

Yaklaşık 35 yıl önce depresif bozuklukların beyinde serotonin düzeyinde azalma sonucu geliştiği ortaya atılmıştır.Günümüzde artık serotonin düzeyince azalma ile depresyon arasında bir ilişki bulunduğu kabul edilmektedir.

Bu ilişki serotonin eksikliğinde farklı problemlerinde görüldüğü (inmeler, hipertansiyon,vasküler bozukluklar, migren ve bulantı gibi) zaman serotoninin tek başına psikiyatrik vakaları açıklayamayacağı anlaşılmıştır.

Düzensiz bir dopaminejik enerji; kişide çevredeki yenilikleri algılayama sorunu başlatır.Bu anlamda seviye düşmesi ve yükselmesiyle birlikte klinikte belirti değişir.Nihayetinde kişinin yaşam tarzı ve kültürel etkisi ile sanrı son şeklini alır.

Nihayetinde bu enerjinin diğer sağlık koşullarının yanı sıra psikiyatrik durumların sağlam olması için düzenli olarak işlemesi gerekmektedir
.
Mesela bu yazı hoşunuza gittiyse beyniniz dopamin salgılıyor demektir.

Beynimizdeki nukleus akimbens dediğimiz yapı haz aldığımız şeyler söz konusu iken dopamin salgılanmasını uyarıyor.Yani dopamin salgılandığı sürece içinde bulunduğumuz durumdan zevk alıyoruz ve yeniden yapmak istiyoruz.Bunu limbik sistemimiz yapar.

Bu durumu baskılayan sistemimiz de var.Yani her zevk durumu yapılması gereken bir şey olmaya bilir işte bunu da frontal korteksimiz engeller.

Norepinefrin ise yine fiziksel etkilerinin yanı sıra ruhsal durum, öğrenme reaksiyonları, ödül sistemleri gibi durumlarda salgılanıyor.

Bu üç grup bir arada adrenalin salgılanmasına neden oluyor.Burada çok ayrıntıya girmek istemedim ama özetle şunu demek istiyorum;Uykusuzluk, iştah kaybı, dikkat dağılımı,anksiyete problemleri, ruhsal sanrılar bu üç grup yüzünden gerçekleşiyor.

Kullanılacak ilaçların endikasyonları bu bilgiler dahilinde organizmamızda söz konusu olan sinyal yolaklarıyla gerçekleşmektedir.İlaçların etken maddeleri bu moleküllerin azalması gerekiyorsa azaltıp çoğalması gerekiyorsa çoğaltacak işleve sahiptir.Kullanılan klinik ilaçların temel prensibi budur.Aslına bakarsanız mesele bu kadar da basit değil ama ayrıntıya girmek istemedim.

Saygılar

Hydra
05-07-2010, 08:22 PM
örnegin zaman zaman içtigimiz antideprasan ilaçlar insanı uyuşturmaktan ve kilo aldırmaktan bir işe yaramıyor diye düşünüyordum, yeni nesil bir ilaçın daha saglıklı düşünmeye ve kilo sorunu yapmadıgı için fikrimi degiştirdim , yannız bu ilaçlar bırakıldıgında tekrar bir takım sıkıntılar geri geliyor siz bu ilaçların kesin tedavi ettigine inanıyormusunuz .

İlaçların bu etkileri ele alırsak tabiki de tedavi ettiğini düşünüyorum.Yeni nesil ilaçlar konusunda ise;
Biz ilaçlar üretilmeye başlandığı zamandan beri sıkıntılarımız için çare aramayı bıraktık sanırım.Herşeyi ilaçlara devrettik.Bu böyle değil elbette.Eğer sağlam bir tedavi istiyorsa ve ilaçları bıraktığımızda yeniden başa dönmek istemiyorsak ilaçları almanın yanı sıra tedavi olmayı gerçekten istememiz gerektiğini söylemek zorundayım.Yani eğer ilaçları almaya başladığımızda ''Bu ilaç beni toparladı'' cümlesine sıkı sıkı sarılmışsak tabiki de bıraktığımızda eskiye döneceğiz.O yüzden ilaçların yanında seanslara,terapilere özen göstermek gerçekten de bu durum için uzmanımızın verdiği önerileri dikkate almamız şart.
Bakınız placebo etkisi diye birşey var.Bu etkinin ayrıntısına girmeden şunu söyleyebilirim.Placebo etkisi günümüzde kullandığımız ilaçların tek başına çare olmadıklarını meselenin iki kulağımızın arasında olduğunu açık bir şekilde kanıtlamış durumda.İnanmak!
Yeni nesil ilaçlara gelince;
En başında serotonin tespit edildiğinde ilgili ilaçlar yapıldı.Sonra serotonin tek başına etkili değildir sonucu bulunduğunda farklı ilaçlar yapıldı.Yeni nesil demek,organizmamıza bağlı olarak gelişen kontraendikasyonları ve yeni araştırmaların sonucunu insana güzel bir şekilde yansıtmak anlamında kullanılır.
Bakınız;
Kilo yapması gibi değişik yan etkiler göstermesi nedeniyle kullandığımız ilaçlar her araştırma sonucu (etik kurallar dahilinde) yeni ilaçlar üretilecektir.
Mesela; biz millet olarak 3.nesil antibiyotik kullanıyoruz.Çünkü zamanında kullandığımız antibiyotikleri yeri gelip düzensiz kullanmak yeri gelip her durumda gereksiz yere kullanmadan dolayı fırsatçı ajanların bağışıklık kazanmasıyla 3.nesile geçmek zorunda kaldık.

Nihayetinde; iki kulağımız arasında ki muhteşem yapıyı bize verilmiş mucizeler dahilinde kullanmayla yeri geldiğinde ilaç kullanmadan iyileşebilirsiniz.İlaç kullanımı gerektirdiği durumlarda ise beyni kullanmayı bırakırsak değil ilaç hiçbir mucize etki etmeyecektir.
SAygılar

Hydra
06-07-2010, 12:17 AM
beyni kullanmayı bırakırsak değil ilaç hiçbir mucize etki etmeyecektir.

Evet kesinlikle eynı fikirdeyim sizinle.

:) Teşekkürler